Hrituc.ro

Blog personal de analize politice
Maia Sandu șantajată de deputații PAS

Maia Sandu șantajată de deputații PAS

Încep să apară din ce în ce mai multe informații că la întâlnirea organizată de Maia Sandu cu deputații PAS a fost o atmosferă încordată. Câțiva deputați și-au permis chiar să șantajeze și să spună că Maia Sandu ar trebui să își vadă de treburile președinției, iar ei se ocupă de partid.
Ce ar trebui să înțeleagă și Spînu și alți deputați e că PAS fără Maia Sandu e ca o mașină fără motor. Partidul nu a câștigat pentru că a avut mai mulți lideri ce aduceau voturi, ci pentru că au avut-o pe Maia Sandu care a tractat totul. Normal, că odată ajunși la putere, mulți se îmbolnăvesc de sindromul puterii și cred că ei pot gestiona lucrurile și uită de unde s-a plecat. Unii deputați care au ajuns în Parlament nici măcar nu visau vreodată la acel post.
Maia Sandu trebuie să joace dur în raport cu ”revoluționarii” din PAS. Nu e momentul să îi lase să șantajeze și să câștige prima victorie. Odată ce aceștia câștigă o bătălie, vor căpăta și mai mult curaj și vor folosi arma șantajului ori de câte ori va fi nevoie.
Autoritatea morală în interiorul partidului o are Maia Sandu. În fața populației, tot Maia Sandu. Așadar, ea trebuie să joace în forță și să îi pună la punct pe cei care au interesul de a se ține de scaun cu orice preț, chiar și cu prețul scăderii în sondaje.
Argumentele taberei” revoluționare” că nu e momentul schimbării premierului sunt false și infantile. În situație de criză, când ai majoritatea parlamentară, poți schimba de mai multe ori guvernul. Când un guvern se consumă ca încredere publică, el trebuie schimbat. Am spus din septembrie că PAS trebuie să o schimbe pe Gavriliță, pentru a detensiona atmosfera, pentru a da oamenilor sentimentul că se repară lucrurile. Un guvern care nu are încrederea publicului nu poate avea suport popular pentru anumite măsuri. Este normal să vii să îl schimbi, mai ales dacă faci o mișcare rapidă și vii cu un înlocuitor mai bun. Noul guvern va avea ”luna de miere”, va putea să vină să își prezinte măsurile fără să aibă din start opoziția oamenilor.
Dacă PAS schimba în septembrie guvernul, probabil și demonstrațiile de protest erau mult mai reduse. Așa, pe lângă oamenii aduși de Shor pe bani, s-au adunat și oameni nemulțumiți pe bună dreptate de prostiile guvernării și de situația grea.
De la începutul mandatului, Maia Sandu a preferat să stea departe de politica internă și și-a văzut mai mult de partea externă. Însă, politica internă și trebuirle administrației nu trebuie neglijate, mai ales într-un stat ca Moldova, unde toată lumea se uită către vârf și de unde așteaptă ”lumina” Depărtarea Maiei Sandu de zona internă a creat și premisele ca gruparea Spînu să capete atîta tupeu, mai ales că a ajuns și la pârghiile guvernamentale și la bani.
E momentul ca Maia Sandu să revină și la conducerea de facto a PAS și să își impună viziunea. O poate face foarte simplu, mai ales că are sprijin popular, sprijinul instituțiilor de forță și sprijinul extern. Nimeni până acum n-a susținut Republica Moldova pentru Spînu, ci pentru proiectul Maiei Sandu.
Lucrurile nu trebuie lăsate așa, acum trebuie spart de la început procesul de creare a taberelor în interiorul PAS. Altfel, azi șantajează cu ruperea, mânie îi vezi că pleacă și fac grup independent și mai intră în negocieri și cu alte forțe politice.

2 comentarii

  1. Ionela Dobos, interviu cu Dionis Cenusa:”Forțele pro-ruse și grupările cleptocratice urmăresc căderea guvernării Maia Sandu(…)____—___acesta este „cursu normal” al politicii, mai oriunde, aici se ridica intrebarea, de unde finantarea pentru a plati pe dezidenti, plus, eliberarea lui dodon, poate arata directia de unde vin banii, ca doar -dodon- nu a fost eliberat de flori-de-mar, ci au existat presiuni si cumpararari la nivele mari…

  2. Diplomația Rusiei o atacă pe Maia Sandu: „Ce a făcut cetăţeanca României pentru cetăţenii Republicii Moldova? Cine a lăsat cetățenii în întuneric?” ___—-___O noua treapta in intreaga situatie cu Ukraina( care va mai degenera), pana acum se vorbea la general si sugestiv(eventual), acum, artileria grea , trage in linie dreapta…

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: