Hrituc.ro

Blog personal de analize politice
Orban și moțiunea. Trădare sau prostie?

Orban și moțiunea. Trădare sau prostie?

Ieri am acordat un interviu unui site de știri. După câteva ore, interviul a dispărut. Pentru că unii dintre voi m-ați întrebat ce era în acel interviu, o să vă povestesc aici. Subiectul era moțiunea de cenzură și desfășurarea ei.

Din punctul meu de vedere, am spus că putem citi tot acest eveniment, moțiunea de cenzură, în două chei. Fie Orban a fost de o prostie crasă, fie, pur și simplu, a trădat PNL și electoratul anti-PSD.

Argumente

Data aleasă. A fost prost ales momentul. Moțiunea trebuia depusă mult mai devreme, când PSD era în lupte interne, trebuia profitat de plecările unor deputați din PSD, trebuia speculat războiul din PSD.

Orban nu a negociat și a fugit de discuții cu liderii celorlalte partide. Și Kelemen Hunor și Ponta au spus public aceste lucruri.

Este evident că pentru a strânge o majoritate, șeful principalului partid de opoziție trebuia să încerce orice negociere posibilă, mai ales în acest context. Au fost parlamentari liberali care au încercat să poarte negocieri, dar nu era de ajuns. Aceste discuții se poartă între șefi de partide și nu pe la colțurile parlamentului.

Orban trebuia să aibă discuții inclusiv cu parlamentarii minorităților naționale, cu cei care au părăsit barca PSD-ului, cu orice parlamentar care putea fi atras într-o astfel de luptă.

Până la urmă, chiar dacă nu se reușea strângerea unei majorități, era un exercițiu bun și arăta electoratului că s-a depus un efort. Dar, nu am avut aceste lucruri, am avut doar declarații și atât.

Putem să îl suspectăm pe Orban că nu și-a dorit ca această moțiune să treacă. Toate inacțiunile lui ne-au arătat că nu își dorește și nu se bate pentru ca această moțiune să treacă.

De ce cred eu că este o trădare?

Orban știe foarte bine că nu poate ajunge premier la această oră, deși există o hotărâre a Congresului PNL ca el să fie propunerea partidului pentru acest post. În actuala configurație parlamentară, este greu ca președintele să îl poată desemna pe șeful liberalilor pentru funcția de Prim Ministru.

Orban ar avea probleme să strângă voturile tuturor parlamentarilor PNL, ce să mai vorbim de voturile lui Ponta, UDMR sau USR… Este greu să formezi o alianță de guvernare acum, în condițiile în care PSD și Alde încă au cel mai mare număr de parlamentari. Trebuie să negociezi și să ai ce să oferi, ca să poți obține voturi pentru ca un nou Guvern să treacă.

Din punctul meu de vedere, Orban își dorește ca PSD să stea cât mai mult la putere, să se erodeze cât mai mult și poate, în timp, după alegerile din 2020, Orban ar avea mai multe șanse să acceadă la postul dorit.

Repet, niciun moment din ”săptămâna moțiunii” Orban nu a făcut ce trebuia să facă. Nu pot să cred că la mijloc e doar prostie și atât. Până la urmă, șeful PNL face politică de aproape 20 de ani. Chiar dacă nu a lăsat în urmă niciun proiect, chiar dacă a fost Viceprimar, Ministru și nu s-a remarcat cu nimic în funcțiile deținute, este șeful PNL și are o experiență bogată. A mai văzut moțiuni de cenzură, a votat în calitate de parlamentar, a purtat negocieri în calitate de lider de grup.

Ca să închei, consider că Orban a jucat în această perioadă conștient aceasta partitură. Nu și-a dorit ca Guvernul să treacă și, din păcate, se adună încă o bilă neagră în contul PNL. Cât despre noi, vedem zi de zi ce înseamnă Guvernarea PSD.

 

P.S. Acesta nu este interviul oferit, ci alt material, dar care spune aceleași lucruri.

Lasă un răspuns