Moțiunea PSD. Cine pe cine a sabotat?
PSD a înregistrat încă un eșec major, nu a reușit nici măcar să strângă cvorumul necesar pentru dezbaterea moțiunii. În aceeași zi în care social democrații au arătat că nu mai pot face jocurile în Parlament, a mai venit o veste proastă pentru ei: barometrul IMAS a prezentat poza actuală a clasamentului: PNL 33.6%. PSD 20.8% USR 18.3%
În acest moment, deși social democrații sunt în opoziție, scorul lor politic este la un minim istoric, 20.8% . În ultimul an, ei au avut o poziție privilegiată. Au făcut jocurile în Parlament, au avut majoritatea parlamentară, fapt ce le-a permis să propună o serie de inițiative populiste, dar nu și-au asumat răspunderea guvernării. Cabinetul Orban a fost cel care a gestionat pandemia, cu toate implicațiile ei, atât sanitare cât și economice și sociale, în timp ce PSD s-a poziționat ca opozant și a încercat să critice măsurile guvernamentale.
Acum, la câteva ore după eșecul moțiunii avem tabloul complet al jocului politic. PSD s-a autosabotat încă din momentul lansării acestei moțiuni.
Anunțul privind depunerea moțiunii a fost lansat cu câteva zile înainte de Congresul social democraților. Ciolacu a făcut acest anunț, încercând să arate că face o opoziție dură la adresa PNL și că vrea înlăturarea Guvernului Orban. La câteva zile după desfășurarea Congresului, în interiorul PSD, s-a discutat strategia în privința abordării moțiunii și data votării.
Aici apare însă un moment care ne dă de gândit. Din atâția oameni cu experiență în politică, în viața parlamentară, nu a fost nimeni care să se gândească că moțiunea nu ar putea trece și că efectele ar putea fi devastatoare pentru partid, în plină campanie electorală?
Oamenii care sunt de câteva mandate în Parlament, care au văzut multe în politică, care au mai trăit moțiuni de cenzură și care știu ce face adversarul în aceste momente nu s-au gândit la rezultat și că s-ar putea proiecta imaginea unui partid impotent?
În fond, se vede cu ochiul liber că scorul actual al PSD este departe de scorul politic al partidului de acum 4 ani. Sunt câțiva zeci de parlamentari care nu vor mai prinde loc pe listă. Aceștia sunt pradă ușoară pentru orice premier care le poate oferi diverse lucruri pentru a-i determina să nu voteze moțiunea.
Nu cred că aceste lucruri nu au intrat în analiza social democraților, ci mai degrabă cred că taberele din interior s-au împins reciproc spre un eșec. Miza a fost una de ordin intern. Ciolacu a preferat să meargă pe mâna ”vechii gărzi”, să depună moțiunea, chiar dacă știa că nu are cum să treacă, doar pentru a ieși de sub presiune. Probabil strategia ”vechii gărzi” a fost aceea de a-i submina poziția lui Ciolacu din prima lună de mandat.
Reacția lui Șerban Nicolae, apărută la câteva ore după eșecul moțiunii, pare să confirme ipoteza sabotajului intern și faptul că fiecare tabără a vrut să profite de acest lucru și să arunce eșecul în capul adversarului. Acesta a scris pe facebook :” O mare și nescuzabilă rușine…”
Ce efecte politice vor fi însă după această moțiune?
Este clar că până la sfârșitul acestei legislaturi nu vom mai avea în Parlament moțiuni de cenzură. Guvernul Orban nu va mai fi amenințat și poziția lui nu va mai fi în pericol.
PSD nu mai poate depune o moțiune în septembrie fără a mai risca să se facă de râs. Suntem în septembrie, Parlamentul va mai lucra până în noiembrie, dar este limpede că social democrații nu mai controlează jocurile și nu mai pot strânge o majoritate. În cazul puțin probabil în care aceștia vor mai depune o moțiune, rezultatul ar fi același, un eșec cu consecințe grave pentru imaginea partidului.
PSD este forțat să accepte ca alegerile parlamentare să se organizeze la timp.
Strategia social democraților de a lăsa Guvernul Orban să încaseze efectele negative ale guvernării nu a dat rezultat. Se vede și în sondajul de astăzi, că în ciuda crizei, PNL reușește să își mențină un avantaj considerabil. Opoziția făcută de PSD nu este eficientă, partidul nu crește, adversarii nu scad.
Social democrații sunt prinși ca într-un clește, pot critica guvernul, dar nu pot iniția o moțiune de cenzură. Nu pot arăta propriului electorat că au arme eficiente împotriva guvernului deși au cel mai mare număr de parlamentari.
Din acest moment, PSD va fi obligat să schimbe strategia, să accepte desfășurarea alegerilor la timp, pentru a-și putea securiza măcar scorul actual.
Ciolacu va putea începe curățenia internă.
În ipoteza în care Ciolacu a acceptat să depună moțiunea la presiunea ”vechii gărzi”, atunci acesta este momentul cel mai bun pentru ca președintele PSD să elimine de pe viitoarele liste pentru Parlament pe cei care au împins partidul spre eșec.
Acest articol a fost publicat inițial pe Ziare.com
19 comentarii