Hrituc.ro

Blog personal de analize politice
Se prăbușește Partidul Acțiune și Solidaritate din Republica Moldova?

Se prăbușește Partidul Acțiune și Solidaritate din Republica Moldova?

Acum câteva luni am spus că PAS-ul se prăbușește și că e nevoie de un reset total pentru a mai salva ceva. La cum merg lucrurile în Republica Moldova, PAS nu va mai câștiga alegerile. Scăderea în sondaje a fost abruptă, s-au pierdut peste 25 de procente și asta arată dramatic.
Acum, unul dintre oamenii apropiați de Maia Sandu, Vladislav Kulminski, fost vicepremier, vine și exprimă aceeași poziție. PAS va pierde alegerile următoare.
Trendul descendent nu se poate opri peste noapte, ai nevoie de timp ca să recâștigi o parte din electorat, ai nevoie de un stat funcțional și un proces de relansare economic, ai nevoie de actori politici care pot inspira. Republica Moldova și PAS nu au mai nimic. Singurul asset, Maia Sandu, nu va mai fi de ajuns.
Direcția în care se îndreaptă lucrurile e una singură, în 2025 vom avea un guvern PSRM-SHOR.

Ce va însemna asta?

În primul rând stoparea procesului de aderare și cantonarea în zona gri.

Ce e cel mai rău?

Faptul că nu există o speranță pentru segmentul pro-european. Odată ce PAS va pierde alegerile, le va pierde pentru aproape două cicluri electorale. Nu există o a treia cale, nu există alt partid pro-european în care electoraltul să își pună speranța.

Ce se poate face?

  • – PAS ar putea încerca să schimbe trendul. Cum? Schimbarea premierului, aducerea unui om politic mult mai bun în fruntea executivului. Aducerea unei noi garnituri care să încerce să relanseze partidul și să recâștige din electoratul pierdut.
  • – Crearea unui partid pro-european care să înceapă să absoarbă din electoratul pierdut, ca după alegeri să se poată face o alianță între PAS și noul partid. Electoraul pro-european trebuie să aibă și o altă opțiune de vot. Cei dezamăgiți trebuie captați sub un alt stindard, ca să nu „rămână acasă” în ziua votului.
Maia Sandu trebuie să accepte crearea unui nou partid ce poate recupera electoratul pierdut de PAS, pentru a încerca astfel în extremis să salveze R Moldova. Altfel, stânga pro-rusă va defila la următoarele alegeri.

Ce trebuie să înțeleagă și România și partenerii din vest?

Nu poți să câștigi algerile următoare din R Moldova în formula aceasta. Poți cel mult să câștigi președinția, dar vei avea un guvern adversar președintelui și vei avea într-un final o scădere a curentului pro-european.

2 comentarii

  1. „…Altfel, stânga pro-rusă va defila la următoarele alegeri…”___—-___ nu poti sa nu iei in calcul si imensa presiune a zilei( eventuala extindere a razboiului, in ca RM este tinta sigura, si usor de distrus-fizic- chiar intr-o singura zi), insa M. Sandu si inima proeuropeana, NU au facut mare lucru, la modul concret, ci s-au multumit sa afiseze un populism fara nicio valoare , nici macar ca si autenticitate…/// Moldova își pierde intelectualii și oamenii cu venituri medii și mari(9/21/2022) „… zeci de sate fara niciun locuitor…”___—-___ totusi, masa care pleaca cel mai frecvent si fara ganduri de intoarcere, ramana masa tinerilor saraci sau fara perspectiva, toata actuala situatie, imi spune mie ca R M se va alatura Rusiei, nici vorba de europenizare…

  2. Proteste violente la Chișinău. Manifestanții au cerut demisia Maiei Sandu (Vineri, 14 Octombrie 2022, ora 15:16)Sunt altercații între protestatari și Poliție în centrul capitalei Republicii Moldova, vineri după-amiază, 14 octombrie. (ziare.com)___—-__ Chiar daca de frica, multi moldoveni prefera sa mearga cu Rusia, nu mai vorbim de cei real prorusi, cu diverse motivatii…

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: