Hrituc.ro

Blog personal de analize politice
Ziua Victoriei moldovenilor și a aliaților!

Ziua Victoriei moldovenilor și a aliaților!

7 mai poate fi considerată cu adevărat Ziua Victoriei moldovenilor și a aliaților săi. Împrumutul rusesc păgubos, care punea în pericol suveranitatea Republicii Moldova a fost blocat. Curtea Constituțională a decis că acordul de creditare dintre Federația Rusă și Republica Moldova este neconstituțional. Curtea a anulat și deciziile Guvernului privind inițierea negocierilor și ratificarea acordului. A fost o dovadă, și, în același timp, un exemplu pentru alte instituții ale statului Republica Moldova, că independența față de puterea politică poate exista.

Efectele politice pentru Dodon sunt devastatoare. În plan extern, președintele pro-rus s-a făcut de râs în fața Kremlinului. Ani de zile, sub regimul Plahotniuc, Dodon mergea la Moscova și promitea lucruri. A fost ajutat și, chiar dacă de multe ori nu putea să livreze lucrurile promise, i se acordau circumstanțe atenuante, pentru că se știa că Plahotniuc conduce efectiv statul moldovean. După plecarea acestuia, după ruperea acordului de guvernare și înlăturarea Maiei Sandu, este greu de crezut că Putin va putea să înțeleagă neputința lui Dodon. Deși are toată puterea, Guvern, majoritate parlamentară, conducere SIS, MAI, etc., acesta a fost blocat de o altă instituție a statului.

 

În plan intern, Dodon a arătat neputință.

Electoratul PSRM este unul conservator, obișnuit cu ”liderul suprem”, care arată forță și care își impune voința. Dodon ieri a arătat că începe să fie ”mic”. Declarațiile lui, date imediat după verdictul Curții, trădează nervozitate. Chiar dacă vrea să se victimizeze și încearcă să spună oamenilor că nu vor fi bani, că Moldova este în pericol, lucrurile nu stau chiar așa. Republica Moldova nu va intra în incapacitate de plată prin respingerea acordului de împrumut din Federația Rusă.

România, Uniunea Europeană, FMI, Banca Mondială sau BERD au oferit mereu asistență financiară Republicii Moldova. Și acum pot oferi și o vor oferi. Nu pentru Igor Dodon ci pentru cetățenii Republicii Moldova care nu trebuie să deconteze, să sufere din cauza comportamentuli iresponsabil al guvernării. E drept că se condiționează asistența financiară de îndeplinierea unor reforme necesare statului moldovean, în special pe linia justiției. Din vest au venit în acești ani aproape 1.9 miliarde de euro, dintre care jumătate au fost bani nerambursabili. Republica Moldova beneficiază de cea mai mare asistență europeană pe cap de locuitor, în comparație cu alte state din vecinătatea UE. Mai multe aici.

Într-adevăr, banii europeni nu pot fi cheltuiți așa cum ar vrea unii oficiali moldoveni și nici nu se pot încasa comisioane. Există proceduri, reguli de decontare, există niște reglementări care trebuie respectate. Împrumutul rusesc era mult mai ușor de cheltuit și banii puteau fi ușor direcționați în buzunarele protipendadei PSRM. Împrumutul rusesc era principalul instrument de luptă al regimului Dodon în campania prezidențială. Acum, acest instrument nu mai poate fi folosit.

CCRM a ales ieri să judece și să decidă în baza Constituției. În ciuda presiunilor făcute de către PSRM și Dodon, în ciuda șantajului făcut, judecătorii au mers pe calea cea dreaptă. Poate judecătorii au mizat și pe ”scutul” care s-a făcut în jurul lor de către SUA, UE și România, dar este meritul lor că și-au păstrat verticalitatea.

O altă înfrângere pentru Igor Dodon o reprezintă prezentarea ajutorului umanitar pe care acesta a intenționat să-l minimizeze. Cu toată opoziția puterii de la Chișinău, cu toate șicanele făcute delegației românești care a venit să aducă un ajutor consistent cetățenilor moldoveni, acțiunea umanitară realizată de România s-a văzut și a fost apreciată în toată presă din Republica Moldova. Deși au vrut să minimizeze valoarea simbolistică a gestului făcut de Guvernul României, autoritățile moldovene au reușit prin acțiunile lor să creeze mai multă vizibilitate, dar și un sentiment de dezgust în rândul cetățenilor moldoveni.

Igor Dodon a ales strategia greșită încă de la început, de la venirea celor 42 de medici de la București. Din acel moment, s-a văzut foarte clar că autoritățile moldovene vor să îngroape cât mai mult, la nivel de imagine, acțiunea autorităților române. Nici măcar după acest moment, după ce presa a sesizat aceste încercări de sabotare, guvernanții de la Chișinău nu și-au schimbat comportamentul.

Primirea delegației române, a convoiului cu ajutoare într-un loc obscur, refuzul autorităților moldovene de a primi convoiul în Piața Adunării Naționale, a creat un sentiment de frustrare în rândul cetățenilor moldoveni.

Oameni simpli din Chișinău și de-a lungul traseului de la frontieră au salutat venirea ajutorului românesc. Imaginea mămicii cu cei doi copilași care salută delegația cu tricolorul în mână a devenit una virală.

Dodon a reușit ieri să își ostilizeze inclusiv electoratul de ”centru”, acei moldoveni care nu sunt neapărat susținătorii cauzei unioniste, care cred în statalitatea Republicii Moldova și care nu vor, cum se spune în popor, nici cu Rusia nici cu România. Gestul de a trata un ajutor venit din România în asemenea hal, trimiterea convoiului umanitar sub un pod de la marginea Chișinăului nu a făcut altceva decât să stârnească un sentiment de revoltă și în rândul acestui electorat de ”centru”. Efectele negative ale gestului făcut de puterea de la Chișinău se vor vedea și în electoratul anti-Dodon, în electoratul pro-european și unionist. Acestea au fost radicalizate, dacă vreți, mobilizate să continue lupta politică. În toamnă vor fi alegeri prezidențiale, partida nu este încă câștigată nici de Dodon, nici de opoziție, dar aceste fapte vor conta. Acest efect de mobilizare pe care Dodon a reușit să îl facă în rândul votanților opoziției nu va trece așa ușor. Diaspora moldoveană a putut să vadă încă o dată atitudinea președintelui pro-rus. Mulți sunt plecați în Italia, în Spania și știu foarte bine ce a însemnat această pandemie pentru sistemele sanitare de acolo. Ei cunosc situația sistemului sanitar din R Moldova, știu de ce au plecat în Vest și probabil tot ce au văzut ieri în presă, pe rețelele de socializare îi va face și mai ”nervoși”.

 

O prezență mare a diasporei la vot poate aduce schimbarea.

Moldovenii au putut vedea ce tratament aplică Dodon unui ajutor venit de la Moscova, fie vorba între noi, extrem de redus și unul venit de la București. Diferența dintre ajutoarele Moscovei și cele ale Bucureștiului este netă în favoarea României. Tratamentul însă a fost invers proporțional. Iar toate aceste lucruri se contabilizează de către cetățeni.

5 comentarii

 1. Frumos, numai ca un razboi nu se castiga doar cu o lupta, este evident ca Ungaria lui Orban, este f. apropiata Rusiei, care nu ar avea nimic impotriva destabilizarii Romaniei.///Viktor Orban si harta Ungariei Mari , care inghite Romania.(…)____—–____raportat la spargatorii de tara(***) care conduc Romania de la „89 , incoace, ma mir ca inca mai rezistam, official vorbind, altfel Romania este deja in proprietatea diverselor entitati straine, fie prin vanzari directe de suprafete imense( per total , apropae 40% din tot arabilulul) si active industriale, turistice, etc., care sunt -deasemeni- in proprietate straina, practice PIB-ul romanesc este creat doar in mica parte de romani, si doar ca palmasi, sclavi, in propria tara…INSA, atata timp cat EU va rezista, Romania va ramane inca , ca si stat unitar, desi incercari de acest gen nu vor disparea…(*** absolut toti „conducatorii” Romaniei post-decmbriste- pres-edinti, pm-I, alte capete „inalte”, precum parlamentarii, etc.), au pus -cumva- umarul la vanzarea tarii, inclusiv acest ihan, care joaca la doua capete, cel putin ponta aproape ca si spusese ce vrea, el sa fie guvernator al Transilvaniei(sub Ungaria) si socru-sau, tezorier…)….

 2. „…Cu toata opozitia de la Chisnau, cu toate sicanele …”///-Romania a trimis izolete in R. Moldova, dar ministrul Sanatatii de acolo spune ca nu le vor folosi pentru COVID-19(Vineri, 08 Mai 2020, ora 15:23)

  „…a declarat ministrul Sanatatii din Republica Moldova, Viorica Dumbraveanu, arata Agora.md.

  Si directorul Agentiei pentru Sanatate Publica, Nicolae Furtuna, este de aceeasi parere…”___—–____ se pare ca sicanele continua, iar aceste 2 personaje nu au nici macar nume rusificate, sa speram ca aceasta viorica va avea soarta veorikai, iar acest furtuna, este doar intr-un paharel cu apa baltita…

 3. Majestatea Sa Margareta: Solidaritatea ne va ajuta să depășim perioada de grea încercare prin care trecem.„…majestatea sa, custodele coroanei…”____——____ traim -in continuare- in jungla iluziilor bolnave dar simandicoase, nu vrem sa fim nici cat negru sub unghie, realisti, nu exista nici-o „majestatea sa”, asa cum nu exista nici „custode” al unei FOSTE corone, CARE -PANA LA URMA- POATE FI TOPITA SI VAPORIZATA, IN REALITATE ESTE VORBA DE SIMBOL, DE CE AR TREBUI SA INSEMNE SI SA DECLANSEZE IN MINTEA POPORULUI, insa stim bine ca acest symbol a fost SCUIPAT SI CALCAT IN PICIOARE, de insasi ex-regale mihai, care a acceptat „abdicarea”, pentru bani si alte valori si care -in 40 DE ANI !!!(de „exil”!!!)- NU A FOST CAPABIL SA PUNA LA PUNCT UN PLAN DE REVENIRE LA CARMA TARII( ADICA UN GUVERN DE PROFESIONISTI, IN EXIL SI O ARMATA DE INVESTITORI DE CEA MAI INALTA REZONANTA), el s-a reantors In tara LA PLEZNEALA, daca se poate , este ok, daca nu LA TALHARIT, ALATURI de cei care l-au platit sa plece(comunistii) si facandu-se -din nou- pres, la picioarele neocomunsitilor (care conduc tara), tocmai pentru a accede la imensele averi ” confiscate”, de comunisti, adica -zic ei- o indreptate a lucrurilor, etc., baliverne pentru fraieri, pentru ca -IN REALITATE- toate averile FOSTEI CASE REGALE- erau ale institutiei si NU ale familiei regale( care in mod VOLUNTAR A RENUNTAT LA CONDUCEREA INSTITUTIEI SI TARII), DECI AUTOMAT -ACESTE AVERI- TREC IN PROPRIETATEA STATULUI… Mai mult, individul a fost total nesimtit si plin de aroganta, aratandu-si ura si dispretul fata de romani, a preferat sa traiasca-in ultimii ani- in alta tara, si chiar sa moara acolo, cea ce impune idea ca s-a simtit bine acolo( cu, care nimeni nu trebuie sa aiba o problema) si ca dorea sa fie ingropat acolo, insa familia sa, pentru capital de imagine, l-au adus si ingropat in Romania, un lucru fals si fortat, din ambele puncte de vedere, adica al defunctului dar si al maselor populare, care-si creaza eroi si simboluri false, in loc sa devina realisti si sa traiasca in certitudinile naturale…Exact( si chiar „mai bine”) cu asa-zisa „regina ana”, o femeie (practic nevinovata), care nu a fost niciodata regina si mai ales regina a Romaniei, si care-sunt sigur, banuiesc, pentru altii- si ea a trait in, si a iubit Elvetia, si ar fi droit sa fie inmormantata acolo, dar grupurile de interese din tara( inclusiv romani falosi!!!-adica marii lingai dudisti) au creat inca un fals symbol, pentru a tine aiurite, mintile romanilor…Daca vreodata vom fi cinstiti cu noi insine si cu istoria( altii o vor face, ca deobicei, spunand adevarul-in lume exista si istorici obiectivi), cadavrele celor 2, ex-regele Mihai si sotia sa, trebuie exhumate si trimise in Elvetia, undei ei au TRAIT si au vrut sa fie inhumati…Iar poporului roman trebuie sa i se spuna pe sleau aceste adavaruri, si chiar trebuie intrebat( dupa dezbateri populare) daca vor Monarhie sau nu, iar daca vor , daca nu cumva considera ca ESTE CEL MAI BINE, Monarhie cu print Englez, adica din neamul care a devenit LUMINA LUMII-macar in ultima MIE DE ANI-, cu care-aliindu-ne, putem deveNI-peste noapte- una dintre cele mai PROSPERE SI respectate natii din lume, la zi fiind doar o natie care formeaza trenuri speciale , pentru a trimite sclavi sezonieri, in diverse tari…

 4. Romania plateste 50 milioane euro despagubiri, din cauza nechibzuintei unui Cuc, fost ministru…”___—-____daca se va ajunge la obligativitatea platilor(***), atunci acest cuc , ionita & comp., trebuie tinuti raspunzatori, trebuie judecati, trimisi la ocna si -in paralel- confiscarea integrala a averilor acestora (inclusiv colateralele), in care se regasesc si „comisioanele” primite (la acel timp) de la o alta companie care a avut interesul sa preia respectivele lucrari, intre timp insa, au intervenit alte probleme , care au amanat ‘afacerile”, iar acele probleme sunt datorate tot acestor(sau alte) personaje toxice, puse pe capatuiala, odata ce obtin o functie mai acatarii…(*** -altfel, chiar daca nu se va ajunge la plati, cuc si ceilalti trebuie trimisi in judecata, pentru savarsirea cu rea-credinta- SABOTAJ- a indatoririlor de serviciu, pentru care -garantat- primeau salarii astronomice, mai ales raportat la palmasii din subordine…)

 5. PSD, prin vocea liderului Marcel Ciolacu, după ce l-a acuzat pe Klaus Iohannis că pregătește un program de austeritate, și-a prezentat propriul program de redresare economică în 28 de puncte.

  Documentul dat publicității de PSD conține multe măsuri pentru reducerea taxelor și impozitelor, creșterea ajutoarelor sociale, subvenții și investiții publice însă fără a se specifica impactul bugetare și sursele de finanțare…”___—–____ SI NICI MACAR UN SINGUR PUNCT REALIST si OBIECTIV, DOAR PALAVRAGEALA fara sens( taieri de taxe, subventii, cash la populatie, etc.), adevarat ca nici penele-ul sau oricare alt partid nu este mai breaz, injectarile masive de cash ( chiar si in investitii nu numai catre populatie) sunt -oricand- valide in ECONOMIILE PUTERNICE, despre care se poate spune ca au luat doar o pauza( fortzata, nu conteaza cum), pentru ca acestea au si stocuri masive de produse ( de toate felurile, inclusiv de lux) si actiunea nu devalorizeaza moneda nationala(s-ar putea sa fie chiar invers), pentru o tara ca Romania, insa( care traieste din importuri si de hrana si -inca- cu bani inprumutati) tiparirea de sute de miliarde lei, automat va duce la devalorizare monetara (si nu numai), SINGURA SOLUTIE REALISTA ESTE JOCUL MONETAR CU BANII ACTUALI, iar aceasta se poate obtine(fara nici cel mai mic risc, DIMPOTRIVA, Romania ar primi aplauze de la finantele internationale) DOAR PRIN MORATORIU PE SALARII SI PENSII LA STAT(cel mai important si urgent, dar si alte masuri, precum reducerea armatei cu cel putin 75%, etc., etc.), cea ce ar insemna economisiri de miliarde/ lunar, bani absolut suficienti pentru o repornire economica puternica si -deasemeni- pentru a sustine nevoile fiecarei familii, si -si mai mult- cei vizati de aceste taieri de salarii si pensii( adusi la un nivel inca decent, adica ceva peste actualul „mediu” de acum), nu vor suferi sub nicio forma, cu salarii si pensii „medii”, actuale, se traieste f. bine, si -f. adevarat- toate aceste persoane, au DEJA stocuri de bani si diverse alte mijloace de subzistenta, asa ca nu ar constitui nicio problema, PENTRU NIMENI, doar pentru ACTUALII GUVERNANTI (TRADATORI DE TARA SI SABOTORI), care au teama ca -astfel- NU vor mai ajunge si ei la pensiile speciale astronomice, cum sunt si salariile lor, actuale si total nemeritate…

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: