Ce arată sondajul BOP? Prinde tema ”anti-Rusia”?
Ieri a fost dat publicității un nou sondaj în Republica Moldova, realizat de „CBS Research”, la comanda IPP, în perioada 9 – 23 august, pe un eșantion de 1 215 persoane. Cercetarea a fost efectuată cu sprijinul financiar al Fundației „Soros-Moldova”.
Sondajul prezentat la începutul sesiunii parlamentare a avut ca scop să arate care este poza momentului în Republica Moldova. Comanditarul este apropiat de actuala guvernare, așa că nu există un ”risc” ca cifrele din dreptul PAS sau cele care prezintă situația socială să fie deliberat trase în jos, să altereze cumva percepția publică privind conducerea Moldovei în sens negativ. Mai degrabă, dacă există o alterare a cifrelor, acestea sunt un pic umflate în ”sus”.
La o primă vedere, ”poza” surprinsă de sondaj nu e foarte diferită de ce era acum câteva luni. Scorurile partidelor se mențin în aceeași parametri.
Există însă un element care dă de gândit.
În ultimele luni, PAS și reprezentanții lui a plusat enorm pe teza ”anti-Rusia”. Rămași fără temă, nereușind să performeze în lupta anticorupție, fiind afectați de problemele sociale și de creșterea gradului de sărăcie, liderii partidului de guvernământ au început să exploateze foarte mult tema ”anti-Rusia”.
Anticoprupția a eșuat. Ce temă mai are PAS? – Hrituc.ro
Comunicarea liderilor pe acest subiect a devenit din ce în ce mai dură. Au început acțiuni care să arate desprinderea Republicii Moldova de Federația Rusă, denunțarea unor acorduri semnate în cadrul CSI, au fost expulzate persoane suspecte de acte de spionaj de pe teritoriul Republicii Moldova.
Acest proces, desprinderea de Federația Rusă, este unul bun. Republica Moldova nu are viitor dacă rămâne dependentă de Kremlin. Federația Rusă poate aduce teroare, dar nu poate aduce bunăstare și nici nu este un partener pe care te poți bizui că respectă dreptul internațional.
Strategia liderilor PAS de ”sancționare” a Federației Ruse, de delimitare, de proiectare a imaginii unei Moldove independente de Federația Rusă este bună. Este însă nevoie de timp pentru ca cetățenii să înțeleagă acest lucru, este nevoie de o anume abilitate pentru implementarea ei, din cauza specificului demografic al Republicii Moldova și al trecutului ei.
De asemenea, este nevoie ca pe celelalte paliere, guvernanții să își facă treaba. Atât timp cât există un grad mare de sărăcie și cât oamenii nu simt o îmbunătățire la capitolul economic, tema ”anti-Rusia” nu va fi o temă suficientă pentru câștigarea alegerilor viitoare.
Sondajul prezentat ieri arată fix acest lucru. Tema anti-Rusia nu este suficientă.
Dacă în iunie 2021 erau 56.8% dintre cetățeni care ar fi votat în cadrul unui referendum pentru aderarea la UE, acum, sunt doar 47%.
În același timp, numărul celor care ar fi votat pentru aderarea la Uniunea Vamală a crescut de la 27.5% la 32.5%
Un alt lucru interesant pe care îl observăm este că a scăzut numărul celor care consideră nejustificată intervenția Rusiei în Ucraina. Dacă anul trecut erau 38% care spuneau că Rusia a atacat nejustificat Ucraina, acum sunt doar 34%. Putin rămâne în continuare în topul preferințelor cetățenilor moldoveni.
După câteva luni de campanie dură pe linia ”anti-Rusia” observăm că nu există modificări care să dea PAS-ului speranța că va crește. Tema poate aduce o polarizare și poate fi un câștig, poate mobiliza electoratul pro european la vot, dar asta nu se va produce dacă nu se va îmbunătăți considerabil nivelul de trai, dacă moldovenii nu vor simți că crește nivelul de trai, dacă nu vor simți că lupta împotriva corupției a luat-o pe un drum bun.
Mai este un factor care poate strica strategia PAS. Jocul Federației Ruse. Dacă Kremlinul va face un ”joc soft”, nu va avea replici dure și nu va escalada tema ”anti-Rusia”, atunci nu se va putea ajunge la polarizarea pe care și-o dorește partidul guvernământ. Dacă forțele pro ruse din Moldova vor merge pe cartea ”nu avem ce pune pe masă, dar ei instigă la ură” nu se va ajunge la rezultatul dorit.
PAS poate câștiga locul unu în alegerile viitoare, dar este nevoie de mai mult pentru a păstra guvernarea. Iar mai mult înseamnă ori să performezi la guvernare și să livrezi electoratului pro european care te-ar vota, ori să identifici și să ”lași” să crească un partener politic care poate veni într-o alianță cu tine la guvernare. Din păcate, nu se întâmplă nici una nici alta!
Referințe:
3 comentarii