Hrituc.ro

Blog personal de analize politice
Iohannis, NATO și viitorul României!

Iohannis, NATO și viitorul României!

Anunțul privind o eventuală candidatură a președintelui României la șefia NATO a adus prilejul unor noi dezbateri. Cum era de așteptat, imediat tabăra contestatarilor președintelui au început să spună că nu avem nicio șansă, că fostul premier olandez Mark Rutte este favorit.

Trebuie spus, în primul rând, că alegerea Secretarului General NATO se face prin consens, adică toate statele membre NATO trebuie să ajungă la un numitor comun. Pe cale de consecință, chiar dacă Rutte pleacă acum din poziția de favorit, asta nu înseamnă că lucrurile nu se pot schimba.

Intrarea lui Iohannis în cursă complică lucrurile pentru alegerea viitorului Secretar General NATO. Din acest moment, încep alte negocieri, alte jocuri de culise. Se pun pe masă noi probleme, noi provocări.

În acest moment, România transmite un mesaj extrem de important. Vrem să contăm mai mult! Ne asumăm faptul că putem să fim la conducerea NATO, ne asumăm o schimbare de poziției. De la intrarea în NATO am stat cuminți și am ”învățat”, ne-am pregătit, acum este momentul să jucăm în liga mare. Am făcut un prim pas când am reușit să obținem funcția Secretar General Adjunct, dar mandatul se termină, e momentul să mai avansăm un nivel.

Este o atitudine ușor naivă o astfel de abordare sau nu?

Suntem la granița NATO, suntem primii care păzim această frontieră și trebuie spus că avem cele mai mari riscuri. Încă de acum câțiva ani buni am fost lăudați că suntem principalii contributori la coșul de informații NATO pe zona de est. România a făcut o evaluare exactă când a spus că Rusia nu se va opri în Crimeea. A avut dreptate. Ba mai mult, a atras atenția înainte cu ceva timp că peninsula Crimeea va fi atacată, dar pe atunci nimeni nu a crezut-o.

În războiul din Ucraina am fost în linia întâi. Am livrat informații, am facilitat transportul de armament din vest, am dus logistică acolo unde era nevoie, am livrat muniție de tip rusesc pe care noi o mai aveam în depozite și de care ucrainenii aveau nevoie și probabil am mai făcut și multe alte lucruri de care încă nu s-a aflat public. Atât ucrainenii cât și vesticii ne-au lăudat pentru contribuția noastră esențială.

Am alocat 2% din PIB din primul an de mandat al lui Iohannis. Am avut trupe care au luptat alături de trupele americane și care au fost lăudate. Am vărsat sânge românesc pentru apărarea valorilor Lumii Libere.

În acest context, depunerea candidaturii poate fi privită ca o decizie asumată, dar și ca un gest de normalitate. Ne încadrăm, ne-am câștigat dreptul să vorbim mai mult în cadrul acestei alianțe. Pentru că înainte de persoana lui Iohannis este România și acum se transmite acest mesaj în toate Cancelariile: România vrea să conteze mai mult, vrea să își exploateze mai bine poziția geografică.

Și în politica externă funcționează același principiu: dacă nu ceri, nici nu ți se va da. Funcționează interesele. Chiar dacă suntem prieteni și aliați, înainte de asta contează interesele fiecărui stat.

Noi și restul țărilor din zona noastră suntem cei mai expuși. Rolul României în zonă a crescut enorm în ultima vreme, mai cu seamă că Ungaria a deviat de mult, iar Polonia încă se recuperează. Noi și Turcia avem o importanță deosebită în regiune. Federația Rusă vrea de mult o ieșire la o ”mare caldă” pentru interesele sale economice.

Știm că de multe ori vestul a tranzacționat cu Federația Rusă. Franța ne făcea rusofobi, Germania folosea Moldova în negocieri și cumpăra preferențial gaz de la ruși. Cancelariile din Vest tranzacționează mai ușor cu Rusia, au tendința să facă compromisuri mai mari. Situația în SUA este delicată. Venirea lui Trump poate da toată lumea peste cap.

În aceste condiții, este datoria României să fie mai vizibilă, mai vocală, să fie mai activă în jocul ”greilor”.

În cazul ideal în care Iohannis ar ajunge la șefia NATO, câștigul României ar fi imens. Poziția noastră s-ar întări, am avea altă forță de negociere, altă statură la nivel internațional. Corelând poziția geografică, rolul pe flancul estic și funcția de la nivelul alianței, ne-am întări poziția ca stat din toate punctele de vedere, siguranță, economie, relații internaționale. Să nu uităm, noi suntem unii dintre cei pe care Putin i-ar dori cel puțin în zona de influență rusă, dacă nu mai mult.

Așadar, depunerea candidaturii lui Iohannis nu trebuie tratată super flu, doar din punct al intereselor mărunte de politică dâmbovițeană. Aceiași oameni care țipau că România nu face nimic pentru Ucraina, acum critică demersul, spunând că intrăm într-un conflict cu cei care și-au exprimat susținerea pentru fostul premier olandez. Au tăcut după ce Ucraina a spus cu subiect și predicat că am avut un rol esențial. Acum limbile s-au dezlegat, au ieșit la atac, într-o încercare de a duce totul în derizoriu.

Trebuie văzute toate aspectele cu toate implicațiile. Nu e un simplu act de manifestare a voinței. E parte dintr-o strategie mai amplă de creștere a rolului în regiune. Chiar dacă Rutte sau altul va câștiga, România nu va pierde din această candidatură. Am transmis un semnal puternic, suntem aici, ne facem datoria, dar vrem să avem și poziția  pe măsura contribuției pe care o aducem.

9 comentarii

 1. iohanis premiat de o asociatie americana(Presshub0…”___–___hapul indulcit , pentru a inghitzi mai usor galusca, TOTUSI, inca nu putem zice Alea jacta est, e bine sa mergem pe zicearea mioritica, ” sa nu zicem hopa, pana nu sarim gardul’, chiar daca 99,99 % lucrurile sunt setate, poate doar Boris Johnson ar mai putea produce o schimbare in simpatiile declarate…Probabil ca americanilor le este teama ca obiceiul inradacinat al lui iohan se va perpetua si in aceasta functie si intotdeauna locotenentul iohan( nu a fost facut colonel de iliescu?!) isi va aduce cu el -in deplasari- pe sublocotenentul translator in Engleza…

  LevSt. 22/04/2024 LA 23:49
  România ar cumpăra 54 de obuziere K9 Thunder produse în Coreea de Sud. Expert asiatic: Sunt foarte rapide(…)////2- Primele imagini cu Klaus Iohannis în Coreea de Sud. Șeful statului a mers în zona demilitarizată, alături de soție (…)__–__nu mai comentam obiceiul pomenit mai sus(„merarul, cu catzelusa dupa el”*), dar aceasta „coincidenta” este o alta Jmecherie sasaita,adica nici prin vise nu ajungea in SK, daca nu cumpara ceva, si inca ceva ce NU ne foloseste la nimic, daca chiar ar cumpara artilerie, aceasta ar trebui sa fie antiaeriana, nimeni nu o sa ne atace sapand transee in valuri, ci din/prin aer, insa acest targ * inca cu „ar”), poate fi un avertisment catre USA, ca „nu mai cumpar armament de la voi,, daca nu ma puneti sef la NATO, sau macar pe la UE”, adica o incercare de santaj…Oare de ce nu VINDE ceva SK, ci cumpara?! Din Africa a cumparat planul de extindere a desertului de la Dabuleni, din Brazilia , direct de la indigenii de pe Amazon, a cumparat sute de baterii de sarbacane(si „munitia” aferenta!), acum CUMPARA sin din Asia ceva, Romania se imprumuta ca sa cumpere si sa-l tina pe trantor in vacante dupa vacante….E greu sa-ti mai poti face o impresie corecta despre poporul roman…

 2. iohanis: „Romania nu va trimite combatanti in Ukraina …Nu există nicio ameninţare directă la adresa României”__–__Daca confunda Romania cu functia sa, putem accepta ca nu exista o asa amenntzare, la modul iminent, pentru ca el -ca persoana- se poate apara, inclusiv -si mai ales- prin fuga „strategica”, oriunde in Romania, dar mai ales in afara…Nu acelasi lucru se poate spune si despre tara, Romania este o tinta f, posibila chiar si armat, insa Romania este -la zi- amenintzata mai subtil, prin cresterea logaritmica a datoriilor( din orice sursa) si -automat- a cresterii deficitului bugetar, care fac tara si mai atractiva pentru o lovitura militara sau tentativa de secesiune…

 3. Si iata o mostra de criminalitate din partea celui care vrea sa fie recunoscut ca dascal, individul care prin marea inselatorie(Romania educata) a distrus si ce mai era bun in invatamantul romanesc, foloseste -ca de obicei- un limbaj de lemn si sforaitor, facandu-se a nu sti nimic despre realitatea din al doilea titlu, amandoua la zi, de pe „ziare.com”:Mesajul inspirațional al lui Iohannis pentru copii, de 1 Iunie: ”Să vă urmați mereu visurile cu mult curaj”…///2- Realitatea cruntă din România, făcută din nou publică de 1 Iunie: 41,5% dintre copii se află în risc de sărăcie şi excluziune socială(…)

 4. Candidatura ratata a…”(Mihail Dobre) „… doar in nume propriu…”__–__de fapt chiar a facut-o, insa in spatele mastii numite Romania, tocmai pentru a-si camufla megalomania , incercand sa o suprapuna peste interesul tarii…Insasi episodul cu zona demilitarizata (sau tampon) dintre cele 2 Korei, dovedeste ca individul a incercat sa insele perceptia decidentilor in NATO si -desigur- sa apara el, in fata romanilor, precum conducatorul nord-korean, pe un cal alb, simbolul invingatorului…Nu i-a mers, pentru simplu motiv ca NATO are psihologi de valoare (chiar daca necunoscuti publicului), care l-au citit de mult pe iohan, adica un sociopat megaloman , total nereceptiv la realele nevoi sociale, cat si alte „boli” de caracter, de care individul sufera… -II-
  sa speram ca -macar pentru el insusi- aceasta furca in rat , este o trezire la realitate, insa inca este posibil sa i se panseze rana cu o functie inalta pe la UE, pentru ca UE este sufocata de functionari inalti de prin fostele tari comuniste, care -este evident- se simt in largul lor inconjurati de alte galme neocomuniste, decat de profesionisti ca cei Englezi, care tocmai pentru asta au comis Brexit-ul, anticipand ce va ajunge UE…///2- ” Cine adună cioburile a 10 ani de mandat la Cotroceni”
  „Sfârșitul unui fals suspans”, așa a descris Agenția France Presse anunțul de retragere a candidaturii președintelui român la funcția de secretar general NATO.
  (Raluca Alexandrescu-25.06.2024)
  ” într-o Românie din ce în ce mai provincializată, mai enclavizată și mai sufocată de marile succese ale reformelor în republica tuturor posibilităților. …negociator…”___–___ exact asta credea individul( sau i s-a insuflat de catre „sfatuitorii cei de taina”) , numai ca a costat Romania UN MILIARD de dolari, acesta a fost pretul cumpararii de armament sud-korean, in schimbul plimbarii megalomanului in zona neutra(dintre Sud si Nord Korea), sperand el, ca astfel lumea (si mai ales J.Biden) va intelege ce mare negociator si mediator este, plus , un curaj magnific*, sa se bage -voluntar- in borta naparcii! Da, individul este megaloman pana la psihoza, asta am spus dupa primele lui luni de domnie, sunt sigur ca si altii au vazut acelasi lucru, nenorocirea este ca nu i-au spus-o direct, exceptie ceva nemti” de ai lui”(* nu m-ar mira sa aflam -candva- ca a platit ceva milioane de $ si K. de Nord, pentru a fi sigur ca nu vor trage focuri de arma, in acea zi, la acea ora, in acel loc…///
  -III-iata un nou exemplu, prin care se probeaza ca anumite tari/personalitati inteleg ca UE a devenit o afacere banoasa pentru indivizi , prin cumetrii de tot felul, desigur chiar si numai pentru impresionantele salarii, plus alte bonificatii si -overall- pierdere de timp oficializata, adica „dolce far niente”…Giorgia Meloni se arată ofensată de modul în care se obțin cele mai importante funcții din UE: ”Un gigant birocratic invaziv” (…)

 5. „Venirea lui Trump poate da toata lumea peste cap…”///2- Revolutia oranj (Ciprian Cucu) Trump..Kim Jong Un – pe care l-a numit „un tip foarte deștept, foarte puternic”….”___—___aparent, o dclaratie valida, avand in vedere ca respectiva persoana, reuseste sa tina sub control peste 25 milioane de oameni, iara asta pentru mai bine de 50 ani, avand in vedere ca acest kim este -de fapt- mostenitorul…Deci ideologia s-a impamantenit si prelungit in timp, iar in teorie cat si practica , ideologia lor( self-reliance+ incredere in sine, bazeaza-te pe tine, etc.) are un mare sambure de adevar si baza, numai ca -cat stim noi, K. de N. este f. secretiva- este extremizata, lucru care duce la exploatare si oprimare a maselor f. intensa…Pe acest model si ceausescu a fost si „destept si puternic”, numai ca n-a fost mai degraba mai destept, ca sa-si poate exercita puterea pe mai mult timp si sa poata sa o transfere „printzisorului”, care oricum n-ar fi domnit prea mult, alcolismul omoara si plebe si printzi…

 6. „Vrem sa contam mai mult!…”___—___de acord, dar trebuie sa fim la inaltimea cererii , macar la nivele inalte, ori in Romania se constata ca analfametismul functional are noi valente, practic suntem contemporanii si actorii „Epocii de Dezeducare”: ” Traversând deșertul României „educate”
  Nu există la ora actuală politici publice convingătoare și eficiente la nivel național sau local pentru a crește calitatea actului educațional în mediul rural, deși fenomenul este semnalat de mulți ani.
  (Raluca Alexandrescu-09.07.2024) „…fruntasi la analfabetism functional…”___—___cred ca acest sindrom national este si mai intens, este prezent si la populatia adulta, chiar si sub forma vizarii unor grupe mari de lucruri, aici -as zice – este vorba de grupa, clasa CIFRELOR, se pare ca populatia Romaniei nu mai intelege( desi citeste) semnificatia, simbolul , valoarea cifrelor,pentru ca -altfel- ar trebui sa fiarba cand citesc zilnic de imensele datorii si de noile imprumuturi, dublate de uriasele cheltuieli pentru noua nomenclatura, mai sufocanta decat cea comunista..

 7. Cum arată avionul privat cu care a plecat președintele Klaus Iohannis în SUA. Zborul a decolat din Sibiu

  ( Alexandra Ion Marti, 09 Iulie 2024, ora 18:20)Tipul de avion cu care a plecat președintele klaus iohannis în SUA .”…a plecat marţi, 9 iulie, din Sibiu, spre SUA…Angel Tîlvar și Luminița Odobescu, s-au confruntat cu proleme din cauza protestelor piloților de la Tarom. …”___—___va imaginati cat a pierdut compania Tarom si tara-in general- doar pentru a construi o scuza pentru inchirierea exorbitanta a aceleiasi aeronave(Loxenburg), pentru ca tot scenariul este o fabricatie, pilotii au fost manipulati in acea „greva”, este imposibil ca aceasta sa nu fi fost facuta de catre noua securitate, hartie higienica-ca si armata- pentru sasul calator…

 8. „…Vestul a tranzitionat cu Federatia Rusa…”_–__asta spuneam doi ani in urma(2), la exceptionalul articol al lui Valentin Naumescu(Războiul pe care toată lumea va pretinde că l-a câștigat. Cine va câștiga pacea?-22-03-2022-Revista 22) , iar la zi, chiar asta se si intampla*(1) ‘Contract umilitor impus Rusiei pentru vânzarea de gaze. Iranul profită imens de pe urma pierderilor Gazprom…”(ziare.com)/// (2) LevSt. – 03-23-2022

  „…Vestul va trebui să mențină sancțiunile împotriva Rusiei lui Putin și după încheierea armistițiului cu Ucraina…”___—-___ sunt de acord si cu aceasta ultima idee, cu completarea ca Vestul, fiind pragmatic(de unde rezultatele), va forma aceste sanctiuni prin ierarhizari si -mai ales- prin preturi, Rusia va avea acces pe diversele piete, insa va trebui sa vanda cum dicteaza Vestul..(*totusi, Rusia are RESURSE URIASE, si-si poate permite orice…)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: