Hrituc.ro

Blog personal de analize politice
Moțiunea PNL, fără voturi, fără perspectivă

Moțiunea PNL, fără voturi, fără perspectivă

Ludovic Orban a anunțat azi că PNL va depune moțiune în data de 20 iunie. Gestul liberalilor este unul care își dorește să echilibreze situația politică. Este un contraatac, menit să îi împingă pe cei de la PSD în defensivă. Desigur, liberalii și-ar dori câștigarea războiului – înlăturarea lui Dăncilă – dar acest lucru este mai complicat și vom vedea mai jos cât este de posibil sau nu.

Moțiunea de cenzură va fi depusă pe 20, înainte cu o zi de termenul pe care Liviu Dragnea îl are la ICCJ, în procesul penal aflat pe ultima sută de metri. Votarea moțiunii se va face după aflarea sentinței, în cazul în care justiția nu va amâna pronunțarea.

PNL speră ca instanța să îl găsească vinovat pe Liviu Dragnea și să beneficieze astfel de un moment de degringoladă în tabăra PSD. Dacă Dragnea va fi găsit vinovat, chiar dacă sentința nu va fi definitivă, va începe lupta de putere în partid și este posibil să existe o tabără care să voteze împotriva lui Dăncilă.

Tot la context politic, trebuie precizat că acțiunea liberalilor vine și după gestul făcut de Iohannis, prin nominalizarea lui Vlase la șefia SIE. Unii dintre ziariștii apropiați de Palatul Cotroceni afirmă că acest gest reprezintă o încercare a președintelui de a crea un pol de putere în interiorul social democraților. Oferirea unei pârghii, care să ajute mișcarea Tudose-Vlase să ”țină” unit un grup de 26 de parlamentari, care să voteze împotriva unei eventuale suspendări a lui Iohannis și să voteze moțiunea de cenzură.

Iohannis-Orban încearcă o regrupare, un contraatac, menit să pună PNL în ofensivă și eventual să creeze o breșă în interiorul PSD, care să se soldeze cu demiterea lui Dăncilă.

Cum arată aritmetica parlamentară?

Pentru ca o moțiune să treacă, este nevoie ca ea să fie votată de 233 dintre parlamentari. Practic, inițiatorul trebuie să stângă 233 de voturi. PSD nu e obligat nici să asigure cvorumul de prezență și nici să voteze. Este un artificiu politic care a mai fost utilizat. Partidul aflat sub presiune își ține parlamentarii în bănci, pentru a diminua riscul unui vot ”greșit”. Votul este secret, miza este mare, iar PSD va juca în cel mai sigur mod posibil și probabil nu își va lăsa parlamentarii în sala de plen.

Situația din Parlamentul României, în acest moment, arată astfel:

-PSD are un număr total de 219 parlamentari (150 de deputați, 69 de senatori).
-ALDE are un număr total de 27 de parlamentari (17 deputați, 10 senatori).
-UDMR are un număr total de 30 de parlamentari (21 de deputați, 9 senatori).
-PNL are un număr total de 94 de parlamentari (66 de deputați, 28 de senatori).
-USR are un număr total de 41 de parlamentari (28 de deputați, 13 senatori).
-PMP are un număr total de 14 parlamentari (14 deputați)
-Minoritățile au un număr de 17 parlamentari (deputați).
-Neafiliații sunt în număr de 23 de parlamentari (16 deputați, 7 senatori).

În perspectiva optimistă, dacă am aduna pur și simplu cifrele, fără să ținem cont de posibile jocuri de ultimă oră, am putea ajunge la un rezultat de 228 voturi. Asta dacă, PNL, USR, PMP, UDMR, neafiliații și cei 26 de parlamentari din tabăra Tudose-Vlase ar vota pentru moțiune.

Trebuie însă spus că PMP are diverse alianțe de guvernare locală în multe locuri din țară. În București alianța PMP-PSD funcționează și în Consiliul General, popularii primind foarte multe posturi în administrația locală. Mai mult de atât, azi aflăm și că există angajați pe statul de plată al grupului social democrat, care lucrează de fapt pentru PMP
https://www.g4media.ro/lupta-lui-dragnea-cu-basismul-un-lider-pmp-angajat-consilier-la-grupul-parlamentar-psd-din-camera-deputatilor.html

UDMR a obținut cam tot ce a vrut în ultima perioadă, iar înființarea Liceului Maghiar, prin OUG, dovedește că PSD este gata să ofere în continuare lucruri pentru a avea voturile minorității maghiare. https://www.g4media.ro/exclusiv-cadoul-lui-dragnea-pentru-udmr-si-viktor-orban-guvernul-dancila-pregateste-o-ordonanta-de-urgenta-prin-care-liceul-maghiar-din-targu-mures-intra-in-legalitate.html

Ce mai lipsește acestei moțiuni? Perspectiva post eveniment. Ce se întâmplă în cazul în care Dăncilă pică. Fără o ipoteză de lucru clară, fără o echipă coagulată și fără o direcție dată de principalii actori politici (Iohannis și șefii partidelor de opoziție) este greu de spus că se va reuși formarea unei mase critice de parlamentari, care să voteze moțiunea.

Principalele întrebări la care vor trebui să răspundă actorii politici sunt:

• O schimbăm pe Dăncilă cu …?
• Premier desemnat din tabăra PSD sau din tabăra PNL?
Este o întrebare vitală în special pentru cei care ar trebui să își trădeze partidul. De ce oamenii pe care contează Tudose-Vlase ar vota pentru dărâmarea guvernului Dăncilă dacă PSD ar pierde guvernarea? S-ar regăsi ei într-o formulă guvernamentală cu un PNL ca principal partid de guvernământ? Sau poate acum este momentul să ceară mai mult de la conducerea PSD.
• În cazul în care Dăncilă pică la moțiune, Iohannis va desemna un nou premier din partea PSD, fie el și PSD-ul fără Dragnea?
• Este posibilă la acest moment o alianță de guvernare PNL-USR-UDMR-PMP-ALDE?
• Cine va avea rolul dominant, cine va da premierul?

Sunt întrebări legitime pentru politicieni, mai ales pentru parlamentari. De ce ar trăda ALDE guvernarea, când nu poate obține mai mult decât are acum? Acum sunt două partide la guvernare, în cazul în care ar fi 4 sau 5, automat s-ar diminua și felia tortului guvernării.

Fără o perspectivă clară, fără o direcție asumată, șansele moțiunii sunt mici. Este un moment important. PNL face ce trebuie. Echilibrează jocul. Vine cu moțiunea silind PSD să intre în defensivă și să amâne suspendarea. Dar, la acest moment, mai degrabă se poate observa că este o încercare de a arunca lucrurile în aer, fără a fi neapărat un plan gândit cap-coadă, o încercare disperată de a bulversa toată scena politică, în care se mizează pe greșeli ale adversarului, pe trădări.

Așadar, nu sunt prea multe șansele de reușită pentru ca această moțiunea să treacă. Chiar și pe un scenariu optimist, lipsesc voturile necesare. Dar, mai mult de atât, nu există (încă) perspectiva post eveniment.

Lasă un răspuns