Hrituc.ro

Blog personal de analize politice
Rareș Bogdan este o soluție pentru PNL? Este un scenariu mai mare în spatele acestei mișcări?

Rareș Bogdan este o soluție pentru PNL? Este un scenariu mai mare în spatele acestei mișcări?

Rareș Bogdan a acceptat să candideze din partea PNL pentru un post de europarlamentar. El va ocupa prima poziție pe listă.

Liberalii speră că notorietatea jurnalistului și încrederea de care acesta beneficiază pe un segment de public să le aducă un plus necesar în această cursă.

Îmi este clar că mișcarea a fost pregătită de ceva vreme și nu a fost gândită peste noapte. În sondajele realizate de PNL în ultimele luni, Rareș Bogdan a fost testat pentru a se vedea dacă poate fi folosit ca locomotivă.

Scorul pe care acesta îl are în sondaje este unul cu mult peste cel al altor liberali din partid și care sunt prezenți pe lista de candidați. De altfel, acest lucru este normal, jurnalistul a avut o ”tribună ” de unde a putut să se exprime, iar emisiunile lui erau privite în special de publicul anti-PSD.

Venirea lui Rareș Bogdan în PNL trebuie privită însă pe două dimensiuni, termen scurt și termen lung. De asemenea putem să ne întrebăm dacă există un scenariu mai complex în spatele acestei achiziții pe care a făcut-o PNL.

Liberalii au reușit în acest moment să aducă în partid o vedetă de televiziune, un om recunoscut de marele public ca un opozant al PSD. De multe ori în emisiuni a folosit expresii tari, i-a atacat pe guvernanți și îndeosebi pe Liviu Dragnea. Și printre jurnaliști este recunoscut ca unul dintre criticii cei mai vocali ai actualei puteri.

Din acest punct de vedere, putem spune că pentru PNL este un câștig. O voce puternică împotriva PSD este binevenită pentru liberali.

De asemenea, un alt câștig pentru liberali este faptul că lista pe care ei o propun este acum mai ”prizabilă” pentru o parte din electorat. Are un element de noutate, atenția este îndreptată spre ”deschizătorul” listei și mai puțin către cei din pluton.

Cu toate acestea, venirea lui Bogdan nu oferă o garanție a creșterii scorului electoral. În primul rând, trebuie spus că jurnalistul a fost testat în sondaje, dar nu ca actor politic. Din momentul în care acesta intră în noua ”postură”, publicul se poate reorienta. Scorul pe care îl are acesta ca prezentator nu înseamnă că îl va avea și ca om politic. Mai mult de atât, transferul de încredere de la jurnalistul Rareș Bogdan către PNL nu se face automat, mai ales în condițiile în care liberalii au mult de recuperat la capitolul încredere.

Aducerea lui Bogdan poate fi privită cu ochi buni de o parte din public, dar ce este la fel de important e dacă și primarii, activul liberal, vor înțelege și vor accepta aducerea pe listă a unui om care până acum n-a activat în partid. De multe ori, activul partidului preferă ca membri vechi să prindă locuri pe listă și nu apreciază importurile de ultim moment.

Dacă liberalii vor obține un scor bun în alegerile acestea, atunci mulți s-ar putea să pună succesul pe seama jurnalistului. Din acel moment s-ar putea să asistăm la un” scenariu” mai mare și anume înlocuirea lui Orban cu Rareș Bogdan. Deși la acest moment poate părea fantezist, există un argument puternic în favoarea acestui scenariu. Majoritatea publicului reclamă că PNL are în acest moment un lider ”slab”. Orban face parte din vechea generație, nu are niciun proiect serios în spate, nu a făcut nimic remarcabil în funcțiile prin care a trecut.

Schimbarea lui Orban cu Rareș Bogdan ar putea părea o soluție, dacă jurnalistul va performa până atunci și dacă va reuși să se impună printre liberali.

Desigur, este greu pentru un partid să accepte o vedetă tv în rolul de președinte. Am văzut de-a lungul timpului că mulți jurnaliști au ajuns în planul secund. Teo Trandafir a avut o experiență politică scurtă. Robert Turcescu este oarecum marginalizat în PMP, până și Gabriela Firea a ajuns persona non-grata în PSD.

Partidele vor oameni care pot face politică și nu doar imagine, care pot face mici compromisuri sau înțelegeri. ”Vedetele” tv se gândesc în primul rând la imaginea lor și mai puțin la celelalte aspecte.

Dacă Rareș Bogdan va ști să joace în interiorul PNL, vom vedea în lunile următoare.

Până atunci, liberalii trebuie să treacă ”hopul” cel mare, alegerile, și să obțină un scor de peste 25%, lucru care la acest moment pare greu de realizat.

 

Lasă un răspuns