Hrituc.ro

Blog personal de analize politice
INTERVIU Podul.ro: „A susține că Rusia și-a dat OK-ul ca Maia Sandu să devină președinte este o prostie. O altă prostie este să spui că România nu a făcut nimic pentru această victorie”

INTERVIU Podul.ro: „A susține că Rusia și-a dat OK-ul ca Maia Sandu să devină președinte este o prostie. O altă prostie este să spui că România nu a făcut nimic pentru această victorie”

Podul: Domnule Cristian Hrițuc, vă așteptați ca Maia Sandu să câștige?

Cristian Hrițuc: Înainte de al doilea tur chiar am scris o analiză, cred că în vinerea de dinainte de scrutin, și am spus că Maia Sandu va câștiga cu un avantaj consistent.  Am avut însă emoții înainte de primul tur, pentru că nu știam cât de tare se va mobiliza electoratul său. Ziua începuse extrem de prost, pe demografice se vedea cum Dodon ia avans și, ca întotodeauna în R. Moldova, bătălia se dă în primul tur. Aici a contat enorm candidatura lui Renato Usatîi. A fost încă un tip de politician care a rupt de pe partea stângă a electoratului și lucrurile au decurs bine.

După ce am trecut de primul tur, după ce am văzut tipul de campanie folosit de Igor Dodon, după ce am văzut atmosfera care se creează și mobilizarea de pe rețelele sociale, nu am avut nicio emoție. Mă bucur că a ieșit așa.

 

– L-ați menționat pe Renato Usatîi. Vă propun să vorbim despre el, pentru că a fost o variabilă importantă. Cum vă explicați faptul că a făcut campanie anti-Dodon?

– Lucrurile sunt foarte foarte fluide în Republica Moldova. Acum patru ani Usatîi juca într-o alianță cu Dodon, lucrurile s-a schimbat între-timp, el a reușit să se repoziționeze, după ce s-a întors în R. Moldova- el a fost o perioadă în exil-, i s-a interzis dreptul de a candida în alegerile prezidențiale, s-a reconstruit, a fost un fel de Corneliu Vadim Tudor, cu un mesaj foarte dur la adresa corupției, a jucat pe această carte și a reușit o performanță foarte mare. Practic, a reușit să capteze nemulțumiții din zona Stângii.

 

– Ce va face cu acest electorat? Care sunt planurile lui?

– Cred că va dori să ajungă un actor relevant și în Parlament. Când a negociat cu Maia Sandu a cerut dizolvarea Parlamentului și alegeri anticipate. Trebuie să înțelegem că Usatîi nu este un actor politic convențional, așa cum avem noi, în lumea mai obișnuită cu politica. Usatîi este un mercenar, un om care a avut legături și cu FSB-ul (fostul KGB- n. red.), acum reclamă că a ieșit din acea zonă și chiar că a primit amenințări. Este un actor inconstant pe care nu te poți baza pe termen lung. El poate întoarce armele în orice moment, în funcție de interesele de moment.

 

– Ce resorturi credeți că au determinat mobilizarea din Diaspora? S-a înregistrat o prezență record, nemaiîntâlnită până acum.

– Este normal. Gândiți-vă că, după atâția ani petrecuți în Occident, acești oameni au văzut cum funcționează un stat de drept, au văzut ce înseamnă civilizația, ce înseamnă să muncești și să nu fi furat. După ce au văzut atitudinea lui Dodon din timpul pandemiei, mai ales mesajele că închide granițele ca să nu se întoarcă Diaspora acasă, că vrea să-i pună să plătească asigurările sociale, toate aceste elemente au contat în timp.

Cei care au plecat în Occident s-au obișnuit cu democrația, cu un anumit standard de viață, nu mai pot fi păcăliți ușor de propagandă. Mai mult, la bugetul R. Moldova sunt și banii pe care acești oameni le trimit acasă pentru a-și ajuta părinții. În aceste condiții, este firească această mobilizare, cu scopul de a-și schimba propria țară.

Au fost și elemente emoționale în Diaspora, care au amplificat starea de mobilizare, exact ca în 2014 la alegerile prezidențiale din România. Sunt aceleași sentimente în joc. Când vezi că țara ta este condusă pe un drum greșit, când vezi conducătorii care te desfid aroganți, alegi să se dai un vot de blam.

 

– Maia Sandu a câștigat și în Republica Moldova, pe fondul, spun specialiștii, unui vot negativ la adresa guvernării Chicu, premierul lui Dodon. Acesta este principalul motiv?

– Da. Față de acum patru ani, când Dodon părea acel Făt- Frumos pe cal alb, care vine și își pune în slujba poporului toate calitățile, am observat pe parcurs că Dodon începe să preia din obiceiurile foștilor guvernanți, că au apărut imaginile cu „kuliokul” (punga cu bani pe care Dodon a luat-o de la Plahotniuc- n. red.)…

 

– Modelul Plahotniuc replicat.

– …modelul Plahotniuc replicat la un nivel mult mai slab, cu un actor mult mai slab și s-a simțit rapid diferența. Oamenii au avut niște așteptări de la Dodon și de la PSRM, care nu au fost satisfăcute. Într-adevăr au venit pandemia și criza economică, dar toate acestea au fost potențiatori de vot anti-Dodon. Cel mai mult a contat faptul că Dodon și-a tratat poporul cu dispreț.

La prezidențiale, am avut două profiluri diferite. Maia Sandu, văzută ca un politician onest, corect, care nu poate fi agățat pentru matrapazlâcuri, pentru falsuri, pentru acte de corupție și, în partea cealaltă, Igor Dodon, care primea bani în pungă de la Plahotniuc, în timp ce clama că el se bate cu regimul oligarhic.

 

– Să nu o uităm pe Maia Sandu, care a avut o contribuție importantă la propria victorie.  

– O, da. Maia Sandu trebuie apreciată mai ales pentru anduranța de care a dat dovadă. A fost ca un boxer care, indiferent câte lovituri a primit, a stat acolo în ring și a continuat să lupte. E de admirat, pentru că și-a sacrificat câțiva ani din viață să se bată cu niște mașini uriașe de propagandă, cu niște politicieni care foloseau orice mijloc, inclusiv intimidarea fizică, și a reușit să-și păstreze linia strategică, fără compromisuri mari- mă rog, aici trecem peste episodul guvernului cu PSRM- dar ea a reușit să-și proiecteze imaginea de Ioana D’Arc, care se luptă cu oligarhii, se luptă pentru dreptate, cinste și adevăr. Este incontestabil meritul ei. Pe lângă toate acestea, votul negativ a mobilizat inclusiv votanții altor partide. Totuși, în turul întâi, Maia Sandu a pierdut voturi față de acum patru ani. E normal, a intervenit rutina, erodarea. În turul doi, Igor Dodon a propulsat-o, prin campania extraordinar de agresivă, de proastă calitate pe care a făcut-o, a propulsat-o pe Maia către victorie.

Aș vrea să remarc un lucru, care ar trebui să ne bucure. S-a mai risipit un mit, acela al FSB-iștilor, care vin și fac niște strategii geniale. Dodon a avut 9 oameni din structurile FSB în stafful său. Mi-am dat seama că ei nu mai percep exact psihologia poporului moldovean. Au rămas ancorați în trecut, au aplicat tacticile care mergeau acum câțiva ani, cele de intimidare, ceea ce este un lucru bun. Când Moscova slăbește și nu mai cunoaște terenul de joc ăsta chiar este un lucru care ar trebui să ne bucure.

Apropo de tacticile de intimidare, inclusiv cele despre iminența războiului în Transnistria, ele au fost folosite cu precădere înainte de turul doi. Ei nu se așteptau ca Igor Dodon să iasă al doilea în turul întâi și s-a văzut că s-a acționat oarecum în disperare, s-a încercat a se proiecta o frică în rândul populației, pentru a mobiliza electoratul lui Dodon și pentru a demobiliza electoratele de mijloc.

 

– Se vorbește despre o înțelegere geopolitică în care Germania a primit dreptul de a pune președintele Republicii Moldova, cu acceptul Rusiei. Aveau rușii vreun interes să piardă Igor Dodon?

– Eu nu cred în teza asta. Am auzit și eu că Rusia nu mai era interesată. Trebuie să ne uităm la fapte. Rusia nu a jucat la vedere, nu l-am văzut pe Putin în Republica Moldova în campania electorală, lucru care s-a vehiculat că ar fi fost posibil. Nu l-am văzut pe Putin să dea foarte mulți bani, dar asta vine și din faptul că Moscova nu are resursele necesare la acest moment.

În schimb am văzut milioane de euro veniți în conturile lui Igor Dodon în campanie și am văzut o echipă de consultanți ruși, mulți încadrați în FSB, în structurile statului rus. Să nu-mi spună mie nimeni că în momentul în care Moscova trimite o echipă specială, care să-l ajute pe Igor Dodon, Moscova vrea să piardă Republica Moldova.

Negocieri geopolitice între Germania și Rusia vor fi. Fiecare vrea să se păstreze un echilibru, ca să nu se destabilizeze regiunea. Probabil va fi o negociere cum se va face alternanța la putere, dacă va rămâne Guvernul Chicu sau nu.

A spune că Rusia și-a dat ok-ul ca Maia Sandu să devină președinte, nu. Rusia are interese în Republica Moldova și am văzut asta încă de la numirea Procurorului General, numirea șefului Serviciului de Protecție și Pază de Stat (SPPS).  Acolo niciodată Moscova nu cedează teren decât atât cât vrea ea, indiferent de cât negociază.  Am mai văzut un lucru. Am văzut că Moscova nu a clipit acum câteva luni, când Igor Dodon a scos-o pe Maia Sandu de la guvernare. Cine crede în povești că Moscova cedează… Nu, Moscova trebuie forțată să cedeze și întotdeauna, dacă îl îmbrățișezi prea tare pe rus s-ar putea ca mâna să o aibă în buzunar sau să stea pe la spatele tău cu lama cuțitului.

 

– „România nu a făcut nimic”. Asta este o altă matră a acestor zile.

– Da, e o altă prostie, vehiculată de oameni care nu au habar de ce s-a întâmplat în ultimii ani în Republica Moldova. Dacă o luăm metodic, România a fost unul din pionii principali care au dus la schimbarea regimului Voronin. România, prin președintele Traian Băsescu, l-a forțat atunci pe Voronin să depună cererea de aderare la UE. Toți banii investiți de România. Aici trebuie spus că poate politica guvernelor care s-au perindat prin România a fost uneori execrabilă, dar trebuie să ne uităm în mod diferit la ce s-a făcut în Republica Moldova. De la cetățenia română acordată moldovenilor, la faptul că au fost oferite autobuze școlare, la faptul că au primit ajutoare materiale pentru a-și reconstrui casele afectate de inundații, an de an România a pompat bani. Ce vreau să zic: banii ăstia s-au dus în chestiuni utile pentru cetățeni, i-au făcut pe cetățeni să vadă diferența dintre un stat ancorat în Uniunea Europeană și statul moldovean.

Faptul că, prin intermediul pașaportului românesc, au avut posibilitatea să plece în Diaspora și să vadă ce înseamnă Vestul, i-a maturizat ca cetățeni moldoveni care făceau parte dintr-un spațiu ex-sovietic. Ăsta este adevărul.

România a jucat acolo, în ultimii ani, inclusiv prin investiții strategice, avem prima bancă privată românească ce a cumpărat cea mai mare bancă din Moldova, avem bani băgați în infrastructură, avem bani băgați în energie. Nu se poate spune că România nu a făcut nimic de-a lungul anilor.

A, faptul că acum a fost făcut un joc deștept și nu s-a strigat toată ziua ”Hai, Maia Sandu!”, „Hai, Unionismul!” a fost parte, dacă vreți, a unor decizii strategice, pentru a o ajuta pe Maia Sandu să câștige președinția.

 

– Cum ar fi încurcat-o discursul unionist?

– Mulți cred că toți moldovenii vor să se unească cu România. E fals. Sunt foarte mulți cetățeni moldoveni care s-au născut și știu de statul moldovean. Nu vorbim aici de considerentele istorice. Dragoste cu forța nu se poate. Nu poți să țipi tu ca stat „Hai, Unirea!”, „Hai, Unirea!” atâta timp cât nu ai dincolo un mediu propice.

Eu sunt un susținător al faptului că, în 20-30 de ani, România trebuie să se unească cu Republica Moldova, dar lucrul ăsta trebuie făcut deștept, nu declarativ. Mai deștept o faci ajutându-i, creîndu-le infrastructură, ajutându-i să-și crească nivelul de trai, ca ei să vadă diferențele între Est și Vest.

 

– Vă propun să vorbim un pic despre viitor. Ce cărți mai are Igor Dodon de jucat? A pierdut bătălia sau mai poate juca?

– Nu, bătălia este în toi.

 

– Mă refer la mandatul de președinte.

– Mandatul de președinte e jucat, din momentul în care Vladimir Putin a ieșit și a salutat victoria Maiei Sandu. Igor Dodon va mai face un pic pe supăratul, va mai face niște declarații dure pentru a mai trage de timp, pentru a-și clarifica situația în propriul partid, pentru a-și mobiliza activul propriu.  Gândiți-vă că el acum este un perdant în PSRM, iar lucrurile într-un partid politic evoluează.

 

– Primarul Chișinăului, Ion Ceban, stă la pândă.

– Da, stă la pândă, este un tip mult mai cerebral, este moderat, a facut cursuri și pe la francezi, este altă tipologie spre diferență de Dodon, dar, din punctul meu de vedere, sunt declarații care se vor termina cât de curând și Dodon își va înmuia discursul și mesajele.

 

– Dar bătălia politică va fi dură.

– Da și aici trebuie să plecăm de la sistemul politic, sistemul constituțional din Republica Moldova. Avem o republică parlamentară, iar un parlament otil poate transforma președintele într-unul decorativ. Aduceți-vă aminte cum se juca Plahotniuc cu Dodon atunci când voia să treacă anumite legi, îl suspenda din funcție pentru trei zile.

Maia Sandu este președinte, dar are nevoie de o majoritate parlamentară pentru a da rezultate, pentru că așteptările sunt enorme.

 

– În actuala configurație parlamentară, poate Maia Sandu coagula o astfel de majoritate? Nu există riscul să fie prea diversificată și să fie nevoită să facă prea multe compromisuri?

– Din punctul ăsta de vedere Maia Sandu ar trebui să joace cu pistolul pe masa negocierilor. Ați observat foarte bine. Faptul că este o diversitate de parlamentari, de partide politice îi va crea mari probleme, pentru că este greu să împaci interesele fiecărei tabere.

De cealaltă parte, așteptările oamenilor sunt enorme, iar ea trebuie să răspundă acestor așteptări. Maia Sandu nu are, efectiv, timp, ea trebuie să ia criza în piept, și criza pandemiei, și criza economică și fără guvernul său nu poate face nimic. Ea este obligată să facă compromisuri pentru a-și instala propriul guvern cu care să treacă la treabă. Ori lucrul acesta este extrem de greu de făcut, tocmai pentru că sunt o serie întreagă de interese divergente și avem acolo parlamentari care, trcutul a dovedit-o, pot fi cumpărați ușor. Oricând pot migra peste noapte de la un partid la altul și pot arunca jocul politic în aer.

Nu uitați un lucru: toate instituțiile statului, în acest moment, sunt controlate de PSRM. Poți să faci reforma Justiției fără să ai control pe Ministerul Justiției, poți să faci legi pentru reforma Justiției fără să ai majoritate parlamentară? Nu.

 

– Are câteva butoane de putere moștenite de la Dodon: poate numi șefii serviciilor secrete, poate înlocui procurorul general.

– Da, dar atunci când nu ai majoritatea în parlament, toate aceste lucruri pot dispărea.

 

– Cum crezi că vor fi relațiile Maiei Sandu cu Andrei Năstase? Ele au fost destul de tensionate în ultima vreme. Vedeți posibilă nominalizarea lui pentru funcția de premier?

– Este greu, pentru că aici ai nevoie de un personaj agreat de toate partidele pe care le strângi în jurul tău. Andrei Năstase nu mai are forța necesară, el, ca personalitate publică…

 

– După scorul mic obținut în alegerile prezidențiale.

-…exact. Ratingul lui este scăzut. Sunt animozitățile create în timp. Cred, mai degrabă, că ar trebui identificată o altă soluție, poate un premier tehnocrat care să vină din afara partidelor politice existente, cu un Cabinet format din oameni politici din celelalte partide. Maia Sandu are nevoie de un premier care, la rândul lui, să insufle încredere, cu un background puternic, corect, onest, care nu a fost prins în jocuri politice, care s-o ajute să treacă criza.

 

– Credeți că Maia Sandu va duce la bun sfârșit negocierile pentru formarea unui nou guvern?

– Maia Sandu are o legitimitate enormă, procentele ei îi deschid drumul către a obține aproape orice. Trebuie să fii irațional ca politician, mă refer la politicienii pro-Vest, să îi pui piedici, să te bați cu omul care are cele mai multe voturi, cea mai mare legitimitate în Moldova.

Nu vor fi negocieri ușoare. Și acolo sunt interese, sunt orgolii, dar cred că lumea se va alinia în spatele Maiei Sandu.

Este bine să fim entuziaști pentru această victorie, dar suntem departe de o Republica Moldova care să fie pe un drum ireversibil spre Vest. Mai are pași mulți de făcut, iar Maia Sandu trebuie ajutată și de Uniunea Europeană, și de România, și de SUA, și, în primul rând,  politicienii săi. Aceștia trebuie să conștientizeze că, dacă nu vor răspunde rapid așteptărilor oamenilor, pentru că peste trei ani, la parlamentare, sau peste patru, la prezidențiale, s-ar putea ca PSRM să se întoarcă întărit.

Nu trebuie să uităm că PSRM a câștigat alegerile de anul trecut. Nu trebuie să ne îmbătăm cu apă rece că a câștigat Maia Sandu, tot poporul vrea spre Vest, PSRM este istorie și îl aruncăm la gunoi. Nu.

 

– De mandatul Maiei Sandu poate depinde și începutul decuplării de sub sfera de influență rusească?

– Da, poate fi un pas important, dar și aici nu trebuie să ne furăm căciula singuri. Ușa Uniunii Europene nu este deschisă pentru R. Moldova. Nu există o dată la care Uniunea Europeană o va primi cu brațele deschise pe biata Republică Moldova. UE are, din păcate, propriile ei probleme. Vom vedea, probabil același joc între Marile Puteri, o tragem mai spre Est, o tragem mai spre Vest. Dar este clar că în acest moment Vestul, în primul rând Uniunea Europeană, are un avantaj. Cetățenii vor mai mult în această direcție. E nevoie ca politicienii să nu dezamăgească, pentru că altfel le va veni oferta frumos ambalată a PSRM.

 

– Ar fi utile alegerile anticipate?

– Eu nu cred deloc în teza alegerilor anticipate în acest moment. Nimeni nu are interes să facă alegeri anticipate. Nici Andrei Năstase, nici Ilan Shor, nici PDM, nici PSRM. Nu cred că Maia Sandu trebuie să devină acum prizoniera intereselor de partide mici. De aceea nu cred că se va ajunge la alegeri anticipate și nici nu cred că este bine. În schimb, Maia Sandu trebuie să dea dovadă acum de multă maturitate și pragmatism politic să ducă negocierile.

 

– Care ar trebui să fie strategia României în următorii patru ani în relația cu Republica Moldova?

– România trebuie să facă ce a făcut și până acum și mai bine de atât. România este principalul partener economic al R. Moldova. Dacă am avut investiții mari acolo, dacă am avut ajutoare pentru satele moldovenești, dacă am adus SMURD pe teritoriul moldovean, asta trebuie să continue. Infrastructură, infrastructură puternică, trebuie făcută o autostradă între Chișinău și București și trebuie să fim în continuare lobby-iștii numărul 1 al intereselor R. Moldova în Uniunea Europeană. Când nimeni din UE nu voia să dea bani R. Moldova să treacă criza România a făcut acest lucru.

 

Interviul a fost publicat pe Podul.ro

14 comentarii

 1. Patriarhul Moscovei i-a transmis un mesaj de felicitare Maiei Sandu: “Va doresc ajutorul si succesul lui Dumnezeu”—-___—–sa zicem ca traducerea este putin inversata, insa asta nu conteaza ci -conteaza- avalansa de urari, intelegere si cooperare, exact din partea cui nu se astepta mai nimeni, nu cumva este doar o cacialma si -in curand, sau in cateva luni- o sa se”intample” ceva radical? Adica -acum- suntem martorii marii Linisti, dinaintea Marii Furtunii…

  -II-Lista odraslelor de politicieni care viseaza la un loc caldut in viitorul Parlament
  ( Teodora MunteanuMiercuri, 18 Noiembrie 2020, ora 00:02)
  (…)
  CITESTE SI Lista necuvantatorilor cu obrazul gros. Abia au deschis gura in Parlament patru ani, dar candideaza senini pentru inca un mandat(…)____—–____ nu numai ca viseaza, dar pentru multi va deveni realitate, in fapt sunt cu mult mai multe(decat in aceasta lista) personaje care “mostenesc” functiile parintilor sau ” si mai si”(unii/unele, sunt bagatori de seama chiar prin parlamentul european), practic republica romana (cat si alte republici) este o frauda istorica, in Romania nu se vrea reala Monarhie, insa se intretin zeci si zeci de “familii regale”, care -per total- costa de sute de ori mai mult decat intretinerea unui REALE MOnarhii, la care se adauga volatilitatea acestor regi si imparati centrali si in teren, adica incompetenta lor proverbiala , dublata de incapacitatea societatii de a-i tine macar responsabili pentru dezastrele comise, deobicei, acestia paseaza responsabilitatile pe altii, actuali, care au fost, si chiar care vor veni…In sfarsit, Romania este cu adevarat-prin sistemul republican- adevaratul parc de distractii al diavolului, dar sustinut de o gramada de ” scriitori” , care trebuie sa fie abonati la cei 30 de banuti aruncati in scuipatoare, pentru a denigra Monarhia, desi toata lumea ar vrea ca sa traiasca precum in Danemarca, Norvegia, Olanda, Suedia, etc., iar daca nu se poate acasa, fac si pe dracu in patru, pentru a se muta in una din aceste tari…

 2. Maia Sandu, catre ambasadorul Rusiei la Chisinau: “Este misiunea mea sa scot tara din izolare internationala si sa dezvoltam relatii bune cu Federatia Rusa”___—-___trebuie -deocamdata- sa acceptam ca in aceasta declaratie este vorba doar de pura diplomatie, dar DACA chiar MS ar fi partea “neasteptata”???!!!

 3. Ministrul Florin Cîțu cere anchetarea liderilor PSD pentru subminarea autorităţii statului
  ( 18.11.2020)(…)____—–____o actiune -de la bun-inceput- idioata, acesti 3 banditi (care conduc tara) au avut prilejuri extrem de clare pentru a initia o asemenea actiune, anume impotriva inaltelor prelate(!) , popii, care chiar au emis declaratii si COMIS fapte care au dus la raspandirea bolii, insa nu au facut-o, iar acum incearca aceasta Jmecherie ieftina, probabil ca nici procurorii cei mai inversunati nu vor accepta o asa investigatie, pentru ca nu are MERIT JURIDIC, plus, frica, ca Florin Iordache ii demoleaza de la prima aparitie la tribunal…Mai degraba -aceasta declaratie infantila- este ordonata de i-han, care doar ce a fost pleznit de marcel ciolacu, cu “calcatul pe cadavre”, plus, o noua (dar veche) strategie de deflectare a responsabilitatilor, avand in vedere lucruri clare, anume, DEFICITUL BUGETAR, care a trecut de 9 la suta( exact cum ii spuneam catzu-lui cateva luni bune, in urma), inflatia este cea mai inalta din toata Europa, iar “marea” crestere economica, devine evident, va fi dusa la un egal cu zero, ba chiar si marele ajutor (de la UE( 30 Miliarde euro-se zice) va fi facut praf, pe cumetrii si -BINEANTZELES- prin continuarea de plati de salarii si pensii URIASE, total NEMERITATE, la stat…

 4. Tara care ne arde de vii.(Anonimus/Alexandru Petria)“…medici psihopati…”____—–____ exista si aceasta grupa, insa mult mai multi-in Romania- sunt motivati spre tortura si crima (greu de dovedit) pe motive ideologice, fie politice, religioase sau de apartenentza profesionala, este posibil ca cineva(ca mai jos) din team-ul respectiv(de la spital) sa fi avut o problema cu politistii(o amenda, etc.).Iar aceste probleme apar si se dezvolta tocmai din cauza conducerii tarii -la varf(politic si sistem de “justitie”)- in ultima instana cei mai multi medici ramasi in Romania sunt dintre cei care sunt odrasle, nepoti sau pile ale fostei nomenclaturi si securitati, asa ca-si satisfac nestingheriti poftele diabolice da a-si ucide semenii. inclusiv prin tortura: ///
  “Un jandarm din Mures a murit dupa ce a asteptat cinci zile in spital sa fie operat. Fiica: “Plangea la telefon. Spunea ca nu mai rezista”
  (Miercuri, 18 Noiembrie 2020, ora 20:00)”…avea dureri imense, si i-au gaurit genunchii cu bormasina sa-i bage niste greutati ca sa-i traga soldurile la loc. Pe viu. In anul 2020, facem interventii pe viu. L-au pus in salon, nu i-au dat nici macar o cana cu apa…{“Un om sanatos a murit cu zile. L-au bagat in mormant cu zile, Nu-mi explic ce suflet pot sa aiba, nu pot sa le zic oameni, indivizii aia din spitale sa-si bata joc de pacienti, sa-si bata joc de sufletul unor oameni, iar noua, apartinatorilor, sa ne zica ca, daca n-o murit, mai rabda. Pana nu ajungi sa dai piept cu sistemul si sa fii constient de problemele pe care le are, n-ai de unde sa stii prin ce trece un om…”///
  PS parca tot nu cred ca i-au gaurit genunchii PE VIU, dar nici nu pot exclude, avand in vedere situatia generala a “sanatatii” din Romania si chiar situatia generala a tari, probabil ca pe undeva (inca nedepistat) se practica supercanibalismul…

 5. Orban, intrebat daca a luat in calcul demisia dupa incendiul de la Piatra Neamt: Nu am niciun motiv.(…)____—-_____Culmea nesimtirii este atinsa in acest raspuns, insa culmea-culmilor este ca societatea accepta acest raspuns…Deci ponta a fost responsabil pentru evenimentul Colectiv, unde – este real- situatia era total diferita, in general putem zice ca locul respectiv era un fel de carciuma, unde prin definitie se pot intampla accidente, iar acum avem acelasi “accident”, intr-un loc numit spital, unde -tot prin definitie si orice altceva- locatia este considerata cel mai sigur loc din lume…Problema este si mai mare, dar -la fel- trecuta sub tacere, este vorba de o responsabilitate si mai inalta, pentru ca daca 2 dezastre similare se petrec sub comanda a doi adjuncti DIFERITI, rezulta ca cea mai mare parte de vina si responsabilitate , revine sefului suprem, adica lui i-han, prin urmare nu numai orbetele trebuie demis si trimis in judecata dar si-mai ales- pres-edintele tarii…Intrebarea este cine poate sa faca asta…armata, SS, justitia? Normal ar fi ca justitia sa o faca, dar NU o va face asa cum nici armata, SS sau politia nu o vor face, pentru ca toti sunt partasi la asemenea crime …Iar asa-zisa societate civila, este doar o molusca “condusa” de cefalopode precum ‘iiceanu, ‘ndrei ‘ lesu si alti cativa “filozofi’ construiti din hartie higienica uzata…

 6. Igor Dodon: Pentru Romania e mare fericire ca un cetatean al sau a devenit presedinte al Republicii Moldova.Aici nu e nimic straniu.
  (Vineri, 20 Noiembrie 2020, ora 12:32)(…)___—–___ ce devine straniu, este ca ” prea mult lapte, prea multa miere” si inca care curg chiar si din la bocca Gorgonului, si nu cred ca este „la bocca della verita”, pentru mine inca persista idea ca se cloceste ceva, adica se va destupa izvorul cu fiere…///
  -II-Arhiepiscopia Tomisului contesta in instanta decizia CJSU Constanta prin care au fost interzise pelerinajele religioase: “Autonomia BOR are caracter absolut”Arhiepiscopia Tomisului impreuna cu mai multe persoane, printre care generalul Mircea Chelaru, profesorul Florian Colgeac,…”
  “…avocat d. p-sOSOACA… dar si ca autonomia Bisericii Ortodoxe Romane are caracter absolut in ceea ce priveste continutul convingerilor religioase si modalitatea lor de manifestare. (…)___—–____”trei, drace si totzi trei!/Cu inca vreo doi , pe langa ei…iata un moment si o situatie in care guvernul (in specail catzaitul la minte!) poate trimite in judecata niste dobitoci plini de venin, nu prea am gasit ceva despre “profesorul” colgeac-sau colceag ? (probabil, original, hogeac), ma intreb ce fel de profesor este, probabil de teologie, de se baga intr-un rahat ca asta…Despre chelaru se stie, un escroc inca platit regeste de stat, desi condamnat tocmai -culmea!-pentru sabotarea statului( a armatei- fura si vindea izmenele trupelor, la talcioc!), despre “DRACUL cel batran cu infatisare de urangutan supersalbatec, ce sa mai adaugam, interesant ca prin gura avocatei lor, ei isi exprima “crezul”(cel real) adica AUTONOMIE ABSOLUTA IN MODALITATI DE MANIFESTARE, adica ei sunt o entitate suprema si -realmente- pot distruge pe oricine/ orice altceva, doar pentru ca vor…Dar acum sunt speriati ca o sa le scada veniturile NEMUNCITE SI NICI MACAR IMPOZITATE, practic acestia-popimea- sunt cea mai intinsa-si singura ca- patura sociala, carea creeaza grosul evaziunii fiscale, in Romania…

 7. OMS: Rezistenta antimicrobiana, la fel de periculoasa ca o pandemie. Ameninta sa distruga un secol de progres medical.(…)—–____—– total de acord, fiintele evoluate(mamiferele si omul) NU pot tine pasul -in mod natural- cu diversitatea si agresivitatea crescanda a germenilor, solutia DE TRATARE va deveni doar o himera in multe situatii, tocmai pentru (si) acest motiv, in COMBATEREA unei boli (oricare, dar mai ales infectioase si in special infecto-contagioase) trebuie introdusa idea de a prima PREVENIREA la maximum posibil, iar aceasta se poate obtine prin triada DDD, care -in ultima instanta- se practica de mii de ani, pornind de la nivel individual, de familie( casa) de bloc, de oras de regiune si chiar de tara, deci nu este vorba de un cost in plus, ci este vorba doar de a aplica aceasta masura(DDT) la NIVEL PLANETAR, SINCRON pana la minut, si -nicio exagerare- impunerea a cel putin cateva SARBATORI MEDICALE, INTERNATIONALE /AN, adica macar de 4 X/an efectuate aceste actiuni*, si GARANTAT- numarul bolilor grave vor fi reduse, iar pandemiile, chiar anulate…Iar urmarea economica va fi REDUCEREA MASIVA A cheltuielilor pentru sanatate si doar -ce simplu!- aplicand ubiquitara masura a DDD, SINCRONIZAT, pe intreaga planeta…(* alaturi de alte actiuni care vizeaza sanitatia generala- ex. un nou model de asezari umane-, iar POLUAREA trebuie sa fie cap de lista si a devenit posibila o reducere consistenta a acestul flagel, declansator al altora, si de natura medicala, de exemplu)…

 8. Drumul de la mafiotizarea Securitatii pana la mafiotizarea Statului astazi. In fundal ruleaza PCR (Pile Cunostinte Relatii)
  ( Daniela Ratiu, Senior EditorSambata, 21 Noiembrie 2020, ora 00:00)
  “… Dovada sta faptul ca fosta Securitate cu sistemul ei super-mafiotizat a preluat Romania dupa 1989, iar PCR – sistemul de Pile Cunostinte si Relatii functioneaza ca un vehicul al sistemului mafiot, sau ca un sistem de vase comunicante, sau ca o simbioza. Aceasta simbioza este cea care cangreneaza fiinta acestui popor…”___—-____cu un pres-edinte ginere de securist, cu un pm copil de securist, cu o fosta (sau doua?)minstru al justitiei, copil de securist si cu inca cateva sute de decidenti inalti, insurubati in cele mai inalte functii(toti copii sau nepoti de securisti si/sau de nomenclaturisti), Romania se va stinge incet-incet, dar sigur…

 9. Harry si Meghan Markle au vandut casa primita de la Regina Elisabeta ca sa restituie o datorie fata de britanici
  Harry si Meghan Markle au vandut casa pe care o primisera de la Regina Elisabeta, Frogmore Cottage, printesei Eugenie, care s-a mutat acolo impreuna cu sotul ei, Jack Brooksbank. Printesa…(…)///
  2-Procesul lui Nicolas Sarkozy incepe luni. Fostul presedinte francez este judecat pentru coruptie, o premiera in istoria postbelica a Frantei.(…)___—-___SISTEME si SISTEME, nu? Si nici macar nu e vorba chiar de o republica bananiera sau chiar ceva mai elevata, este vorba de insasi “republica republicilor”…Iar , daca ne referim la Romania, practic toti pres-edintii tarii ar trebui judecati nu doar pentru imensa coruptie, dar realmente pentru sabotarea economiei nationale si genocid…

 10. Iohannis: Campania de vaccinare – chestiune de securitate nationala. Luni, sedinta cu ministrii Apararii, de Interne si Sanatatii
  (Vineri, 20 Noiembrie 2020, ora 15:44)____—–____”mafiotul-sef si toata gashca’n par! “Daca chiar ar fi insemnand pentru ei “securitate nationala”, Romania si-ar fi produs singura acest vaccin, asa cum a produs si alte vaccinuri…Vaccinul, prin definitie este un produs care se administreaza IN MASA si la modul imposibil de a fi retras la modul efectiv, daca ar produce efecte negative, mai ales ca un vaccin parsiv, poate produce aceste efecte la mult timp de la inoculare, iar efectele pot fi devastatoare…Ihan si acesti ministri ai “securitatii nationale” sunt -toti- doar sabotori ai securitatii nationale si prin aceasta prisma, iar istoria ii va judeca, societatea actuala este pusa in lanturi si anesteziata, si nu va lua nicio masura…

 11. Ce contine vaccinul anti-Covid. Explicatiile unui medic infectionist despre cel mai asteptat vaccin din lume
  (Duminica, 22 Noiembrie 2020)

  Simin Aysel Florescu, directorul medical al Spitalului “Victor Babes”, a vorbit la…
  …Este un vaccin extrem de nou si extrem de performant din punct de vedere medical si ca tehnologie de preparare a vaccinurilor. Este absolut recomandat.

  Pentru cei care se tem de acest virus, pentru ca ar contine substante periculoase sau netestate, medicul a precizat ca sunt mai multe substante netestate intr-un spray pe care il folosesti zilnic decat intr-un vaccin

  “Aceste vaccinuri sunt substante extrem de bine studiate. Sunt loturi intregi, de exemplu pentru acest vaccin de Sars-CoV-2 au fost cam aproape 50.000 de oameni testati in cadrul testelor clinice oficiale, asa cum se fac in toata lumea…____——____ e clar ca individa este o propagandista platita, paralela cu spray-ul este ilustrativa, pentru ca un spray se foloseste NUMAI la exterior(pe par, piele si mai ales haine) iar vaccinurile, -in marea majoritate- se injecteaza si ajung, sunt difuzate in cateva minute in tot organismul si -deci si – in organele interne esentiale(vitale), iar o alta problema deriva din propria ei contradictie, adica “un vaccin extrem de nou”, adica(este evident) ca NU a avut timp sa fie studiate efectele pe diverse termene( decat cele pe termen f. scurt), si -la fel(zice ea)- “extrem de performant”, desi S-AR fi testat pe 50 mii persoane, probabil din diverse medii, singura testare conclusiva poate fi facuta doar pe armata (sau detinuti), vaccinezi zeci de mii , le dai liber ziua(pentru a trai ca un civil), insa seara toti se aduna la cazarma, iar cei care acuza cele mai mici probleme, intra sub monitorizare permanenta , pentru saptamani…Totusi, la gradul de infectare si la situatia deceselor, la care s-a ajuns, orice vaccin trebuie incercat, atata timp cat este exclusa cea mai EFICIENTA si NEINVAZIVA masura(cat si cea mai EXPEDITIVA si IEFTINA), adica distrugerea virusului in afara corpului, deci acea triada DDD, PLANETARA si SINCRONIZATA…
  -II-

  Predictie sumbra a unui oficial al OMS despre al treilea val al pandemiei in Europa: “Guvernele au esuat”
  (Duminica, 22 Noiembrie 2020, ora 14:36)”… dar a laudat tarile asiatice , in special Korea de Sud…”___—–___ sigur ca au esuat si trendul continua, cu Elvetia care deschide partiile de schiat, versus Austria care le tine inchise, s.a.m.d., totul converge spre idea ca pentru a reduce (sau ‘eradica”) bolile f. contagioase, este nevoie de o atacare la scara extrema(in egala masura si geografic), a situatiei, in acest caz la scara planetara, iar OMS-ul trebuie sa se considere -in materie de sanatate- GUVERNUL MONDIAL, si -prin urmare- daca guvernele statale au esuat, ei trebuie sa impuna masurile necesare LA NIVEL GLOBAL…Iar aceasta cu atat mai mult cu cat in ultimii 30 de ani au avut loc schimbari majore, in special in circulatia fara precedent de marfuri si persoane, la care exista -suprapuse- dintotdeauna, circulatia libera a animalelor salbatice(mai ales pasari), a vanturilor si apelor , care trec granitele statale, far nicio restrictie…

 12. Medicul militar Valeriu Gheorghita, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid: Ne asteptam ca in decembrie sa avem primele doze de vaccin.____—–____ cum ziceam cateva saptamani in urma” Nu va cadea prima zapada si numarul deceselor-doar prin corona- vor ajunge la zece mii’, doar ce s-a “intamplat”, predictia este (si este logica) ca acest numar, in cel mai bun caz va ramane in platou, insa scopul cel mare ar trebui sa fie reducerea masiva a noilor infectati ( si a deceselor inseparabile), iar aceasta se poate obtine doar printr-o carantina si izolare TOTALA a tarii( daca NU se vrea a intregii lumi-,dublata de actiunea planetara DDD), pana la aducerea si efectuarea vaccinarilor de masa, daca asa s-a hotarat la nivelul cel mai inalt, iar populatia este de acord, desi cred ca va fi cam cu” gheorghita si aghiasma”, numai ca gheorghita ii va pune pe altii sa o bea, pentru ca daca nu face aceasta miscare, inseamna ca nu s-a gandit la ea, cea ce presupune ca este dobitoc sau elev de’al lui dr. “belciug”, adica “dati-ne banii si nu intrebati cum ii cheltuim”, ori daca s-a gandit si nu aplica masura, ori este o potarnichie fricoasa(ca mai toti asa-zisii ofiteri ai asa-zisei armate romane) ori este de’a dreptrul criminal, pentru ca idea principala trebuie sa fie salvarea a cat mai multi oameni, iar aceasta se obtine(in boli contagioase) in PRIMUL RAND prin izolare , dublata de tratament si confort general special…Iar economic, chiar si aceasta inchidere totala, pentru o luna sau doua, va fi mai buna decat pierderile care se vor amplifica prin inmultirea masiva a numarului de bolnavi (cea ce inseamna cheltuieli uriase), si ulterior -luni de zile- plati pentru convalescanta acestora, pentru ca f. multi “vindecati”, raman in incapacitate de munca pentru luni sau ani…

 13. Nimic nu poate clătina încă statusul politrucului român ajuns în diverse funcții publice
  (De Ioan Vieru/ Anonimus -23 noiembrie, 2020)

  „…Faptul că aceste persoane, care se ocupă acum de cosmetizarea efectelor propriilor consecințe, sunt în campanie electorală, generând anulări suplimentare ale siguranței publice, arată că repetiția evenimentelor tragice își are originea în chiar cinismul preluat de la fosta Securitate și de la partidul unic.

  O demisie în bloc, cât și o responsabilizare reală a sistemului, reprezintă un minim efect reparatoriu în sensul întrezăririi schimbării din temelii a unei construcții socio-politice special concepută să producă teroare și dezastre.____—–____“scurt si la obiect”, iar ultimele doua paragrafe exprima chintesenta societatii romanesti(in special la varf, politic si administratie), cu remarca insa, ca nimeni NU-si va da demisia, -IN SPECIAL IN BLOC!- iar singurii sau singurele institutii care ar putea forta asa “demisii”(sau macar la nivel de grup mai mic sau la nivel individual) sunt structurile armate si perene ale statului(armata, politie, justitie, SS) dar nici acestea NU o vor face, pentru ca sunt intim, profund si fara de scapare, PRINSI in aceasta schema criminala, realmente genocidala, pentru ca Romania este de zeci si zeci de ani una dintre cele cateva tari din coada clasamentului european, unde “se moare cu zile”(cum se zice), adica cu vreo zece ani inaintea- de rata medie a- tarilor din varf si cu 6-7 ani inaintea grosului tarilor europene…Iar aceasta in conditii naturale de superioritate a Romaniei fata de cel putin jumatate din tarile Europei…De aici rezulta GENOCIDUL DE STAT…

 14. Sondaj facut la Moscova: 70% dintre respondentii rusi spun ca si-ar dori un presedinte precum Maia Sandu.(…) ___—-___cel putin -in acest caz- sunt mai rau decat Toman Necredinciosul, inteleg “lapte si miere” dar si presarat cu miezuri de nuci, scortzishoara si alte mirodenii, mi se pare prea mult…Mai degraba trebuie sa fie bombonica diplomatica aruncata MS, pentru a o forta sa NU forteze lucrurile prea tare, spre West…
  -II-Sotia unui pompier infectat cu SARS-CoV-2 mort intr-un salon neincalzit, cerand o patura: “Dadea telefon dupa telefon la asistente pentru ca avea crize”
  (Miercuri, 25 Noiembrie 2020, ora 15:49)Era un paramedic pe SMURD, nu un boschetar. Colegii lui si cadrele in functie de la ISU Valcea nu s-au interesat de starea lui si asta ma dezamageste cel mai mult. …” De ce? Lipsa de respect fata de oamenii care sunt carne de tun la interventii…”___—–____ un alt caz tragic, dar si mai tragic mi se pare aceiasi mentalitate , de “respectare” a ierarhiilor si privilegiilor venite la pachet(se pare), dupa cum gandeste sotia decedatului, boschetarii nu au drept la atentie medicala(sau oricum, doar “daca mai ramane”), desi regula trebuie sa fie , staff-ul medical NU trebuie sa stie cine este pacientul, ca si caracter social, orice persoana trebuie tratata la acelasi nivel, nu zice si Biblia “Nu cauta la fata si haina omului?”///
  -III-Iohannis, catre comunitatea evreiasca: Sunteti de secole acasa aici, aveti locul binemeritat atat in prezentul Romaniei, cat si in viitorul european.(…)___—-___In sfarsit, spune si iohannis ceva care face sens si e drept…

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: