Hrituc.ro

Blog personal de analize politice
De ce a sabotat Dodon ajutorul românesc? De ce i-a fost frică?

De ce a sabotat Dodon ajutorul românesc? De ce i-a fost frică?

Săptămâna trecută am putut vedea cu toții modul în care autoritățile moldovene au tratat ajutoarele venite din România. Convoiul umanitar a fost primit sub un pod de la marginea Chișinăului, primirea oficialilor s-a făcut tot acolo. Deși se solicitase ca acțiunea să se desfășoare în Piața Mari Adunări Naționale, Dodon și guvernul său s-au opus. S-au invocat măsuri de protecție din cauza stării epidemiologice. Praf în ochi. Pe 9 mai, PSRM-ul a putut organiza o acțiune pentru celebrarea zilei Victoriei împotriva Fascismului. S-au adunat câteva sute de mașini, cu steaguri roșii.

Încă de la venirea doctorilor români, care aveau misiunea de a-i ajuta pe doctorii moldoveni în lupta cu COVID-19, s-a observat faptul că li se pune bețe în roate, că se încearcă diminuarea impactului de imagine al acțiunii. A fost o încercare de spargere a delegației încă din momentul când aceasta a trecut Prutul: s-a întârziat cu evenimentul primirii oficiale, invocând-se lipsa sonorizării; doctorilor români li s-a oferit cazare într-un spațiu impropriu, într-un cămin cu toaleta pe hol; un procuror moldovean s-a trezit să organizeze un protest ”ad-hoc”, ca doctorii ce ajunseseră în Bălți să nu fie cazați în același spațiu cu acesta.

Autoritățile moldovene au vrut să minimizeze total impactul acțiunii, ba chiar să o ducă în derizoriu. Premierul Chicu spunea că doctorii români au venit să învețe de la cei moldoveni.

Din primul moment – venirea personalului medical românesc și până în ultimul moment – sosirea și predarea ajutorului românesc, autoritățile moldovene au sabotat această acțiune. Personalului de pe mașinile din convoi nu li s-a oferit nici măcar o sticlă cu apă, deși oamenii fuseseră pe drum câteva ore și au stat până s-a făcut predarea ajutoarelor. Desigur, delegația din România nu avea nevoie de aceea ”sticlă de apă”, vorbim de semnificația unui gest total neprietenesc. Oamenilor veniți să te ajute poți să le arăți un minim respect, să le oferi un minim tratament, să arăți un minim de ”ospitalitate”. Nu cred că bugetul Republicii Moldova sărăcea dacă erau aduse 50 de sticlă cu apă și oferite personalului de pe mașini, cei care au făcut un efort pentru a aduce medicamente și echipamentele atât de necesare. Dar vorba celebră: ”diavolul se ascunde în detalii” și-a dovedit încă o dată valabilitatea. Un gest neprietenesc făcut special pentru… ochii și urechile celor care trebuiau să vadă această atitudine…

 

De ce a sabotat Dodon ajutorul românesc?

Până să trecem la elaborarea ipotezei, trebuie spuse câteva lucruri:

Dodon și PSRM au avut întotdeauna lângă ei un staff profesionist. Chiar dacă unora nu le place președintele pro-rus, trebuie spus că, de-a lungul anilor, acesta a lucrat profesionist. A avut bani, uneori oferiți în pungă direct din ambasada Federației Ruse, alteori oferiți de sponsori generoși. Au avut echipe de consultanță, au făcut cercetări sociologice, au avut resurse pentru implementarea strategiei. Au calculat fiecare mișcare, n-au făcut lucrurile fără cap. Nici acum n-a fost vorba de lipsa expertizei. Și staff-ul lui Dodon putea aprecia faptul că un astfel de tratament va duce la o radicalizare a electoratului unionist, a electoratului pro european, dar și al celui de ”centru”. Dodon nu poate câștiga alegerile doar cu electoratul pro-rus, are nevoie și de câteva procente cel puțin din bazinul electoratului de ”centru”, al acelor oameni care nu rezonează la mesajele geopolitice, care nu sunt neapărat pentru Vest sau pentru Est, așa cum am spus și în analiza trecută, al celor care nu vor neapărat nici cu Rusia nici cu UE.

Ziua Victoriei moldovenilor și a aliaților!

Al doilea lucru esențial, care trebuie spus, este faptul că Dodon a încercat, după înlăturarea Maiei Sandu de la guvernare, să transmită că este președintele dialogului, cel care se situează pe ”centru”. Desigur, mai nimeni din Vest nu l-a crezut, dar asta a fost o strategie, în special pentru ochii europenilor. A început să transmită bezele peste Prut, a început să folosească apelativul ”frații noștri”, când vorbea despre români. A vrut să câștige puncte și s-a folosit de poza făcută cu Iohannis, deși la aceea întâlnire președintele român i-a spus foarte clar poziția României. A făcut totul să pară că nu mai este Dodon din campania prezidențială trecută, candidatul care umplea ziarele PSRM cu povestea ”jandarmului român”. Nu mai era românofobul.

Cu toate acestea, Dodon și-a încălcat strategia pe care a avut-o în ultima perioadă, a ignorat posibilele pierderi electorale din plan intern, a mobilizat electoratul advers, tratând mai mult decât ostil ajutorul românesc.

 

De ce? De frică.

Frica nu de propriul electorat, ci de reacția lui Putin și a Moscovei. Este singura explicație rațională în acest moment. Atunci când gesturile tale au consecințe negative de imagine, iar tu știi asta și totuși le faci, înseamnă că există niște rațiuni politice mai presus de pierderile tale, pe care ți le asumi.

Dodon a vrut să se vadă la Moscova că el nu agreează ajutorul venit din partea României și să își dovedească atașamentul pe care îl are în continuare față de Kremlin. A vrut să arate că tratează diferit cele două părți și că rămâne loial, chiar dacă Moscova a trimis un ajutor mai mult decât modest.

În aceste momente, când Federația Rusă este la pământ, când se vede că pandemia face ravagii în țara condusă de Putin, când situația economică este dezastroasă din cauza scăderii prețului la petrol, președintele Dodon a vrut să protejeze nu doar imaginea Rusiei și să arate în continuare că ține linia Kremlinului ci s-a protejat pe el. Pur și simplu, Igor Dodon, trăind într-un spațiu mental îmbibat de simbolistica sovieto-rusă este dominat de fricile ce bântuiau mințile liderilor din țările socialiste din vremea războiului rece: frica de a fi perceput ca trădător, frica de a fi perceput că face joc dublu.

 

Probabil mai sunt și alte rațiuni în spate. În timp, vom afla și alte motive pentru care Dodon a vrut să arate fidelitate totală față de Moscova, de ce a vrut să le arate acestora că el tratează cu spatele ajutorul românesc. Este clar că ceva s-a schimbat și în strategia Moscovei, care până acum încuraja conducerea Republicii Moldova să ia bani de oriunde, să se folosească cât se poate de mult de Vest, fără însă a trece granița roșie, integrarea europeană.

Toate acțiunile de șicanare, de diminuare a imaginii simbolice a ajutorului venit din România, toate gesturile mici, nu au fost pentru uzul intern, ci pentru ochii Moscovei. Dodon și PSRM au construit narativul ”primul ajutor contează”, restul nu mai e important. E drept, Rusia a trimis chiar la început câteva măști de protecție. Dar România a trimis tone de echipamente. Președintele pro-rus n-a vrut să pună Moscova în inferioritate față de București, nu a vrut să arate cetățenilor că tot ce poate da Rusia Republicii Moldova este o cutie de carton, ruptă pe la colțuri, plină cu teste nefolositoare.

13 comentarii

 1. „…frica de Moscova…”____—-____ destul de credibil, dar chiar daca i-ar fi frica si pentru ca risca sa piarda puterea si -eventual- sa fie tras la raspundere, tot una este, pentru ca -in ultima instanta- el are o optiune garantata, autoexilarea si nicidecum la Bucuresti sau Bruxelles, Paris, etc.. Cu toate acestea frica este buna, il face si mai profesionist, asa ca nu-l vad cazand prea curand… Numai lui „Catzu cel voinic,/ Ni-i e frica de nimic”:-Florin Cîțu, către PSD, în Parlament: Sunteți niște criminali. Ați lăsat statul român nepregătit și vulnerabil. Pentru asta ar trebui să răspundeți penal cu toții.”…Ce poți să mai faci? Să crești taxele. Noi nu facem asta. A treia variantă sunt împrumuturile.Ne împrumutăm pentru a acoperi cheltuielile făcute de PSD….”____—–____ desi amenintzarea este explicita catre pesede, totusi e de remarcat ca -iata!- se spune oficial de catre un important functionar oficial, ca parlamentul este penal, cea ce eu spun d e peste 10 ani, insa catzu -si peneleul- nu este cu nimic mai breaz, mai ales ca el insista pe imprumuturi, desi stie (si chiar el a scapat-o!) ca imprumuturile devin dezastruoase, si stie perfect care este iesirea, anume TOATE JOCURILE CU BANII ACTUALI, iar aceasta se poate face fara riscuri, prin impunerea unui MORATORIU PE SALARII SI PENSII LA STAT, si alaturi de alte masuri( reducerea efectivelor armatei, etc.) se pot economisi miliarde lei/ luna, ceace va scoate Romania din mai toate problemele actuale, deja cronicizate…Dar el (orban si ihan) o tin pe imprumuturi, tocmai pentru ca sunt avari iesiti din orice tipar, si nici nu pot gandi sa piarda parte din salariile lor, si -apoi- din pensile gigantice , care-i asteapta…Practic, cei trei sunt doar criminali de razboi, pe timp de pace…

 2. OMS: Virusul ar putea sa nu fie eradicat niciodata
  (Miercuri, 13 Mai 2020, ora 22:33)

  Coronavirusul care a cauzat Covid-19 ar putea deveni endemic precum HIV, a anuntat Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS),____——____Asta insemna ca sunt destule sanse ca chiar sa se scrie acea proiectata carte, in anul 2140, precum la comentariul din Aprilie(22/04/2020), adica „O suta de ani cu coronavirus!”…/// (…)22/04/2020….___—-___ asta numai viitorul ne va confima(sau nu), sa speram insa ca nu este precum in proiectia,” Suntem in anul 2140 si -inca- cea mai bine vanduta carte(din ultimii 20 de ani si) a tuturor timpurilor, ramane tot nr. 1 la vanzari…Este- desigur- vorba de cartea „O SUTA DE ANI, CU CORONAVIRUS”.!

 3. Specialist francez: Epidemia se apropie de sfârșit, nu vom avea un al doilea val.Reputatul specialist…”____—–____Nu face niciun rau si putin optimism, insa mi se pare mai intzeleapta(mai realista) atitudinea celor de la OMS, neexistand (nici macar!)un precedent pe deplin cunoscut si bine lamurit si inteles, mai bine sa fii rezervat si chiar putin pesimist, adica -mai degraba- „paza buna trece primejdia rea”, mai ales in aceasta ipostaza , cu inamici invizibili si care -deja- s-au cam invartit in jurul intregii planete…Si pana la urma, problema odata incheiata( sperante!), nu garanteaza ca nu poate veni o situatie si mai urata(din aceiasi categorie), OMS -ul si guvernele ar trebui sa concretizeze planuri in detalii pentru asemenea situatii, iar pentru prevenire, este evident ca este obligatorie schimbarea radicala a multor modele existente, iar separatia fizica va deveni ceva „fara de care nu se mai poate”…

 4. Valentin Lazea: Trei realități paralele cu realitatea economica(14 Mai 2020)

  CursDeGuvernare.ro
  Există o realitate a mediului politic, care este în stare să promită orice pentru a fi ales, cu precădere într-un an electoral…

  Există o realitate a mediului de afaceri, care este în stare să exercite presiuni susținute pentru privatizarea profiturilor și pentru socializarea pierderilor.

  Și mai există și o realitate a publicului larg, care dorește cu disperare să audă povești nemuritoare despre prosperitate obținută fără sacrificii …”____—–_____ numai ca ce viseaza poporenii, chiar se „intampla” la primele 2 categorii, garantat la prima(politicieni), cumva se poate face o paralela cu prosperitatea generala(la fel, doar visata) din comunism si realitatea din „capitalismul salbatic”, unde intreaga suflare are( si avea) frigiderul plin, caldura (sau racoare-prin AC- ) in casa, ba chiar si o masina (chiar daca de mic litraj si second hand), ba se mai duc si prin cate o vacanta, desi viata lor „on site”, este o perpetua vacanta…Iar „Jmecheria” ca trebuie neaparat sa sacrifici ceva, este un reflex al neocomunistului veros, care vrea sa convinga masele, ca numai asa se poate trai, cea ce este -de fapt- o mare minciuna, tocmai pentru a acoperi situatia de fapt, anume ca marii trantori, sunt cei care fura orice plus valoare, iar in Romania aceasta clasa de PARAZITI INSTITUTIONALIZATI a devenit enorma, cea ce garanteaza un colaps total sau o noua „revolutie”, dar unde chiar va curge sange…

 5. Valentin Lazea (BNR): Introducerea impozitului progresiv e exclusa, bogatii nu sunt dispusi sa ii sprijine pe ceilalti

  „Nu o sa fac o recomandare pentru introducerea unei cote progresive pentru ca …

  In plus, Valentin Lazea i-a indemnat pe romani sa inceteze sa mai astepte „salvarea din exterior”: „Fiecare cetatean trebuie sa inceteze a mai astepta salvarea din exterior (de la Guvern, FMI, UE etc). Aceasta inseamna maturizarea si responsabilizarea individului”._____—–_____deci daca toti (sau majoritatea ) celor inchisi decid sa se desfinteze puscariile, so be it!, ca in Romania vointa celor multi conteaza(macar de ar fi adevarat!) sau a celor bogati, cea ce este real… Insa in mai toate tarile dezvoltate , progresul (si bunastarea generala) s-au obtinut tocmai pentru ca „LA NEVOIE, CIVILIZATIA SE IMPUNE”, asa si in acest caz, taxarea progresiva este o parghie si cale f.f. importanta in dezvoltarea economica si (general) sociala , a unei natii, insa acest lazea /lazy( garantat, un mare trantor), tocmai pe marii paraziti ii apara, pentru ca si el (precum mucur isarescu, etc., etc.)face parte dintre ei, probabil ca salariul sau este de cel putin 8-9 MII EURO /luna, , asa ca …Am cautat la biografia lui, la fel ca la multi alti „mari”, ” nu are tata, nu are mama”(adica nu doar nume dar CINE au fost) , probabil ca unul din parintii sai este din aceiasi grupa cu misteriosul tata al lu’ carmen iohanis, sau al monicai machiavella, , etc…Tocmai pentru ca este UN ASUPRITOR ( si -culmea- SE SIMTE INDREPTATIT sa fie!) cere maselor sa nu mai astepte ajutor de la guvern,etc., ca si cum nu asta ar fi prima sarcina si datorie a guvernului, SA-SI AJUTE CETATENII, iar ajutorul cel mai sanatos este INDEPLINIREA CORECTA A ATRIBUITIILOR, cat si UN GUVERN( conducere generala a tarii) CAT MAI REDUS NUMERIC, tocmai pentru ca „bugetofagia” este un termen specific tarilor precum Romania, iar coruptia devine quasigenerala in guvernari prea mari,…Iar realitatea romaneasca este clara: o IMENSA CLASA DE PARAZITI INSTITUTIONALIZATI, care fura orice plus valoare, si -ca intr-un vis cu nebuni- si saboteaza orice idee care ar stopa degringolada actuala si ar repune tara in randul natiilor prospere si respectate…

 6. Specialisti in prea multe lucruri. (avocat.net) (…)____——____Pe vremuri, adica pe undeva pana pe la 1900, existau personaje cu adevarat docte, iar aceasta deriva din capacitatea lor si din dorinta lor , dar – in parallel , si nu se putea altfel- si din stocul REDUS de informatii pe care il avea lumea la anii respectivi , cea ce permitea unei minti natural iesita din comun cat si antrenata permanent, sa fie o adevarata Enciclopedie, si chiar -filtrand acele informatii- respective persoana sa gaseasca solutii fezabile, la diversele probleme ale societatii…Dar „Toate-au fost la vremea lor, Ceva exagerat…” si vremea a trecut mai incet sau in zbor, iar stocul de informatii a devenit mai mult decat paramount, in sfarsit, nu este minte umana(poate nici artificiala, inca) sa cuprinda toate informatiile ultimelor secole, care nici macar nu au tendinta de a scadea, de a ramane in platou , ci, dimpotriva, se inmultesc rapid…In acest context intelepciunea (aplicata in social)nu mai deriva din memorie prodigioasa , rapiditate de raspuns, etc., ci din puterea analitica, adica folosirea logicii si a rationalului(***) pentru rezolvarea problemelor, mai pe scurt, SPECIALIZAREA autentica este raspunsul, si chiar ultraspecializarea, deziderate applicate in lumea libera ( occidentala(USA, Japonia, Vestul Europei, etc.) si mimata in tari precum Romania, unde obtinerea unei diplome, echivaleaza cu profesionalism, desi , si in particular, cat si in masurarea efectelor la scara nationala, evidentele spun ca extrem de multi din „specialistii” nostri, sunt doar posesori de diplome, ba chiar de doctorate in te miri ce… Solutia, aplicata si la politic si la social, se regaseste -totusi- in texte vechi de mii de ani, texte ramase valabile si pentru azi, si -desigur- am sa ma raportez la cele biblice(pe care -SE PRESUPUNE- avem cunostinta de ele), unul zice” Arata-mi credinta ta din FAPTELE tale…”, deci arata-mi calitatea ta de conducator din faptele tale ( si nu doar din vorbe) si o sa te aleg, etc., INSA tot Biblia spune ca „Ecumenul trebuie sa fie om cu copii chivernisiti la casele lor…”, cea ce presupune (luand in considerare definitia clasica a generatiei), ca aceasta persoana trebuie sa fie ca varsta macar de 45 de ani, iar translatand in politica ( si guvernare), principiul ar trebui sa fie ceva sfant (adica de necalcat)…Asta nu inseamna ca am sa cer (oricum ar fi in zadar) ca alesii (la orice nivel) saNU MAI fie tineri plinii de vorbe mari si tinere pline de nuri , nu se poate legifera asa ceva, adica ar fi o discriminare bazata pe varsta, insa pot cere romanilor sa gandeasca putin la acest aspect si -in mod politicos- sa SE ORIENTEZE (pentru mai orice functie si pozitie de conducere) spre persoane trecute de 45 de ani si care TREC SI PROBA „faptelor de vitejie”, adica au un palmares si professional DAR si general-social f. bun, si -sunt sigur- in fiecare comunitate exista asa persoane, dar asa cum ne raportam si la „credinta strabuna”-adica doar o mimam , cu buzele- este evident ca asa procedam si in acest caz, alegem si propulsam spre varf, ori tineri plini de fumuri( care -unii/unele- ajung la puscarie) ori indivizi corelati serios( chiar daca inaparent) cu fostele forme de „conducere” a tarii( nomenclatura si securitate), care fac orice , doar pentru a-si recastiga pe deplin privilegiile pierdute, in mare parte…(*** -practic, rationalul si logica sunt singurele criterii de luat in considaratie, daca vrem sa ne detasam -ca varf- de restul regnului animal)…

 7. Medicii trimisi in R. Moldova s-au intors in tara. Orban, Tataru si Arafat s-au dus in vama sa-i astepte .(…)___—-___ Pe semen ca „marii nostril conducatori”, merg pe principiul unei maxime zisa de Marylin Monroe, adica ” mai bine ridicol, decat plictisitor”, este clar ca acesti indivizi nu-si mai dau seama de cat de mare si ridicol este populismul lor ieftin, probabil ca si echipa medicala in cauza s-a simtit stanjenita de o asa primire, practic, aceasta primire arata de parca respectivii ar fi revenit din prima calatorie pe Luna(etc.) a romanilor sau -macar- ca au adus ceva cu ei, inestimabil…Realitatea trebuie sa fie ca acesti ultimi trei (care au speriat vestul si vor sa sperie si estul!), sunt manipulati de ihan, iar mesajul este pentru Dodon & comp., referitor la primirea (inacceptabila, de acord) facuta de acesta , echipei romanesti…

 8. Citu: Pericolul cel mai mare pentru vine din Parlament. Proiectele populiste pot arunca Romania in haos
  Ministrul Finantelor, (…) ____—–____este f. adevarat asa cum este f. adevarat ca pericolul general este generat de el insusi(plus orban si ihan) , pentru ca nu au curajul (sau vointa) sa faca cea ce trebuie, mai ales ca (fiind in opozitie), bagau la puscarie o gramada de pesedisti, acum s-au linistit, tocmai pentru ca si ei sunt in aceleasi situatii, adica platesc sute de milioane de euro/luna( in salarii si pensii, la stat), clientelei parazatire a statului si natiei…///

  2-China este vulnerabila in fata unui nou val de coronavirus din cauza lipsei imunizarii de grup, avertizeaza un epidemiolog
  (Duminica, 17 Mai 2020, ora 10:40)(…)///2- (Romania)Peste 30.000 de mii de oameni au trecut prin vama , fara control epidemiologic.(…)///3-IPS Teodosie impartaseste mai multi copii cu aceeasi lingurita, desi e interzis (Video) – UPDATE Arhiepiscopia il apara, Patriarhia reactioneaza dur(…)_____—–_____ Nu numai China ci orice alta tara este in aceiasi situatie, este posibil sa faca exceptie tarile unde nu s-au impus restrictii si unde infectia s-a raspandit in toate directiile si pe toate palierele, si -in final- a rezultat imunitatea de grup, prin trecerea prin boala(chiar usoara sau inaparenta)-cu restrictii specifice, pentru copii, batrani si bolnavi cronici-, dar China (desi una din marile aglomeratii posibile ale mapamondului- 145 loc/kmp- in general, altfel densitate uriasa in orase),va face -din nou- fata cu succes si la al doilea val(care este f. probabil), pentru ca uzeaza de metode autoritare de a impune regulile dorite(necesare, in asa caz), pana la obtinerea unui vaccin eficient…Pe de alta parte , dezordinea civica , dar si institutionala(cazurile de mai sus , cat si multele exceptii si precedente admise de guvern), din Romania, pana la urma vor conduce la infectarea masiva a populatiei, cea ce va demonstra ca era mult mai inteligent ca, de la inceput, sa fi lasat ca boala sa curga de la sine, era completata in cel mult 2 luni , si probabil cu doar o mie de decese(clar, prin corona-v.), varianta aleasa de guvern (impulsionata de eternul populism de opereta, adica total fals, asa-zisa grija „pentru cetatean”) va conduce la mult mai multe decese, iar economic, s-a obtinut deja o catastrofa, greu de suportat , si care va induce multe alte probleme sociale, inclusiv medicale…

 9. „Diferenţele enorme” dintre ajutoarele de stat acordate de țările UE pot distorsiona piaţa unică – comisarul european Margrethe Vestager
  de Iulian Soare ,-CursDeGuvernare.ro-
  (18.5.2020) Daca nu se mai poate un plan Marshall (cu bani americani), Germania si-a croit propriul plan Marshall, dar tot cu banii altora, desi arunca si o halca buna si francezilor , adevarat , vioara a doua in UE…Poate acum vor intelege mult mai multi, de ce Anglia a parasit uniunea, A STIUT ca la aparitia unei asa crize( nu neaparat epidemiologice) , Germania si Franta vor face corp comun pentru a trage focul sub oala lor, pentru ca insasi formarea acestei uniuni cu Germania si Franta la varf, nu pot fi gandite decat ca si o forma de revansa impotriva Angliei, care a aratat celor doua adevarata clasa, prin istorie…Se stie ca marii ganditori germani au trebuit sa se refugieze in Anglia pentru a-si scrie operele si a nu deveni subiectul opresiunii si intemnitarii nationale- nu mai amintim de infrangerea din al DRM, in mare parte datorata Angliei, asa cum -din Franta- permanent au fugit in Anglia mii de persoane de inalta tinuta morala si intelectuala, tocmai pentru a scapa de persecutiile statului francez…Ilustrativ este insasi cazul celui mai mare Premier al tuturor timpurilor de pe mapamond, W. Churchill, evreu la a sasea generatie,(de cand a) fugit din Franta, la unul din evenimentele (religioase) care au lovit permanent Franta(si care au si pus-o pe locul 3-4 , desi conditiile ei naturale sunt de locul I, in Europa), apoi Emile Zola a fugit si el in Anglia pentru a nu fi incarcerat doar pentru ca a avut curajul sa denunte coruptia din armata franceza( cazul Dreyfus-1931, care arata ca deja, o parte a armatei franceze simpatiza cu nazismul inca neoficializat), iar ceva mai tarziu, insusi generalul De Gaulle cerea Angliei sa primeasca Franta la sanul sau(al Angliei),in sfarsit -se pare- ca posteritatea politica a celor doua tari s-a simtit umilita si -tot timpul- au mocnit o dorinta de razbunare, pe care stiau ca nu o pot aplica decat impreuna, desi Anglia este mult mai mica decat oricare dintre ele, dar istoria confirma ca aceasta tara insulara este de peste o mie de ani, LUMINA LUMII…Mai mult, aceasta miscare(de fonduri) confirma si ca UE este deja penetrata de ideologia est-europeana, adica de practicarea si acceptarea faramiturilor(de catre cei mici) a faptului „Cine imparte, partes-i face!”

 10. Previziunile OMS sunt cumplite: Al doilea val lovește Europa și poate urma un val dublu în lume, cu numeroși morți.(…)__—___

  „…This ain’t no technological breakdown
  OH NO, THIS THE ROAD TO HELL…”( The Road To Hell-Chris Rea)
  2-erata la coment. de mai sus: ” parte-si face „

 11. Este America un stat eșuat?.

  (David Jimenez–19.05.2020)

  Chiar dacă ,… Rezerva Federală oferă linii vitale de dolari altor bănci centrale, inclusiv acelora din țările în curs de dezvoltare…””…. „rol esențial în asigurarea plății directe în numerar de 1.200 de dolari pentru majoritatea americanilor. Ajutorul pentru șomaj s-a transformat temporar de la unul dintre cele mai puțin generoase sisteme occidentale în „cel mai generos sistem din lume” (potrivit The Economist). Iar în momentele critice ale pandemiei, establishmentul din Washington a evitat ispita austerității…”___—-____ exact ce spuneam intr-un comentariu mai vechi, ECONOMIILE MARI, isi pot permite sa tipareasca bani multi, chiar f, multi , incat-iata!- ajuta si Banci Centrale ale altor tari…Iar aceasta actiune chiar are acoperire- cum spuneam- intr-o economie flexibila si puternica, care se poate reporni intr-o singura zi, cu toate motoarele turate la maximum, mai ales ca aceasta economie poate sustine-si in asa crize- cea mai puternica armata din lume, in Romania armata nu a fost in stare sa protejeze nici macar investitiile vitale (ca ex., distrugerea sistemului de irigatii) pentru economia romaneasca, cel putin populatia a inteles( sau ar FI TREBUIT sa inteleaga), ca de o asemenea armata NICI NU MAI ESTE NEVOIE…Cat despre „austeritate”, poate ca a existat (sau nu) „ispita austeritatii”, insa realitatea este ca aceasta criza a dobarat multe, multe preturi(cea ce aparent ar fi un lucru nice!- dar nu este chiar asa!), totusi , a fost o sansa de a se consuma din milioanele de tone de produse conservate(prin frig, sau altfel), pentru ca o asa economie(asa cum am spus) are intodeauna imense stocuri de orice fel de produse, inclusiv de lux…

 12. Romania: Proiect de tara.(…)___—–___apropos de „proiect de tara”, am citit(in 30 de ani!) mii de „proiecte de tara”, care NU spun nimic concret, practic dau apa la moara guvernarilor, care observa ca populatiei ii place trasul de fire dulci, printre dinti, adica -in final- aceste proiecte de tara consolideaza pe cel existent , dus ” pe culmi” de orice guvernare(care-evident- este mersul din dezastru in dezastru), PROIECT DE TARA, inseamna BANI si NU imprumutati sau obtinuti prin vanzari en gross a resurselor(***), acest proiect -cu adevarat- de tara consta IN ERADICAREA PARAZITISMULUI INSTITUTIONALIZAT, adica REDUCEREA PARLAMENTULUI la max. O SUTA, care inseamna economii de milioane /luna, REDUCEREA NUMARULUI DE ADMINISTRATII TERITORIALE(judete) LA MAX. ZECE, care inseamna economii de ZECI DE MILIOANE/LUNA, REDUCEREA SERIOASA A NUMARULUI DE TAIETORI DE FRUNZE (la caini) IN ADMINISTRATIA CENTRALA SI LOCALA, care inseamna ECONOMII de zeci de milioane/luna, REDUCEREA MASIVA A PERSONALULUI ARMATEI, care inseamna ECONOMII de zeci de milioane/ luna, TRIMITEREA IN JUDECATA a marilor devalizatori(adica mai intreaga conducere a tarii, de dupa „89) si(pe langa incarcerare) CONFISCAREA INTEGRALA SI EXTENSIVA (deci si colateralele) a averilor acestora, cea ce inseamna VENIT DE SUTE DE MILIOANE la trezoreria statului, si alte masuri enumerate de mii de ori, da, toate acestea ar trebui sa fie PROIECTUL DE TARA al Romaniei, iar fara acesta nu exista nicio alta optiune , decat trena Europei, ba si „mai bine”, Romania risca chiar dezintegrarea statala si teritoriala -NU ESTE O EXAGERARE- dorita sau macar usor acceptata chiar de multi romani neaosi, din Ardeal si Moldova, care stiu si ei un lucru clar, ca „Patria este acolo unde-ti este bine”, asa ca ardelenii ar accepta o „stapanire” ungureasca si moldovenii o integrare in R.Moldova, unde Rusia -la momentul sensibil- va revarsa sute milioane de euro, dolari, etc. pentru a-si consolida influenta in R.Moldova Mare….Cat despre un Plan Marshall, chiar se poate face si ar avea si sens si beneficii, iar o idee din articolul de mai sus(inserat) dovedeste ca administratia americana inca ajuta alte tari, NUMAI CA , de curand tot aceasta administratie a spus raspicat Romaniei ca nu mai emite fonduri nerambursabile(sau alte ajutoare), PENTRU CA SUNT FURATE de insasi conducerea tarii, dar si in aceasta situatie (Plan Marshal ideal, adica finantare nerambursabila externa) acest plan poate fi pus in aplicare, dar -cum spun mai sus- PRIN NOI INSINE, adica acel REAL proiect de tara, prin care Statul sa recupereze miliardele furate ( chiar daca -parte- legalizat, prin salarii si pensii, la stat, non-sens) si sa le investeasca in economie cat si direct, spre populatie, care consumand, forteaza cresterea (si eficientizarea) productiilor autohtone…

  (***- resurse nu numai vandute „cu ridicata”, dar si mult, odios de subevaluate, tocmai pentru ca mapamondul afacerilor stie ca Romania este una dintre cele mai corupte tari din lume, si chiar cu cateva mii de euro dati „pe sub masa”, vor obtine preturi pe care nici cei mai verosi capitalisti , nu ar fi indraznit sa le viseze macar…)

 13. Ne imprumutam din ce in ce mai scump: Care e situatia in alte state .”…Eurostar…grafic…”
  Marti, 19 Mai 2020,) ___—-___Deci s-a terminat luna de miere a lui catzu, nici nu trebuie prea mult comentat, revin cu comentariul din Februarie, idiotul chiar nu a inteles nimic, adica , ca daca el nu a facut ce trebuia(Moratoriul amintit de sute de ori) pierde si darul initial…..///24/02/2020 la 01:35
  Florin Citu: Am promis lucruri fantastice si asta facem! Economia confirma

  (Duminica, 23 Februarie 2020, ora 14:11)

  „Dobanzile SCAD pentru ca investorii…” ___—-___ FOLOSIREA SUPERLATIVELOR SUPREME , MA FACE SA CRED CA ACEST CATZU NU PREA MAI ESTE IN TOATE MINTILE, PROBABIL ca daca ar mai avea pe inca unul in echipa, s-ar declara 2nd set de „The Fab Four”, asa insa raman la tripleta „catzu-Numidu, S.Hungaricus si mai-marele lor, Bubalina albinotica de Sibiu…Chiar daca nu luam in considerare ” lauda de sine, nu miroase a bine” trebuie sa ne gandim ce sta in spatele unei asemenea fantastice declaratii, cred ca-mai degraba- sta frica ca vor face rahatul praf si – ca si cei dinainte- incearca se braveze…iar despre „dobanzi” el stie precis la ce se refera, la faptul ca primul lor imprumut a avut o dobanda mai mica, asta nu inseamna ca ” ulciorul va merge de multe ori la apa”, acest imprumut a fost un test, iar ei nu-l trec, pentru ca singura solutie este (asa-zisa) AUSTERITATE( de fapt o minima normalizare), insa SELECTIVA, si nu aplicata intregii tari CI DOAR la cateva sute de mii de indivizi cu salarii si pensii(la stat) total iesite din orice minim bun-simt si ratiune, cat si alte cateva masuri enumerate, care ar fi si de bun-simt, dar -mai mult decat orice- ar fi salvatoare pentru situatia actuala…O alta latura a declaratiei sale , deriva din insistenta asupra valorii dobanzilor, semn clar ca intentia lor este sa faca noi imprumuturi, ca si cum o tara (realmente SUPERBOGATA RAPORTAT LA CEL PUTIN 30-40% DIN TARILE LUMII, INCLUSIV raportat la Japonia, economia Nr. 3 in lume, zeci de ani la rand fosta Nr. 2) ca Romania este predestinata ( prin saracie- altfel prin SARACIRE) sa traiasca prin imprumuturi si milogeli…

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: