Hrituc.ro

Blog personal de analize politice
Grațierea și amnistia, din ce în ce mai probabile, din ce în ce mai aproape

Grațierea și amnistia, din ce în ce mai probabile, din ce în ce mai aproape

În ultima vreme, în spatele scenei politice se vorbește tot mai des despre amnistie și grațiere. Apar informații care dezvăluie faptul că Dragnea pregătește o ordonanță de urgență pe această temă, care ar putea să apară în decembrie. Siteul G4 Media a dezvăluit săptămâna trecută și mecanismul juridic prin care ar putea fi pusă în aplicare această ordonanță. https://www.g4media.ro/exclusiv-adevarata-miza-a-remanierii-adoptarea-oug-ului-pe-amnistie-si-gratiere.html

Ieri, Dan Tapalagă a scris o analiză, în care vorbește din nou despre ordonanța cu pricina, care l-ar scăpa pe Dragnea de pușcărie. https://www.g4media.ro/efectele-demisiei-lui-stanescu-cum-reuseste-dragnea-sa-fie-mereu-cu-doi-pasi-in-fata.html

Momentan, informațiile pe această temă se scurg pe surse, nu avem nicio confirmare oficială, dar aici trebuie spus că nici nu am putea avea o confirmare, pentru că Dragnea și PSD și-ar dori o mișcare fulger, care să nu poată fi oprită de eventuale proteste de stradă.

Dacă analizăm această informație am vedea că gradul de probabilitate pentru ca această OUG, privind amnistia și grațierea să apară, este unul extrem de mare. Nu este o sperietoare, nu este un mesaj politic care să contribuie la denigrarea președintelui PSD, ci este o informație cu un grad mare de certitudine. Iată mai jos câteva argumente:

Dragnea vrea să păstreze puterea. Vrea să scape de pușcărie și pentru acest lucru are nevoie de garanții solide. Nu se poate baza pe o sentință favorabilă în procesul pe care îl are, mai ales că în prima instanță a primit o pedeapsă cu executare. Liderul PSD a câștigat mai toate războaiele de până acum, conduce Guvernul Dăncilă, are partidul la degetul mic, are acces la putere și la bani. Trebuie să rămână în libertate, pentru a-și păstra puterea. Nu poate accepta să piardă tot și să plece dintr-un palat, ca cel pe care îl deține în Teleorman, într-o celulă de 20 m.p.

Am văzut de la începutul Guvernării PSD că liderii social democrați pun mai presus de orice lupta împotriva justiției. Ordonanța 13 a fost dată la câteva luni după preluarea guvernării. Ordonanța avea același obiectiv. Să îl scape pe Dragnea de pușcărie. Era o variantă mai soft decât amnistia și grațierea, se încerca doar schimbarea ”abuzului în serviciu”, introducerea unui prag financiar. A fost o încercare eșuată și asta din 2 motive, a fost termenul de 10 zile de intrare în vigoare, pus în ordonanță și reacția străzii. A fost o mobilizare a oamenilor, s-a creat o presiune uriașă și, în interiorul acelui termen, s-a reușit anularea ordonanței. Dacă atunci procesul lui Dragnea era la început, dacă atunci liderul PSD își putea permite să vină cu variante mai ”soft”, acum contextul este total altul. Dragnea nu mai are timp. Are nevoie de o mișcare rapidă, ca fie sigur că anul viitor îl prinde în libertate.

De-a lungul celor doi ani guvernare PSD, am văzut același ”patern” în acțiunile social democraților. Au schimbat legile justiției, au decapitat DNA, au pornit demersul de demitere al Procurorului General, fără să îi intereseze ce spune Comisia de la Veneția, fără să țină cont de ce spune societatea civilă. Nu îi mai interesează imaginea, nu îi mai interesează dacă scad în sondaje sau nu. Încearcă să își ducă demersul la capăt și să își scape liderul de închisoare. Opoziția din interiorul PSD a fost adusă la tăcere, presa este aproape toată cumpărată.

De-a lungul acestor doi ani, au mai apărut informații că se pregătește ordonanța cu amnistia și grațierea. Până acum nu s-a reușit pentru că Tudorel Toader s-a opus și lipsea inițiatorul care să introducă proiectul. Acum se pare că s-a găsit și rezolvarea.

Momentul ales de Dragnea pentru apariția OUG este luna decembrie. Luna în care românii se pregătesc de sărbătorile de iarnă. Mulți din segmentul celor care au protestat în stradă, 25-45 ani, studii superioare, venit mediu, pleacă în concediu. Am putea spune că decembrie este luna în care mai toți suntem amorțiți. Pe asta contează și Dragnea. Presiunea populară va fi minimă. Mai mult de atât, o ordonanță de urgență, care să intre în vigoare în aceeași zi, ar duce automat la atingerea obiectivului. S-ar aplica legea penală mai favorabilă, iar Dragnea ar rămâne stăpân peste România, chiar dacă PSD s-ar duce în cap.

Dacă Dragnea își va atinge obiectivul, atunci vom avea multe efecte în plan politic, cât și în plan social.

Nu doar PSD va înregistra pierderi de puncte, ci și Iohannis. Dacă acest demers va avea loc, Iohannis va deconta și el. Va fi momentul în care și mai mulți vor realiza că președintele a fost pur decorativ, că nu a avut capacitatea să se bată cu Dragnea. Va fi și el un învins. Va concura cu Constantinescu, pentru postul de cel mai slab președinte. Unii poate vor spune că a fost un blat, alții vor vedea doar slăbiciunea președintelui ales. Va fi momentul în care Iohannis va trebui să se gândească serios dacă mai are sens să candideze pentru un nou mandat.

Lasă un răspuns