Hrituc.ro

Blog personal de analize politice
PNL trebuie să își facă singur lista pentru europarlamentare!

PNL trebuie să își facă singur lista pentru europarlamentare!

Klaus Iohannis s-a întâlnit cu echipa de conducere a liberalilor la Vila Lac 2. Întâlnirea a avut loc miercuri și a fost confirmată de către Ludovic Orban. Conform declarațiilor liderului PNL, în cadrul întrevederii ” tematica principală a fost de ce presupune agenda europeană, care sunt prioritățile României, cum putem să susținem toate demersurile președintelui și noi de la nivelul grupului parlamentar sau din grupul PPE din care facem parte. De asemenea, am discutat despre evenimente importante care urmează să aibă loc peste şase luni, cum e evenimentul reuniunea PPE împreună cu Comitetul Regiunilor care va avea loc pe 16 martie. De asemenea, de reuniunea PPE şi în mod evident am discutat în vederea coordonării agendei europene şi unei acţiuni comune în beneficiul României la nivel european”  

sursa https://www.mediafax.ro/politic/klaus-iohannis-s-a-intalnit-cu-liberarii-ce-le-a-spus-presedintele-despre-europarlamentare-17843292

Ședința informală care a avut loc la Vila Lac 2 vine în contextul în care președinția rotativă a Consiliului UE este deținută de România, dar și în perioada pre-electorală. Mai sunt câteva luni și se vor organiza alegerile europarlamentare.

Iohannis este recunoscut de liderii europeni drept partener. Pentru ei, el este cel care reprezintă România în timpul președinției Consiliului UE și nu Dăncilă. Acest lucru este un asset pentru liberali, susținătorii președintelui, în contextul alegerilor care vor urma. PNL trebuie să joace această carte în alegerile europarlamentare, mai ales în contextul în care PSD devine din ce în ce mai mult un partid eurosceptic, care trântește ușa în nas liderilor europeni. Chiar dacă la prima vedere, forța unui lider politic în plan extern pare un subiect cu miză mică în plan intern, un subiect care nu naște foarte multe emoții, nu este așa. Din contră, este o valoare care trebuie exploată prin discurs și prin acțiuni, pentru că România nu este o țară izolată, este o țară care face parte din familia europeană și trebuie să fie la masa deciziilor. Recunoașterea pe care o are președintele în exterior trebuie să fie exploată de liberali. Un joc în doi: Iohannis-PNL trebuie să fie una din cheile campaniei pentru europarlamentare.

 

Ce trebuie să facă PNL până atunci, însă?

 

Să își facă o listă bună de candidați. Aici va fi marele test pe care îl au liberalii. În primul rând, trebuie să fie capabili să își facă lista singuri. Iohannis a demonstrat și la alegerile dintre Orban și Bușoi și la întocmirea listelor pentru parlamentarele din 2016 că nu se bagă în bucătăria internă a partidului. Nici acum nu a transmis un semnal în cadrul întâlnirilor, nu a spus că îl vrea pe X sau pe Y și probabil nici nu o va face. În toată perioada parteneriatului PNL-Iohannis, Președintele a așteptat ca partidul să aibă propria evoluție, chiar și atunci când se desfășurau consultările pentru desemnarea premierului.

Acesta este stilul de conducere al lui Iohannis. Liberalii trebuie să ia aminte la aceste lucruri și să își facă lista internă, astfel încât să aibă candidați onorabili, care să nu tragă partidul în jos. Aceasta este prima condiție pentru ca ei să își poată atinge potențialul pe care îl au acum sondajele.

PNL poate lua 26% ( cifra pe care o are acum în ultimul sondaj IMAS sursa: https://www.hotnews.ro/stiri-politic-22887934-sondaj-comandat-usr-pnl-cele-mai-mari-sanse-vot-pentru-parlament-26-1-psd-25-2.htm) dacă va avea o listă decentă, un joc în tandem cu Iohannis și o campanie atractivă.

Lasă un răspuns