Hrituc.ro

Blog personal de analize politice
PAS trebuie să facă un reset total!

PAS trebuie să facă un reset total!

Situația din Republica Moldova este mai mult decât îngrijorătoare. PAS, partidul de guvernământ cu orientare pro-europeană, este într-o scădere dramatică. Rămâne pe un trend descendent și se pare că nu poate schimba acest lucru. În mai puțin de 8 luni, partidul a ajuns la 22, 7%. Dacă în iulie, obținea în alegerile anticipate 52.80%, iată că scorul s-a prăbușit.

Nu este o soluție ascunderea adevărului, minimizarea pericolului. Știu că liderii PAS și-ar dori să se vorbească cât mai puțin despre acest lucru, dar ascunzând gunoiul sub preș, nu vei găsi niciodată rezolvarea problemei.

Tabloul momentului surprins de sondajul realizat de CBS AXA, la comanda IDIS Viitorul, arată groaznic. Maia Sandu scade, PAS scade, Igor Dodon dă semne că își revine, Ion Ceban se afirmă și la nivel național, iar oamenii sunt extrem de îngrijorați de problemele sociale. Premierul de la această oră, Natalia Gavriliță, este la o cotă extrem de redusă când vine vorba de capitolul încredere, ocupând locul 6, după Voronin.

Guvernul Harvard, așa cum le place multora să spună, a eșuat. Sunt și motive obiective. Nu au avut o misiune ușoară. Criza gazelor i-a afectat extraordinar de tare. Dar la asta se mai adaugă și proasta comunicare, luptele care se dau între grupările din justiție și pe care cetățenii le pot observa, lipsa profesioniștilor din aparatul guvernamental. Așa cum am mai spus, PAS duce o lipsă de cadre. Nu au oameni pe care să îi ducă în aparatul de stat, la nivelul doi și trei, acolo unde trebuie implementate deciziile luate. Cantonarea PAS în tema luptei cu corupția nu mai produce efecte. E de ajuns să te uiți pe sondajele din ultimele luni și se poate observa că tema corupției este la distanță mare de temele de interes pentru cetățeni. Nu mai spun că momentan există percepția că lupta anticorupție înseamnă doar o confruntare politică.

De ce trebuie să fim îngrijorați?

În acest moment nu există o alternativă pro-europeană. Cu alte cuvinte, dacă mâine ar fi alegeri, PSRM împreună cu Shor ar putea face guvernul. Electoratul pro european dezamăgit nu are unde să se ducă și probabil nu s-ar prezenta la vot. Nu există un partid pro-european care poate absorbi electoratul PAS dezamăgit. Partidul lui Năstase nu are capacitatea să facă asta.

Nu există semne că PAS se poate redresa. Partid crescut în umbra Maiei Sandu, PAS nu are încă o garnitură de oameni politici care să aibă cota de încredere necesară. E ca un prunc rămas neînțărcat la o vârstă deja mare. Nu s-au arătat acei lideri care să poată veni în susținerea Maiei Sandu, atunci când vorbim de comunicarea politică, de prezentarea măsurilor guvernamentale.

Majoritatea liderilor o parazitează pe Maia Sandu, au crescut doar datorită faptului că aceasta a ”pus” mâna pe ei și a făcut un transfer de imagine.

O să apară și primele cazuri de corupție în rândul politicienilor din PAS. Este imposibil ca într-un partid aflat la guvernare să nu existe și politicieni care calcă greșit.

Contextul economic nu se va îmbunătăți anul acesta. Chiar dacă vor veni bani din România, bani de la UE, nu înseamnă că cetățenii vor resimți anul acesta îmbunătățiri semnificative.

Momentan, Igor Dodon a stat la ”cutie”, a lăsat să mai treacă timp, dar din primăvară probabil PSRM va începe cu mitingurile de protest, cu demonstrațiile și va încerca să speculeze creșterea prețurilor, va avea un discurs axat pe o comunicare de genul: nu eram perfecți, dar aveam grijă de voi, sărăcia nu era atât de mare cum e acum.

Nu există semne că ar exista elemente care pot fi speculate în avantajul său de actuala guvernare, iar asta înseamnă că nu se va putea întoarce trendul descendent. Este vital ca PAS să se stabilizeze și să nu își continue scăderea.

Pentru asta e nevoie de un reset total, dar despre asta într-o analiză viitoare.

3 comentarii

  1. PAS…scadere dramatica…”___—–___daca nu s-a batut fierul cat a fost cald, rezultatele au aparut, iar o alta mare problema pandeste chiar dupa colt, daca Rusia chiar va ataca Ukraina, garanez ca cel putin 3 bombe de mare capacitate, vor „cadea, DIN GRESEALA!!!”, asupra Chisinaului, Bucurestiului si Deveselului…
    2 Propaganda fara simbolul P(brandusa Armanca). „…cu fapta, cu asaltul, „cu bâta”…”—-____—- total de acord cu idea ca -mai ales- la varf, grupurile sociale(politice, etc.) AR trebui sa se razboiasca in termeni donjuanesti, iar acest lucru pentru cel putin 2 motive evidente, mesajul si modelul transmis populatiei, si 2), impresia internationala, care -chiar daca nu este evident(adica strigata la orice asa derapaj)- are importanta ei in investitiile straine, aprobari de imprumuturi, diverse ajutoare sau acorduri, etc. TOTUSI, sa nu uitam ca acest gen de violenta ,precum al lui G. Simion, este mai mult retoric si poate fi chiar o explozie sincera de nemultumire(daca nu cumva chiar se drogheaza, cum spun niste stiri), insa aceste conduceri(si zic, din ultimii 70+ ani, fara exceptie actuala) sunt de o violenta uriasa, indreptata impotriva propriului popor, chiar ajungandu-se la genocid medical(actual), insa propaganda lor oficiala si imunitatile autoservite, inca ii fac sa fie acceptabili , in ochii multimilor ignorante, in realitate violenta mascata, indirecta, etc., asupra populatiei, este de milioane de ori mai mare decat cea a unui individ, practic, in MOD LEGAL, toate conducerile postedecembriste(cat si „marii” de dinainte,chiar daca batrani) ar trebui executati in public, motivele sunt prea evidenta ca sa le mai insiram, adevarul este ca Romania nu poate iesi din aceasta mlastina (a coruptiei si talharitului legalizat, etc.) decat printr-o miscare uriasa si radicala, care TREBUIE sa includa si pedepsirea capitala a cateva sute de indivizi, responsabili de distrugerea unei tari, dusa frenetic, inclusiv la zi…

  2. Rusia pregateste atacul final asupra Kievului….primarul Kievului : suntem incercuiti(…) ///2- Ministrul de Externe al Republicii Moldova declară că țara sa nu se va alinia sancțiunilor impuse Rusiei: ”Societatea și economia noastră sunt prea vulnerabile”///3– Igor Dodon îi rămâne fidel lui Putin. Fostul președinte cere conducerii Republicii Moldova să nu adopte sancțiuni împotriva Rusiei(…)____—–____ S-ar putea ca totul sa fie regizat, pentru a da un fel de justificare paramistica intregii actiuni, adica ” un alt razboi de 7 zile”, in care daca Putin pune stapanire pe Kiev, automat, guvernul pro-rus (garantat, format deja), va fi instalat si va anula orice angajament al Ukrainei, privind recenta cerere de admitere in UE, familiile cu morti si pierderi materiale vor primi compensatii, iar un milion (+) de ukraineni vor ramane prin occident, unde , oricum, voiau sa ajunga, insa in aceste circumstante nu pornesc de la zero, ceva ajutor de la statele de adoptie, vor primi… Iar in R.M., daca si ministrul de externe cere prudenta, devine clar, ca, daca castiga Putin, M.Sandu trebuie sa-si faca bagajele , iar dodon se va intoarce in Chisinau pe calul alb…

  3. maia Sandu a semnat cererea de aderare la UE(…)___—-___ mai bine mai tarziu, decat prea tarziu, insa acest lucru trebuia facut lunile trecute( multe in urma) cand eu am sugerat, chiar pistonat pentru acest act…-II-Rusia, anchetată de Curtea Penală Internațională pentru crime de război și împotriva umanității, după invazia din Ucraina(…)///2-Jens Stoltenberg: „Nu suntem parte din acest conflict. NATO nu caută un război cu Rusia”___—-___ doua declaratii care impun concluzia ca daca razboiul nu s-a terminat in 6/7 zile , si nu se va sfarsi nici in 16/17 zile, totusi se va sfarsi, insa -la zi- Rusia isi va adjudeca victoria, pentru ca : 1- declaratia acuzatoare facuta de institutii si organizatii internationale, de VIP-uri si de alte diverse personalitati din diverse domenii, nu au facut decat sa intareasca rezistenta nucleului pro-putin si sa creasca dorinta si hotararea de a merge pana la capat, iar aceasta pentru ca Putin trebuie sa fi luat niste garantii de la toti inalti factorii decizionali (semnaturi, video, etc.) , plus, trebuie sa-i fi avut la mana cu ceva, plus, toti acesti factori decizionali trebuie sa fie peste 60 ani, si -cel putin- multimilionari, cu averile (in mare parte) pe numele copiilor, etc., pe care legea nu-i poate atinge, iar prin varsta lor inaintata, lor nu le prea mai pasa de consecinte, dar nici nu vor ca -candva – sa fie judecati pentru asemenea acuzatii, cazul fostei Yugoslavii este un precedent semnificativ, asa ca NU pot miza pe faptul ca doar Putin ar fi inculpat pentru asemenea acte, in consecinta , vor merge pana la capat… Iar declaratia sefului NATO este un fel de lumina verde, intr-adevar NATO nu se poate si nici nu prea are de ce a se implica, singura organizatie ce o poate face, este ONU, dar aceasta fiind alcatuita pe bisericute cu drept de veto, NU se va intampla, indiferent de declaratiile facute… Acesta este si unul din motivele pentru care s-a dat liber -in diverse tari- ca doritorii de interventie, sa o faca prin voluntariat personal, se poate ajunge la un fel de spaniolizare, din timpul razboiului civil, cand mii de voluntari din diverse tari, au participat la conflict…Nu cred insa ca din Romania vor fi prea multi asa voluntari, mai ales ca trebuie ca „organili” sa fi lansat „pe sest” cererea/ordinul, ca nimeni sa nu intre in conflict de partea Ukrainei, mai ales dupa demonstratia de „forta”, cand si un avion de lupta cat si helicopterul „salvator”, au cazut(?*) si toti membrii echipajelor , morti…(* cam ciudata aceasta cadere, mai degraba cred intr-o lovitura cu laser sau unde elecromagnetice(ca averisment-din partea cui?), care au produs scurtcircuite si incendiu , totul derulat in secunde…)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: