Moldovenii au vorbit la aceste alegeri. Acum, politicienii trebuie să înțeleagă semnalul!
După aflarea rezultatelor alegerilor locale din Republica Moldova, a început o luptă intensă pe comunicare: cine a câștigat sau nu alegerile locale. Au fost băgați în priză comunicatorii partidelor, trolii, publicațiile arondate partidelor politice. Dacă te uiți un pic în online, e un ”război” al opiniilor chiar mai mare decât a fost în campania electorală.
Fiecare încearcă să privească partea plină a paharului. PAS încearcă să acrediteze ideea că este câștigătorul acestor alegeri pentru că este primul partid ca procente obținute. Opoziția atât pro europeană cât și pro rusă pun accentul pe scăderea partidului de guvernământ. Pentru cititorul român, un tablou mai în detaliu poate găsi pe siteul www.alegeri.md
Dacă te detașezi de emoții, poți vedea că sunt doi câștigători ai acestor alegeri.
Moldovenii – majoritatea dintre cei care au votat au ales politicieni pro europeni. Chiar dacă nu au ales reprezentanți PAS, au pus ștampila pe politicieni pro vest. Au dovedit că sunt mai responsabili decât mulți politicieni din partidul de guvernământ. Au taxat greșelile făcute de aceștia, au arătat că nu se lasă șantajați de ideea că PAS e singura opțiune, dar nici n-au întărit partidele pro ruse.
Cel mai bine se reflectă acest lucru în numărul de voturi dat pentru consiliile raionale: Din 1 147 610 cetățeni ce au participat la vot, pentru PAS au votat 26,5%, adică un pic peste 304 000 de voturi.
PSRM a acumulat puțin peste 184 mii sau 15,6% susținere, PSDE puțin peste 65 mii sau 5,7%.
PLDM a obținut un scor politic de 3,78% la aceste alegeri.
Platforma Da a obținut 3,59%.
Moldovenii au dat un semnal important. Vor politicieni pro vest, dar nu depinde doar de ei ca peste doi ani, să existe o majoritate în Parlament care să continue lungul drum al procesului de aderare. Cel mai mult depinde de politiceni.
Al doilea câștigător – Ion Ceban. A reușit o performanță foarte bună, a obținut postul de primar din primul tur, dar și-a dus și partidul în Consiliul Municipal, obținând 85 553 voturi sau 7,45% la nivel național. În 2 ani, a reușit să facă un partid care a obținut un număr de voturi enorm. Asta îi dă șansa să joace și să își facă un partid parlamentar, să obțină scorul necesar intrării în Legislativ.
De oriunde ai privi, PAS a înregistrat un recul uriaș. Gunoiul nu trebuie ascuns sub preș. Este clar că scade în preferințele oamenilor și chiar dacă sunt și multe cauze obiective, important este ce se va întâmpla în viitor. Nu mai pot merge la infinit cu ideea „suntem singura variantă pro europeană”, nu mai pot trata de sus restul partidelor pro europene, nu mai pot șantaja emoțional electoratul.
Această idee trebuie să o priceapă înainte de toate partenerii externi ai PAS. Cei care de multe ori le girează toate prostiile politice și închid ochii la greșeli flagrante. Germania, Franța ajută Republica Moldova atât financiar, cât și logistic. Dar, au fost păcăliți cu același raționament. Nu există decât o singură variantă, PAS. Nu e așa și acum se poate vedea. Undeva trebuie să se ducă electoratul pro occidental care nu mai înghite toate greșelile și aroganțele PAS. Nu îi poți forța pe oamenii ăștia să voteze PAS șantajându-i emoțional.
Atât timp cât partidele pro vest de opoziție sunt hăituite, li se fură primari, li se blochează accesul pe presă, iar Vestul refuză să se întâlnească cu liderii lor măcar într-o întâlnire de 5 minute, atunci ajungem la acest efect și pierde toată lumea. Dacă liderii PAS sună în cancelarii și se plâng că politicanul X a criticat Guvernul și trebuie să se impună un embargou asupra lui, și asta se întâmplă, chiar nu e bine. Dacă liderii PAS își permit să pună întrebări reprezentanților unui guvern străin de ce analistul X scrie negativ la adresa lui, dacă își permit să transmită mesaje voalate de amenințare „cum îl facem să tacă”, atunci suntem departe de condițiile pe care trebuie să le îndeplinească statul moldovean ca să intre în UE. Și știu bine ce vorbesc și nu e nimic exagerat în rândurile de mai sus.
Aceste alegeri trebuie analizate la rece de către PAS. Trebuie să fie corecți și trebuie luate măsuri. Trendul e negativ. Partidul scade. PAS trebuie să rămână și după alegerile parlamentare din 2025 principalul partid de guvernământ în jurul căruia să se poată forma o coaliție, un pol pro european. Asta nu se poate întâmpla însă fără o analiză lucidă și fără o schimbare de strategie.
Scriam în FEBRUARIE 2022:
„Situația din Republica Moldova este mai mult decât îngrijorătoare. PAS, partidul de guvernământ cu orientare pro-europeană, este într-o scădere dramatică. Rămâne pe un trend descendent și se pare că nu poate schimba acest lucru. În mai puțin de 8 luni, partidul a ajuns la 22, 7%. Dacă în iulie, obținea în alegerile anticipate 52.80%, iată că scorul s-a prăbușit.
Nu este o soluție ascunderea adevărului, minimizarea pericolului. Știu că liderii PAS și-ar dori să se vorbească cât mai puțin despre acest lucru, dar ascunzând gunoiul sub preș, nu vei găsi niciodată rezolvarea problemei.”
PAS trebuie să facă un reset total! – Hrituc.ro
Mulți spuneau atunci: e timp să își revină. Nu, când ai o scădere atât de bruscă nu ai cum să revii la cifrele pe care le-ai avut. Trebuie să găsești soluții alternative. Iar soluția este una singură: să lași opoziția pro europeană să trăiască, să nu îi ostracizezi. Nu le vei putea băga oamenilor pe gât ce să voteze.
PAS nu și-a revenit deloc și nici nu are cum.
Cel mai bine se vede scăderea PAS atunci când vorbim de cifre absolute, de voturi acolo unde dominau, în fiefurile lor. Hâncești – acum 11 477 voturi, în 2021 vot politic – 2 4 917. Ialoveni – acum 16 033 voturi, în 2021 vot politic – 29 193. Strășeni – acum 13 951 voturi, în 2021 vot politic 22 537.
PAS este pe un trend negativ și nici diaspora nu o poate salva. Plusul care vine de acolo nu este suficient. Nimeni nu știe cât poate fi acel plus, dar ce poți ști sigur e că pierderile de voturi din țară se resimt și în diaspora pentru că oamenii comunică între ei, se influențează reciproc, rudele vorbesc, prietenii vorbesc. Și mai trebuie remarcat un lucru, acum anumiți primari s-au bătut pentru votul politic, ca să își asigure majoritatea în Consiliu. În alegerile parlamentare s-ar putea să acționeze cu frâna de mână trasă, să nu își pună toată forța în joc.
Analizați cifrele, puneți-le în diverse simulări și vedeți ce Parlament veți avea? Majoritate absolută nu va mai avea niciun partid. Dacă Ceban va intra în Parlament și va fi a treia forță, ce veți face? Ce va face PAS dacă nu va lega punți cu PLDM și PSDE ? Dacă ei nu vor intra în Parlament și voturile lor se vor redistribui?
Drumul spre aderare e lung. Republica Moldova are nevoie de un Parlament în care forțele pro europene să poată face un guvern. Dacă ești politician PAS responsabil la ora asta, te uiți de unde pleci și te gândești ce ai în față în următorii doi ani. Nu stai și te limitezi în discursul: diaspora ne va salva.
Același lucru trebuie să îl facă și Cancelariile din Vest. Moldovenii au vorbit la aceste alegeri. Acum, politicienii trebuie să înțeleagă semnalul!