Hrituc.ro

Blog personal de analize politice
Cine are nevoie de Ciucă în Guvern?

Cine are nevoie de Ciucă în Guvern?

Zilele acestea au loc ultimele negocieri privind rotativa guvernamentală. PSD va prelua conducerea executivului. Este clar că într-un fel sau în altul, cele două partide, PSD și PNL, se vor înțelege și vor merge mai departe, cu sau fără UDRM. PSD și PNL au ajuns dependente unul de celălalt în perioada asta. Matematic, nu există o soluție care să permită o altă formulă guvernamentală. După ruperea USR și după plecarea lui Orban, ar fi nevoie de o alianță cu mai multe partide la aceeași masă, o formulă mult mai fragilă.

Ce nu e clar la acest moment este ce va face Nicolae Ciucă? Va opta pentru formula de Vicepremier sau Președintele Senatului?

Cine ar beneficia de pe urma faptului că Nicolae Ciucă ar alege postul de Vicepremier?

PSD și USR în primul rând. PSD pentru că ar putea să joace cartea ”am adus PNL la comanda noastră”.  ”Ciucă este subalternul lui Ciolacu”. Nu ar face-o neapărat direct. Nu ar ieși liderii din teritoriu să dea astfel de mesaje la televizor, dar ar avea grijă ziariștii arondați partidului să țipe de dimineață și până seara. Mesajul s-ar duce ca punctaj către structurile de partid și activiștii l-ar folosi în discuțiile informale.

USR a început deja de ceva vreme să folosească o linie de mesaj de genul ”Ciolacu conduce PNL”. Poziția de Vicepremier ar veni și ar da USR ului un argument în plus, practic ar parafa  în acte că Ciucă este condus de Ciolacu.

Nu în ultimul rând, tabăra de opoziție din PNL s-ar bucura ca Ciucă să fie Vicepremier. Le-ar folosi de minune anul viitor, dacă partidul va lua un scor prost. Ar putea vinde ușor mesajul pe care au încercat să îl folosească și acum: „PNL este la remorca PSD” și l-ar amplifica cu ideea Ciucă a ales să fie subalternul PSD. Tabăra de opoziție care momentan s-a liniștit, poate și din cauza unor dezvăluiri de presă, poate și pentru că și-au dat seama că nici n-au un lider credibil și nici soluții alternative de guvernare, așteaptă momentul propice pentru a da atacul. Dacă PNL va lua un scor prost la europarlamentare, atunci vom vedea iar declarații belicoase și știri pe ”surse” despre nemulțumirile din partid.

Pentru Ciucă este vital să își păstreze un spațiu cât mai larg de manevră. Postul de Președinte al Senatului îi conferă acest lucru. Poate fi postul care îi asigură și un control direct asupra inițiativelor legislative, dar și „libertatea” necesară în perioada următoare. Ar putea, din acea poziție, să critice mai ușor greșelile Guvernului, să ceară corectarea anumitor măsuri sau să vină și să prezinte ”anticipat” măsurile bune pe care le va lua Executivul. În fond, să facă ce a făcut Ciolacu.

Dacă PSD este acum perceput drept partidul care a încălecat PNL este și datorită faptului că Ciolacu a știut să facă jocul de-a opozantul. Când realiza că o măsură e nepopulară sau că exista o problemă de imagine, Ciolacu ieșea public și critica. Am văzut cum a avut o campanie directă îndreptată împotriva lui Virgil Popescu sau cum ieșea în declarații de presă înaintea unor decizii importante și lăsa impresia că măsura bună va fi luată datorită PSD-ului.

Și din punct de vedere tehnic, e mai important postul de Președinte al Senatului decât cel de Vicepremier. Presa va fi mai interesată de punctul de vedere al numărului unu – președinte al Senatului, decât de punctul de vedere al omului doi sau trei din Guvern. Va fi o platformă mult mai bună de comunicare. Nu în ultimul rând, se reduce posibilitatea întinderii unor curse. Cum ar fi dacă PSD prin presa sa ar direcționa atacuri directe spre Nicolae Ciucă și spre domeniul pe care îl păstorește? Nu m-ar mira să văd și scena în care Ciucă este luat la rost într-un interviu direct pe domeniul său, ca a doua zi să iasă un social democrat  să prezinte o altă abordare legată de acel domeniu. Poate nu acum, dar în preajma alegerilor.

Există mecanism de control în cadrul Coaliției. Deciziile se iau acolo. Nu este nevoie de Ciucă în Guvern pentru respectarea acestora. Partidul s-a liniștit de voie de nevoie, liberalii nu trebuie să livreze ”muniție” partidelor de opoziție, postul numărul doi în ierarhia statului conferă mai mult spațiu de manevră. Așadar, Ciucă trebuie să aibă grijă la ”prietenii” care îl împing acum spre un post de subaltern al lui Ciolacu!

3 comentarii

  1. „…ciuca… si ciolacu…”__—-__ samuratul de plenitza (sau capatzana patrulaterica cu ochelari) si acest e’ si si, se vor intelege , insa mai este un hop, s-ar putea ca bulibasa de Sibiu sa aiba iarasi mancarime pe la falange si sa-l matraseasca pe ciolacu, exact cand ii este „lumea mai draga”, asa cum a facut si cu ponta, veorika, orban si catzu, acest hohanis este o adevarata hazna, cand vine vorba de relatiile cu alti indivizi care sunt pe aproape de scaunul lui…/// PSD, vorbe goale si interese de clan(Rodica Culceru)”… este generator de deficit… replica lui marcel ciolacu…”2- România, tot mai îndatorată. Datoria guvernamentală a depășit 50% din PIB (ziare.com)___—–____cum am zis, e’ si si, se anunta noul master of disaster, tocmai pentru asta, acest gagautza escroc pana-n panzele albe dar care se crede istetz,, l-a sprijinit pe hohanis in efectuarea „spectaculosului salt”, adica sa aduca Romania la respectiva indatorare, prin excursiile lui inutile si total sterile, motiv pentru care intreaga medie a „uitat” sa ne insire „maretele realizari” , ca si rezultat al ultimelor sale deplasari, in Asia si America de Sud, unde -cu escorta de lux, a cheltuit cateva milioane bune (de euro), iar dupa ce ” babilonul, marea curva”, va cadea, se va demonstra ca au fost platite sute de mii de dolari, pentru a se face lobby si a fi acceptat , acest individ jegos, pe la diversele cancelarii din lume, oricum, stie cineva ca orice alt sef de stat din Europa -sau chiar din lume- sa intreprinda asa actiuni total nefondate si costisitoare?( mai ales ca -si catelusa merarului- a fost hranita tot cu mare lux si fast)…

  2. „…Cine ar beneficia de pe urma faptului că Nicolae Ciucă ar alege postul de Vicepremier?…”___—-___ In primul rand, intreaga clasa a criminalilor care conduc Romania de peste 7o ani, si -expres- acest ciuca-bot-de-maciuca si iohanis, care urasc Romania si pe romani, iata cum vor sa faca galopant, actualul genocid national: MINISTRUL MUNCII: VÂRSTA DE PENSIONARE VA CREȘTE TREPTAT PÂNĂ LA 65 DE ANI PENTRU TOȚI ROMÂNII, DUPĂ DISCUȚIILE CU COMISIA EUROPEANĂ (cronica.ro)”… agreate cu reprezentanţii Comisiei Europene în discuţiile de la Bruxelles, se numără creşterea treptată a vârstei de pensionare…”___—-___ deci -pare- ca-i obliga pe cei de la UE sa accepte aceasta crestere de varsta a pensionarii( la 65 ani), cred si eu!, tocmai pentru ca a lucra pana la 65 sau 67 ani(precum in USA), este nevoie de conditii -STANDARD- f. inalte, atat la locul de munca cat si oriunde(acasa, in public, etc.), ceace imensa majoritate a tarilor occidentale le indeplinesc, insa pentru Romania actuala si previzibila, ridicarea varstei de pensionare la 65 ani, inseamna (pentru majoritate/palmasii si nu pentru exploatatori, politicul, administratia, armata, popimea, etc.) un supergenocid national, chiar si cu aceasta limita de pensionare actuala(62 ani), romanii sunt pe ultimul loc( sau nr. 2, din coada), la life span, practic cei mai multi nu apuca sa se bucure prea mult de pensie, mor in cativa ani, adica sub 70, acea medie de 72, este reusita, datorita unui procent de -aprox- 1 la suta , care traiesc peste 85 si chiar 90 ani, adica marii criminali din politic, armata, administratie, popime, etc.,, precum -nominal- brucan, iliescu, fecior, visinescu si alti gangsteri politici, din Romania…Numai amintim de diversele „profesii” unde se iese la pensie la 4o de ani(justitie, armata) si care consuma -realmente- subzistenta multora, realist, cel putin 1la 500! Nota: Chiar azi am trimis la Guiness World Record o cerere de inregistrare, anume ca Romania sa fie pusa „in rama”, prin unicitatile ei, adica cei mai multi generali din istoria omenirii(per capita),cele mai multe institutii guvernamentale(si angajati) din EU si Europa, si cel mai mare numar de persoane si institutii(din UE si Europa) care NU au accest la apa potabila certificata si la canalizare(sanitatie)…

  3. ROMÂNIA ARE CEI MAI MULȚI TINERI DE 18-24 DE ANI, DIN UE, CARE RENUNȚĂ LA ȘCOALĂ (cronica.ro)„…16 % vs UE 10%…”diferenta mare , iar fiecare procent in diferenta, face ca aceasta diferenta sa aiba consecinte in „valori”logaritmice…Cauzele se stiu: Greva profesorilor incurca socotelile coalitiei(Raluca Alexandrescu_revistat 22) „…un tablou general dezolant al învățământului și un minim istoric al alocației bugetare pentru Educație…”–-___–– acest tablou este datorat -in primul rand- cauzelor majore, infiltrarea popimii in structura de „invatzamant”, din scolile publice si 2), ce se si spune, bugetul pentru educatie, insa dascalimea romana -pur-si-simplu- se infrateste cu opresorul, scopul grevei lor NU AR TREBUI sa fie DOAR mai multi bani pentru ei ci mai multi bani pentru ei dar si pentru sistem, iar aceasta nu se poate realiza decat prin „taierea oxigenului”, la imensele caste parazitare, care consuma imens din resursele bugetare, asa ca pentru medici/sanatate si dascali/ educatie, nu raman decat firimituri, iar aceasta in conditiile cand dascalimea (totala), numara cel putin 1/2 milion suflete, practic cea mai densa sectiune a intelectualitatii, cea ce ar trebui sa le dea putere, adica -inca odata- sa semneze pentru distrugerea parazitismului institutionalizat, si -expres si concret- cele doua clase(dascalime/medici + personal adiacen, care trebuie sa treaca de 1 milion)-ar trebui sa colecteze semnaturi pentru destituirea si a lui ihan si a degeneratului din urmatorul post, , Romania este in apropierea unui punct f. critic(financiar), iar banii exista chiar si in tara, sunt doar sistematic FURATI de iohan si ciuca si -desigur de celelalte max. 2 sute mii de paraziti de inalta performanta, evident la supt banul public…(sant si latrai care se multumesc cu cativa creitzari aruncatzi in scuipatoare, conteaza si ei, dar cei de varf trebuie terminati primii si imediat, cei mici se vor reforma, vor pupa si linge si eshapamente de Trabant, nu doar de Mercedesuri…)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: