Cum va arăta PNL după 25 septembrie?
De când a început cursa internă pentru alegerea președintelui PNL, am putut observa cum declarațiile liderilor celor două tabere ajung din ce în ce mai contondente. Dacă la începutul cursei, aveam săgeți aruncate dintr-o parte și din alta, acum vedem că se ajunge uneori la sânge pe pereți. Mai mult de atât, am avut și un incident total dezagreabil, aducerea unor bodyguarzi la alegerile din sectorul 4, care în prima fază l-au împiedicat pe președintele partidului în funcție să urce pe scenă.
În fiecare weekend, asistăm la un război al declarațiilor și la o creștere a tensiunilor. Evenimentele interne ale PNL care se desfășoară la finalul săptămânii aduc în presă noi atacuri. Tensiunea a început să crească și mai mult în momentul în care au început alegerile interne din filiale. Lupta de la național s-a translatat în local, pentru că cine câștigă filialele are mai multe șanse să își desemneze delegații la Congres. Așadar, un prim pas pentru câștigarea Congresului de către Orban sau Cîțu este câștigarea conducerii filialelor județene. Au început scandaluri în județe precum Timiș, Argeș, Vaslui, Constanța, sector 4.
Se uzează toate mijloacele, amenințări cu pierderea slujbelor de la stat, încercări de racolare în schimbul primirii unor sinecuri, aducerea unor membri fictivi, făcuți peste noapte pentru a vota, blocarea alegerilor pe motive statuare, aducerea grupurilor de ”bodyguarzi” pentru intimidare.
Este o luptă dură. Orban luptă pentru supraviețuirea politică. Cîțu vrea să preia conducerea și are în spatele său un grup care de câțiva ani vrea să îl detroneze pe actualul președinte. Tabăra din spatele lui Cîțu are nemulțumiri care s-au agravat în timp, sunt frustrări care s-au acumulat, iar acum toate acestea se revarsă într-un război în care singura regulă e ”nicio regulă”. Fair-play-ul dezbaterilor interne e suspendat. Soluțiile celor două tabere privind politica PNL în următorii 4 ani sunt aproape inexistente.
Este greu de afirmat la această oră cine va câștiga președinția.
Cîțu pare că are prima șansă. Într-un timp scurt, am văzut că greii filialelor au trecut de partea lui. Președinți de filiale puternice au optat pentru susținerea actualului premier. Dacă ne uităm la poziționările celor doi actori, Orban și Cîțu, pare că avem un lider mai mult în defensivă – Orban și altul care pare sigur pe câștig, ușor detașat – Cîțu. Premierul beneficiază de mai multe ”guri de tun” de oameni care duc lupta în locul lui – Rareș Bogdan, Alina Gorghiu, Florin Roman, Emil Boc, în timp ce Orban pare că nu mai are o echipă în jurul său.
Chiar dacă după ce se ”vede” în presă, unde pare că premierul are prima șansă, faptul că avem un Congres cu 5000 de delegați poate încurca jocurile. Președintele PNL este agreat la baza partidului, în rândul militanților, a celor care votează. Controlul delegațiilor este mult mai greu de realizat în condițiile unui for atât de larg.
Ce se va întâmpla însă cu PNL după 25 septembrie, după alegerea președintelui:
Scenariul 1
În cazul în care va câștiga Orban, vom avea un partid aproape ”rupt”. Chiar dacă actualul președinte își va păstra mandatul, ”greii” din conducerea centrală vor rămâne în opoziție. Practic, principalii lideri, principalii comunicatori ai partidului vor fi obligați să conviețuiască cu Orban. Nu se va putea face o împăcare peste noapte, pentru că atacurile de acum, faptul că se trec anumite granițe roșii, vor duce la crearea unor falii adânci. Chiar dacă Orban va reuși să treacă anumiți oameni din tabăra lui Cîțu în tabăra sa, tot nu va putea conduce partidul în mod optim.
Vom avea 4 centri de putere: Orban, Cîțu din postura de șef al executivului, președinții de filiale plus ”greii ” din tabăra pro Cîțu și președintele Iohannis.
Va fi extrem de complicat de gestionat un PNL rupt în două. Procesul de guvernare va fi și el extrem de complicat, cu un premier învins în alegeri interne, cu parlamentari împărțiți la rândul lor și cu două viziuni politice diferite între tabere, cu unii care ar prefera o alianță pe sub masă cu PSD, nu la vedere și cu alții care ar dori păstrarea actualei coaliții.
Probabil, în cazul în care va câștiga Ludovic Orban, acesta nu va putea să ducă la bun sfârșit mandatul. După primul eșec electoral, alegerile europarlamentare, va fi schimbat printr-un Congres Extraordinar.
Scenariul 2
În cazul în care va câștiga Florin Cîțu, zbuciumul intern va fi mult mai mic. Acesta va avea susținerea președinților puternici de filiale, a principalilor comunicatori, va reuși să își facă o echipă de conducere la nivel central care să îi asigure liniștea. Este clar că Florin Cîțu nu va avea suportul militanților pe care l-a avut Orban la preluarea președinției. Este un tip necarismatic, lipsit de experiență politică, destul de șablonat în comunicare și pare ușor distant de ”talpa partidului”. Este profilul de ”lup singuratic”, ce nu poate juca în echipă.
Cîțu ar avea un suport mult mai mare din partea liderilor principali ai PNL, dar și al președintelui Iohannis, ceea ce îi va oferii posibilitatea să se concentreze mai mult pe actul guvernării.
Chiar dacă Florin Cîțu nu va avea în interiorul PNL susținerea populară pe care a avut-o Orban la preluarea președinției, acest lucru nu va avea efecte mari pe termen scurt, între alegeri, atunci când partidul are mai puțină nevoie de activul său.
Vorbind cinstit, partidul nu va fi condus de Cîțu, ci de tabăra care s-a format în jurul său. O tabără neomogenă, unii veniți doar pentru a-i face pe plac președintelui, unii pentru a-i plăti lui Orban polițele trecutului și alții doar pentru că simt că așa vor avea mai multă putere.
Poate cel mai mare câștig pentru Florin Cîțu și pentru PNL va fi faptul că va avea un partener la Palatul Cotroceni.
PNL nu se poate dezlipi și nu poate juca împotriva lui Iohannis. În acest moment, liberalii au nevoie de președinte pentru a gestiona cu bine guvernarea, pentru evitarea unor viziuni diferite și abordări opuse între palate. Iohannis rămâne politicianul cu cea mai mare cotă de încredere, la nivelul PNL nu este alt lider care să îl bată.
PNL poate rămâne la un scor bun în sondaje doar dacă va avea o guvernare de succes, dacă va evita certurile interne și dacă va reuși să scoată la timp un prezidențiabil.
După 25 septembrie, vom vedea pe ce drum va intra PNL și cât de mari vor fi faliile dintre tabere după această campanie internă dominată de tensiuni. Liderii celor două grupări ar trebui să se gândească că mai ”există viață și după alegeri” și că tot ce se întâmplă acum nu va fi ușor de șters cu buretele. De asemenea, nu poți arăta astăzi electoratului imagini ca cele prezentate în această campanie, iar peste puțin timp să îi ceri acestuia să aibă încredere în PNL și în liderii săi.
48 comentarii