Pe cine ar avantaja o dezbatere televizată? Nicușor Dan, Firea, Băsescu…Tăriceanu?
De-a lungul timpului, s-a putut observa cum dezbaterile televizate pot schimba în ultimul moment soarta alegerilor. Poate momentul cel mai de impact pe care publicul l-a reținut a fost dezbaterea din campania prezidențială din 2009, atunci când Traian Băsescu l-a făcut șah mat pe Mircea Geoană, presându-l să zică dacă a fost în vizită la Vântu. În campania prezidențială din 1996, Emil Constantinescu îl întreba pe Iliescu dacă acesta crede în Dumnezeu, iar în campania din 2004, același Traian Băsescu l-a pus în dificultate pe Adrian Năstase când i-a spus ”ce blestem pe acest popor să aleagă între doi comuniști!”.
Toate aceste replici au rămas în memoria colectivă. La timpul lor ele au avut un puternic impact asupra electoratului și au contribuit la formarea intenției de vot.
O dezbatere televizată înseamnă nu doar expunere, câștigarea de notorietate dar și șansa de a arăta publicului că tu, candidatul, ești mai bun decât adversarul tău. Poți să îl ”faci praf în direct” și să marchezi puncte bune care să facă diferența. De obicei, candidații care sunt în goană după procente, cei de pe locurile 2 și 3 aleargă după această dezbatere și ar face orice pentru ca ea să aibă loc. Candidatul de pe locul numărul 1 poate să evite o astfel de dezbatere, pentru că el trebuie să își conserve avantajul și să nu riște. Asta dacă nu există o presiune publică enormă și candidatul de pe locul unu nu ar da semne că este slab, în cazul în care nu participă, și ar pierde procente din cauza absenței.
Vom asista la dezbateri televizate în cursa pentru Primăria Capitalei?
Mai mult ca sigur că publicul va cere acest lucru, televiziunile vor încerca să organizeze o dezbatere pentru a-și crește rating-ul. Mare întrebare este în ce format va avea loc o dezbatere. Pe cine ar avantaja o participare într-un anume format și pe cine nu? Sunt întrebările pe care și le pun toate staff-urile într-o campanie.
Formatul unu la unu: Între primii doi candidați din sondaje
Teoretic, în momentul în care ai doi politicieni care polarizează scena politică și care adună împreună aproape 70% din opțiunile de vot, ar fi normal ca dezbaterea să aibă loc între cei doi. Restul candidaților sunt marginali.
Acest format îi avantajează clar doar pe cei doi implicați. Amândoi își pot da mesajele, pot să se contreze și își pot da replici. O dezbatere între Nicușor Dan și Gabriela Firea ar putea fi echilibrată, deși sunt două personaje total diferite. Firea are experiența în televiziune, comunică bine, dar în ultima vreme a avut doar interviuri ”aranjate”, în care moderatorii nu i-au pus probleme, au ajutat-o să își dea mesajul. Ultimul interviu în care a fost încolțită de un ziarist a fost cel realizat cu G4 Media și unde s-a văzut că primarul în funcție are ezitări.
De-a lungul timpului, am mai putut observa că Gabriela Firea a făcut greșeli flagrante de imagine, greșeli nepermise, fie că vorbim de mesajele din campania prezidențială, când l-a atacat pe Iohannis pentru faptul că nu are copii, fie că vorbim de evenimentul organizat pentru Simona Halep sau despre afirmații privind ”sârma” pusă de adversari.
Nicușor Dan nu are apariții explozive, este ușor taciturn, trebuie să scoți cuvintele cu cleștele din gura lui și poți spune că este “moartea pasiunii” pentru un ziarist, care încearcă să scoată o știre din ce spune. Doar că, într-o dezbatere doar cu Firea, el este avantajat, pentru că vine de poziția opozantului, care poate critica și datorită faptului că este primul în sondaje, poate să scoată un ”egal” în urma acestei apariții, nefiind obligat să forțeze și să o facă șah mat pe contracandidata sa.
Formatul în 3: Firea, Nicușor Dan, Băsescu.
Intrarea lui Băsescu într-o dezbatere televizată cu cei doi ar fi spectaculoasă. Băsescu are o experiență uriașă în războiul politic, este spontan și poate lovi necruțător. Este un real pericol pentru orice om politic, atunci când intră în război unu la unu.
O dezbatere în trei ar fi însă extrem de periculoasă pentru Nicușor Dan. Traian Băsescu vrea să rupă procente de la dreapta și probabil tirul său ar fi reglat în special înspre candidatul susținut de PNL și USR-PLUS. Fostul președinte ar putea să o menajeze pe Gabriela Firea și să îl pună în dificultate pe cel de la care poate lua voturi.
Acest format ar avantaja-o clar pe Gabriela Firea, care ar putea să câștige din ”demolarea” lui Nicușor Dan de către Băsescu. Pentru fostul președinte, o apariție de acest gen ar fi extrem de benefică, pentru că are nevoie de ”orice explozie”, pentru a obține un scor cât mai bun. Singurul dezavantajat din această dezbatere ar fi Nicușor Dan.
Ce poate propune N Dan pentru a evita o dezbatere cu Băsescu și G Firea?
Staff-ul lui Nicușor poate propune, la negocierile care au loc înainte de fixarea unor dezbateri, ca aceasta să fie organizată cu toți candidații înscriși în cursă. Dezbaterea s-ar ”dilua” foarte mult, Dan nu ar mai fi singur ”împotriva” a doi adversari, ceilalți ar dori să se remarce și ei și ar ataca-o atât pe Gabriela Firea cât și pe fostul președinte. Probabil, televiziunile nu ar fi interesante de o astfel de dezbatere și este o probabilitate mică ca aceasta să aibă loc.
O dezbatere în 4: Firea, Nicușor Dan, Băsescu, Tăriceanu
Dan poate cere o astfel de dezbatere, invocând faptul că este necesar să existe o dezbatere între liderii și candidații partidelor care au avut reprezentare în Consiliul General, care au administrat Bucureștiul până la această oră. Este cunoscut faptul că la nivelul Consiliului General, ALDE-PSD și PMP au susținut proiectele primarului general și a existat o bună colaborare între aceștia.
Aducerea lui Tăriceanu ar putea schimba dezbaterea și ar putea echilibra lucrurile. Dacă trecem peste prima impresie, în care am putea spune Nicușor Dan ar fi împotriva a trei adversari, și am analiza modul în care ar trebui să se poziționeze fiecare candidat, am putea spune că această variantă ar fi mult mai bună pentru Nicușor Dan decât o participare în 3.
Tăriceanu ar intra într-un ”război” cu Traian Băsescu. Șeful ALDE are nevoie ca de aer să treacă pragul electoral, ca partidul său să nu rămâne pe dinafară. Tăriceanu ar fi nevoit să obțină totul dintr-o astfel de întâlnire. De asemenea, șeful ALDE ar fi obligat să o atace și pe Gabriela Firea, chiar dacă nu foarte dur, dar ar trebui să se diferențieze și față de aceasta.
Tăriceanu nu mai ia de mult voturi de la liberali, el are un bazin în rândul social democraților mai moderați și cele 3-4 procente pe care le are în sondaj vin din această zonă. El ar trebui să transmită un mesaj și pentru aceștia, ceea ce ar însemna să pună reflectorul și pe nerealizările Gabrielei Firea.
Cel mai mult ar câștiga Nicușor Dan de pe urma acestei dezbateri, datorită faptului că ar putea arăta ce înseamnă ”politicienii vechi”. Tăriceanu și Băsescu sunt politicieni erodați, cu experiență mare, dar cu o tracțiune mică la vot. Ei pot produce ”damage” contracandidaților, dar e mai greu să atragă voturi.
Imaginea care ar putea rula pe televizor și pe care ar putea să o exploateze Nicușor Dan ar fi ”trecut versus viitor”.
Este un format de dezbatere care i-ar conveni atât lui Tăriceanu, Băsescu și Gabrielei Firea și care ar putea fi o soluție de compromis pentru Nicușor Dan, în cazul în care ar fi forțat să participe la o dezbatere doar cu actualul primar și cu fostul președinte.
Mai este puțin până la startul campaniei. Vom vedea ce strategii vor alege candidații și în ce condiții vor participa aceștia la dezbaterile televizate. Cert este un lucru: unii candidați vor alerga și vor face totul pentru a participa la o dezbatere cu primii doi clasați!
Acest articol a fost publicat pe Ziare.com
14 comentarii