Hrituc.ro

Blog personal de analize politice
Cum se comportă Cioloș în campanie și într-o criza de imagine

Cum se comportă Cioloș în campanie și într-o criza de imagine

În ultimele două zile, în online se dezbate dezvăluirea făcută de Marius Oprea, cu privire la faptul că Dacian Cioloș a fost ajutat de fiul unui fost securist să își înființeze partidul și reacția pe care a avut-o fostul premier la acuzațiile acestuia. Datorită faptului că Dacian Cioloș a mizat foarte mult pe ”puritatea” partidului său, acuzațiile formulate de Oprea au fost un prilej pentru ca atacurile să vină din toate părțile, iar ”știrea” și răspunsul lui Cioloș să fie analizate pe toate părțile.

Din punctul meu de vedere, faptul că partidul a fost înregistrat de fiul unui fost securist nu era un lucru atât de grav, care să se lase cu urmări deosebite la capitolul imagine pentru Cioloș. Nu răspunde fiul pentru trecutul tatălui. Se putea ieși destul de ușor din acest clinci, subiectul se putea stinge mai repede, dacă fostul premier și-ar fi construit altfel răspunsul.

Rolul acestei analize nu este, însă, subiectul în sine, dezvăluirile lui Marius Oprea. Am vrut să surprind mai jos capacitatea de comunicare, talentul politic al lui Dacian Cioloș de-a lungul mai multor situații. În acest moment, pentru o parte din electorat, fostul premier este o speranță. Fostul premier are un context bun, oamenii vor fețe noi în politică, vor oameni onești și profesioniști, iar Cioloș a reușit să se încadreze în acest profil. Sunt așteptări de la el și, cel puțin electoratul lui, vrea ca acesta să confirme.

Mai jos am analizat trei situații, care reprezintă momente importante în viața politică, atunci când omul politic trebuie să știe cum să își maximizeze câștigurile sau să facă față situației, astfel încât să iasă întărit:

 

1) Dacian Cioloș în campania din 2016. Era momentul în care USR și PNL îl susțineau pentru încă un mandat de premier. Era vârful de lance al celor două partide, care își proiectaseră toată campania pe imaginea lui. Bineînțeles, fuseseră înțelegeri între partidele menționate și fostul premier, acesta chiar participase la mitingul organizat de PNL, avuseseră loc evenimente realizate în comun.

Miza era uriașă și azi realizăm cu toții acest lucru. Faptul că PSD a câștigat la un scor atât de categoric a dus practic la limitarea oricărei posibilități de a construi o majoritate alternativă în Parlament.

Dacian Cioloș acordă unul dintre puținele interviuri în acea campanie, portalului Ziare.com. În interviu, acesta se delimitează de PNL și USR, spunând că cele două partide încă nu reprezintă pentru el vehiculul pe care și l-ar fi dorit. Mai mult, lasă de înțeles că nu și-a dat acceptul pentru ca cele două partide să îi folosească poza sa în campanie.

Cred că a fost primul moment când Cioloș a gafat îngrozitor. Declarațiile lui au adus un prejudiciu imens celor două partide, dând posibilitatea PSD-ului să profite de acest lucru. Nu era momentul ca fostul premier să se delimiteze de cele două partide, chiar dacă acesta vorbea la acel moment de Platforma civică România 100.

Găsiți aici interviul complet: http://www.ziare.com/dacian-ciolos/premier/dacian-ciolos-despre-implicarea-in-campanie-intrarea-in-politica-si-relatia-cu-pnl-si-usr-nu-pot-sa-fiu-eficient-intr-un-proiect-in-care-nu-cred-interviu-video-1444429

 

2) Un alt moment important a fost lansarea candidaturii sale pentru alegerile Europarlamentare. Lansarea într-o astfel de cursă trebuie să fie momentul în care liderul politic să obțină maxim de vizibilitate, iar obiectivele lui de comunicare trebuie atinse. Este momentul când trebuie să îți lansezi mesajele tale principale, să pui pe primul loc ce vrei să faci și ce vrei să oferi electoratului. Oferta electorală pe care o faci în acel moment va fi analizată, dezbătută și va fi în centrul discuțiilor, atât pentru presă cât și pentru spectatori, posibili electori de-ai tăi.

Ce face Cioloș? Începe prin a-și crea singur o vulnerabilitate. Declarațiile sale încep cu mesaje despre posibile atacuri pe unele direcții ale adversarilor săi: ‘A fost o decizie dificilă, pentru că orice discuție care avea legătură cu acest subiect începea cu îngrijorarea celor din jurul meu: „Îți dai seama că te vor ataca? Că vor spune că vrei să pleci la Bruxelles?>>. Nu o dată am analizat ce avem de făcut atunci când PSD și analiștii“ lor în simbrie vor începe să ne atace – pe mine și pe colegii mei – cu vorbele și manipulările lor otrăvite.’

Sursa: https://www.facebook.com/dacianciolos/posts/2031643990206209

Cioloș a expus o temere, le-a dat adversarilor săi mură în gură o linie de atac, care au și preluat-o instant, dovedind că încă e departe de a fi un om politic. În loc să pună accentul pe oferta sa, Cioloș își creează singur un punct slab, care poate fi exploatat. Din punctul meu de vedere, și în această declarație și în cea dată în interviul celor de la ziare.com, găsim o trăsătură comună: frica lui Cioloș de aspecte negative la adresa imaginii sale, lucru care în politică te va duce la un moment dat la un blocaj. Frica excesivă de o posibilă imagine negativă te paralizează. Niciodată nu poți să fii pe placul tuturor și aici aș mai aduce un citat dintr-un om politic celebru: ” Nu poți să guvernezi cu ochii doar la sondaje”.

 

3) Momentul apariției dezvăluirilor lui Marius Oprea. Am putea spune că este un moment de criză, moment în care omul politic trebuie să minimizeze pierderile și, dacă poate, să profite din controversa iscată pentru a-și fideliza electoratul, a-l face pe acesta să devină mai activ în a-și apăra liderul atacat de adversari.

Cioloș și-a dinamitat singur momentul, atunci când în declarația sa a spus: ‘Având în vedere cât de mulți români au colaborat sau au lucrat cu Securitatea, sigur se poate „demonstra” că există cel puțin o legătură între oricare dintre noi și Securitate.’

Nu poți să spui un astfel de lucru care jignește grav o mare parte dintre români, este o exagerare vis-a vis de numărul celor care au interacționat cu securitatea, care nu face altceva decât să te arunce într-o zonă necredibilă. Cioloș a pierdut și acest moment, deși îl putea întoarce ușor în favoarea sa.

 

Concluzionând, vedem că în trei situații importante – campanie electorală, lansarea unei candidaturi și o situație de criză – fostul premier are probleme cu raportarea sa politică, cu discursul, lucruri care îi creează vulnerabilități și care vin cu efecte negative, atât asupra lui cât și asupra formațiunilor care îl susțin. Desigur, nu este încă dramatic. Toate aceste lucruri se pot învăța. Dar Cioloș trebuie să facă asta cât mai repede, pentru că politica presupune și arta comunicării, iar la acest moment fostul premier e departe de a fi ce trebuie. Nici nu vreau să mă gândesc cum ar apărea Cioloș într-o confruntare televizată cu un adversar politic.

În politică nu este de ajuns să te prezinți ca un om onest, chiar dacă acum în România aceasta este una dintre calitățile principale pe care o cere electoratul de la politicieni, cum nu este de ajuns să pozezi frumos la mitinguri, dar în schimb să îți lipsească curajul de a lua decizii politice. Aici vreau să mă refer și la faptul că Cioloș nu a vrut să dea OUG prin care să se treacă la sistemul de vot în două tururi, în alegeri locale.

1 comentariu

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: