Hrituc.ro

Blog personal de analize politice
Pavel Filip, soldatul care execută ordinele orbește!

Pavel Filip, soldatul care execută ordinele orbește!

În Republica Moldova s-a pornit un război dur pentru înlăturarea Guvernului Chicu de la putere. Opoziția presează zi de zi. Se joacă cu toate armele. De la declarații politice și până la racolări ale unor deputați pentru spargerea majorității. Se caută formarea unei noi majorități parlamentare și instalarea unui guvern pro-european.

În acest război, un personaj politic poate înclina hotărâtor balanța. Este vorba de Pavel Filip, fostul premier și actualul șef al PDM. Dacă acesta s-ar muta din tabăra lui Dodon și ar veni cu deputații partidului său în tabăra opoziției, atunci am putea asista la o schimbare totală a paradigmei din Republica Moldova.

Ar fi o lovitură grea pentru Dodon, care înainte de alegerile prezidențiale ce vor avea loc la sfârșitul anului, ar rămâne fără Guvernul său pe care îl conduce prin intermediul unui premier-marionetă.

Pavel Filip cunoaște foarte bine miza acestei mutări. Știe că dacă pleacă acum de lângă Dodon, acesta ar intra extrem de slăbit în cursa pentru prezidențiale și ar putea pierde. Când a optat pentru intrarea în alianță cu PSRM, Filip a știut că va primi ”imunitate”, că nu se va alege cu dosare penale. I s-au oferit și câteva funcții, cu acces la logistică și la bani, iar în schimb trebuia să asigure votul în Parlament, pentru menținerea guvernului pro-rus și să aducă o parte din electoratul PDM către Dodon, în alegerile prezidențiale.

Pavel Filip nu a fost niciodată un geniu politic. El a fost omul care a stat la umbra lui Plahotniuc, cel care conducea PDM și care trasa direcțiile guvernului. Chiar dacă era premierul în funcție, Filip nu avea curajul să iasă din cuvântul lui Plahotniuc. Profilul lui este cel al unui om care are nevoie întotdeauna de un ”șef”. Nu este un lider înnăscut, nu transmite forță, nu transmite încredere, pare mai mult un ”funcționar de bancă”, un contabil care așază cifrele în registru. Are nevoie de indicații, are nevoie de garanții, nu are viziune și nu are propriul drum.

În toată activitatea sa de premier, a fost susținut de România, a primit sprijin de la UE. Părea un bun tehnocrat. A avut câteva rezultate bune în mandatul său, dar asta și datorită faptului că a avut o echipă în spate foarte competentă și aici nu mă refer neapărat la miniștri. Plahotniuc a stat ca un ”paratrăsnet” între el și opoziție, între el și propriul partid.

Filip a ascultat orbește de Plahotniuc până în ultimele momente. Nu a ieșit din rând, chiar dacă liderul de atunci al PDM a comis câteva abuzuri prostești. În momentul în care au fost anulate alegerile în Chișinău, Filip a tăcut mâlc. Nu a făcut nimic să împiedice acest abuz, care până la urmă a fost și primul pas către sfârșitul epocii Plahotniuc.

Recent, Filip spunea că: ”În acel moment mă aflam la Washington, și duceam discuții cu Mike Pompeo, iar când s-a aflat că alegerile au fost anulate, discuțiile acolo nu au fost deloc plăcute. Atunci l-am telefonat pe domnul Plahotniuc și i-am spus că este ultima lovitură în adresa conducerii. Nu am fost de acord cu asta, dar nu am avut atunci vreo dovadă ca să acuz conducerea partidului că a influențat decizia CC”, a declarat Pavel Filip în cadrul emisiunii „ О нас” de la Jurnal TV.

Deși era premier, deși putea să amenințe cu demisia, să provoace o criză politică care să îl facă pe Plahotniuc să cedeze și să se revină la decizia privind anularea alegerilor, deși avea o grămadă de posibilități, de la dialog cu ambasadele și cancelariile străine și până la alte mijloace legale, Filip a preferat să stea cuminte, în banca lui. Nu s-a exprimat la acel moment nici public. N-a acționat, n-a vorbit, a tăcut, deși era omul care putea face ceva.  Acum are chiar tupeul să spună că ”nu avea dovezi”.

În ultimele zile ale regimului Plahotniuc, în iunie 2019, când PSRM și-a dat mâna cu DA și PAS și au convocat Parlamentul pentru votarea Guvernului Sandu, când se vedea din avion că partida este pierdută, Filip nu a ieșit din rând. Ba mai mult, atunci declara că ”nu acceptă noul Guvern învestit și nu intenționează să cedeze fotoliile noilor miniștri ales”.

În momente cruciale, când într-adevăr putea să aibă inițiativa, să aleagă să joace corect atât pentru Republica Moldova, cât și pentru partidul său, atunci când putea să îl determine pe fostul lider PDM să nu treacă granițele roșii, el a preferat să fie soldatul care execută orbește ordinele.

Liderii politici se pot vedea cel mai bine în momente grele. Atunci își dau testul. Atunci arată dacă pot să conducă, dacă au viziune, dacă știu să pună binele comun mai presus de interesul lor.

Filip nu este un lider. Este un ”bun executant”. Iar acțiunile lui din trecut ne arată și modul în care va acționa acum.

 

Nu îl va părăsi pe Dodon, până ce acesta nu va fi debarcat. Va rămâne lângă președintele pro-rus, chiar dacă interesul Republicii Moldova acum este altul.

 

Și Filip știe că este nevoie de finanțarea UE, că acum statul moldovean este izolat din punct de vedere diplomatic. Fostul premier are imaginea exactă a ceea ce înseamnă susținerea UE și a României, ce înseamnă ajutoarele financiare pentru bugetul statului moldovean. Filip știe că Occidentul vrea un guvern pro european la Chișinău, cu care să colaboreze și pe care să îl ajute, dar acest lucru nu este prioritatea numărul unu. Pentru Filip acum este importantă strict poziția lui. Trebuie să rămână cu imunitate și cu micile avantaje pe care i le-a oferit ”șeful său actual”. Fostul șef Plahotniuc a murit! Trăiască actualul șef, Dodon!

10 comentarii

 1. din toate ideile articolului rezulta ca acest filip este exact ca in titlu si -prin urmare- nicio speranta pentru R. Moldova, cu exceptia a ceva magic, sau moartea lui Dodon prin coronavirus…Si -as zice- ca nici atunci nu este o garantie, am o impresie(si greu de verificat) ca f. multa populatie este -real- pro-rusa, acest filip, chiar daca oportunismul este prima sa caracteristica, totusi, el reprezinta o masa deloc de neglijat…

 2. Atac dur al premierului moldovean la adresa Romaniei: Geme de cea mai mare coruptie. MAE spune ca declaratiile sunt inacceptabile.-22 Mai, 2020-(…)___—-___ sigur ca sunt inacceptabie aceste declaratii, pentru ca NUMAI ADEVARUL SUPARA, iar prin gura acestui Ion Chicu, vorbesc zecile de diplomati acreditati in Romania, care -cum am spus de multe ori- ar fugi oricand de la asa post(ca locatie) dar au obligatii de serviciu, si trebuie sa-si castige si ei o paine…Banuiesc eu, multi dintre diplomatii straini acreditati la Bucuresti, sunt cumva ca si pedepsiti si trimisi in Romania…Cel mai important este ca nu numai politicul si administratia gem de coruptie, dar si as zice- MAI ALES- asa-zisa! justitie, care asteapta (in cazuri selecte- adica unde „darul” a fost consistent) sa se prescrie-fapta- prin trecerea timpului , plus alte mii de forme de magarii, prin care (asa-zisa!) justitie este groparul-sef al tarii…

 3. Specialişti din Armata României, misiune în SUA, în contextul pandemiei COVID-19(…)_____—-_____ asta este o palma serioasa pentru Dodon, Filip & Comp., adica daca si americanii au nevoie de ajutorul romanesc…///\2- 

  Pe ce te bazezi, ma, al lu’ Parizianu’?
  Petrisor Peiu(Duminica Mai 24, 2020)

  Auzindu-l pe Ludovic Orban… Coriolan Draganescu ( „Tempora” de I.L.Caragiale)….
  Sa ne aducem aminte si de ce nu are Romania suficienti bani pentru a face investitii:

  – Pentru ca plateste pensii special exagerate mult prea multor oameni (aproape 200.000)
  Daca Ludovic Orban ar fi vrut sa faca si altceva decat promisiuni ar fi impozitat pana acum pensiile speciale, ar fi REDUS CU CEL PUTIN UN SFERT numarul urias al bugetarilor,…”_____—–____Sincer, imi pierdusem orice sperante cu acest Petrisor,(***) insa se pare ca unora le vin mintile la cap, spre/la batranete, si -vorba cea, ” Mai bine mai tarziu…”, insa inca are minusuri la curaj, nu vrea sa spuna si celelalte parti ale ecuatiei(pe care Eu le-am descris de mii de ori de peste ZECE ani), adica si REDUCEREA armatei cu macar 75%, eliminarea popimii de la orice minime plati , desfiintarea unor consulate si chiar ambasade, micsorarea masiva a academiei romane, terminarea ” fundatiilor” sustinute de la banul public(taxe), etc. etc., pentru ca -EVIDENT- este singura SALVARE a Romaniei…(***-la fel si cu G. Liiceanu, care a scris o carte cu „Isus al meu”, pe care nu am citit-o dar din recenzia Tatianei Niculescu, am inteles ca si acesta G.L. este pe drumul maturizarii, pentru ca oricine crede in baliverne (nici macar o singura data verificate sau -macar- verificabile!) este inca copil si insasi Biblia zice ” Cand eram copil, gandeam ca un copil…”)

  Pe ce te bazezi, ma, al lu’ Parizianu’?
  Petrisor Peiu(Duminica Mai 24, 2020)

  Auzindu-l pe Ludovic Orban… Coriolan Draganescu ( „Tempora” de I.L.Caragiale)….
  Sa ne aducem aminte si de ce nu are Romania suficienti bani pentru a face investitii:

  – Pentru ca plateste pensii special exagerate mult prea multor oameni (aproape 200.000)
  Daca Ludovic Orban ar fi vrut sa faca si altceva decat promisiuni ar fi impozitat pana acum pensiile speciale, ar fi REDUS CU CEL PUTIN UN SFERT numarul urias al bugetarilor,…”_____—–____Sincer, imi pierdusem orice sperante cu acest Petrisor,(***) insa se pare ca unora le vin mintile la cap, spre/la batranete, si -vorba cea, ” Mai bine mai tarziu…”, insa inca are minusuri la curaj, nu vrea sa spuna si celelalte parti ale ecuatiei(pe care Eu le-am descris de mii de ori de peste ZECE ani), adica si REDUCEREA armatei cu macar 75%, eliminarea popimii de la orice minime plati , desfiintarea unor consulate si chiar ambasade, micsorarea masiva a academiei romane, terminarea ” fundatiilor” sustinute de la banul public(taxe), etc. etc., pentru ca -EVIDENT- este singura SALVARE a Romaniei…(***-la fel si cu G. Liiceanu, care a scris o carte cu „Isus al meu”, pe care nu am citit-o dar din recenzia Tatianei Niculescu, am inteles ca si acesta G.L. este pe drumul maturizarii, pentru ca oricine crede in baliverne (nici macar o singura data verificate sau -macar- verificabile!) este inca copil si insasi Biblia zice ” Cand eram copil, gandeam ca un copil…”)

 4. Paradoxul prosperității – Clayton M. Christensen

  „Sărăcia este un fenomen extins la nivel global …E nevoie de investitori, inovatori și antreprenori care construiesc afaceri …”____—-___”Cand vine vorba despre bani, toti avem aceiasi religie.”(Victor Hugo)- pornind de la aceasta realitate probata in toate milenile scurse, si stiind ca investitiile inseamna bani(in primul rand) se poate vorbi de o reala -si evidenta- esafodare a bogatiei si saraciei, la nivel global, regional, national si chiar individual, insa exista un lucru comun-si global- in aceasta ecuatie, anume definirea termenului de saracie, si este foarte evident ca a fi sarac in Norvegia NU echivaleaza NICI PE DEPARTE A CU A FI SARAC in Madagascar, etc.(ceva asemanator), ecuatia bogatie/saracie trebuie privita prin prisma PUTERII DE CUMPARARE LOCALE si EXISTENTA DE BUNURI SI SERVICII AFORDABILE, CAT SI PRIN PRISMA serviciilor si beneficiilor pe care un stat le POATE ACORDA LA (ASA-ZISELE!) PATURI DEFAVORIZATE…Orice sarac din tarile dezvoltate- inclusv tarile arabe „petroliere”) traieste (daca nu vrea neaparat altfel) mai bine decat vechii regi, sunt ticsite parcarile (de la cladirile birourilor de asistenta sociala) de masini, unele chiar de oarecare clasa,iar aceleasi servicii iti trimit si hrana acasa , ba iti cumpara si abonament la sala de gimnastica… E o enorma diferenta in a fi sarac in Danemarca , USA, etc. vs. multe tari africane si chiar cateva europene, iar Romania se cam afla printre ele, desi Romania-de la prima citire- arata ca are toate ingredientele naturale pentru a fi o TARA BOGATA CU CETATENI BOGATI, insa -la o citire mai atenta- se noteaza un lucru grav, SABOTAJUL NATIONAL ESTE COMIS SISTEMATIC, EXACT DE CONDUCATORI…

 5. Stupoare la Chisinau: Dodon va putea promova, evalua si sanctiona judecatorii dupa bunul sau plac.(…)_______—-______ Expresia respectiva (stupoare) este exagerata, acesta este „normal” avand in vedere intregul traseu al lui Dodon si contextul pilitic cronicizat, din R .Moldova…Cred ca maia sandu, daca este costienta de ce sansa gigantica a ratat, trebuie sa-si traga palme, de cate ori este singura, publice i-a tras chiar Dodon…
  -II- pentru ca top-ul afiselor este tinut inca de corona virus,iata 2 stiri care confirma ce spuneam eu pe la inceputul lunii MARTIE,adica despre relatia dintre sansa de a te intalni cu virusul si relatia referitoare la incarcatura care-ti patrunde in organism, care defineste aparitia bolii(cu exceptiile de rigoare), de unde si faceam o mica gluma( insa realista) si ziceam „Ferice de cei cu par in nas!”, adica un prim filtru(extrem de important) in procesul de infectare (de contaminare, in alte cazuri):1- Asistenta din Botosani ar fi murit din cauza concentratiei virale mari din organism – surse medicale(…)///
  2-Noul coronavirus ar prefera un anumit climat, in care se raspandeste mai rapid – studiu
  Peste jumatate dintre cazurile confirmate de COVID-19, boala provocata de noul coronavirus, au survenit in zone in care temperatura aerului era cuprinsa intre 5 si 15 grade Celsius,…”___—-____ a se vedea comentariile mele din Martie(si nu numai) de la articolul cu „Pavej Filip, noul Iurie Rosca…”

 6. Criza trezește monștrii
  Știm deja că extremismele, liderii mesianici, demențele și frustrările au însoțit în permanență istoria, cel puțin în ultimele secole, și au provocat conflagrații mondiale și masacre de tot felul.

  -Madalin Hodor-
  (19.05.2020)

  De asemenea, știm că ele își trag seva din crize (economice, sociale etc.). Sunt, dacă vreți, precum un virus latent, un microb care parazitează corpul gazdă așteptând un moment pentru a provoca boala…” „…Problema este că nu suntem într-un context firesc, ci, din contra, în acel context în care din această ciorbă toxică ne putem trezi într-o realitate extrem de periculoasă. Nu ar fi pentru prima oară în istorie. „____—–____ Am citit -in timp- mai multe texte semnate de M.H. si as zice ca -cel putin pana acum- acesta este unul dintre putinii care stie ce spune…

 7. 50 de procurori si 100 de grefieri vor fi angajati in parchete. Un procuror castiga peste 27.000 lei(…)///
  2-Catu: legea pensiilor, nesustenabila…”____—-____ Jmecher mare acest catzait la creirasul din dotare, nu exista bani pentru pensiile „prostimii”, dar vor fi din plin pentru cei 200 MII de pensionari cu mari pensii, pentru ca marele truc in aceste mariri consta in modul procentual de calcul, adica se va zice nu sunt bani, dar-totusie 25 lei, de 10 lei iar pentru cea mai inalta preapta de salarizare(si pensie) aceasta crestere sa fie de 5 lei(per total si nu LA SUTA!)… Si ce gaura in stratul de ozon s-ar face daca acesti procurori(care trebuie platiti bine, nimic de zis) ar castiga pe langa 15 MII lei/luna, cu doar cateva sute de lei mai putin decat seful statului, intre acestia trebuind sa existe alte cateva grupe decrementale, bazat pe functii si responsabilitati, adica seful statului sa castige aprox. 16 MII /luna, si decrementul sa fie de 100 lei pentru urmatoarea grupa , apoi de 50 lei, etc.Iar -macar pentru consecventa- trebuie sa repet ca singura SALVARE a Romaniei consta intr-un Moratoriu pe salarii si pensii la stat, care vor rezolva multe probleme, insa doar pe termen scurt, iar pentru a permanentiza situatia, trebuie facute reforme drastice , de genul celor explicate deja, parlament de max. o suta membri, reducerea armatei cu 75%,, mara 25% reducere in administratie, scoaterea popimii de la plati bugetare, d-( ce sacrificiu si generozitate!) pensiile se vor mari cu 1%, adica cei cu 20 mii lei/luna (pensie) vor primi un adaus de 200 lei, o suma nu mare, dar cu care poti face ceva, mai ales daca o gandesti pe termen mai lung(anual-2.400 lei), IN SCHIMB ce, cei cu pensii de O MIE LEI/luna vor primi un adaos de 10 lei, care nu REPREZINTA NIMIC, nici chiar pe un intreg an…Asta este marea Jmecherie a lui catzu, orban si ihan, pensiile si salariile(la stat- in special cele deja peste valoarea medie) trebuie sa beneficieze de un calcul INCREMENTAL si nu procentual general, adica cei cu pensii minime sa primeasca o marire cu( sa zicem) O suta lei, si incrementul sa fie -apoi- de 50 lei, desfintari de consulate si ambasade, de fundatii si masiva restructurare a (asa-zisei!) academii romane, etc., etc….

 8. _TEXTUL de mai sus a suferit o eroare de tiparire, mai jos este cel refacut: ”

  50 de procurori si 100 de grefieri vor fi angajati in parchete. Un procuror castiga peste 27.000 lei(…)///
  2-Catu: legea pensiilor, nesustenabila…”____—-____ Jmecher mare acest catzait la creierasul din dotare, nu exista bani pentru pensiile „prostimii”, dar vor fi din plin pentru cei 200 MII de pensionari cu mari pensii, pentru ca marele truc in aceste mariri consta in modul procentual de calcul, adica se va zice nu sunt bani, dar-totusi( ce sacrificiu si generozitate!) pensiile se vor mari cu 1%, adica cei cu 20 mii lei/luna (pensie) vor primi un adaos de 200 lei, o suma nu mare, dar cu care poti face ceva, mai ales daca o gandesti pe termen mai lung(anual-2.400 lei), IN SCHIMB ce, cei cu pensii de O MIE LEI/luna vor primi un adaos de 10 lei, care nu REPREZINTA NIMIC, nici chiar pe un intreg an…Asta este marea Jmecherie a lui catzu, orban si ihan, pensiile si salariile(la stat- in special cele deja peste valoarea medie) trebuie sa beneficieze de un calcul INCREMENTAL si nu procentual general, adica cei cu pensii minime sa primeasca o marire cu( sa zicem) O suta lei, si incrementul sa fie -apoi- de 50 lei,25 lei, de 10 lei iar pentru cea mai inalta treapta de salarizare(si pensie) aceasta crestere sa fie de 5 lei(per total si nu LA SUTA!)Si ce gaura in stratul de ozon s-ar face daca acesti procurori(care trebuie platiti bine, nimic de zis) ar castiga pe langa 15 MII lei/luna, cu doar cateva sute de lei mai putin decat seful statului, intre acestia trebuind sa existe alte cateva grupe decrementale, bazat pe functii si responsabilitati, adica seful statului sa castige aprox. 16 MII /luna, si decrementul sa fie de 100 lei pentru urmatoarea grupa , apoi de 50 lei, etc.Iar -macar pentru consecventa- trebuie sa repet ca singura SALVARE a Romaniei consta intr-un Moratoriu pe salarii si pensii la stat, care vor rezolva multe probleme, insa doar pe termen scurt, iar pentru a permanentiza situatia, trebuie facute reforme drastice , de genul celor explicate deja, parlament de max. o suta membri, reducerea armatei cu 75%, macar 25% reducere in administratie, scoaterea popimii de la plati bugetare, desfintari de consulate si ambasade, de fundatii si masiva restructurare a (asa-zisei!) academii romane, etc., etc….

 9. Deficitul bugetar a urcat la 2,48% din PIB, dupa patru luni
  (Miercuri, 27 Mai 2020, ora 22:04)

  „…Cheltuielile de personal au insumat 35,07 miliarde de lei, IN CRESTERE cu 6% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, reflectandu-se… salarizarea personalului platit din fonduri publice, cat si majorarile salariale aplicate cu 1 ianuarie 2020. Exprimate ca pondere in PIB, cheltuielile de personal reprezinta un nivel de 3,2% din PIB, cu 0,1 puncte procentuale peste nivelul din aceeasi perioada a anului anterior…”___—-___Nicio grija, catzu, orban si ihan deja „au perfectat” un nou imprumut, asa ca trai nineaca…Deci este evident ca personalul platit din fonduri publice( din taxe, etc.) este marea grupa bugetofaga si ca , macar in situatii de criza, aceasta grupa ar trebui redusa numeric, insa conducerea tarii mareste numarul parazitilor totali, si le da si mariri salariale, bonuri de masa, etc….Nu reprezinta acest lucru, largul bulevard al dezastrului?

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: