Lupul își schimbă părul, PSD-ul ba!
Atacul dat de PSD la adresa statului de drept, scoaterea din cursă a Dianei Șoșoacă, prin decizia CCR, adoptată cu votul a cinci judecători desemnați de social democrați a picat ca un trăznet.
Mulți credeau că partidul lui Ciolacu a lăsat vechile metehne în urmă. Faptul că președintele social democraților a reușit, de-a lungul timpului, să se țină departe de mesajele anti occidentale din vremea lui Dragnea, să nu mai sară în apărarea penalilor de tip Buzatu sau aducerea în prima linie a unor tineri cu o imagine mai bună au fost elemente care au contribuit la formarea unei percepții de genul ”Ciolacu încearcă să ducă PSD spre stânga europeană, modernă”.
Alegerile prezidențiale din acest an sunt de fapt ”hârtia de turnesol”, testul care ne arată că PSD nu poate abandona ce are în fibra sa, folosirea instrumentelor statului pentru crearea unui avantaj în cursă, încălcarea normelor privind statul de drept dacă interesul partidului o cere.
Discuția nu este despre putinista Șoșoacă și nici despre faptul că aceasta se încadrează perfect în categoria ”idioților utili” ai Moscovei. Discuția este despre respectarea unor drepturi din Legea Fundamentală, despre respectarea statului de drept, a drepturilor și libertăților cetățenești.
Dar, așa cum am spus mai sus, PSD a avut în fibra sa această trăsătură, să calce totul în picioare ca să își atingă obiectivul. Să se folosească de putere și să schimbe regulile jocului, să se folosească de instituții pentru a obține avantaje. Să le luăm pe rând:
Anii 2000. Adrian Năstase și PSD dominau spațiul politic. După o guvernare dezastruoasă a CDR, după ce PNȚCD intrase în colaps, iar opoziția părea debilă, premierul de atunci, Năstase, se gândea că va câștiga președinția la pas.
De aceea, a zis să mărească mandatul prezidențial de la 4 ani, la 5 ani. Și a revizuit Constituția, profitând și de faptul că România era în proces de aderare la UE.
Constituția a fost revizuită în anul 2003 prin adoptarea Legii de revizuire a Constituției României, aprobată prin referendumul național din 18-19 octombrie 2003, lege intrată în vigoare la data de 29 octombrie 2003, data publicării în Monitorul Oficial al României. Doar că, Băsescu a câștigat alegerile și Năstase a pierdut cadoul pe care și-l făcuse.
2009
Geoană pierde alegerile prezidențiale. Imediat după, a apărut scandalul cu frauda la vot. PSD țipa că Băsescu a pierdut și Geoană a câștigat. Deși toți liderii PSD știau că vizita la Vântu și aducerea lui Popa din Indonezia l-au îngropat pe candidatul social democrat, era orchestrat un mega scandal, pentru că în timpul acesta Cătălin Voicu umbla cu valiza de bani să mituiască judecătorii pentru anularea alegerilor. A fost o tentativă de corupere. Voicu care avea multe pârghii în Justiție a fost săltat de pe stradă și asta a fost.
Tot în acel an, la început, PSD prin intermediul lui Vanghelie a încercat să pună mâna pe serviciul secret al MAI. Au fost desemnați 3 miniștri într-o lună: Gabi Oprea, Liviu Dragnea și Dan Nica, da chiar el, Nica, cel care a scăpat pe gură într-o emisiune televizată, înainte cu câteva zile de decizia CCR, că Șoșoacă nu va mai candida.
A fost o luptă instituțională atunci, iar Băsescu și Boc s-au opus ca MAI să ajungă pe mână lui Vanghelie, cel care era omul care îl garanta pe Geoană, președinte PSD la acea oră.
2014
PSD dă ordonanța de urgență 55. Se legalizează traseismul aleșilor locali. În august, înainte cu câteva luni de alegerile prezidențiale, social democrații legalizează traseismul politic, racolează câteva sute de aleși locali de la celelalte partide pentru a-și crea un avantaj în lupta pentru prezidențiale.
La toate acest lucruri, mai avem și referendumul din 2012. Când USL în câteva zile a trecut Monitorul Oficial în subordinea Guvernului, a schimbat președintele Senatului și a obținut de la CCR aprobarea pentru suspendarea președintelui.
Cine se uită pe actele de la acea vreme poate vedea că CCR a dat aviz pentru începerea suspendării președintelui doar pe declarațiile din ziar. Curtea a constat că a președintele a încălcat grav Constituția doar pe baza unor articole din presă.
Sunt multe momente care ne arată același lucru: PSD nu ezită să suspende statul de drept pentru câștigarea alegerilor prezidențiale. Când te uiți și la faptul că Hrebenciuc și Florin Iordache au fost arhitecții de lângă Ciolacu care au pus în operă acest plan, nu poți să nu îți spui întrebarea: se va reforma cu adevărat vreodată PSD?
8 comentarii