Hrituc.ro

Blog personal de analize politice
Dodon-Năstase-Sandu, și putere și opoziție.

Dodon-Năstase-Sandu, și putere și opoziție.

Evenimentele politice de până acum ne-au arătat în ce direcție merge Moldova. Deja se vede cu ochiul liber că Dodon și Năstase acționează ca doi politicieni cinici, preiau tot ce se poate din pârghiile de putere ale lui Plahotniuc, se întăresc și nu pun preț pe modul în care o fac. Nu contează imaginea, contează rezultatul final. Cât mai multe pârghii.

În timpul astă, Maia Sandu pare izolată, trimisă undeva într-un colț, să se ocupe cu treburile curente. Așa cum am scris și în analiza de săptămâna trecută,

http://www.hrituc.ro/2019/08/16/dodon-nastase-versus-maia-jocul-dinaintea-confruntarii/

Sandu pierde zi de zi puncte, pentru că la ea se observă cel mai mult diferența dinte ”ce s-a spus când era în opoziție și ce se face când e la putere”.

Din păcate problemele nu se termină aici. Dacă ne uităm atent și încercăm să găsim o soluție politică pentru Maia Sandu și partidul ei, vom observa că nu există la acest moment. Sandu a intrat într-un horă și trebuie să joace. Nu poate pleca de la putere, nu poate spune tot ce gândește și nici nu îi poate critica așa cum ar trebui pe Dodon și Năstase. Maxim ce poate face s-a văzut în ședința de Guvern, când a încercat să îl pună pe Năstase la punct, atrăgându-i atenția, dar fără vlagă și fără fermitate.

Sandu nu poate pleca de la putere. Nu poate abandona nava. Ar da senzația de om politic impotent. Pe de altă parte, nu poate întinde nici prea mult coarda cu Dodon și Năstase. Este prizoniera unui joc pe care a ales să îl facă și are o singură scăpare. Să miște lucrurile în Moldova, să crească atât de mult nivelul de trai, încât oamenii să aibă acest pretext și să o voteze. Abia atunci va putea să își manifeste cât de cât independența, să sune la Berlin și să spună: “aș vrea să fac ”x” sau ”y” și nu vreau să țin cont de Dodon”.

Partea cu adevărat cea mai tristă este alta. Moldova nu are soluție și e condamnată. Ca o glumă neagră, parafrazând un celebru slogan, ”Moldova NU are viitor”. Cetățenii moldoveni nu au altă opțiune reală.

Din păcate, nu mai putem vorbi de o forță de opoziție la acest moment. Cel mai rău lucru pentru o țară este să nu existe o opoziție politică reală. Să nu existe o presiune pe cei care conduc, să nu existe o forță care să coaguleze energiile negative din societate și să le țină într-un făgaș al luptei democratice.

Acum Dodon-Năstase-Maia sunt și opoziția și puterea.

În vremea regimului trecut, ONG-urile erau active, opoziția de atunci, puterea de acum, putea să se exprime, să organizeze mitinguri, aveau propriile televiziuni. Erau chiar două forme de opoziție, una pro-europeană și una pro-rusă. E drept că opoziția făcută de PSRM era mai soft, că se bucurau în același timp și de avantajele guvernării și de poziția de opozant, dar jocul le-a ieșit și moldovenii i-au votat.

Acum vedem că ONG-urile mimează bătălia, s-au pus în slujba puterii și doar când se sare calul prea mult reacționează.

Principalul partid de opoziție, cu cele mai multe locuri în Parlament – PDM – este în plin proces de tranziție. Se trece de la epoca Plahotniuc spre o nouă direcție și, după cum pare, încă nu le este clar nici celor din conducere pe ce cale o vor apuca.

PDM este hăituit, oamenii sunt amenințați cu dosare penale, sunt linșați public. Nu exclud ca zvonurile care au apărut și anume încercarea de punere sub acuzare a lui Pavel Filip, să fie de fapt parte a unui plan mai mare: decapitarea opoziției, zdrobirea ei, destructurarea fracțiunii parlamentare.

Beneficiind de faptul că există un sentiment negativ în societate la adresa PDM, actuala putere profită de acest lucru și duce jocul la limită, încearcă eliminarea oricărei forme de opoziție. Mai există câteva partide micuțe care încearcă să joace rolul opoziției, dar la momentul acesta sunt prea mici și perspectiva lor este extrem de limitată.

Totuși ce trebuie să știe actuala putere este faptul că în momentul în care granițele s-au deschis atât de mult, atât timp cât tehnica evoluează, cât fenomenul Facebook este la putere, vor exista oameni simpli, fără funcții politice, dar care vor arăta și vor sancționa derapajele puterii.

 

Sursa foto: Telegraph.md

6 comentarii

  1. „…politicieni cinici…”…” oameni simpli, fără funcții politice, dar care vor arăta și vor sancționa derapajele puterii.”____—–____nu numai cinici, dar pot fi si criminali, insa -in acelasi timp- sunt CEL PUTIN PRAGMATICI, si aceasta caracteristica este cea care conduce la rezultate, sa speram ca pozitive, insa statistica arata „pe dos”, tocmai pentru ca -din pacate- oamenii simpli arata derapajele puterii insa ” sanctiunea” lor este lovita de nulitate, pentru ca singura sanctiune – pe care o pot aplica- este la urne, ori, in cazul R.Moldova si al Romaniei, aceasta nu mai conteaza(eventual doar pentru individul NEreales), pentru ca la putere va veni tot cineva de aceiasi factura( cu alta denominatiune, titluri, forme, etc.) adica societatea va fi in continuare „condusa”( adica exploatata si opresata) tot de acelasi grup( f. mare, adevarat) adica de neocomunisti, unde -sub masca si acoperirea democratiei- Rotirea Cadrelor este mai abitir si chiar mai extinsa( in plus), decat pe vremea comunistilor oficiali…Asa ca daca Maia S. nu intelege ce i-am spus de cateva ori, nu va face decat sa primeasca zmeura de aur, adica va fi cel mai mare fiasco al tarii…Iar pentru asa actiune chiar trebuie sa ai ceva in plus, adica un caracter de otel si nu neaparat o inima de aur, care promite toate bunatatile din lume, fara a face ceva concret, pentru indeplinire…

  2. Tariceanu isi anunta colegii de partid despre o alianta politica ALDE-ProRomania. (…)___—___exact ce spuneam -undeva- la alte articole, taratzeanu se va alia cu v. ponta, care -aparent, paradoxal- s-ar putea sa-i lase lui taratzeanu onoarea de a fi candidatul unic la prezidentiale, iar el , „modest”(cum il si stim!) se va multumi cu reantoarcerea la post( de pm) adica cea mai concreta forma de rotire a cadrelor, plus( un alt avantaj) daca va fi ca ihanis sa castige la scor, el , ponta, nu va fi marele loser si -mai ales- nu de doua ori, la rand…

  3. Dancila o propune pe Dana Girbovan la Justitie in locul Anei Birchall. Ministri noi si la Educatie, si Interne.(…)____—–____ asa ca ana b. „n-a cantat decat o vara”, asa se intampla cand dupa ce ajungi in varf, te lasi pe tanjeala si czi in leneveala chiar mai dihai decat Gargantua dupa o masa pantagruelica…a. birchall, s-a dovedit total incopmetenta pentru functie, ea doar in poza( din tineretze) arata cat de cat bine, altfel este tamaie, tocmai pentru aceasta americanii au trimis-o la plimbare…Insa noua numita( sa vedem ce zice si jupanul ihanis!) este din acelasi aluat, adica neocomunista pana-n oase, ea a fost sustinatoarea lui dragnea si iordache si jubileaza la gandul ca SS este inca in functie…In sfarsit o noua rotire a cadrelor, dar in acest caz d. garbovan este adepta declarata a luptei impotriva justitiei, asa cum sunt putini, cel putin(cei mai multi din sistem) mimeaza ca sunt justitiari, insa -in fapte- sunt slugi ale politicului, practic demolatori ai justitiei… vezi si cazul lui vasilica daniletz, cel care nu are curaj sa lase niste comentarii pe pagina sa, altfe se da mare justitiar, iar pe pagina sa , la intrare, troneaza firma „Judecator -Doctor”, parca se zicea Doctor in stiinte juridice, sau doctor in law, exprimarea sa vrea sa spuna ca el ar fi judecator de doctori, sau doctor de judecatori, numai el stie…oricum are -recent- un articol in care indeamna cititorii sa-i urmareasca discursul de 18 minute, pentru ca ” se merita”, adica „tot tziganul isi lauda ciocanul”, cine stie, poate si aici se crede cineva, fie personajul principal din ” Cuvantarile de pe muntele Maslinilor”, fie un Cicero mioritic, sau poate vr’un „Mumulean Gura de Aur”, oricum nu i-am deschis articolul si poate s-a suparat ca nu am facut-o si -apoi- sa-i aduc elogiile „cuvenite”, fie pur-si-simplu ii este frica de comentariile mele(mai ales de cand doar ce a primit o sanctiune monetara), oricum, vasilica daniletiz ” nu esti ce pari a fi”…:”vasilica ti s-a INTORS VESTA,/ Ca ai fi si tu podesta,/… Ashhhh! vasilica daniletz, / Nu te mai da , ba, mistretz,/ Esti doar marfa de cotetz!/ Iar tu si cei ca tine, cat si iapa nimfomana,/ Mancati salarii de PO-MA-NA!…

  4. Bunea Stancu, condamnat la 3 ani si 8 luni de inchisoare, a iesit dupa doar o luna si 3 saptamani. ” …Acesta a mai executa un an de inchisoare in 2015…”____—–___ Cum am zis, aducerea lui mazare in tara( si incarcerarea), incarcerarea lui dragnea, etc., devine clar ca nu sunt actiuni ale anei b., ci -cum am zis la timpul respectiv- doar cazuri ajunse la maturitate si care nu mai aveau alta optiune, alfel ea a dovedit ca ” salveaza ce se mai poate salva”, elena udrea a revenit in tara senina si confidenta , tocmai pentru ca aceasta ana b.( si gestapovistul sef, proc.- urorul sef) au garantat libertatea ei , iar ea, personal, a amanat la pastele cailor implementarea cererilor Comisiei de la Venetia( cu motive infantile), tocmai pentru a mai salva ce se poate, chiar si aceasta eliberare face parte din scenariu(***), normal -pentru ca este recidivist- individul ar fi trebuit sa primeasca un surplus din anii de puscarie NEserviti la prima condamnare, insa individul este eliberat la nici doua luni, semn ca se pregateste si eliberarea lui dragnea si a altor mari talhari, iar aceasta „remaniere”, are doar un singur scop, de a prosti multimea, prin „demiteri”, si -automat- diluarea,disiparea si/sau anularea responsabilitatilor in aceste cazuri…(***- plus ca dovedeste discretionarul asa-zisei justitii, si dovedeste -deasemeni- ca in asa-zisa justitie romana, exista factiuni, care deservesc diversele clanuri si mafii politice)

  5. Theodor Paleologu, candidat al PMP la prezidențiale. Candidatura, consacrată tatălui său „…daca era Ciolos, l-as fi sustinut…” „Theodor Paleologu, candidat al PMP la prezidențiale. Candidatura, consacrată tatălui său „…daca era Ciolos, l-as fi sustinut…” „Am hotărît să accept cu gîndul la tine și la cei o sută de ani care s-au împlinit de la nașterea ta. Îți ofer, așadar, cea mai mare luptă, cel mai mare agon, la care am participat vreodată…”///2-S-a conturat scena pentru Cotroceni – cine sunt actorii si cu ce povesti vor sa ne atraga voturile de Magda GradinaruLuni, 26 August 2019, ora 07:49 Tweet S-a conturat scena pentru Cotroceni – cine sunt actorii si cu ce povesti vor sa ne atraga voturile( de Magda Gradinaru) O mana intinsa care spune aceeasi poveste – cea a exceptionalismului romanesc insuficient valorizat acasa, asezat pe configuratii mai degraba sufletesti, decat intelectuale, de felul „oameni buni” – a inchis lista prezidentiabililor si a aratat in tot ridicolul ei ringul pe care Viorica Dancila a oftat usor si a spus o poezie de diva. E mana actorului Mircea Diaconu, surprins de propria maretie,…”___——____ citatul despre paleologu l-am adus de la un articol pe care l-am citit ieri, si -ulterior- am cautat sa stiu ce hram a purtat tacs-o, de-i scrie scrisori si in groapa, in sfarsit individul a fost colaborator al securitatii, insa foarte admisibil, avand in vedere ca era vorba de supravietuire si nici nu cred ca a facut rau cuiva, a fost si el un povestitor. apoi am aflat ca e neam de vechi boieri, deci unul dintre cei mai murdari exploatatori si oprimatori ai poporului roman(din intreaga istorie), insa nici aici nu prea avem de ce a-l acuza de prea multe, nimeni nu-si alege ci si ce sa fi fost parintii… iar pentru ca a fost boier si asupritor, si-a primit pedeapsa , fiind inchis de comunisti, insa aflam ca A. Paleologu, a fost SI MONARHIST, si a suferit si pe pentru aceasta rigorile din comunism, dar chiar si dupa 1989, a fost demis din functia de ambasador , tocmai pentru ca era Pro-Monarhist…Insa la acest teodor, nu gasim nici urma de promonarhism, semn ca -in realitate- nu prea are mare respect pentru tacs-o, trebuie sa fie din cei care gasesc republica sublima, insa numai dupa ce ajung ei conducatori…Si daca nu gresesc, tipul este si cel care-l dezavua pe Eminescu, in sfarsit, individul crede despre el cam ce spunea un personaj al lui Oscar Wilde, anume ca ” orice marlan, daca-si pune palton alb si manusi alaturi de un baston, se poate crede gentleman”( citat aproximativ), asa si acest mameluc cu ifose de mare invatat, crede ca daca umbla toata ziua cu papion la gat ( ca si celalalt marlan-mai batran- cel cu afacerile cu droguri- ‘ndrei ‘lesu) si are barbison, este vre-un savant… E adevarat , inca nerecunoscut de mapamond, dar timpul este inainte, nu? Cred ca el este unul din indivizii care s-au straduit enorm ca sa jongleze cu cuvintele si sa para a fi ce nu sunt, el este mare filozof al filozofilor greci , din care citeaza la tot pasu, insa -altfel- este doar o noua tragedie greceasca antica, pe care el vrea s-o reactualizeze pe plaiuri autohtone, odata ce el va fi pres-edinte…cea ce nu cred, de fapt -paradoxal-as vrea mai degraba ca el sau barna sa castige, insa nu pentru valoarea lor , ci pentru ca ihanis si dancila nu ar trebui sa mai aiba dreptul( si bun-simtul) sa mai candideze inca o data, EI DEJA AU DOVEDIT CA SUNT IMPOSTORI PRIN INCOMPETENTA SI CRIMINALITATE…deasemeni actorul diacon, nu ar avea ce cauta in aceasta cursa, avand in vedere ” succesele” lui ca europarlamentar si asocierea cu doi banditi politici invechiti si f. inraiti, ponta si taratzeanu, asa cum este cazul si lui paleologu, adica l-ar sustine pe ciolosvek, unul din marii vanzatori ai tarii, iar aceasta asociere, spune-deja- tot…Cat despre al doilea citat adus, Magda Gradinaru ar dreptate in fond, romanii vor vota pe cei care arata cel mai bine, adica „oameni de suflet”, si nu pe realizari si propuneri concrete , ce si cum,cat si de unde… Adica de unde bani sa realizezi ceva, cand toate fondurile tarii se scurg in buzunarele la cel mult cateva zeci de mii de indivizi, culmea, cei mai corupti, cei mai paraziti si cei mai incompetenti…Din pacate, si ea cade -in final- in pacatul dogioilor mioritici, gaseste ca -pana una alta- tot ihanis ar fi cel mai bun, desi-altfel- si eu recunosc ca are cele mai mari sanse, insa pe acelasi motiv, APARENTELE SI MANIPULAREA, vezi poza facuta cu D.Trump, amandoi zambesc,numai ca D.Trump are o baza f. solida si reala pentru a zambi,( economie buna, el sta mereu cu piciorul bine infipt in prag, vasalii vin si-i saruta talpa , ciclic, etc.) dar ihanis? Ei bine, el de fapt nu zambeste ci ranjeste( mai dihai ca taxi-ul lui Nastratin Hogea) cu destinatie precisa, vrea sa zica ” veoriko si si caline(***), iar va trag doua copite in raturi, iar cu poza asta, deja ma vor vota cel putin 150% din „romanii mei”, ca doar de’aia le-am ” luat tara inapoi””…(*** devine din ce in ce mai evident ca „mireasa viorika, va fi pusa dupa usa”, iar ” calin a ajuns -deja- file de poveste!…)

  6. Birchall, invitată la Washington de procurorul general al SUA după ce Dăncilă a remaniat-o.(…)____—-____ probabil este chemata la raport sa explice de ce s-a lasat pe tanjeala, si – este probabil- ca i se va da a doua sansa( mai ales cand noua nominata este dana-bandita) asa ca ihanis trebuie sa tina in coarne aceasta noua numire, pana dupa vizita, si s-ar putea sa avem o situatie unica, adica tot a. birchall va ramane sefa la acest minister, pentru ca intre timp-este evident- toata sandramaua lu’ dancila va cadea cu un troznet asurzitor…Iar ea, intelegand despre ce e vorba- inclusiv o clarificare transanta, adica de partea cui este- isi va da demisia din pesede…ASAP…

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: