Hrituc.ro

Blog personal de analize politice
Lista lui Dragnea: Oprișan, Tăriceanu, Bădălău și Codrin Ștefănescu

Lista lui Dragnea: Oprișan, Tăriceanu, Bădălău și Codrin Ștefănescu

Dragnea și-a întărit poziția în ultimii ani. Dacă am analiza poziția lui pe două planuri, politic și instituțional, am vedea că a reușit să strângă în mâna lui o putere imensă. În plan politic, a reușit să scape de Gabriela Firea, Victor Ponta și alți social democrați, care nu erau de acord cu maniera lui de conducere. Ponta și Firea sunt oameni politici care au în spatele lor sute de mii de voturi și care oricând puteau să îi creeze probleme în interior. A eliminat câțiva lideri de organizație puternici, a decapitat premierii social democrați, Grindeanu și Tudose.

Și-a pus un premier marionetă, Dăncilă, care este extrem de ascultătoare și cu care și-a pus în practică planul de aservire a instituțiilor, a pus mâna pe justiție, și-a amânat propriul dosar de la ICCJ prin artificii juridice, scăpând astfel, pentru moment, de presiunea unei sentințe care putea să îl scoată din viața politică.

Sunt niște victorii care i-au consolidat poziția. Prețul plătit? Scăderea în sondaje a PSD. Mai sunt însă doi ani până la alegeri și parlamentarii și primarii social democrați încă nu simt foarte tare prețul pe care îl vor plăti. Mulți nu realizează că își pot pierde postul, parlamentarii nu realizează că vor rămâne pe afară și nu vor mai prinde loc eligibil.

Comportamentul lui Dragnea de până acum denotă faptul că omul este extrem de suspicios, nu are încredere în oamenii săi, scoate la mezat orice funcție doar pentru a menține un control total. Ultimul caz l-am putut vedea odată cu decapitarea Olguței Vasilescu. A lăsat-o în offside. Aceasta a ieșit din Guvern, iar Dragnea nu și-a respectat nici măcar promisiunea de a-i oferi postul de ministrul al transporturilor lui Manda, soțul Olguței. Dragnea a simțit că Olguța Vasilescu își întărește poziția și a preferat să o scoată din joc, lăsând-o fără pârghii, aruncând-o într-un con de umbră.

Comportamentul lui și informațiile care umblă pe coridoarele politicii ne arată care vor fi pașii liderului social democrat în perioada viitoare.

Să nu vă mire dacă Dragnea va trece la etapa a doua de eliminare a celor care acum se mai opun. Oprișan, Bădălău și chiar Codrin Ștefănescu care a ajuns deja pe lista neagră, din cauza faptului că dă impresia că posturile se tranzacționează prin el, sunt în colimatorul șefului PSD. Oprișan a vociferat în ultimul CEX și și-a asumat un război pe față. Doar că Dragnea are arme mult mai puternice.

În ultimii ani, am văzut că Dragnea nu a ezitat să folosească instituțiile statului împotriva adversarilor. A trimis ANAF peste Rise Project și Hotnews, s-a folosit de jandarmerie pentru înăbușirea violentă a mitingului din 10 august.

sursa

Președintele PSD are la Ministerul de Interne omul său, Carmen Dan. Aceasta îi este fidelă și și-a pus oamenii să lucreze în favoarea liderului social democrat. Dragnea nu va ezita să folosească nici ANAF nici DGA (Direcția Generală Anticorupție din MAI) împotriva adversarilor politici. Vă aduceți aminte când Gabriela Firea spunea public că este urmărită și că i se trimit tot felul de controale? Dragnea nu ezită să folosească nicio instituție împotriva adversarilor.

sursa

sursa

Acum, are și Secția Specială de anchetă a magistraților. Are cea mai puternică armă. A pus stăpânire pe câteva instituții cheie și le va folosi fără nicio jenă. Va utiliza aceste pârghii pentru a face dosare penale adversarilor săi. Știe că un dosar penal poate speria pe oricine.

Se va folosi de instituțiile aservite pentru a înlătura și ultima opoziție din PSD, așa cum le va folosi ca să îl țină în șah pe Tăriceanu, în cazul în care liderul ALDE își va menține intenția de candidatură la prezidențiale. Ați mai auzit ceva de dosarul pe care îl are Tăriceanu la DNA. I-a dat Parlamentul votul pentru încuviințarea începerii urmăriri penale? E ținut la sertar ca mijloc de șantaj.

Din punct de vedere politic, Dragnea se consolidează în partid. A cerut alegeri pentru ocuparea celor 24 de funcții de președinți interimari. Alegerile se vor organiza în perioada următoare și vor fi strict sub supravegherea lui. Își va pune oamenii fideli și va conduce partidul cu filialele slabe, care nu au rezultate electorale, dar care se bucură pentru un oscior la guvernare. Va avea niște oameni de paie, pe care însă va avea control total.

Dragnea a obținut foarte multă putere în ultima perioadă. Opoziția din interiorul PSD nu a știut să se coaguleze atunci când încă se mai putea face ceva. Au fost sacrificați Neacșu, Țuțuianu, Firea. Acum, războiul este infinit mai greu. Mai pot face ceva adversarii lui Dragnea din interiorul PSD? Greu de crezut. Mulți dintre aceștia sunt aleși locali. Nu au imunitate. Se pot trezi peste noapte cu un dosar penal, se pot trezi cu ANAF-ul la ușă, să le controleze firmele rudelor sau pot vedea cum apar în presă dezvăluiri despre averea lor, așa cum a apărut și vila Olguței, din Craiova.

Lasă un răspuns