Hrituc.ro

Blog personal de analize politice
De ce îl blochează liberalii pe Ciucă?

De ce îl blochează liberalii pe Ciucă?

După ce ieri Președintele României i-a chemat la Cotroceni pe Nicolae Ciucă și pe Florin Cîțu, azi președintele PNL ne-a spus că mandatul de negociere al premierului desemnat nu s-a ”flexibilizat”. Cu alte cuvinte, Ciucă este trimis pe frontul negocierilor cu ”mâinile goale” fără nicio armă la îndemână, fără posibilitatea de a încheia în mod real o înțelegere cu adversarii săi.

Ciucă este pus într-o situație fără ieșire. Pe de o parte, liberalii au votat o rezoluție că nu fac înțelegeri cu PSD, pe de cealaltă parte spun că nu se mai poate face o alianță cu USR după ce aceștia au votat o moțiune de cenzură. Din nou apare aceeași fractură logică din partea liberalilor. Cum își închipuie ei că ar putea vota cineva un guvern, fie PSD, fie USR, dacă nu li se oferă și acestora ceva palpabil.

PSD are nevoie pentru a vota un guvern minoritar cel puțin de introducerea măsurilor propuse de ei în programul de guvernare . Social democrații au nevoie de un motiv bun, trebuie să ofere electoratului PSD-ist câteva argumente, pentru ca aceștia să înțeleagă rațiunea pentru care au ales să voteze Guvernul Ciucă.

USR a afirmat că vrea refacerea alianței de guvernare. Este foarte clar că aceasta este singura condiție pentru ca Guvernul Ciucă să treacă. De asemenea, USR are în spate electoratul său, mult mai exigent, care stă și privește către liderii partidului dacă aceștia vor respecta ce au zis sau nu.

Este clar că dacă se merge în formula actuală, cu PNL care respinge din start orice formulă de susținere, nu se va ajunge la învestirea Guvernului Ciucă. Liberalii cer tuturor să fie responsabili și să voteze un guvern minoritar. Ei nu vor să înțeleagă că discursul ăsta nu ține nici la electoratul social democrat, nici la cel usr-ist, nici la alegătorii AUR. De ce? Pentru că pur și simplu electoratul AUR și electoratul PSD știu foarte bine că criza și responsabilitatea pentru aceasta o poartă partidele care formau fosta alianță de guvernare. USR iștii știu foarte bine că partidul lui a fost împinsă afară de guvernare, iar electoratul liberal în proporție foarte mare vede nu poate fi păcălit și asta se reflectă în sondaje, în scăderea scorului politic al PNL.

 

De ce face PNL acest joc?

Există două motive care țin doar de rațiuni interne. Și aici, din nou revenim la echipa câștigătoare care a acaparat partidul și face acum un anti-joc la Președintele Iohannis, și îl sabotează pe față pe față pe premierul desemnat, Nicolae Ciucă.

Învestirea lui Ciucă ar însemna prăbușirea imediată a puterii și legitimității echipei de conducere a partidului. Președintele, cei 4 prim-vicepreședinți, Secretarul General ar pierde instant și fărâma de încredere pe care o mai au.  Jocul lor politic desfășurat în ultimele luni a fost unul prostesc cu rezultate contrare celor așteptate.

Odată cu învestirea lui Ciucă, ar apărea al treilea pol de putere în partid. Am avea tabăra Cîțu lipsită deja de legitimitate din cauza prostiilor făcute, am avea tabăra Orban, dar care este cu un picior afară și tabăra care s-ar crea în jurul premierului în mod natural.

Al doilea motiv ține tot de puterea din partid, dar și de bani și de influență. Credeți că un om ca Iulian Dumitrescu care ar vrea să lase președinția CJ Prahova și să ocupe locul de ministru al Transporturilor e fericit cu Ciucă în fruntea Guvernului? Eu cred că nu. Cred că nici liberalii aia veniți de la PSD și care ocupă acum funcții prin filiale nu și-ar dori un șef precum Ciuca. Liberalii vor în fruntea Guvernului un om cu care să se ”înțeleagă” în toate privințele, nu un șef autoritar. Vor un om pe care să îl ghidoneze, la care ei să aibă ”telecomanda”. Ori generalul Ciucă nu se potrivește profilului pe care și-l doresc. Cîțu era perfect pentru echipa câștigătoare, fără susținere reală în partid, flancat de oamenii echipei, fără să înțeleagă prea bine jocurile politice, un om perfect controlabil de către liderii partidului.

 

Greu de zis dacă sperietoarea alegerilor anticipate va funcționa pentru echipa câștigătoare.

Într-adevăr, Iohannis poate dizolva sau nu Parlamentul, se poate ajunge în cazul unui scenariu pesimist la alegeri anticipate, dar liderii care conduc acum echipa câștigătoare se bazează pe faptul că Președintele României ar mai putea face o desemnare, a treia, decât să bage partidul în anticipate.

Dacă restul partidului nu se trezește, dacă nu iese din amorțeală și lasă echipa câștigătoare să continue cu această strategie, atunci să nu se mire de rezultatele pe care le vor înregistra în viitor și nici de faptul că PNL Orban ar putea obține un rezultat mai bun decât PNL Cîțu la alegerile ce vor urma.

Asta dacă nu o să avem un caz asemănător cu cel al Guvernului MRU și al desemnării ce a urmat, când fostul președinte i-a dat lui Victor Ponta mandatul de a face guvernul.

2 comentarii

  1. „…nici la alegatorii AUR…”///2- „AUR il invita pe Iohannis in parlament, sa explice provenienta averii sale”___—-___ un demers bine tintit, insa irealizabil, aroganta iha-nul-ului este f. cunoscuta, totusi cererea aceasta, plusata cu altele chiar populiste, vor determina aparitia unui nou „echilibru” politic, atat in parlament cat si la guvern, posibil ca baza populara a AUR-ului sa se mareasca logaritmic…///
    -II-Ce vrea BOR? (Madalin Hodor)___—-___in ultimele luni, catziva popi au murit de covid(probabil ca si alte tari, la fel), adica (cum se zice) „I-a luat dracu’,/Chiar din a altarului usa…”Si s-ar putea ca unii sa fie atat de inchistati incat sa zica ” acestia erau stricati, peste masura”, desi este evident ca „cei rai sunt grasi si traiesc regeste, pana la adanci batranetze”, adica nicio justitie facuta pe Marile Promisiuni biblice, dimpotriva , toate societatile demonstreaza ca lupta pentru existenta este la fel de incrancenata, eventual cosmetizata, sofisticata si stilata, tocmai pentru a insela mai usor si pe cat mai multi, cea ce in Romania inca se reuseste, casta popilor reprezinta cea mai groasa si compacta grupare, cand vine vorba de avutii materiale si posesie de bani…Singura sansa pentru a termina cu acesta situatie dezastruoasa indusa de religie, este educatia umanista, inceputa la varste fragede, obligatoriu dublata de o justitie sociala, iar exemplele de succes sunt ostentativ( si f. deranjante,pentru popime) prezente, Spania si Norvegia(ca Monarhii), Uruguay si Elvetia ca republici, insa ramane valabil (si asta de cel putin sute de ani) ca republicile sunt parcul de distractii al diavolului, adica al discretionarului uman, care in cele mai multe cazuri este continuarea directa(dar la fel, cosmetizata) a instinctelor mostenite de la animalele inferioare, adica incercarea de dominatie asupra grupului, pentru aceleasi doua mari avantaje naturale, acces la harana fara munca si acces la imperechere usor, evident, la „om”, dezvoltandu-se si alte cateva particularitati, exceptional observate la alte animale, adica dorinta de putere si razbunare , obtinute prin acumulari excesive de bunuri si bani, dublate -permanent- de un sistem de minciuna, expus inca de sute de ani , prin celebra expresie ” Divide si domina”, cea ce este evident a fi inca de mare succes, tocmai datorita inexistentei acelei educatii umaniste de masa, amintita mai sus…

  2. „Dupa ce ieri, Presedintele Romaniei ,i-a chemat…”2- ‘Iohannis, turist la piramidele din Egipt alături de soție, în timp ce criza politică din România se prelungește la nesfârșit
    (Miercuri, 27 Octombrie 2021, ora 22:37)///3-Președintele Braziliei, acuzat de crime împotriva umanității în contextul pandemiei COVID-19
    (Miercuri, 27 Octombrie 2021, ora 10:27) „Senatul Braziliei recomanda punerea sub acuzare a…”——____——-Se pare ca a fost ultimul lucru facut , inainte de a se arunca in avion,si indiferent de destinatie este un lucru absurd de efectuat in asa situatii, si -absolut cu siguranta- NU exista nicio problema romano-egipteana atat de acuta, incat sa necesite o asa vizita…Este clar, individul o avea programata, dar ce reiese si din aceasta situatie, este faptul ca mariajul celor 2 este doar de convenienta, ea a refuzat sa-l urmeze la bucuresti, insa -tzop!(precum tzoapa)- apare si ea la orice VIZITA DE STAT( si de lucru), mai ales in locatii exotice sau la sindrofii inalte…Iar altceva de notat, este si faptul ca si ceausescu a fost in aceiasi situatie (in „89), era in Iran(sau Iraq?), iar cand s-a intors nu a mai durat decat cateva zile, sa speram ca iha-nul ( si mujera)vor fi arestati chiar la momentul intoarcerii, la scara avionului, pentru a fi judecati pentru crima de genocid, iata ca si Brazilia doar ce si-a acuzat presedintele de acelasi lucru, in acelasi context, numai ca iha-nul este chiar mai neobrazat, el vrea sa demonstreze ca poate calca peste fluvii de cadavre si nimeni nu-l va tine responsabil , pentru nimic… Daca chiar asa vor sta lucrurile, atunci ar fi cinstit ca romanii sa-si cera -la ONU- „dreptul” de a fi scosi din istorie…

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: