Hrituc.ro

Blog personal de analize politice
Cine îl ajută pe Piedone?

Cine îl ajută pe Piedone?

A trecut prima săptămână de când avem la București toți candidații în teren. Coaliția și-a lansat și ea candidatul care a intrat în campanie împotriva lui Nicușor Dan și a lui Piedone.

Ce s-a putut vedea în această perioadă la TV?

Piedone defilează pe la câteva posturi tv. Antena 3, Realitatea și RTV îl susțin aproape fățiș. Pe aceste posturi se poate observa mai mereu cum Piedone este descris în termeni laudativi și cum îi este apreciată campania, de altfel foarte bună. Nicușor Dan este taxat aproape de fiecare dată și împotriva lui este o campanie negativă puternică.

Raportarea la Cătălin Cîrstoiu este diferită. Nu este atacat atât de dur precum Nicușor Dan, dar cel puțin Antena 3 face un joc și mai sofisticat. Îl arată pe doctor, îl ajută în etapa de mărire a notorietății, dar în mod pervers pune accentul pe faptul că nu are un sprijin real din partea primarilor Coaliției din București.

Digi 24 face un joc ușor favorabil lui Nicușor Dan. Îl taxează mai tot timpul pe Cîrstoiu și îl prezintă pe Piedone cu bune și cu rele.

În online, site-urile importante sunt mai critice cu Piedone și Cîrstoiu și mai favorabile lui Nicușor Dan.

 

Dacă acesta este un tablou sumar al jocului din media, după prima săptămână putem vedea și poziționarea actorilor politici.

Piedone defilează. Strategia este simplă, dar eficientă. El e cu oamenii, mai puțin cu partidele. Discursul lui este unul de opoziție prin care îi bagă în aceeași oală pe Nicușor Dan, Cîrstoiu, PNL și PSD.

A reușit să arunce și AUR în decor, dar în același timp se urcă pe curentul lor, furându-le electoratul și probabil va fi principala surpriză la votul politic. Va duce partidul lui Voiculescu la un scor de peste 7%.

La PNL-PSD e simplu. Se vede că încă nu au conturată o strategie. Sunt în faza în care măresc notorietatea candidatului și în care se pun bazele colaborării între partide, lideri și Cîrstoiu.

De menționat că până la această oră, Ciucu primarul de la 6, care are un bazin important de vot, pare că vrea să stea cu capul la cutie. Am mai spus că Ciucu și Negoiță au un rol extrem de important, pentru ca sunt primarii celor mai mari sectoare din București. Băluță pare absent și el.

 

La USR-PMP-FD și Nicușor Dan vedem că au ales o strategie ciudată.  Și de ce zic ciudată, pentru că în opinia mea, pleacă de la un calcul greșit. Ei nu fac decât să îl potențeze pe Piedone.

În acești 4 ani, USR s-a comportat greșit și în politica de la nivel central. Ținta principală a fost mereu PNL și nu PSD. Atacurile au fost disproporționate. Poți înțelege miza lor, captarea electoratului liberal, dar depinde cum o faci. Important e să ai grijă să îți aduci electoratul liberal fără a-l jigni, fără a-l face să se simtă prost de alegerea făcută.

Acum, partidele care îl susțin pe Nicușor Dan se concentrează pe campania negativă asupra lui Cîrstoiu, deși primul clasat este Piedone.

De aceea, Piedone pare că defilează și că nu are adversar.

În loc să îți reglezi tirul pe primul clasat, dai în cel de pe locul trei. Probabil, e același raționament, Nicușor Dan să câștige cât mai mult din bazinul liberal. Doar că e de ajuns să te uiți pe sondaje și să vezi că nu e suficient. Poți să te uiți pe cartiere și să faci o aproximare a mediului. Poți să te uiți pe demografice și să vezi ce potențial are Piedone și dacă nu îl oprești să crească acolo, diferența se va accentua.

Calculul cu Nicușor care ia voturi de la liberali e corect dar la fel de corect e și faptul că doctorul va lua voturi din electoratul liber ceea ce va fi un dezavantaj pentru primarul în funcție. Până la urmă este un bazin mic. S-ar putea la final să se vadă că strategia a fost proastă.

Mergând pe aceeași logică ca cea de până acum, există mari șanse ca USR să contribuie la victoria lui Piedone.

Probabil, în calculul USR stă la bază și ipoteza că Piedone se retrage. Această ipoteză trebuie scoasă din joc. Miza este mult mai mare chiar și decât Piedone. Miza este ca Dan Voiculescu să aibă un partid de 10% în alegerile parlamentare. Deasemenea, nu trebuie exclus că o victorie a lui Piedone va potența tot curentul AUR.

La final, dacă Piedone câștigă, USR va fi devastat ca și  imagine pentru că a pierdut reduta principală, Bucureștiul. De asemenea, va fi o reducere semnificativă a șanselor pentru toamnă a Alianței Dreapta Unită.

Piedone, Voiculescu, AUR vor fi principalii câștigători iar Coaliția și Dreapta Unită pierzătorii.

Momentan, după prima săptămână pare că ne aflăm într-un film în care singura strategie corectă este cea a lui Piedone – Voiculescu. PNL – PSD încă nu au una iar Dreapta Unită pare că și-a ales o linie greșită!

1 comentariu

  1. „…impotriva lui nicusor dan…”///2-Primarul general al Capitalei, despre ceea ce a numit emblema corupției imobiliare din București: „Sper să demolăm Cathedral Plaza” … şi faptul că va putea fi demolată într-o zi va fi un semn de sănătate a democraţiei noastre”, a conchis nicuşor dan…”___–___credeam ca este ceva de capatzana acestui individ, devine din ce in ce mai clar ca este un nihilst inversunat, nu conteaza din ce motive(religioase?), in acest caz rezolvarea este CONFISCAREA cladirii si urgenta scoatere la licitatie publica, NUMAI asa SOCIETATEA are de castigat…Iar daca aceasta cladire reprezinta „emblema coruptiei imobiliare”, atunci trebuie trimisi in judecata cei care „au inchis ochii” cand s-a construit, si amendati masiv, chiar incarcerati..DAT NU distrugi ceva de asa proportii si de asa VALOARE SI UTILITATE PUBLICA, doar pentru a te arata incoruptibil…E ceva de neconceput cum gandeste acest individ…”…impotriva lui nicusor dan…”___

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: