Hrituc.ro

Blog personal de analize politice
Savonea se transformă în actor politic!

Savonea se transformă în actor politic!

Integritatea șefei CSM, Lia Savonea, este din ce în ce mai mult pusă la îndoială.

Magistrații au început procedura de revocare acum câteva luni. Adunarea Generală a Curții de Apel Brașov, în 25 februarie, a demarat procesul și i-au imputat șefei CSM faptul că și-a încălcat atribuțiile.

În comunicatul lor se spunea foarte clar:

”Cu majoritate de voturi (21 de voturi pentru), în temeiul articolului 51, litera g) din Legea nr. 304/2004, se hotărăște inițierea procedurii revocării din calitatea de membru al Consiliului Superior al Magistraturii a doamnei judecător Lia Savonea, justificată de modalitatea de promovare a propunerilor de modificare a legilor justiției, prin nerespectarea dispozițiilor articolului 38, alineatul 5, din Legea nr. 317/2014, întrucât prin adresa nr. 1177/29 ianuarie 2019, care a reprezentat inițiativa adoptării ordonanței de urgență, s-au încălcat atribuțiile CSM, în sensul că propunerile nu au fost supuse atenției Plenului CSM”

Cu toate acestea, chiar dacă și Adunarea Generală a Judecătorilor de la Curtea de Apel din Pitești a votat pentru inițierea revocării, se pare că doamna Savonea nu ține cont de nimeni și de nimic și își joacă în continuare rolul său.

Șefa CSM, Lia Savonea, devine din ce în ce mai mult un actor politic. Lasă deoparte legea pe care ar trebui să o respecte ad literam și ajunge unul dintre vârfurile de atac ale PSD-ului. Dacă până acum încerca să o facă mai voalat, ajutând partidul lui Liviu Dragnea să facă schimbări în legile justiției, de ieri doamna Savonea ne dovedește că are și calități de comunicator, devenind parcă un purtător de mesaj, aducând acuze la adresa președintelui Iohannis, prin intermediul comunicatelor de presă.

Șefa CSM a început să îl atace pe Iohannis, acuzându-l pe acesta că subminează ”rolul și autoritatea CSM” deoarece ”Dezbaterea propusă pentru ziua de ieri nu rezolvă problemele justiției care sunt complexe, recurente și constante în timp, iar cadrul în care întâlnirea a avut loc nu era cel menit să realizeze acest deziderat, ci dimpotrivă, față de momentul ales, respectiv în campanie electorală, există riscul ca justiția să fie folosită în scop politic”.

Cu alte cuvinte, consultările inițiate de Președinte pe tema „modificările recente și succesive aduse legilor justiției, ce au generat reacții atât în plan intern, cât și european”, nu au fost oportune.

Doamna Savonea s-a apucat să îl critice pe Iohannis pentru consultările la care au fost invitați reprezentanții magistraților (asociații profesionale și instituții judiciare).

Nu știm ce este neconstituțional în aceste consultări. Care sunt elementele care aduc atingere suveranității și independenței justiției? Șefa CSM nu a spus în cadrul întâlnirii că există elemente de acest gen. A preferat să facă acest lucru printr-un comunicat de presă, fără însă a aduce elemente concrete. Savonea spune că ne aflăm în campanie electorală. Fals, citiți legea! Campania electorală, așa cum este definită de actul normativ, începe cu 30 de zile înainte de ziua alegerilor. Și chiar dacă am fi fost în campanie, instituțiile funcționează și în acea perioadă. Șefului statului nu îi încetează atribuțiile decât atunci când își termină mandatul și asta se întâmplă abia după ce viitorul președinte depune jurământul. Așadar, are voie să își exercite prerogativele.

În cursul serii de ieri, Asociația „Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” a a ieșit public să condamne atitudinea șefei CSM. În comunicatul de presă ei spun că :

Considerăm că poziția președintelui CSM este neîntemeiată, cu atât mai mult cu cât instituția pe care o reprezintă este angajată într-un proces de definire a unor bune practici de conlucrare între sistemul judiciar, puterea legislativă și cea executivă (Proiectul TAEJ), aspect ce implică înțelegerea rolului de mediere a Președintelui României atunci când comunicarea între puterile statului este serios deteriorată și nefuncțională.

sursa 

Oricâte circumstanțe de bună credință am încerca să îi acordăm șefei CSM, atacul pe care l-a făcut la Iohannis nu putem să îl ignorăm în contextul acestor zile, acum când se pune problema desfășurării unui referendum care are ca temă Justiția. Pare o încercare de decredibilizare a consultărilor, pare un atac politic, iar doamna Savonea se poziționează într-un actor politic, care încearcă să ajute din ”lateral” PSD. Încearcă să vină în sprijinul social democraților, aruncând pete pe demersul constituțional – consultările – astfel încât să dea ”muniție” partidului.

La această abordare ne conduce și istoria recentă. Nu am uitat că doamna Savonea a avut o întâlnire cu doamna Dăncilă, la Guvern, ca să discute pe marginea OUG 7. Întâlnirea de atunci a fost normală și benefică pentru justiție, în condițiile în care magistrații nu au știut care a fost punctul de vedere susținut de Savonea cu privire la modificările OUG 7.

La acel moment, un număr de 303 judecători și procurori i-au cerut public șefei CSM să iasă și să spună care au fost modificările susținute la întâlnirea cu Dăncilă.

sursa

Iată că pentru doamna Savonea situațiile sunt diferite. Cu Guvernul se poate vedea, e constituțional, dar Președintele nu poate convoca consultări cu magistrații pentru că subminează rolul CSM.

Curat, murdar!

Lasă un răspuns