De ce îl blochează liberalii pe Ciucă?
După ce ieri Președintele României i-a chemat la Cotroceni pe Nicolae Ciucă și pe Florin Cîțu, azi președintele PNL ne-a spus că mandatul de negociere al premierului desemnat nu s-a ”flexibilizat”. Cu alte cuvinte, Ciucă este trimis pe frontul negocierilor cu ”mâinile goale” fără nicio armă la îndemână, fără posibilitatea de a încheia în mod real o înțelegere cu adversarii săi.
Ciucă este pus într-o situație fără ieșire. Pe de o parte, liberalii au votat o rezoluție că nu fac înțelegeri cu PSD, pe de cealaltă parte spun că nu se mai poate face o alianță cu USR după ce aceștia au votat o moțiune de cenzură. Din nou apare aceeași fractură logică din partea liberalilor. Cum își închipuie ei că ar putea vota cineva un guvern, fie PSD, fie USR, dacă nu li se oferă și acestora ceva palpabil.
PSD are nevoie pentru a vota un guvern minoritar cel puțin de introducerea măsurilor propuse de ei în programul de guvernare . Social democrații au nevoie de un motiv bun, trebuie să ofere electoratului PSD-ist câteva argumente, pentru ca aceștia să înțeleagă rațiunea pentru care au ales să voteze Guvernul Ciucă.
USR a afirmat că vrea refacerea alianței de guvernare. Este foarte clar că aceasta este singura condiție pentru ca Guvernul Ciucă să treacă. De asemenea, USR are în spate electoratul său, mult mai exigent, care stă și privește către liderii partidului dacă aceștia vor respecta ce au zis sau nu.
Este clar că dacă se merge în formula actuală, cu PNL care respinge din start orice formulă de susținere, nu se va ajunge la învestirea Guvernului Ciucă. Liberalii cer tuturor să fie responsabili și să voteze un guvern minoritar. Ei nu vor să înțeleagă că discursul ăsta nu ține nici la electoratul social democrat, nici la cel usr-ist, nici la alegătorii AUR. De ce? Pentru că pur și simplu electoratul AUR și electoratul PSD știu foarte bine că criza și responsabilitatea pentru aceasta o poartă partidele care formau fosta alianță de guvernare. USR iștii știu foarte bine că partidul lui a fost împinsă afară de guvernare, iar electoratul liberal în proporție foarte mare vede nu poate fi păcălit și asta se reflectă în sondaje, în scăderea scorului politic al PNL.
De ce face PNL acest joc?
Există două motive care țin doar de rațiuni interne. Și aici, din nou revenim la echipa câștigătoare care a acaparat partidul și face acum un anti-joc la Președintele Iohannis, și îl sabotează pe față pe față pe premierul desemnat, Nicolae Ciucă.
Învestirea lui Ciucă ar însemna prăbușirea imediată a puterii și legitimității echipei de conducere a partidului. Președintele, cei 4 prim-vicepreședinți, Secretarul General ar pierde instant și fărâma de încredere pe care o mai au. Jocul lor politic desfășurat în ultimele luni a fost unul prostesc cu rezultate contrare celor așteptate.
Odată cu învestirea lui Ciucă, ar apărea al treilea pol de putere în partid. Am avea tabăra Cîțu lipsită deja de legitimitate din cauza prostiilor făcute, am avea tabăra Orban, dar care este cu un picior afară și tabăra care s-ar crea în jurul premierului în mod natural.
Al doilea motiv ține tot de puterea din partid, dar și de bani și de influență. Credeți că un om ca Iulian Dumitrescu care ar vrea să lase președinția CJ Prahova și să ocupe locul de ministru al Transporturilor e fericit cu Ciucă în fruntea Guvernului? Eu cred că nu. Cred că nici liberalii aia veniți de la PSD și care ocupă acum funcții prin filiale nu și-ar dori un șef precum Ciuca. Liberalii vor în fruntea Guvernului un om cu care să se ”înțeleagă” în toate privințele, nu un șef autoritar. Vor un om pe care să îl ghidoneze, la care ei să aibă ”telecomanda”. Ori generalul Ciucă nu se potrivește profilului pe care și-l doresc. Cîțu era perfect pentru echipa câștigătoare, fără susținere reală în partid, flancat de oamenii echipei, fără să înțeleagă prea bine jocurile politice, un om perfect controlabil de către liderii partidului.
Greu de zis dacă sperietoarea alegerilor anticipate va funcționa pentru echipa câștigătoare.
Într-adevăr, Iohannis poate dizolva sau nu Parlamentul, se poate ajunge în cazul unui scenariu pesimist la alegeri anticipate, dar liderii care conduc acum echipa câștigătoare se bazează pe faptul că Președintele României ar mai putea face o desemnare, a treia, decât să bage partidul în anticipate.
Dacă restul partidului nu se trezește, dacă nu iese din amorțeală și lasă echipa câștigătoare să continue cu această strategie, atunci să nu se mire de rezultatele pe care le vor înregistra în viitor și nici de faptul că PNL Orban ar putea obține un rezultat mai bun decât PNL Cîțu la alegerile ce vor urma.
Asta dacă nu o să avem un caz asemănător cu cel al Guvernului MRU și al desemnării ce a urmat, când fostul președinte i-a dat lui Victor Ponta mandatul de a face guvernul.
2 comentarii