Hrituc.ro

Blog personal de analize politice
În politică nu poți doar să ceri, mai trebuie să și oferi!

În politică nu poți doar să ceri, mai trebuie să și oferi!

Alegerile prezidențiale care bat la ușă au prins opoziția extrem de fragmentată. Supărările, tensiunile și eșecurile avute de-a lungul timpului și-au spus cuvântul. Vedem deja că există candidați ai partidelor pro-europene care intră în luptă. Nu s-a reușit formarea unui ”bloc” anti-Dodon, iar acest lucru va duce inevitabil la momente delicate, atât în timpul campaniei cât și după terminarea acesteia.

Înlăturarea lui Dodon din funcție trebuie să fie obiectivul oricărui partid pro-european. Președintele moldovean a dovedit, în toți acești, ani că este doar un bufon trist, care promite multe, dar nu este în stare să realizeze nimic. Dacă dai la o parte acțiunile de PR nu rămâne nimic. Nici pe linia externă, nici pe cea internă. Nu a fost capabil să valorifice nici măcar relația cu Putin. În afară de poze și discursuri savuroase, moldovenii nu au simțit niciun ajutor concret de la Moscova.

În vest, Dodon a fost imediat blocat, după ce s-a realizat că este un politician care nu respectă angajamentele făcute. Răsturnarea guvernului Sandu a însemnat pentru cancelariile occidentale semnalul că Dodon e un mincinos, care una spune și alta face.

 

Izolarea în care a ajuns Republica Moldova i se datorează lui Dodon.

 

În plan intern, Dodon a demonstrat că poate primi ”kuliokul” cu bani și cam atât. Proasta guvernare i se datorează în mare măsură. Chicu este doar o marionetă, care execută ordinele. Oricât ar vrea să se dezlipească Dodon de premierul său, nu poate. Criza li se datorează în egală măsură și stăpânului și marionetei sale.

Acestea sunt doar o parte din motivele pentru care opoziția trebuie să îl învingă pe Dodon în alegeri. Este imperios necesar pentru dezvoltarea Republicii Moldova să facă acest lucru.

Însă, după cum merg lucrurile în acest moment, se pare că opoziția va avea mari probleme în atingerea acestui obiectiv.

Este momentul ca toți liderii opoziției să devină raționali. Nimeni nu va reuși fără un joc de echipă. Chiar dacă Maia Sandu este prima clasată, conform sondajelor, trebuie să înțeleagă că va avea nevoie de toți liderii opoziției în turul doi. Nu se poate baza doar pe faptul că electoratele partidelor de opoziție vor vota automat cu ea. Nu trebuie uitată experiența alegerilor de la primăria Chișinău, când opoziția a pierdut pentru că liderii acesteia au tratat cu dispreț unioniștii.

Întotdeauna există orgolii la mijloc, întotdeauna există interese diferite la mijloc, există viziuni diferite, dar liderii opoziției trebuie să dea dovadă de rațiune și maturitate.

Prima care trebuie să dea semnalul în acest sens este Maia Sandu. Ea va avea nevoie de toate voturile pro-europenilor pentru a-l învinge pe Dodon. Nu poți să le ceri celorlalți lideri: “Urmați-mă că eu sunt cea mai bună”. În politică nu funcționează.

De asemenea, reprezentanții partenerilor de dezvoltare, care umblă toată ziua prin Chișinău, încercând să facă lobby pentru susținerea Maiei Sandu, ar fi bine să înțeleagă că ei trebuie să facă o ”mediere”, o armonizare a intereselor tuturor liderilor. Nu poți să îi trimiți pe aceștia forțat să susțină un om care nu pune nimic pe masă.

Dacă înțelegi cu adevărat mediul din Republica Moldova, dacă știi cu adevărat istoricul ultimilor ani, realizezi că nu poți să îl învingi pe Dodon cu o opoziție dezbinată.

Este nevoie și de electoratul lui Andrei Năstase și de cel al lui Filat și de cel al lui Țîcu sau Candu. Nu contează dacă aceștia au 3 sau 10 procente, este nevoie de fiecare vot.

Intrarea în campanie a tuturor acestor candidați va însemna inclusiv lansarea de atacuri reciproce. În funcție de dinamica campaniei, în funcție de încărcătura emoțională, se poate ajunge la mesaje care să creeze falii adânci între electorate. Atenție, nu se vine după o perioadă de succese și de realizări. Opoziția intră în campanie după o perioadă de eșecuri, care au dus la răcirea relațiilor. Fiecare are de reproșat ceva, iar asta nu este doar la nivelul liderilor de prim rang. Aceste reproșuri există până la nivelul filialelor de comună.

Așadar, până nu este prea târziu, opoziția are nevoie cel puțin de un pact de neagresiune pe durata campaniei, de trasarea unor linii clare, pentru a nu risca o demobilizare a electoratelor în turul 2.

Înainte de toate, însă, e nevoie de o discuție rațională, matură, de găsirea unor soluții politice la care să achieseze toată lumea, iar actorii diplomatici trebuie să își schimbe abordarea. Nu poți doar să ceri, mai trebuie și să oferi!

29 comentarii

 1. Maia Sandu…”___——___ accept si valabilitatea „unui lup mancat de oaie”, asa ca -desi sunt sceptic- zic:”Succes , Maia Sandu”! Si cred ca si RM se confrunta si cu aceleasi probleme ale Romaniei( ca mai jos), deci ar trebui ca MS sa expuna un plan serios , credibil, pentru redresare, mai mult, daca vrea sa capete ATENTIA INTERNATIONALA( si support), ii sugerez sa parieze pe calul care a castigat toate medaliile, adica sa vina -transant- cu o propunere concreta, legata de aceasta PANDEMIE, si anume sugestia de Lockdown PLANETAR, si dezinfectiile( si alte masuri necesare), timp de 15 zile, sugestie care a fost facuta si la OMS, etc. , inclusiv „Papei de la Roma”…///
  „Pandemia, criza economica si mersul capitalismului. Este un nou moment de cotitura? (Daniel Daianu)”…Dar Romania se confrunta in continuare cu provocarea unei dezvoltari echilibrate si surmontarea unor decalaje considerabile, atenuarea exodului de oameni.“sanse egale”(equal opportunities)…”‘…sa scoata cat mai multe persoane din servitute fata de asistenta sociala (publica), care sa redea demnitatea fiecarui om,…””… capitalism pradator…”___—___un text prea lung pentru o asa pagina, mai mult, este prea tehnic( chiar prea savant-desi introspectiile istorice sunt ok)) pentru cei mai multi, care,probabil nu l-au citit ” din scoarta in scoarta”, cu expceptia primei parti, si eu doar am survolat articolul, iar pentru a nu deveni si eu prea ‘savant’, am sa sintetizez: articol bun, dar ii lipseste concluzia finala, adica cum se pot redresa lucrurile, iar -compresiv- aceastea se pot rezolva prin trei mari si late actiuni:1- introducerea unui MORATORIU pe salarii si pensii la STAT, adica salariul maxim de 3 X mai mare ca si cel mediu actual, iar pensia maxima de 2, 5X, evident eliminarea totala a oricaror pensii speciale( sau altfel discriminative) si recuperarea banilor distributi in aceste pensii, pana acum…2- Pentru o reducere a imensei discrepante si polarizari economice existente, simplu si scurt( macar pentru viitor), introducerea TAXARII PROGRESIVE pe total venituri si 3- Niciodata, niciunde, nu a existat prescriptie pentru „Biletele, la control!” adica AVERILE LA CONTROL, si cine nu le poate justifica, va plati cezarului( statului) ce-i al cezarului, si -in anumite circumstante- si puscarie…Iar aceasta ultima actiune ar echilibra „miraculous” bugetul statului, pentru ca ,GARANTAT, se pot recupera macar 250 MILIARDE EURO, din totalul de peste UN TRILION EURO, DEVALIZATI(un trillion = 999 MILIARDE +1) absolut NUMAI DE CONDUCERILE tarii si clientelele lor…

  1. „asistenta publica …” este praf in ochi, insa tocmai pentru a da impresia de „grija fata de om”, pentru ca acesti asistati primesc doar farmituri din ce li se cuvine, insa -la zi- nu se poate altfel, atata timp cat CLASA PARAZITILOR INSTITUTIONALIZATI, este imensa, sufocanta si primeste remuneratii fantastice, iar aceasta clasa parazitara exista tocmai pentru ca cei care fac legile, sunt ei insasi in numari odios de mare si in varful respectivei clase…Pentru Romania si performanta sa economica, un parlament(unicameral) de max. O SUTA membri ar fi mai mult decat suficient, iar alaturi de celelalte masuri statul ar salva bani seriosi/lunar, cu care se pot face minuni , insa statul roman a ajuns ca prin definitie sa fie adnotat ca si stat mafiotic, si -practic- este imposibil a-l destructura din interior( chiar din tara, ca interior largit), pentru Romania singura sansa ar fi interventia UE,ONU si NATO, desi armata are aceasta datorie(precum in multe alte tari, care si-au facut datoria fata de popor), insa asa-zisii ofiter cu grade mari, din armata romana, sunt doar niste potai si sobolani scarbosi, si pe deasupra si niste fanfaroni de te apuca rasul cand ii vezi ce aere isi dau, desi-situatia- este -total- de plans… Iata un recent exemplu unde populatia isi intelege interesul si puterea, Italia, mai mare doar cu aprox. 30% ca Romania, insa cu o populatie tripla, are un GDP nominal per capita de peste 32 mii euro/(cap loc.), dar inteleg ca , totusi,sunt furati de birocratie si politic si -iata- au luat masura corecta:” Italienii aproba reducerea numarului de parlamentari prin referendum Intre 60% si 64% din alegatorii care s-au prezentat la referendum au votat pentru reducerea numarului de parlamentari din Italia de la 945 la 600…”

 2. Gabriela Firea vrea teste antidrog pentru a participa la o confruntare electorală.(…)___—–___ e clar ca nu mai este vorba de alegatori , ci de alesi, in general, poti fi de acord cu aceasta cerere, avand in vedere ca multi candidati „taie piroaie” ( piroane) de zici ca au fumat ceva foarte dezlegator de limbi si excitator al imaginatiei…TOTUSI, aceasta cerere facuta on short notice, este mai degraba semnul anxietatii ca Gabriela se teme de contracandidat si incearca orice tertipuri sa nu aiba acea democratica intalnire in doi si in fata poporului, cam asa a procedat si i-hanul la alegerile prezidentiale, insa pe alte motive, oricum, lui i-a mers, s-ar putea sa-i mearga si Gabrielei, daca acest N.Dan chiar foloseste droguri…Si inca un totusi, chiar daca da, legea in vigoare nu stipuleaza acest examen(test), desi ar fi binevenit chiar si pentru alte probleme (alcolism, boli cronice-organice sau mentale-, care la un moment dat, vor afecta abilitatile alesului, etc.)…Si apropos de i-han, pana la urma iesirea sa in decor este -macar 1/2– imputabila celorlalti candidati prezidentiali, unul mai „mare” de cat altul( filozofi, scriitori,etc.) care au acceptat umilitor, refuzul pres-edintelui- de participare- la o asa normala intalnire(dezbatere), cea ce inseamna ca ei au fost dinainte cumparati( sau santajati, intimidati, etc.), si au acceptat sa fie doar decoruri… Iar daca acceptam efectul crearii precedentului, N.Dan (sau altcineva) poate cere – la fel, ad-hoc-ca inainte de a incepte dezbaterea, candidatii sa fie trecuti Nu „prin ferastraie”*(cum zice Biblia despre credinciosii de neclintit) ci controlati cu DETECTORUL DE METALE!!! (* asta ramane de executat in timpul dezbaterii, desigur la nivel de idei si chiar dezvaluiri sustinute cu dovezi insurmontabile si nu de genul ” esti drogat”, dar poate fi demonstrat” esti corupta si incompetenta”, avand in vedere ca Gabriela a aruncat la gunoi zeci de milioane de euro, pentru ‘ajutor” data in construirea celebrei hurdughii-numita catedrala- si in autobuze platite sa duca „credinciosii” prin locuri indepartate , pentru a pupa „sfintele moaste”, etc., in loc sa construiasca autostrada-centura a Bucurestiului, sau/si sa repare sistemul de termoficare, iar iarna este f. aproape…)

 3. România dresată la școală(dela).ro)
  Învățământul românesc e un dezastru în funcțiune pentru că problemele sale de fond rămân mereu aceleași. (…)___—-___ in orice tara exista analfabeti functionali( referitor la intelect), insa nu de aici deriva problema generala care defineste o natie( adica civilizatie si prosperitate generala) ci din dreptul la proprietate si -mai precis- dreptul la o proprietate aducatoare de venit, iar aceasta este baza unui trai decent si -consecutiv- impulsionarea individului sa vrea mai mult, mai bine, adica sa traiasca in lux, de unde singur, va intelege ca putina scoala (mai ales de specialitate) ii poate scurta drumul spre varf… Si se va intoarce la scoala, chiar doar part-time, sau on line, etc. Si sa fie clar, nu toata lumea este facuta pentru scoala , fie ca IQ fie ca motivatie, insa societatea (prin elite-care se zice ca le-a placut scoala si au scoala) trebuie sa asigure absolut oricui, dreptul la un trai decent, si de aici oportunitati cat mai egale , urmate de optiunile fiecaruia…Iar asta se intampla in mult hulitul occident, si nu de ieri-de-alaltaieri, tineri care parasesc liceul, insa isi permit( din salariul minim, chiar de necalificat) sa aiba propria locuinta( chirie) si un autoturism ( chiar daca nu nou) , plus vacante oriunde in lume, desi in aceste tari, cine nu face excese(ca om de rand) traieste precum intr-o perpetua vacanta… Iar aceasta pentru ca elitele sunt cu adevarat ELITE si nu TALHARI la drumul mare, precum ‘elitele” din Romania, incepand chiar cu pres-edintele, oricare a fost si este si care impreuna cu institutii si indivizi, fura si devalizeaza de miliarde de euro, cea ce in final, conduc la ce si avem, o polarizare economica fara egal in Europa , si o saracire a tarii pe masura, pentru ca NU exista tara bogata cu cetateni saraci, iar bogatii Romaniei (sub 1 la suta din populatie), in cea mai mare proportie(peste 99 %) s-au imbogatit prin devalizare , plus multe miliarde din sumele furate au fost exportate in diverse locatii scumpe, de pe mapamond, unde indivizii au cumparat proprietati f. scumpe, sau chiar afaceri la cheie…

 4. România, primul loc în UE la rata mortalității copiilor. Peste 150.000 de copii se culcă flămânzi

  Salvați Copiii și Avocatul Poporului au lansat marți un raport care arată o imagine APOCALIPTICA privind respectarea drepturilor copilului în România___—–___Fara cuvinte! Si totusi: toti pres-edintii (inclusiv-chiar mai ales-cel actual), toti pm-ii si alte cateva „capete inalte”, trebuie arestati si judecati pentru GENOCID SILENT(si alte cateva capete de acuzare de maxima importanta si gravitate) si -deci legal- EXECUTATI IN PUBLIC, precum niste caini turbati si viciosi…

 5. China, prinsa intr-un cleste (Anonimus.ro)—–_____—-desi uriasa, la propriu si chiar la figurat, China este prinsa inr-un cleste din aliaj forjat din cele mai tari elemente disponibile, iar parte din aceasta alianta este Japonia (chiar in coasta Chinei), o tara care -de departe- exceleaza ( si da clasa Chinei si mai oricarei natii) la capitolul general IQ , de unde-implicit-tehnic, Japonia poate transforma chiar in 72 ore, mii de unitati de productie industriala civila, in mari producatoare de armament si munitie, tehnologie si echipament de razboi, etc., si -desi saraci in resurse- vor avea un succes fulminant, fiind alimentata masiv de USA(*), unde China nu poate avea acces in caz de razboi…In aceiasi ecuatie cred ca poate fi pusa si S.Korea, chiar daca fidelitatea acestei tari nu este precum a samurailor japonezi…(*-USA trebuie sa fie atnta la “aliatii”(mai noi) istoric dovediti duplicitari, precum Romania, este bine ca daca efectivele armate USA cresc in Romania, USA trebuie sa ceara ca armata romana sa fie redusa (macar) proportional(desi , normal, trebuie redusa cu 75%),deoarece peste jumatate din ofiterimea armatei romane( mai ales trecuti de o anume varsta) sunt pro-Est indiferent cine ar fi acel Est…///

  se pare ca -ani si ani in urma- omul cu una dintre cele mai metalice voci (dar nu si atat de “puternica” ca si a lui Tom Jones), Phil Collins a avut o viziune despre “prea multi oameni si prea multe probleme”(pe langa EVIDENTUL “pamant al confuziilor”), adica milioane care “marsaluiesc pe strazi”(cine are armata de peste 2 MILIOANE * si poate sa o mareasca la sute de milioane?!), cat si despre Superman, insa este adevarat ( cum zicea si “Rare Bird”**),problemele deriva din lipsa de empatie, simpatie, etc., sau mai bine zis din ura celor ramasi in urma(datorita propriului comportament), impotriva celor progresati…
  Land of Confusion
  (Genesis-Phil Collins)
  “…
  But I can hear the marching feet
  They’re moving into the street…
  There’s too many men, too many people
  Making too many problems…
  Can’t you see this is the land of confusion?

  Oh, Superman, where are you now?
  When every thing’s gone wrong somehow?
  Men of steel, these men of power…”

  *urmata de India si N.Korea, cu peste un milion, cat si de USA…///
  **Sympathy
  (Rare Bird)
  “…Just think of those
  Out in the cold and dark
  ’cause there’s not enough love to go round…”

 6. De ce voi vota?

  La alegerile locale se stabilește baza puterii pentru următorii patru ani, ba uneori chiar pentru o perioadă mai îndelungată. Acolo sunt banii, acolo sunt proiectele, acolo se decide soarta puterii.

  (Madalin Hodor -22.09.2020) „…În lumea civilizată se numește politică.Nu e nimic oneros…”___—___ f. adevarat, insa mai poate fi numita Romania „civilizata”, chiar daca numai in politica, cand este arhicunoscut ca avem un pres-edinte (tot si mereu) cercetat pentru crime impotriva umanitatii (DAR GRAS PENSIONAT SI ALTE BONIFICATII SI ONORURI), un fost pm, puscarias, un fost sef al celui mai mare partid ,actual puscarias, cateva duzine de parlamentari ( si alte capete”inalte” desi , mai mult patrate!) puscariasi, alte cateva in devenire, zeci si zeci de primari la fel, iar lista poate continua f. mult… Dar-cel mai important si evident- este faptul ca alegerile in Romania nu numai ca sunt „oneroase” dar sunt de’a dreptul onanistice, adica o labareala politica fara sens, devreme ce -oricine ar veni- lucrurile nu se schimba in bine ci doar in rau, iar acesti „oricine”, sunt de fapt trecuti macar inca odata pe la butoanele conducerii, practic Romania este condusa (de peste 30 ani)de un segment extrem de ingust de persoane( cel mult 10 mii) doar si numai spre/in folosul lor si al unei falii mai largite, cel mult 1/4 milioane, incluzand si cohortele de pensionari de lux…In opinia mea votarile sunt doar o pierdere de timp, o manipulare grosolana si -probabil- anumite firme/persoane arondate tot sefilor, castiga bani seriosi din actiunile indirecte ale campaniilor, adica vanzari de una de alta, mici si bere platite din donatii, etc., etc.Romania are nevoie de o MISCARE RADICALA ce nu mai poate fi savarsita din interior, cu exceptia amintita la un alt articol, adica un grup de oswalzi , care sa faca curatenie la varfurile conducerii si apoi vom vedea ce se mai poate face, pentru ca -cum zice si Biblia- ” frica de D-zeu, este inceputul la toate (lucrurile bune)” iar acesti cateva mii de indivizi NU mai au frica si rusine nici de D-zeu si nici de oameni…

 7. „Cei de la conducerea Pentagonului vor să poarte războaie pentru ca acele companii minunate care fac bombe să fie în continuare fericite”
  (George Panait -24 septembrie, 2020 ) “…D.D.Eisenhower:Un element vital în păstrarea păcii este stabilimentul nostru militar. Armatele noastre trebuie să fie puternice, gata pentru acțiuni instantanee, astfel încât niciun potențial agresor să nu poată fi tentat să-și riște propria distrugere…”____—–____aceasta este esenta descurajarii oricarui agresor, si -pentru toata omenirea- aceasta armata a devenit si jandarmul mondial, iar aceasta pentru ca omenirea inca nu a atins acel grad de dezvoltare (in toate planurile) de a avea un real unic guvern(ONU este fragmentat pe cel putin 2 falii), iar atunci ,eventualii dictatori chiar daca ar mai miji pe undeva, ar fi anihilati imediat…Ce trebuie facut, tarile care inteleg aceasta situatie tranzitorie, trebuie sa preia cata o mica parte (f. suportabila) din aceste imense cheltuieli facute de o singura natie, si sa cantoneze pe teritoriile lor trupe ale pactului NATO, ca sa nu zicem neaparat ale USA, si -concomitent- sa-si reduca numarul propriilor armate, per total, costurile fiind mai mici si siguranta mult mai mare, cand o tara este aparata de trupele a mai multor tari, iar tehnologia militara provine de la cele mai evoluate industrii specializate, de pe glob…Scopul final trebuie sa fie un real ONU -guvernare mondiala-cu armata proprie de cel mult o suta mii de militari, iar toate tarile sa renunte total la armatele lor, in acest fel omenirea se poate pregati pentru marile evenimente care vor veni: invazii de extraterestri, coliziuni multiple cu alte corpuri ceresti, schimbari radicale in sistemul climatic, aparitia de noi pandemii, etc., etc.In fond, oricat de mare este aceasta planeta( in raport cu dimensiunea umana), trebuie sa intelegem ca in acest univers nu suntem decat o alta corabie plutitoare si absolut toti vom avea aceiasi soarta, intr-unul din cazurile enumerate mai sus, cum se intampla chiar in aceste zile cu aceasta pandemie, care nu tine de loc cont de continent,natie, bogatie nationala sau individuala, etc.Pe scurt, chiar daca avem orizonturi diferite, traim, totusi, sub acelasi soare…

 8. Lumea rasturnata(Anonimus) “…Creștinismul cere… dar și discernere între ceea ce este rău și ce este bine…”___—-___ una este ce ” cere” si alta ce practica, iar crestinismul mioritic este ilustrativ in aceasta discrepanta:

  ”Blândețea zeiței legate la ochi: din 5 infracțiuni sexuale sesizate la poliție, 4 sfârșesc fără dispoziții de trimitere în judecată a unui agresor.(…-Dela0.ro)(…)
  ___—___
  1-)Cicero:” pericolele unei treceri prin proces”
  2-)2 Samuel 13:20-39 VDC:”Fratele ei Absalom i-a zis: „Te-a necinstit fratele tău Amnon ? Acum, soro, taci, căci este fratele tău; nu te prea trece cu firea din pricina aceasta.”____—–_____ articol solid nici nu trebuie sa-i cauti nod in papura, totusi -se pare- ca Cicero avea dreptate, consfiintita chiar dinaintea sa, de fapte, anume ca -macar- anumite procese cu victorie pentru victime, raman chiar mai daunatoare (psihologic si social) pentru aceleasi, victimele si cei apropiati…Pe de alta parte, multi barbati au facut inchisoare pentru presupuse violuri, tocmai pentru ca acest gen de crime au intotdeauna- doua “realitati”, iar uneori( poate de multe ori) realitatea ei se metamorfozeaza intr-o alta, datorita presiunii sociale generale sau a familiei, care obliga fata/femeia respectiva sa “creada” ca a fost violata, desi ea stie bine ca a fost ceva f. consensual…Inca odata, nu comentez despre cazurile de mai sus, insa lucrurile ar trebui mult mai bine clarificate, ca sugestie, sa nu mai fie luate in considerare reclamatiile de viol depuse dupa un timp prea indelungat, cu exceptiile de bun-simt, adica daca victima a fost si sechestrata sau altfel impiedicata( de o boala. etc.) sa depuna plangerea respectiva si 2) ar trebui sa invatam ceva si de la alte natii, practic modul de “gandire” romanesc ( si in aceasta problema) este de a lupta impotriva naturii, intr-o problema unde rezultatul se stie -intodeauna- dinainte…E absurd sa ceri fetelor sa nu faca sex inainte de 18(16) ani, cand ele incep sa arda de la 10-9-8 sau chiar 7 ani, aceste fiinte -prin abstinenta- ori devin putin nebune ori intelectualitatea lor va fi retardata forever, Japonezii admit ca fetitele de 12 ani au dreptul chiar sa se ocupe cu prostitutia, iar femeile japoneze sunt printre cele mai multe detinatoare de firme prospere, tocmai pentru ca marea , imensa presiune psiho-sociala este luata( anulata) de pe umerii lor, de la momentul potrivit cu LEGILE NATURII si nu cu dogmele nerealiste impuse de religii, in general, si incalcate chiar de acesti farisei, precum se intampla in mai toate aspectele si eshafodajele societatii romanesti:
  “Guvernul va trebui să dubleze alocațiile. Legea prin care Parlamentul a respins mărirea etapizată propusă de Guvern a trecut de CCR(24 Septembrie 2020-Dragos Niculescu-Redactor, avocatnet.ro)
  “…Guvernul a constatat însă că nu există bani suficienți la buget…” ___—-____ constatare corecta insa -absolut nesatisfacatoare si insufucienta- toata lumea stie ca NU sunt bani la buget, dar stie ca SUNT SUTE DE MILIARDE DE EURO, in conturile si averile guvernantilor, politicienilor(clasa conducatoare, actuala si trecute) , iar situatia arata ca aceasta noua garnitura de guvernanti este la fel de perversa si criminala ca oricare alta si -la fel- mai toate solutiile de redresare sunt ocolite “democratic” de unde acea solutie finala…

 9. Moldova – alegeri prezidențiale fără „vot geopolitic”?

  (Denis Cenusa /23/09.2020)

  Scrutinul pentru alegerea președintelui, din luna noiembrie 2020, creează multiple “ferestre de oportunitate” pentru democrația moldovenească. În primul rând, există șanse reale ca la conducerea președinției să ajungă o femeie,…”____—-____”Daca ei vor tacea, pietrele vor vorbi”(Luca 19:40)asa ca daca si Cenusa a prins grai, se pare ca Maia S. va renaste precum Pasarea Phoenix*, din propria cenusa….Dar scepticismul meu tot nu dispare, astept sa vad cat de ‘reala” este aceasta sansa…..
  (* „Pe piept mi se arunca perle, flori albe de gheata,/
  La cap, lumanari atomice ca 2 sori, asezate in X,/
  Robotii imi ard trupul cu laseri, in cosmica piata,/
  In van: am sa renasc din cenusa, ca Pasarea Phoenix!”-Poeziile.com, la „Noaptea Petuniilor”)

 10. „In vest, Dodon a fost imediat blocat…”___—-___ temporar, da, insa Europa inca nu este sigura -la mai multe cazuri- de ce si cum de unde o decizie transanta nu se va putea cristaliza decat peste multe luni, daca situatia ramane doar calduta, evenimente fierbinti pot-insa- schimba totul…”///

  Europa rămâne dezbinată în chestiunea Belarusului
  Uniunea Europeană nu are o politică externă unică și în general rămâne departe de a ajunge la o poziție comună pe un dosar precum Belarusul.

  (Stefan Popescu-22.09.2020)”…Aceste considerente au făcut ca Nicosia să fie printre cei mai mari oponenți …” ___—-___”La Nicopole vazut-ai cate tabere s-au strans?”, asa ca s-ar putea sa avem o reeditare a celebrei batalii(din nordul Bulgariei, aprox. 700 ani in urma), numai ca pe aceasta insula unde doi stapani, pare a fi prea mult, chiar daca republica turca cipriota de nord, este recunoscuta …doar de Turcia(!) ceqa ce in acest -la zi- context general, nu este de bun augur, pentru erdogan…Cat despre Lukasenko, ii gasesc doua minusuri, primul este faptul ca el de fapt se considera rege sau imparat, cea ce contravine ideii de baza a sistemului republican, si 2), arestarile abuzive ale opozitiei si manifestantilor, INSA desi f. multe si multi protestatari, se pare ca Lukasenko a castigat alegerile, iar majoritatea populatiei stie si este de acord cu asta, fapte ce stau la baza democratiei…S-ar putea ca -pana la urma- toata aceasta miscare sa nu fie decat o mare dorinta a unora de a ajunge si ei la cea mai buna parte a ciolanului, si -evident- acest Lukasenko este el insusi prea lacom, pentru a ceda, sau -aproape sigur- a facut si destule miselii si-i este frica de timpul cand imunitatea nu-l va mai proteja..

 11. „Să auzim pe străzile lumii furia popoarelor care se simt orfane și neprotejate!”
  ( Anonimus -27 septembrie, 2020)”Să auzim pe străzile lumii furia popoarelor care se simt orfane și neprotejate! Sănătatea și bunăstarea populației nu sunt mărfuri; piața nu poate continua să regleze destinul umanității!”….” comandantul nostru etern Hugo Chavez…”Din Republica Bolivariană a Venezuelei, propunem crearea unui fond de cumpărare public rotativ în cadrul Sistemului Națiunilor Unite pentru a garanta accesul la produse alimentare și de sănătate, finanțat cu resurse publice. Acest lucru va face posibilă confruntarea cu discriminarea și blocada economică împotriva țărilor, facilitând guvernelor achiziționarea bunurilor și serviciilor necesare….””… gata pentru noi victorii…”____—–_____populism ieftin, pana la urma de ce ar trebui ca o tara ca Venezuela ( sau Romania) sa importe “produse alimentare” si “de sanatate”, cand se stie ca TARI PE NISIP fac productii agricole( alimentare) record? Cam asta este problema in tarile socialiste, exact cum spunea cea mai mare personalitate femeie-ca si PM al UK-“In tarile socialiste, problema este ca , la un moment dat, banii se termina.Banii ALTORA” Exact cazul Venezuelei, pe vremea lui HC inca se traia bine in Venezuela, insa IMENSA GRESEALA a fost facuta (si am spus-o, in acei ani) de completa DEREGLARE a pietii interne a petrolului( benzina), care se “vindea”, -practic- fara valoare( populism imbecil) , daca s-ar fi dublat pretul(si nu ar fi simtit nimeni “povara”) Venezuela ar fi putut rezolva macar imensa problema a apei potabile…In sfarsit, maduro are ghinionul sa fie un fel de ceausescu in ultimii 10 ani, pentru ca exista o paralela cu Romania, care prin anii “60 , chiar primii din ’70, a avut o perioada de prosperitate, insa era datorata mostenirii burghezo-mosieresti, adica respectul pentru munca si proprietate, insa acestea au disparut, odata cu aproape totala colectivizare a pamantului si industriilor…Mai jos doua comentarii din 2013:

  Hugo Chavez- epitaf pentru un tiran
  (Ioan Stanomir-06.03.2013)
  “Un accident al destinului a făcut ca moartea lui Hugo Chavez să coincidă cu împlinirea a ÅŸaizeci de ani de la dispariÅ£ia celui care a fusese părintele popoarelor, generalissimul Stalin…” ______________—————————-_______________ Acum sunt convins ca autorul este acelasi de pe Club 2020, este tipica intrarea bombastica, care la o analiza chiar sumara, se dovedeste a fi de rasul curcilor: Vezi domnule, ce -tzi este si cu destinul asta… sa moara exact pe 5 martie precum Stalin! Probabil ca stanomir nu stie ca in fiecare an mor 56 miioane de oameni si ca pe fiecare saptamana-logic, media- mor cate un milion cea ce impune concluzia ca in acea zi au mai murit inca peste 140 mii suflete… Sa fi fost si astia dictatori si stalinisti, caci asta vrea sa sugereze idea, ca destinul l-a ales pe HC sa moara in aceasta zi, doar ca sa ne transmita mesajul in ce categorie sa-l plasam, pentru “ca suprapunerea da masura vigorii tiraniei”, etc… In primul rand se trage concluzia ca autorul este superstitios cea ce da masura ortodoxismului (gaunos) romanesc, si se potriveste -idea sa- ca nuca-n perete, daca ne gandim ce titlu are, la o facultate! Apoi venezuelenii au avut zeci si zeci de ani la rand un status elevat(chiar in lume) si mai toti au avut pasaport, asa ca a vorbi de dictator, mi se pare tras de par, mai ales ca inca nici nu a fost ingropat(cum se zice) si au si inceput detractarile.Asa cum am mai zis, sa lasam putin timp sa apara alte rapoarte mai pertinente(ale CIA, ale rusilor, mosadului, si mai ales ale opozitiei din Venezuela, etc.) si vom putea sa-l trecem in slow motion prin furcile caudine(sarind, desigur, peste vorba stramoseasca “despre morti, numai de bine”), cred ca asta ar fi cel mai cinstit, nu sa sarim si cu membrele posterioare pe groapa omului, cu pamant inca reavan.. Iar ca o completare la postul meu de mai jos, in aceiasi categorie este pusa si rodica culcer, care tot pe respectiva pagina, mi-a sters cateva comentarii care-i “demonstrau” (sa zicem) ca ea nu ar fi avut dreptate. Iar respectivul articol amintit, se intituleaza Capitalismul American , vs. Socialismul Est European” si poate fi citit pe o multime de pagini romanesti, inclusiv pagina lui Paul Goma.

  03-07-2013

  sa speram ca schimbarea procurorilor va fi una reala si nu numai acest pres.-edinte va fi arestat, ci si primii doi, cat si toti pm-i, 90% din actualul si fostele parlamente si ceva clienti grasi, din teren, care au distrus-toti impreuna – Romania. Cat despre Chavez , istoria ne va spune curand mai mult decat am stiut cat el a fost in viata, asa se intampla cu personalitatile (si) politice, precum cu vedetele muzicii, de multe ori fac mai multi bani morti decat vii! Despre articolul extrem de evident plin de temeneala (ca sa nu zic pupincurism), banuiesc ca autorul este acelasi care prin 2011 scria la Club 2020, si care (dupa cateva zile , la ordin) mi-a scos de pe pagina comentariile, precum articolul “Imperialismul American , versus Comunismul Est-European”.

  Răspundeți

  1. si inca ceva, este deja istoric dovedit, ca daca stranuta USA restul lumii prinde guturai, exact ce s-a intamplat deja de cateva ori(chiar recent) , prima oara fiind evenimentul anilor 1928-1932+, adica “marea Criza Economica”, care a zgudiut mai toata lumea, insa aceasta ar fi fost total evitabila, daca USA ar fi avut implementata metodologia “plastic”, in loc de cash, de fapt si la acei ani exista o oarecare creditare ((raboj, catastif= book), insa pe termen scurt, iar aceasta lipsa de creditare pe termen lung, adaugata peste cel mai mare eveniment al omenirii de pana atunci, a dus la acea criza..Iar acel eveniment se numeste SUPRAPRODUCTIE, iar USA (si alte cateva natii-in timp) sunt “blestemate” sa poarte aceasta “povara”, adica sa produca permanent mai mult -de departe- decat este nevoie sau/si se poate exporta- asa ca la acei ani trenuri intregi de marfa de calitate, au fost realmente deversate in ocean, iar mai recent(prin 2002 sau+) cand media internationala titra despre foametea din N.Korea, fosta secretar de stat a scapat o porumbitza devenita antologica ,” Nesperata ocazie sa scapam de sutele de tone de carne congelata, din depozite”, de fapt USA mai “exportase” (adica cadou, pe gratis) ceva ani buni, inainte, cateva sute de tone de branzeturi, catre Mexic…Sigur ca este vorba de orice fel de strategie imaginabila, insa cea economica este cea care impune la actiune, devine mai scump sa tii in depozite -pe termen lung- munti de produse, decat sa le vinzi la preturi derizorii, sau cu creditare pe multi ani, sau chiar ajutoare pentru anumite state si situatii…Insa dupa aceasta criza, piata financiara a evoluat, marele breakthrough a fost “cardul/plastic”, adica cartea de credit si creditarile pentru produse de larga folosinta pe ani si ani, la zi (dar de ani buni) autoturismele se crediteaza pe 72 luni(6 ani), uneori chiar cu zero down si fara dobanda, cazurile cele mai ilustrative sunt vanzarile de masini sud koreene, care desi au o calitate recunoscuta, inca lupta pentru mentinerea locului castigat pe piatza americana…Si -in paralel, daca ceva ani mai tarziu ( dupa 1930) mapamondul ar fi avut UN JANDARM MONDIAL (gen , cel de azi) ADRM ar fi fost evitat, tocmai pentru ca nu exista o forta echilibratoare in lume, Germania (si Japonia chiar mai inainte) au indraznit si au declansat marea conflagratie…

 12. Începutul schimbării la față a României
  PSD a fost înlăturat din fruntea bucatelor, victoria a fost adjudecată de un nou tip de politician, promovat de regulă de USRPLUS, exponent al unei noi generații, mai tinere și mai educate.

  (Rodica Culcer-28.09.2020)” Firea… devalizat…”____—–____ Nu intru in contradictoriu cu ‘mai educate”, s-ar putea sa fie chiar adevarat, insa (la nivel de diploma=educatie)Romania nu statea rau, cred ca interesul ar trebui sa fie daca aceste “noi generatii” sunt si oneste si cu caracter al ilustrului soldat si cetatean al cetatii, adica daca inteleg ca din binele tuturor si al urbei, peste fiecare se va revarsa binele si -deci- nu vor face precum predecesorii, adica taxele generale impartite intre clanurile de suporteri si alte cumetrii…Iar aceasta poate fi dovedita doar faptic si nu prin retorici ca ” vom face si vom drege” asta spunea si dulapul de Sibiu, care -destul de repede- s-a dovedit ca a sarit ca o pantera(vorba vine, matahala abia de mai respira de la straturile de osanza!) si a cazut ca o balega”, exact asta a facut si orban si catzu, inainte (in opozitie) credeai ca o sa-i manance ficatii si lui veorika si lui teodorovici si lui tudorel, etc., nici nu mai stiu de cate ori i-au”bagat” la puscarie, insa odata ajunsi in locul lor, au schimbat macazul cu 180 grade, au uitat ca trebuie sa-i investigheze si sa RECUPEREZE, sute de milioane de euro(macar), asa a facut si acest Nicusor -iata- ajuns “Dan, capitan de plai”, a amenintat-o pe Firea de zeci de ori, deci daca vrea sa fie credibil si eficient, trebuie sa inceapa cu inceputul, TRIMITEREA in judecata a acestei Firea si a inca 5-6-7 alti indivizi, pentru ca nici ea singura nu putea sa faca un asa pustiu de bine, adica ioc centura, ioc autostrada, ioc caldura si apa calda si multe alte iocuri, in schimb a cotizat din greu la catedrala, la alte actiuni fara sens, in sfarsit a distribuit sute de milioane de euro , pe “ochi frumosi”, iar primul lucru care trebuie facut, este trimiterea lor in judecata si recuperarea sumelor devalizate si imprastiate la sustinatorii de mafii…Altfel, ca si in cazul iohanis, distrugerea tarii se va accentua, pana la no turning point, care -cred eu- nu este prea departe, insa poate fi impins spre/ sau chiar anulat , daca se incepe si se continua cu masuri radicale, dure, pe care inca nimeni nu le-a practicat ,pana acum, in Romania…

 13. Gabriela Firea si-a anuntat candidatura la alegerile din decembrie: „Eu o sa ma bat in continuare pentru Bucuresti din postura de parlamentar”(…)___—–____a inceput episodul nr. 2 :”GOANA DUPA IMUNITATE” Ca va reusi sau nu, numai timpul ne va spune…///

  -II-O tanara de 24 de ani, aleasa primarita intr-una din cele mai dezvoltate comune din Arges
  (Marti, 29 Septembrie 2020, ora 08:44)
  La doar 24 de ani, Anca Baciu (PMP) a castigat Primaria Corbi, una dintre CELE MAI dezvoltate localitati din Arges. Anca Baciu ii calca pe urme tatalui sau Virgil Baciu, care a condus comuna Corbi timp de opt ani, transformand-o intr-una model la nivel national, arata adevarul.ro…. Doresc sa existe continuitate in toate proiectele INITIATE la Corbi. —–____——Desi nu agreez prea-tinerii in functii de conducere, iata ca -deocamdata- apare si o exceptie pe care (sa speram, in final) trebuie sa o acceptam pe deplin, insa este evident ca aceasta situatie poate evolua spre si mai bine tocmai datorita CONTINUITATII de idei si actiuni, si -cu siguranta- tatal-ex-primar, nu poate fi decat pe langa 65 ani, deci perspectiva ca sa fie consilierul suprem (si realist) al acestei primarite…Idea cea mare este insa ca numai CONTINUITATEA si perseverenta intr-o anume directie(buna) poate aduce satisfactii socio-economice tuturor, iar aceasta cu atat mai mult, cu cat comunitatea este mai mare, adica o natie condusa de o Monarhie vs republica, diferentele nici nu mai trebuie amintite… Iar referitor la Rusia, ei bine, tare imi este teama ca Putin ori nu a inteles acest lucru, ori nu indrazneste sa purceada la el, Rusia a fost norocoasa cu Putin care a tinut-o inchegata, iar dupa disparitia sa va fi greu sa mai gaseasca inca o asa personalitate, solutia sigura este transformarea Rusiei in Monarhie, cu Putin primul NouTzar, altfel chiar grupari din interior-pentru profit- vor distruge Rusia…///
  -III-Clotilde Armand anunta ca va solicita Parchetului General sa preia ancheta legata de situatia de la Biroul Electoral al Sectorului 1(…)___—–____ pare mai decisa aceasta frantuzoaica, decat neaosul roman…

 14. Tariceanu este „dezamagit” de rezultatul obtinut la Bucuresti si de faptul ca „nu a convins mai multi bucuresteni ca ideile ALDE sunt mai bune decat ale celorlalte partide”.____—-____Teoretic, ideile lor s-ar fi putut sa fie bune, insa nimeni nu se mai uita in gura unui jeg imbatranit in talharii si permanenta palavrageala si minciuna , fara a face macar un singur lucru bun…Sa speram ca cineva va reusi sa intoarca si justitia la momentul cand acest gunoi si altii, au fost salvati de imunitatile facute cadouri, intre ei…

 15. Andrei Caramitru a fost amendat cu 5.000 de lei pentru un mesaj legat de Biserica Ortodoxa Romana
  (Miercuri, 30 Septembrie 2020, ora 17:00)”… pe PAGINA SA de facebook, Andrei Caramitru pentru care a fost sanctionat: “Eu de azi ma dezic oficial de Organizatia BOR. Am fost botezat ortodox. Nu sunt ateu, sunt un om spiritual. Dar toata chestia asta numita BOR este doar o organizatie criminala, retrograda, retardata, corupta. Si ortodoxia ca rit crestin a devenit un cosmar rusofon criminal. Care ne tine in afara civilizatiei. Si nu are nicio legatura cu Biblia si cu credinta. Niciuna. E un ISIS. O secta demonica. Asa ca de azi oameni buni – Eu nu o sa mai calc niciodata in vreo biserica ortodoxa. Oricine isi face nunta, botez etc. acolo – eu nu o sa vin. Si nu voi mai interactiona vreodata cu vreun angajat al acestei organizatii. Punct”.

  Hotararea CNCD in acest caz a fost adoptata in unanimitate.”____——_____In primul rand, AC are perfecta dreptate si toate drepturile sa-si exprime parerea sa, oriunde si oricum, iar aici avem -clar- un caz de ‘spionaj” si atac la viata particulara, avand in vedere ca postarea a fost facuta pe PAGINA SA , si nicidecum/ nici macar intr-un ziar de ceva circulatie, post radio sau (mai ales) Tv…La fel de urat si nelinistitor este “hotararea in unanimitare”, pare evident ca acest organism(CNCD) este un monolit, ei insasi nu respecta legea discriminarii, altfel ar trebui sa aiba intre ei si un membru care este ateu, un gay, un tzigan, un evreu si un ungur, plus cate un reprezentant al fiecarii confesiuni religioase(macar cele mari) acestia fiind(la modul secular-ca timp) “caii de bataie” al majoritatii ortodoxe…Practic , prin aceasta amenda se incearca impunerea INCHIZITIEI oRTODOCSE MIORITICE, si -in general- subjugarea mentala si emotionala a oamenilor, pentru ca oricine poate fi pedepsit pentru orice critica adusa oricarei “grupe de oameni”,practic si clanurile mafiotice politice pot cere amendarea celor care-i critica, pentru ca -nu-i asa!- si ei “E” grup de oameni si au dreptul la demnitatea lor…Nu cumva tocmai asta se urmareste, insa prin religios, ca doar nu degeaba politicul si religiosul -in Romania- sunt exact ca doua boabe intr-o pastaie, adica acum conduce politicul, numai ca fosta prima putere in stat( biserica) a trecut pe locul secund si in rolul de curea de transmisie, insa prima “misie” este-in continuare- de a conduce , insa prin interferente, “subtilitati”(amenintzari, blesteme, defaimari, pedepse directe), etc, etc. ,in general prin actiuni antiumane, mascate sau chiar mai putin mascate…

  Răspundeți

 16. 17:19 – Nicusor Dan sustine ca proiectul privind stimularea financiara a donatorilor de sange si plasma e ilegal si va fi stopat.(…)///

  17:13 – Nicusor Dan, despre reteaua de termoficare a Capitalei: „Trebuie sa facem un management de avarie, asta este ce putem sa facem iarna asta”(…)___—–___iata ce inseamna „schimbarea stapanului, bucuria nebunului”, exact ce am comentat de mii de ori, scjmbarile in functii doar pe criterii politico-ideologice(si nu pe idei de substanta, bine expicate si sustinute) duce la un perpetuu nihilism, noii veniti distrug proiectele celor vechi, sau le saboteaza, tocmai pentru ca apartin altui grup, in sfarsit actiunile se bazeaza pe renumitul tras la gioale, adversarului…Sigur ca gabriela F. trebuie tinuta responsabila pentru multe talharii, dar idea cu remunerarea donatorilor(MAI ALES IN ASA CRIZA!) NU trebuie sabotata , ci-dimpotriva- incurajata, actul acestui Dan, ajuns capitan de plai, este apropae criminal, el vrea sa economiseasca bani chiar cu pierderi de vieti omenesti, desi poate recupera milioane de euro, daca trimite-urgent- in judecata(si le confisca conturile si averile, inclusive colateralele) pe cei care au administrat defectuos orasul…iar in cazul nr. 2 individual arata ca este tot din cei ” duzina, zece bani”, vine cu lamentari deja, desi exista -real- posibilitate ca acasta retea de termoficare sa fie reparata in mai putin de o luna, DAR numai daca el SE MISCA REPEDE, adica ori cu banii care sigur pot fi recuperati( si face un imprumut pe termen scurt) de la banditi, ori o cerere(la guvern sau UE) de fonduri de urgenta, si imediat data sfoara in tara ( si chiar in UE) ca, cat mai multe firme specializate ” sa vina si sa inceapa efectiv ” sapaturile”, cu cat mai multe firme cu atat mai bine, fiecare va primi un tronson( de un km sau doar de 200 m-in functie de logistica lor=putere de executare a lucrarii, pe care trebuie sa-l finalizeze in 2-3 sau 4 saptamani*, toata lucrarea trebuind sa fie supervizata de o universitate( sectie) bucuresteana de specialitate(ca doar nu o sa deranjam „ilustrii academicieni”, de fapt niste habarnisti cu ifose, daca nici in 30 de ani n-au reusit sa construiasca si ei o autostratda!!!), si astfel se pot rezolva si astfel de situatii… (* la tsunami-ul japonez, a colapsat o autostrada cu poduri, pasarele, etc., la modul cel mai complet, insa japonezii au refacut-o -realmente- in cateva saptamani, aici este chiar mai simplu, insa trebuie multe echipe, si cu cat tronsoanele luate in lucrare sunt mai scurte, cu atat si timpul de rezolvare va fi mai scurt…daca dobitocii nu inteleg , se poate face o paralela cu un camp napadit de buruieni(printer culturile abia rasarite), daca ai doar 10 smulgatori(prasitori, etc.) la 50 ha, pana sa ajunga ei si la al treilea hectar, restul culturilor vor fi compromise total si pretul pentru refacerea terenului va fi si mai mare, insa daca platesti bine ( pentru ca stii ca vei obtine productii bune) si dai rapid sfoara in tara ca ai nevoie de 200 lucratori, s-ar putea sa se prezinte chiar 400 si -astfel- in 2-3 zile, toata campia va fi redata scopului initial….

 17. Primarul ales al Capitalei anunta demiteri si “desfiintarea marii majoritati a companiilor municipale”(…)___—-___ cred ca aici rezida raspunsul la ce a declarat el mai sus, adica indeplinirea “profetiei” , “vin ai nostrii…”, pur-si-simplu el trebuie sa plateasca celor care l-au ales, adica desfinteaza companiile respective si infinteaza altele, insa cu suporterii sai(adica noi directori care vin si ei cu 2-3 ingineri sefi-de-lucrari, si fiecare cu 5-6 salahori, etc.), care vor infuleca si ei salarii uriase, fara sa faca nimic ,”fiind iarna”, iar cetatenii vor “petrece” inca o iarna in frig si nespalati, pana ” se dezgheatza”, iarna, adica pana incep noii-angajati sa priceapa ce ar avea de facut, pentru ca nu este nicio siguranta ca vor face un lucru bun si nu doar carpaceala…

 18. Problema noastră e că Ion a ajuns să fie convins că Ion, ca om, e mai puțin ca Fritz, ca Klaus, ca Clotilde, ca Cosette, ca Siegfried…
  (Liviu plesoianu, via Anonimus -30 septembrie, 2020) “…Dacă ne-am fript cu stăpânul A, încercăm mai departe să vedem cum e cu stăpânul B, apoi cu stăpânul C și așa mai departe…”____—-____probabil ca acest LP nu este pro-Monarhie, insa involuntar ajunge la aceiasi idee, anuma ca schimbarea stapanului este extrem de costisitoare si destructiva pentru intreaga societate( exceptie, acei 0,1 sau 0,2%, conducerile oficiale, popimea, cohertele de paraziti, etc.), tocmai prin LIPSA CONTINUITATII PROIECTELOR NATIONALE, ba chiar sabotarea a toate de dinainte, si -desigur- orice nou jupan, este pionul unei falii sociale (sau grupe , chiar mici) si -intotdeauna- va fi contestat de ceilalti, si -evident- sabotat in fel si chip, pe scurt, numai o institutie PERMANENTA care sa fie UN FAR CALAUZITOR IN CEATA si un agregator social, pentru SUTE DE ANI, poate rezolva imensele probleme ale tarii, jupanii care vin la fiecare 5 sau 10 ani, vin doar cu scopuri si interese personale si de grup, toate realizandu-se -din plin- prin permanenta JEFUIRE a poporului…Asa a facut si porcul de tzap(emil constantinescu) care “inainte” a declarat ca va restaura Monarhia, ca ” dupa”( orbit de putere si lacomia pentru averi) “sa uite” ce a promis poporului…Totusi, ce se spune mai sus, face mai mult referire la stapanul din afara, chiar si asa, “Orice imparatie va fi distrusa dinlauntru”, Romania este distrus “PAS CU PAS” de romani nascuti si crescuti in Romania, pentru ca sunt tradatori de neam si patrie…Iar daca isi vand tara, nu vine decat sa implineasca(reconfirme) cea ce spunea un ofiter Japonez (cand au pornit al DRM , ocupand China), referitor la vanzatorii de tara chinezi” Cum am putea cuceri noi aceste popoare daca nu ar exista acesti tradatori?”(citat din Carte si Film -“Behind the Rising Sun”)

 19. The New York Times
  Ski, Party, Seed a Pandemic: The Travel Rules That Let Covid-19 Take Flight

  (Selam Gebrekidan, Katrin Bennhold, Matt Apuzzo and David D. Kirkpatrick – 2 hrs ago)
  „…background: The village of Ischgl, Austria,… of Tyrol’s most popular ski resorts.
  ______

  ISCHGL, Austria — They came from across the world to ski in the most famous resorts of the Austrian alps.

  Jacob Homiller and his college friends flew in from the United States. Jane Witt, a retired lecturer, arrived from London for a family reunion. Annette Garten, the youth director at a tennis club in Hamburg, was celebrating her birthday with her husband and two grown children.

  They knew in late February and early March that the coronavirus was spreading in nearby northern Italy, and across the other border in Germany, but no one was alarmed. Austrian officials downplayed concerns as tourists crowded into cable cars by day, and après-ski bars at night.

  “The whole world meets in Ischgl,” said…”Then they all went home, unwittingly taking the virus with them. Infected in Ischgl (pronounced “ISH-gul”) or in surrounding villages, thousands of skiers carried the coronavirus to more than 40 countries on five continents. Many of Iceland’s first known cases were traced to Ischgl. In March, nearly half the cases in Norway were linked to Austrian ski holidays. „…///
  —-______——
  In sfarsit, dupa agregarea celor mai pertinente date, o publicatie de prima mana, ajunge la aceiasi concluzie pe care eu o inaintam inca din Martie a.c., mai jos:
  LevSt.

  26/03/2020 la 19:32

  China sustine ca virusul ar fi aparut in Italia, nu in Wuhan, inca din octombrie 2019.”…Bazat chiar pe declaratiile epizootologului sef din Lombardia…”____——_____ iata o alta speculatie care face sens, mai ales prin prisma numarului de decese, asa ca si „prima intuitie”(epicentrul originar, in China) devine tot o speculatie, si probabil ca nu se va putea demonstra niciodata (ca sa convinga pe toata lumea) ce si de unde… Insa -mai plauzibila- pare a fi teoria mea, pe care am lansat-o si cu alte ocazii si in alte aspecte, anume ca multe descoperiri, inovatii, inventii, idei, au aparut simultan (sau f. strans) in diverse colturi ale lumii, si inca pe vremuri cand informatia ajungea „chiar la proprii supusi”- din aceiasi tara- la saptamani sau luni dupa actul, in sine.Asa trebuie sa fie cazul si aici (mai ales ca o vorba inteleapta sustine ca „adevarul este , undeva, la mijloc”), deci este f. probabil ca au existat DOUA epicentre de boala, simultane (sau foarte stranse, ca data), iar aceasta este posibil( ca si in alte boli) datorita faptului ca germenii exista cam peste tot, iar -acum- intamplarea a facut ca conditiile de mediu f. prielnice, sa apara -simultan sau consecutiv, imediat- in 2 puncta f. diferite geografic, de pe glob…Iar efectele (adica imbolnaviri grave si decese), sunt datorate mai degraba -generic- REZISTENTEI PERSONALE- cat si modelului social in care se traieste, adica existenta clanurilor f. stranse, perfect ilustrat in Italia traditionalista, unde in aceiasi casa (f. spatioasa, etc.) traiesc si 3 generatii, de unde problema, tinerii italieni au fost la SKI in muntii lor si AUSTRIECI, si -precum si multi nemti la fel de tineri- au contactat boala, iar odata ajunsi acasa, au pasat-o( prin coabitare naturala) si parintilor (de 40-60 ani) dar si bunicilor ( de 70- 90 ani) care -in mod natural- sunt veriga slaba a lantului si au cedat. In schimb nemtii( nordicii si lumea anglo-saxona, in general***) , pleaca de acasa si inainte de 18 ani, adica isi inchiriaza un apartament( chiar f. mic), permitandusi-l chiar din job-ul lor part-time, iar odata intorsi acasa, dau doar telefon parintilor si bunicilor, ca sunt bine, etc.Exact aceasta este situatia in Germania, destule cazuri de infectie, media fiind sub 40 ani, iar decese f. putine, cam acelasi lucru si in China si S.Korea, in China -chiar dinainte- se stie ca existau „orase fantoma”, pentru ca se construia „in nestire”…Tabieturile sociale-in acest context- au o imensa importanta, iar noi, lumea Latina, ne place, cand ne intalnim sa ne stangem mainile, sa ne imbratisam si chiar pupicuri, obiceiuri care- iata- in anumite circumstante devin mari creatoare de hazard, chiar cu fatalitati…In final, in aceasta situatie NU se poate spune precum in „Frumusetea este in ochiul privitorului”, ci -aici- Rezistenta(frumusetea) este chiar in ochiul privitului, adica a persoanei in cauza si nu a celor din jur, adica/si (parafrazand Biblia cu „Fericirile…”) putem zice, ,” Ferice de cei cu par, in nas”…(*** e clar ca lumea anglo-saxona a inteles si practica mult mai bine Legea lui Manu, care este bazata pe o rigoare nedisimulata, chiar pe discriminare, insa este practica si cu efecte pozitive)

 20. Miracolul japonez: un studiu arată că locuitorii din Tokyo ar putea să fi atins imunitatea de turmă în fața COVID-19, iar mortalitatea scade.(…)___—–___”Tokyo, putin sub 14 milioane locuitori, 37 milioane intreaga arie metropolitana, intreaga Japonie 126 milioane locuitori DAR NUMAI sub 1600 decese, Romania 20 mil. locuitori, apropape 5 mii de decese…Cauze: japonezii nu au impus lockdown iar economia a suferit f. putin, in Romania, total invers; insa cea mai importanta cauza este REZISTENTA INDIVIDUALA si masurile sanitare de exceptie, colective si individuale, stilul lor de viata f. activ, se consuma mult peste (si alte produse oceanice) si vegetale crude, iar datorita SISTEMULUI SOCIAL, stress-ul este scazut, oricine stie ca ‘la nevoie- societatea are mecanisme puternice sa-l ajute, s.a.m.d….Paradoxal,(nu?!) stiind ca Japonia are Monarhie ereditara ca si conducere, o “forma anacronica…”, bla, bla, bla…

 21. -continuare la comentariul din 04/10/2020 la 01:40:
  „Si in continuare, evolutia sectorului bancar si a relatiei cu productia, a dus la aparitia unui nou instrument- acum-socio-financiar, adica renegocierea imprumuturilor devenite imposibil de platit(sau dificil, la circumstantele momentului), mai precis introducerea si legiferarea actului de FALIMENT INDUVIDUAL*, pe langa cel al companiilor, iar cel individual are doua Chapter-e, 7 si 11, ultimul reesaloneaza datoriile, in schimb Chapter 7, exonereaza total de obligatia platii, individul in cauza ramanand proprietar(daca este) al resedintei( casa, care poate fi si un castel) si a uneia dintre autoturisme, la alegere, nicidecum cea mai veche…Totusi, exista si „consecinte”, timp de ani de zile nu mai poti obtine credit de niciunde…!!! Am pus in ghilimele expresia consecinte, pentru ca NU este adevarat, relatia dintre sectorul bancar si productie( si desfacere) , impune mereu ca banca „sa-si calce pe inima”, si chiar dupa cateva luni, cel care a dat faliment, incepe sa primeasca noi oferte de credit carduri, asa cum dealer-ii de masini si magazinele de lucruri ceva mai scumpe( mobilier, etc.) au venit si ei cu programe pentru persoanele recent falimentate, pprograme care practic discrimineaza pozitiv!!!Iar aceasta pentru ca esenta unei reale economii capitaliste este -fara indoiala- CONSUMERISMUL (ieftin, cum se vorbeste -inca- in batjocura prin fostele tari comuniste!**), care impune un consum ridicat, de cele mai multe ori partial( si „restul” la gunoi!), tocmai pentru a misca imensele cantitati si volume de produse care -pentru o piatza educata- nici nu pot sta prea mult in lantul unitate de productie-retail, pentru ca , consumatorul american(englez, etc.) este pretentios si saboteaza prin NEcumpararea respectivului produs( chiar daca departe de a expira), motiv pentru care toate lanturile de magazine (in special alimentare) cu cel putin 6 luni inante de expirare( practic cu 8 luni-mai orice produs alimentar inca este edibil ceva timp si dupa expirarea termenului inscris), doneaza sute de tone de alimente catre food-banks (care le redistribuie pe gratis, CATRE ORICINE!) iar cele nealimentare fac uriase reduceri de preturi( sau , deasemeni-,donatii la food bank, anumite produse) inclusiv la autoturisme, dupa luna iulie, cand la dealers apar noile masine DE ANUL VIITOR, incep scaderile de pret la cele produse in acest an, cota maxima(adica pret minim) va fi atinsa in lunile Decembrie, .ac. si Ianuarie, anul urmator…(* practic, la fiecare 50 de ani fiecare american intre zero ani si limita maxima, dau 1faliment, cea ce spune ca persoanele adulte, falimenteaza de 2 ori pe parcursul vietii lor, cea ce nu reprezinta nici cea mai mica pierdere, BANII „pierduti” -in general, banii- NU au valoare intriseca (eventual in cazuri extreme, ca pentru aprins focul, sau folositi ca si hartie higienica, etc.), valoarea lor este simbolica, ei reprezinta INSA valoarea finala a unui produs(munca plus material), care in final, daca nu este consumat isi pierde orice valoare, iar consecintele sunt si mai drastice, blocarea mecanismului si lantului de productie -vanzare, ideea este ca trebuie consumat permanent si nu facut depozite(mari) nici de bani si nici de produse;** consumerismul ieftin este un termen care -in realitate- nu are nicio relatie cu calitatea, ci cu volumul consumat, iar aceasta tocmai pentru ca productiile sunt uriase, mai mult, diverse tari, pentru a accede pe piata americana( sau Engleza, etc-. in general capitalista- , vand produse de cea mai inalta calitate, la preturi de dumping- in realitate, cum este deja dovedit, chiar in aceste tari ex-comuniste, se inregistreaza un oarecare consumerism, dar nici macar prea ieftin si nici macar la calitatea consumerismului din tarile original capitaliste-ca ex. in Romania, este demonstrat ca imense cantitati de „Olive Oil” sunt contrafacute cu uleiuri autohtone- de floarea-soarelui, etc., acelasi lucru cu alte produse)..

 22. Walking Dead Deveselu: Din ștampila de vot, lauri curgeau și recunoștințe.(Simona Voiculescu)___—____”Tot raul e spre bine”( se zice!), asa ca indiferent de situatie, cineva poate sa scoata bani din piatra seaca, deci, se stie ca exista multe titluri( de succes) de carti si/sau filme, precum “Vrajitoarele din Salem”, “Cei din Mogador”(Les Gens de Mogador”),, ” Cei sapte samurai”( aici ar fi vorba de “cei sapte saltimbanci”), in sfarsit , un autor de piese de teatru sau un scenarist, regizor, pot monta un spectacol de teatru ( desi este pur circ!), sau film cu titlul “Nebunii din Deveselu”,…PS Nu cred ca masa de oameni a fost lovita de aceiasi idee, cineva a initiat si a incitat la acest act, indiferent de motivatie, inclusiv-posibil- doar sa iasa in evidenta, adica sa aiba cele 15 minute de faima , mai ales ca aceasta localitate a devenit destul de cunoscuta publicului….
  PS2-
  probabil ca, daca Gica Petrescu ar mai trai, ar face un sequel la celebra sa piesa “Casuta noastra-Cuibusor de nebunii”, cu modificarea,”Deveselu, cuibusor de nebunii,/In scut-ece, pe campii…”

 23. Noua Zeelandă a învins coronavirusul pentru a doua oară și ridică restricțiile.
  (05-10-2020 08:48)///
  2- Guvernul francez va impune pentru Paris nivelul maxim de alerta sanitara,///
  3-Papa Francisc: Pandemia de COVID-19 este cea mai recenta criza. Fortele pietei si politicile economice de dispersare nu reusesc sa produca beneficiile sociale pretinse de sustinatorii lor
  (Luni, 05 Octombrie 2020, ora 07:58)_________———_______si alte titluri la fel de semnificative, precum ca in Romania “rata pozitivarii(pozitivitatii)”, este maxima, asa cum si nr. de cazuri in capitala este fara precedent, etc., iar Noua Zeelanda ( ca si alte multe tari care stau f. bine la aceast capitol), risca -ca intr-un final- sa se “trezesca” cu cele mai mari costuri(prin repetarea masurilor luate), ba chiar sa sufere o rata a infectarii f. inalta, iar aceasta tocmai pentru ce am spus de cateva ori, anume ca actuala politica anti-pandemie, este doar FURATUL PROPRIEI CACIULI, si invartitul dupa coada, egal cu impingerea virusului , dintro zona in alta , singura solutie corecta trebuie sa fie INCHIDERE PLANETARA totala si f. bine sincronizata, timp in care se efectueaza o serie de dezinfectii tot la nivel planetar, iar aceasta va duce cu siguranta, la scaderea logaritmica a numarului de colonii de virus, realmente ” zburatoare”, cazul D.Trump( cel mai pazit om de pe planeta), DOVEDESTE ca s-a ajuns si la acea predictie facuta de mine, anume ca in aglomeratiile urbane, exista riscul ca la fiecare 10 metri sa inspiri o ” portie” de virus, adica atmosfera la nivel respirabil, este f. incarcata cu virusul respectiv si -desigur/de unde- posibilitatea si probabilitatea f. inalta de intalnire , om-virus… iar Papa , inca odata , ar trebui sa dea dovada de leadership si sa porneasca imediat campania pentru acesta actiune, aici nu mai este vorba de bogati si saraci, pentru ca -la acest capitol- practic toti suntem in aceiasi oala, si singura solutie -repet- este distrugerea fizica a adversarului, adica a virusului, iar in aceasta lupta este capital ca sa se faca o asigurare ,anume ca virusul nu poate sa se refugieze undeva, sa se ascunda, sa fuga in alta parte, sa fie impins in alte zone,etc., de unde acea inchidere planetara si actiunile amintite…

 24. Dincolo de masca propagandei
  (De Bogdan Alexandru Duca- Anonimus -7 octombrie, 2020)
  .
  „…Fascinant este că propaganda prinde. Sunt oameni care chiar cred că salvează vieți purtând masca aia….”…Nu întâmplător regimurile totalitare au fost cu atât mai atractive cu cât sugerau uniforme…”___—-___exagerata aceasta paralela, asiaticii civilizati si cel mai bine -economic dezvoltati(Japonia,Taiwan,Hong-Kong, S.Korea)poarta masti de zeci de ani, cand au o banala raceala, inclusiv cei rezidenti in alte tari( de unde pareau ca o curiozitate sau excentrism-DAR NU si la zi!), iar aceasta minima masura se reflecta in dinamica pandemiei la ei, Japonia(ca ex.) de cel putin 6 X mai mare ca si Romania(ca si populatie) are MAI PUTINE CAZURI SI DECESE(per total , nu numai procentual!), prin acest corona…In sfarsit, sunt situatii (si aceasta este una dintre ele) in care masurile generale de higiena sunt mai efective decat cele specifice, insa acestea au efect doar daca un numar critic al populatiei le aplica, iar aceasta nu se poate obtine(usor) cu forta ci -mai degraba si evident- prin educatie, care -la randul ei- nu se realizeaza in zile sau luni, ci se intinde pe ani si ani, cu cat incepe mai devreme cu atat mai bune, rezultatele, si chiar costurile ,sunt mai reduse…Chiar daca unii ii spun botnitza, etc., personal incurajez pe oricine sa poarte masca si in “micile” aglomeratii si sa-si aloce timp pentru toate “micile masuri”(aparent neansemnate) de protectie sanitara personala, cea ce -in final- vor face diferenta…Din pacate, problema ramane aceiasi, virusl este impins dintr-o parte in alta, si cei care -acum- au cele mai reduse numere(imbolnaviri si decese), risca sa fie si ei surprinsi de “val” tocmai pentru ca nu exista o UNIFORMIZARE MONDIALA in aceasta situatie, singura masura efectiva (la zi- cand va aparea un vaccin dovedit eficient, ecuatia se schimba) consta intr-un LOCKDOWN PLANETAR si o serie de dezinfectii la fel de planetare, lucru care inca nu este propus si infaptuit, cea ce ma face sa cred ca OMS-ul este o marioneta a politicii diverselor grupuri si interese…Se zice ” jenant”, insa este CRIMINAL…

 25. Psd și murdăria din ventilator.(Rodica Culcer-06.10.2020) “…Perdele de fum, tone de gunoi aruncate în spațiul public – atât mai poate oferi PSD în 2020…”___—-___esti obligat-de rezultate- sa accepti ca acest pesede este cel mai toxic partid politic, iar cu adausurile individualizate(firea), “the picture” este aproape completa, insa “the big picture”, sub nicio forma nu poate ocoli , sau -mai bine zis- anula, aportul celorlati jucatori, adica absolut toate partidele si , la individualizare, iohanis( si chiar ultimii sai doi locotenenti, orban si catzu), care este direct si cel mai raspunzator de starea natiunii, incearca el sa abata atentia in alte parti( inclusiv prin limitarea drastica a vacantelor si excursiilor), insa -absolut prin definitie, constitutie si juramant personal- el este marele vinovat a tot ce a distrus Romania, chiar daca radacinile sunt adanci( vechi, de zeci de ani) el este ultimul care a avut TOATE SANSELE sa redreseze Romania, insa el este cel care a adancit problemele tarii, pana la acest punct, pe aproape de “imposibil de redresat”…Si nici nu conteaza( decat juridic, la un eventual proces) , daca el este perpetul ageamiu sau criminal din prima zi..

 26. Așa părinți, așa copii. Așa copii, așa părinți
  (Dana Orsos-Anonimus -7 octombrie, 2020)”…Copiii japonezi NU se nasc educați. Sunt copii, ca toți copiii de oriunde de pe planeta asta…””…Si animalele din jungla sunt libere…”____—–____ un articol care imi place , de la A la Z, si aceasta pentru ca se suprapune peste ce stiu eu despre Japonia si despre care am spus in f. multe comentarii…Iar despre “animale”, chiar asta am spus de zeci de ori in acesti ani, in timpul dicaturii comuniste Romania devenise o mare ferma de oameni*, insa dupa “89 (cand am avut sau ni s-a dat MAREA SANSA), noi nu am ales civilizatia ci ne-am transformat intr-o natie de animale salbatice, care ne-am revarsat si peste alte natii…Si (cum se spune si in articol, “copii sunt OBLIGATI sa…”), undeva , in urma, am compus un Motto, pentru acest gen de comentarii, care suna as” La nevoie, civilizatia se si impune”…Cea ce este f. adevarat, insa la noi “educatorii”(academia romana, politicienii, etc.,) sunt doar farisei si palavragii , nefiind in stare sa educe pe cineva sau ceva, nici prin vorba intzeleapta si nici prin exemplul propriu…(* mancare ratinalizata-dar nu rationala-, caldura rationalizata si multe altele limitate, uniformizare in vorba si chiar in gandire, nimeni nu poate argumenta ca nu eram tratati ca animalele si -e adevarat- ne conformam, chiar daca cei din varf-stapanii- erau cele mai perfide animale…)

 27. mai jos, un comentariu vechi-din 2011- ( pagina Mircea Batranu-Cronica Romania de Azi), la un articol despre Japonia, in urma dezastrului produs la o centrala atomica:
  “18 martie 2011 la 21:24
  E adevarat ce spui, insa nu asta este important(fondurile) ci vointa politica si populara care nu poate fi materializata decat prin disciplina si abnegatie, care la japonezi este baza oricarei activitati. Si la noi se pot construi milioane de lucruri utile, eficiente , rezistente si cu durata de zeci sau sute de ani de exploatare, insa mintea (cata mai au) guvernantilor si a parlamentului este ocupata doar cu profit personal, razbunari si alte meschinarii demne de epoca de piatra

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: