Hrituc.ro

Blog personal de analize politice
Ce arată sondajul BOP? Prinde tema ”anti-Rusia”?

Ce arată sondajul BOP? Prinde tema ”anti-Rusia”?

Ieri a fost dat publicității un nou sondaj în Republica Moldova, realizat de „CBS Research”, la comanda IPP, în perioada 9 – 23 august, pe un eșantion de 1 215 persoane. Cercetarea a fost efectuată cu sprijinul financiar al Fundației „Soros-Moldova”.

Sondajul prezentat la începutul sesiunii parlamentare a avut ca scop să arate care este poza momentului în Republica Moldova. Comanditarul este apropiat de actuala guvernare, așa că nu există un ”risc” ca cifrele din dreptul PAS sau cele care prezintă situația socială să fie deliberat trase în jos, să altereze cumva percepția publică privind conducerea Moldovei în sens negativ. Mai degrabă, dacă există o alterare a cifrelor, acestea sunt un pic umflate în ”sus”.

La o primă vedere, ”poza” surprinsă de sondaj nu e foarte diferită de ce era acum câteva luni. Scorurile partidelor se mențin în aceeași parametri.

 

Există însă un element care dă de gândit.

În ultimele luni, PAS și reprezentanții lui a plusat enorm pe teza ”anti-Rusia”. Rămași fără temă, nereușind să performeze în lupta anticorupție, fiind afectați de problemele sociale și de creșterea gradului de sărăcie, liderii partidului de guvernământ au început să exploateze foarte mult tema ”anti-Rusia”.

Anticoprupția a eșuat. Ce temă mai are PAS? – Hrituc.ro

Comunicarea liderilor pe acest subiect a devenit din ce în ce mai dură. Au început acțiuni care să arate desprinderea Republicii Moldova de Federația Rusă, denunțarea unor acorduri semnate în cadrul CSI, au fost expulzate persoane suspecte de acte de spionaj de pe teritoriul Republicii Moldova.

Acest proces, desprinderea de Federația Rusă, este unul bun. Republica Moldova nu are viitor dacă rămâne dependentă de Kremlin. Federația Rusă poate aduce teroare, dar nu poate aduce bunăstare și nici nu este un partener pe care te poți bizui că respectă dreptul internațional.

Strategia liderilor PAS de ”sancționare” a Federației Ruse, de delimitare, de proiectare a imaginii unei Moldove independente de Federația Rusă este bună. Este însă nevoie de timp pentru ca cetățenii să înțeleagă acest lucru, este nevoie de o anume abilitate pentru implementarea ei, din cauza specificului demografic al Republicii Moldova și al trecutului ei.

De asemenea, este nevoie ca pe celelalte paliere, guvernanții să își facă treaba. Atât timp cât există un grad mare de sărăcie și cât oamenii nu simt o îmbunătățire la capitolul economic, tema ”anti-Rusia” nu va fi o temă suficientă pentru câștigarea alegerilor viitoare.

 

Sondajul prezentat ieri arată fix acest lucru. Tema anti-Rusia nu este suficientă.

Dacă în iunie 2021 erau 56.8% dintre cetățeni care ar fi votat în cadrul unui referendum pentru aderarea la UE, acum, sunt doar 47%.

În același timp, numărul celor care ar fi votat pentru aderarea la Uniunea Vamală a crescut de la 27.5% la 32.5%

Un alt lucru interesant pe care îl observăm este că a scăzut numărul celor care consideră nejustificată intervenția Rusiei în Ucraina. Dacă anul trecut erau 38% care spuneau că Rusia a atacat nejustificat Ucraina, acum sunt doar 34%. Putin rămâne în continuare în topul preferințelor cetățenilor moldoveni.

După câteva luni de campanie dură pe linia ”anti-Rusia” observăm că nu există modificări care să dea PAS-ului speranța că va crește. Tema poate aduce o polarizare și poate fi un câștig, poate mobiliza electoratul pro european la vot, dar asta nu se va produce dacă nu se va îmbunătăți considerabil nivelul de trai, dacă moldovenii nu vor simți că crește nivelul de trai, dacă nu vor simți că lupta împotriva corupției a luat-o pe un drum bun.

Mai este un factor care poate strica strategia PAS. Jocul Federației Ruse. Dacă Kremlinul va face un ”joc soft”, nu va avea replici dure și nu va escalada tema ”anti-Rusia”, atunci nu se va putea ajunge la polarizarea pe care și-o dorește partidul guvernământ. Dacă forțele pro ruse din Moldova vor merge pe cartea ”nu avem ce pune pe masă, dar ei instigă la ură” nu se va ajunge la rezultatul dorit.

PAS poate câștiga locul unu în alegerile viitoare, dar este nevoie de mai mult pentru a păstra guvernarea. Iar mai mult înseamnă ori să performezi la guvernare și să livrezi electoratului pro european care te-ar vota, ori să identifici și să ”lași” să crească un partener politic care poate veni într-o alianță cu tine la guvernare. Din păcate, nu se întâmplă nici una nici alta!

 

Referințe:

Moldovenii și-au schimbat părerea? Câți justifică acțiunile Rusiei în Ucraina și unde își văd viitorul, potrivit celui mai recent sondaj – NewsMaker

BOP: Doar trei partide în viitorul Parlament, iar Maia Sandu – principala favorită la alegerile prezidențiale (ziarulnational.md)

 

3 comentarii

  1. „…38%-34%…///2-” Sărăcia înăbușă avântul pro-european al moldovenilor
    ( Vitalie Calugareanu (DW) – jurnalist Deutsche Welle Luni, 04 Septembrie 2023, ora 18:12″…Un sondaj de referință făcut public la Chișinău scoate în evidență percepții geopolitice îngrijorătoare – numărul pro-europenilor scade, iar procentul celor care justifică războiul Rusiei contra Ucrainei crește”____––____Saracia si frica, doua situatii si sentimente umane, chiar f. umane…

  2. „…un factor.Jocul Federatiei Ruse…”___–___un joc „la pas”, insa ” la sigur”, care vor atrage si R. Moldova si Romania, in razboi activ…///Iohannis: Nicio dronă nu a ajuns pe teritoriul României. Am avut atacuri la 800 m de graniță (05.09.2023(…)___–-___ asta ieri, cand era kkt pe el, pentru ca daca recunoaste trebuie sa actioneze cumva, sau sa fuga in Austria…/// Aseara:”Dronă căzută în România: După ce au infirmat vehement, autoritățile de la noi se văd nevoite să confirme.(…)///Azi:” …situatie inadmisibila…”___–-____dulapul sibian, bufon si fanfaron, ca deobicei! Daca situatia este „inadmisibila”, trebuie sa riposteze, nu? Dar nu o va face, de fapt ei merg pe cliseul cu „incident” si nu agresiune, probabil ca o bomba atomica peste bucuresti ar fi tratata la fel, agresorul va zice” pardon, am facut o greseala”, iar iohan ar raspunde „Intelegem, dar sa nu se mai repete”…In acest caz-de sus- iohan trebuia sa ordone evacuarea pe cel putin un km , in raza si toate directiile nationale, si sa comaseze in zona dispozitive si echipamente de depistare si interceptare a acestor drone, sau orice …dar -VAI!- comandantul suprem nici nu stia, sau nu recunoaste ca a stiut de atac, practic el a pus si mentine sub stare de pericol, mai toata populatia din acea zona si -cred- nu numai…
    -II-„…problemele frecvent evocate era instabilitatea legislativă, caracterul imprevizibil al reglementărilor. ..”____–-____ probleme insurmontabile dar tipice sistemului, in mai toate republicile se intampla asa, numai ca in Romania , efectele sunt mai drastice, deoarece orice noua garnitura venita la conducere, este mai flamanda decat o haita de lupi turbati si-in consecinta- chiar cu riscuri cunoscute si asimilate, vor trece imediat la jefuire…Plus, din punct de vedere etic, moral, al ierarhiilor, etc., NU exista acel „Far Calauzitor in Ceata”*, asa ca multe actiuni la nivele inalte sunt facute orbeste, cu rezultate „pe masura”…( * pe cine sa respecti, pe unul ca iohanis, care este un traseist politic )-forul german-penele- pesede, de facto- care -practic- este precum curva care umbla cu salteaua in spinare…)

  3. „… tema anti-Rusia?” –__– cifrele vorbesc de la sine…:”Tu cu cine ai vota dacă ai locui în Teleorman și ai lucra pe salariul minim + bonuri de masă?(Razvan Chiruta)
    (puse invers) „A crescut furia.” si „Tu vrei justitie cu parul”____––_____ e
    i bine, cam asta ar trebui, cu parul dar nu la urne , ci cu parul fizic, adica o rascoala cu adevarat nationala, insa -nicio grija, fosti noenclaturisti si nepotii, nicio grija fosti securisti si nepotii, etc.- NU se va intampla, romanii suntem un popor de lasi( mai ales „intelectualii”!!!), iar urmarea (pas cu pas, dar garantat) va fi faramitzarea teritoariala a Romaniei, insasi UE scartzaie, Turcia(intelegand ca poate primi un shut in dos) se gandeste sa iasa singura din asa asociatii, nu cred ca erdohan-mare-sultan chiar nu gandeste precum Sultanii, si vrea macar partea sudica a Romaniei, daca Rusia invinge in Ukraina, jocurile sunt facute, Transilvania va merge la Ungaria, Moldova si R. Moldova vor intra iarasi sub directa „protectie” a Rusiei, parte din Banat se va duce la Serbia, iar ce mai ramane, va redeveni pasalac turcesc… istoria are multe meandre, iar personajele cu adevarat istorice,(Putin , Erdogan, V. Orban, etc.) dovedesc ca au o determinare iesita din comun, ceace -pe fondul unei ‘conduceri” ca in Romania, ii va ajuta sa-si atinga scopurile…

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: