Hrituc.ro

Blog personal de analize politice
Moldova. Două triburi!

Moldova. Două triburi!

Am scris pentru Independent News o analiză privind situația politică din Moldova. Pe baza ultimelor date din sondajul IMAS, am încercat să vă redau un tablou cât mai exact.

 

Alegerile locale au dus la o detensionare a societății în ansamblu. Puterea de la Chișinău a ieșit de sub asalt și putem observa la indicatorii privind starea socială o îmbunătățire. Există o stare de spirit mai bună.

Progresele făcute pe drumul european, începerea negocierilor privind aderarea la UE, apropierea alegerilor prezidențiale, anunțul privind referendumului constituțional prin care moldovenii sunt chemați la urne să decidă prin vot viitorul Republicii Moldova, toate acestea au dus la o accentuare a procesului de tribalizare a societății moldovene și la o polarizare.

Acum, sondajul realizat de IMAS surprinde foarte bine cum există două tabere total opuse, întoarse una cu spatele la cealaltă și care defilează cu propriile proiecții, cu propriile așteptări, cu propriul adevăr. Republica Moldova a stat sub această zodie mai tot timpul, doar că acum s-a accentuat acest fenomen și pare că a dispărut total „centrul”. Asta poate că și din cauza faptului că niciun partid de centru nu mai este perceput ca o alternativă viabilă la acest moment.

Avem două societăți, una care își dorește ca Republica Moldova să intre în Uniunea Europeană și alta care spune că Putin merită încă un mandat.

38% spun că Putin mai trebuie să obțină un mandat, asta în momentul în care drone rusești cad pe teritoriul moldovean. 37% votează partidele pro- ruse, în timp ce 38% votează PAS .

 

Citește restul analizei pe IndependentNews.ro

Lasă un răspuns