Hrituc.ro

Blog personal de analize politice
Liviu Dragnea, sfărșitul politic e aproape

Liviu Dragnea, sfărșitul politic e aproape

Războiul din PSD continuă și se pare că în scurt timp vom ajunge în punctul culminant. După ce primarul sectorului 1, Dan Tudorache, a recunoscut că scrisoarea liderilor contestari există, este aproape clar că vom asista cât de curând la încercarea de aruncare peste bord a președintelui Liviu Dragnea.

Șeful social democraților este conștient și el că vine un moment extrem de greu. Declarația dată de el ieri, prin care afirma că ”Funcția de președinte al partidului nu se ia cu japca, se ia prin vot, printr-un vot masiv și nu poți să o tranzacționezi ca la piață” trădează disperarea. Liderul PSD pare că vrea să transmită către tabăra lui mesajul că va rămâne în funcție și nu va pleca, indiferent de ce cere sau spune tabăra contestatară. O încercare disperată de a mai ține aproape o parte din președinții de filiale, care nu au semnat sau care încă fac joc dublu.

Liviu Dragnea a orchestrat și el schimbări de președinți. A fost secretar general al partidului, mai multe mandate. A contribuit la aducerea pe funcție a lui Mircea Geoană, la detronarea lui, la instalarea lui Ponta și apoi la mazilirea lui. Știe că odată ce s-a pornit mecanismul președinților de filială, odată ce există o tabără puternică, e greu să mai reziști. Are experiența lucrului cu baronii locali. El i-a ținut, el provine din rândul lor și le cunoaște capacitatea.

Momentul în care va apărea scrisoarea celor 20, atunci vom avea punctul culminant. Atunci vom vedea cât de mare este fractura în PSD. În acel moment, sfârșitul lui Dragnea va fi inevitabil. Că va mai rezista o lună sau o săptămână, deja nu va mai fi atât de important.  Din acel moment, PSD va fi un partid nefuncțional, cu un lider contestat, care nu va mai avea autoritate decât asupra unei părți din partid. Întotdeauna, când bate vântul schimbării, apar și trădările. Probabil, după momentul scrisorii celor 20, vom mai vedea și alți semnatari care acum nu au curajul de a sări la bătaie. Grupurile parlamentare ale PSD, din Cameră și din Senat vor intra în vrie. Parlamentarii sunt obișnuiți să asculte în primul rând de șeful de filială, care le dă prima binecuvântare și îi pune pe listă, care de multe ori le asigură logistica de campanie și chiar și voturile primarilor din localități. Până lupta de la centru nu se va termina, orice proiect de lege va avea un stadiu incert. Se va intra într-o luptă la baionetă a taberei contestare cu șeful PSD. Dragnea va primi lovitură după lovitură și va fi creionat drept „omul care se ține de scaun”.

Liviu Dragnea intuiește ce va veni, de aceea are și atitudinea aceasta. Într-adevăr, pentru un om care a fost ales președinte după un vot al tuturor membrilor PSD, după ce a condus cum a dorit partidul, când știe că este la un pas de sentința finală în dosarul în care este judecat, este greu să accepte și să facă pasul în spate de bună voie.

1 comentariu

  1. că apăru și scrisoarea uneltitorilor, apreciez tot ce-i în ea niște vrăjeli de adormit Mițura!
    așa cum e formulată și cum se derulează evenimentele, consider că se petrece o reglare de conturi între două grupări (ca să mă exprim elegant) de interese care vor să-l facă pe Dragnea să negocieze şi să reîmpartă tot ce acesta a acaparat cu gruparea lui, nici vorbă despre vreo reformare a partidului, nu-s capabili

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: