Hrituc.ro

Blog personal de analize politice
De azi, Dragnea este și judecător și procuror

De azi, Dragnea este și judecător și procuror

Ordonanța de urgență ce acordă puteri sporite Secției Speciale de investigare a magistraților a fost adoptată. Fără să țină cont că modifică din nou legile justiției, fără să ia în seamă protestele magistraților, cele ale partenerilor europeni sau ale opoziției, Guvernul Dăncilă a adoptat, azi noapte, pe șest, această ordonanță.

Una dintre prevederile acestei ordonanțe este de-a dreptul halucinantă.

La articolul 88 indice 8 alineatul (1), litera d) se modifică și va avea următorul cuprins:

  1. d) Exercitarea și retragerea căilor de atac în cauzele de competența Secției, inclusiv în cauzele aflate pe rolul instanțelor sau soluționate definitiv anterior operaționalizării acesteia potrivit ordonanței de urgență a Guvernului nr. 90/2018 privind unele măsuri pentru operaționalizarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție

sursa

Cu alte cuvinte, procurorii secției speciale pot decide peste capul procurorilor de la altă unitate a Parchetului, care au investigat și susținut un caz în fața instanței, dacă vor merge mai departe sau nu, dacă vor folosi o cale de atac sau nu.

Din momentul în care ordonanța va intra în vigoare, Dragnea va deveni jupân peste România. Și-a creat o instituție paralelă, unde și-a adus oameni obedienți, fideli, i-a dat acesteia puteri sporite, a făcut-o autonomă, desprinzând-o din subordinea Procurorului General. Liderul PSD va avea în mână principala pârghie.

Măsura ar putea echivala cu o amnistie mascată. De ce? Pentru că de acum, orice dosar care i se face unui lider politic va putea fi oprit de către această secție specială. Dacă Dragnea va dori să salveze un lider PSD de procurori, va putea trimite secția specială la înaintare. Nu va trebui decât un denunț al omului politic împotriva procurorului care îl anchetează și Secția Specială va intra în acțiune. Dragnea va fi și judecător și procuror și președintele Camerei și păpușarul lui Dăncilă. Abia în acel moment o să avem cu adevărat un ”stat paralel”.

El va putea ierta, va putea acorda clemență, va putea să își ajute colegii din partid, îi va putea salva de rigorile legii. Va fi judecătorul. El va analiza cazurile colegilor lui și va decide cine scapă sau nu! Va avea în mână instrumentul care îi va da această putere. Cine îl va susține și îi va face jocul în partid va avea parte de bunăvoința sa.

Nu în ultimul rând, putem afirmă că în acest moment Dragnea își dă propria amnistie. Zilele trecute, presa scria despre faptul că Secția Specială a cerut de 4 ori dosarul pe care Dragnea îl avea la DNA, dosarul Teldrum.

sursa

Un dosar greu, început după o anchetă a OLAF. Mecanismul pare deja simplu. Secția Specială a luat dosarul. De aici încolo o să vedem că pe acest caz nu se va mai întâmpla nimic. Procurorii fideli lui Dragnea au acum și textul de lege care le dă prerogativa de a opri un dosar. Vor mai trebui găsite niște argumente juridice și cam atât.

Cu ultima modificare făcută de Dragnea & Dăncilă, România va intra într-o nouă fază. Cred că Rodica Stănoiu se uită cu admirație la opera PSD din zilele noastre. Președintele social democraților a livrat partidului o pârghie așteptată de toți cei care aveau probleme cu legea. Și aceștia nu sunt deloc puțini. Doar dacă ne luăm după cifrele vehiculate de Dragnea, sunt câteva sute de primari care au probleme penale.

Dragnea a reușit să o decapiteze pe Kovesi, a slăbit DNA, a scos SRI din lupta împotriva corupției, a făcut Secția Specială, și-a pus oamenii în instituții, dă asaltul asupra ICCJ, și-a întârziat propriul dosar ce se judecă acum. Pare că este câștigătorul acestei lupte și nimic nu îl va mai opri.

Lasă un răspuns