Hrituc.ro

Blog personal de analize politice
De ce nu există presiune publică în cazul Bode?

De ce nu există presiune publică în cazul Bode?

Am observat că foarte mulți se plâng de faptul că nu este o ”presiune publică” în cazul Bode, că societatea nu protestează activ pentru ca ministrul liberal să își dea demisia după verdictul dat de UBB.

De ce există o astfel de stare în societate, de ce nu înregistrăm reacții vehemente într-o proporție mai mare?

Orice analiză care și-ar propune să dea un răspuns la această întrebare pleacă de la mai mulți factori. O să îi luăm pe rând:

  • Cazul Bode a fost un caz politizat încă de la început

Nu a fost ca în alte cazuri, când au apărut dezvăluirile în presă și scandalul s-a aprins încet, încet, plecând dintr-o zonă independentă.

Aici, demersul a început de la USR și acțiunea lor politică prezentată pe Facebook. Partidul a început să transcrie teza, să lanseze acuzații, să facă o întreagă campanie de comunicare politică.

Bineînțeles, a venit replica și atacul PNL.

Așa s-a ajuns la o temă politizată, cu punct culminant moțiunea simplă, cu Bode ”prezentând teza sa în format fizic” și cu schimburi de replici de o parte și de alta.

  • Comportamentul și jocul UBB

Spre diferență de alte momente cu alți actori, în acest caz am avut un verdict care l-a absolvit pe Bode de vină. UBB a ieșit și a spus: plagiat 3%. O cifră mică, un coeficient de similitudine permis.

Primul verdict al UBB a venit la câteva zile după ce jocul politic între PNL și USR ajunsese în punctul culminant. Poate ăla a fost și momentul când „pasiunea pentru acest subiect” s-a stins pentru publicul larg.

Trebuie spus aici că UBB a reușit să ”bulverseze” pe toată lumea. Jocul de-a ”uite plagiatul, nu e plagiatul, ba e, ba nu e” făcut de UBB a produs o mare stare de confuzie și a lăsat loc unor interpretări ce pot fi folosite de actorii politici. Ba mai mult, membrii comisiei de analiză au spus că au fost ”presiuni din ambele părți”. Această recunoaștere a faptului că ”mulți voiau să îl ardă pe rug” pe Bode a întărit convingerea multora că e ”un război politic”. Așa cum am spus și la punctul unu, ”politizarea temei” a fost făcută încă de la început. UBB venit și a confirmat practic acest demers de politizare.

Din păcate, UBB pierde și ea din prestigiu și credibilitate, tocmai pentru faptul că a ”părut” că vrea să ”împace și capra și varza”, că nu judecă asemenea unui judecător independent și că se lasă atrasă într-un joc politic.

Acuzațiile lansate de Bode, că UBB a judecat după standardele din 2022 și nu după cele din 2018, momentul în care a fost scrisă teza, vin și ele să contribuie la ideea că UBB a ”tras de verdict” a forțat un pic nota, doar ca să își salveze imaginea.

Pentru un cetățean simplu, pentru unul care nu a citit teza lui Bode și care a privit doar argumentele părților, UBB a fost acel ”elev prins cu copiuța” care încearcă să o arunce sub masă. A dat titlul de doctor, a susținut că teza nu e plagiată, ca într-un final să spună că e ”profund viciată”. Pe bună dreptate, mulți dintre oamenii fără doctorate o să spună, ok, tu ditmai Universitate, când ai jucat necinstit, când i-ai dat titlul de Doctor, când ai spus că teza e ok sau când ai spus că e profund viciată?

Situația din societate

Dacă suntem corecți și nu ne ascundem după deget, o să vedem că până la Bac-ul fimat, introdus de Funeriu, am avut un obicei în societatea românească. În special, la materiile secundare, era o ”cutumă” ca elevii să fie lăsați nesupravegheați. Se strângea ”protocolul” de rigoare și profesorii erau extrem de permisivi. Nu spun că toți cei care au luat Bac-ul până în anii 2000 au copiat, dar un procent extrem de mare a făcut asta, pentru că era un ”sport național”. Iar pentru toți aceștia ”plagiatul” nu este un furt.

Este o realitate și asta a fost societatea noastră. De aceea, mulți dintre români privesc ”plagiatul” mult mai lejer, iar ei nu trebuie acuzați. Românii de rând nu pot fi acuzați, în condițiile în care ”elitele” au contribuit la un fenomen de genul ”doctori făcuți peste noapte”. Profesori universitari, politicieni și-au dat mâna și au viciat ideea de” doctorat”.

Așadar, politizarea, atitudinea UBB și situația din societate sau percepția față de ”plagiat” duc acum spre o astfel de atitudine. La toate astea, se adaugă și războiul, situația economică. Grijile pe care le au românii sunt altele și ultima problemă a omului simplu e dacă a copiat un om politic sau nu.

2 comentarii

  1. Mda, practic e punctajul PNL pentru cazul Bode. Sercan si imaturii de la USR au „politizat” de aia nu avem oameni in strada la proteste anti-Bode.

  2. „…UBB a judecat după standardele din 2022 și nu după cele din 2018 …”__—__perfect compatibile narativului mioritic!///Legile Educației: eșantionul reprezentativ al proastei guvernări(Raluca Alexandrescu)”…măcar pe cicluri de câte patru ani, dacă nu pe decupaje temporale mai importante, … adoptată în urmă cu 12 ani și ajunsă acum de nerecunoscut…”___—-___cel putin pentru Romania,asta este marele obstacol, lipsa continuitatii, a consecventei, a perseverentei intr-un proiect, la noi se schimba jupanul se schimba si jupaneii si intregul mod de „gandire”, mai mult, cei nou veniti vor si chiar vor distruge „mostenirea”, pentru a arata ca ei sunt mai buni, practic ciclurile romanesti sunt de distrugere si inceperi de reconstructie, niciodata duse la un final…Este evident ca toata masinaria interna a conducerii tarii -la centru si in teren- se bazeaza pe proverbul „tarla fara caini” sau „tarla fara stapan”, si cainii „de paza”, si stapanii sunt efemeri si -as zice, chiar in mod natural- sunt interesati sa-si faca partea lor (a leului, neandoios), cat mai repede(si cu preaplin !), stiind ca pot fi matrasiti de la putere chiar si inainte de termenul oficial…Paralela si comparatia se poate face cu Monarhia vs republica, 99% din monarhii sunt cele mai bune tari, abia max. 20% dintre republici sunt la un nivel comparabil, iar marile dezastre umanitare sunt produse tot de republici, exemplul actual(Rusia/Ukraina) este extrem de ilustrativ, asa cum ultimele 2 razboaie mondiale au fost initiate de Germania republicana, iar -mai aproape- razboaiele civile (Siria, fosta Yugoslavie, etc.), apartin tot sistemului republica…Chiar suntem complet orbi si nu vedem aceste lucruri?

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: