Hrituc.ro

Blog personal de analize politice
O sacrifică Iohannis pe Kovesi pentru a obține o victorie împotriva lui Dăncilă-Dragnea?

O sacrifică Iohannis pe Kovesi pentru a obține o victorie împotriva lui Dăncilă-Dragnea?

Condamnarea lui Dragnea la 3 ani și 6 luni cu executare dă speranțe multora, că sfârșitul politic al acestuia este aproape. Săptămânile următoare sunt cruciale pentru toate taberele. Susținătorii lui Dragnea vor face scut în jurul liderului și vor încerca să tragă de timp, sperând într-o decizie favorabilă dată de instanța superioară.

Tabăra anti-Dragnea nu poate aștepta decizia definitivă a instanței superioare. Orice zi în plus cu Dragnea la cârma PSD duce la pierderi imense și menține riscul suspendării lui Iohannis.

Mulți își pun speranța în moțiunea de cenzură, introdusă de liberali. Există foarte mulți care cred că moțiunea poate să ducă la dărâmarea lui Dăncilă și apoi la căderea lui Dragnea.

Într-o analiză recentă am spus că moțiunea are șanse reduse. Nu există încă nici numărul necesar de voturi, dar nici perspectiva post eveniment. Cine va fi următorul premier.

Pentru a-i da lovitura finală lui Dragnea, Iohannis trebuie să iasă din hibernare și să înceapă jocurile politice. El deține asul din mânecă. Desemnarea următorului premier.

Iohannis trebuie să ofere perspective tuturor celor pe care vrea să îi atragă într-un joc anti Dragnea. Are o misiune extrem de grea și care s-ar putea să îi aducă costuri de imagine extrem de mari.

Pentru a rupe o tabăra cât mai mare din PSD, pentru a aduce ALDE de partea sa, în concluzie pentru a strânge acele 233 de voturi necesare moțiunii, Iohannis trebuie să ofere câteva lucruri extrem de importante.

Acesta este un scenariu de lucru, bazat pe ce și-ar dori o parte din cei care au puterea de a-l înlătura pe Dragnea.

 1) Premier desemnat de la PSD

PSD-iștii care pot vota împotriva moțiunii au nevoie de garanții, că nu vor pierde puterea și vor avea în continuare acces la funcții. Probabil, nemulțumirea față de Dragnea, în interiorul PSD, este mare dar, în acest moment, aproape toate filialele se înfruptă din tortul guvernării. Nimeni nu va dori să îi arunce peste bord pe Dragnea-Dăncilă dacă asta înseamnă și pierderea puterii. Vor prelungi situația, vor trage de timp, încercând să găsească soluții alternative.

Pentru a aduce câți mai mulți PSD-iști la vot, pentru a da o șansă moțiunii, este nevoie ca Iohannis să le ofere un premier convenabil și să mențină PSD la putere.

Acest lucru îi va aduce lui Iohannis câteva din punctele pierdute. Numirea celui de al patrulea premier de la PSD ar fi greu înghițită de electoratul președintelui, care este din ce în ce mai nemulțumit de jocul mult prea ”moale”, pe care acesta l-a făcut de la preluarea mandatului.

PNL, partenerul președintelui, ar fi total demobilizat după o mișcare de acest gen.

 2) Capul lui Kovesi

Ar fi una din primele condiții pe care ALDE și PSD tabăra anti Dragnea le-ar pune. Să nu uităm faptul că șefa DNA nu este iubită, iar principalul obiectiv pe care l-au avut aproape toți politicienii a fost înlăturarea lui Kovesi și relaxarea luptei anticorupție. Relaxarea s-a produs în ultimul an, de când SRI a fost scos din joc. Acum, este nevoie de un om în fruntea DNA mai flexibil, în viziunea politicienilor.

Iohannis ar putea justifica această mișcare, prevalând-se de decizia CCR, invocând faptul că el este președintele care respectă Constituția.

Dacă ar semna decretul de revocare, imaginea președintelui ar avea de suferit, în special în zona electoratului #rezist, care nu acceptă compromisuri și care este total inflexibil la jocuri politice de acest gen.

Situația lui Iohannis nu este deloc ușoară. El este în poziția în care poate accelera căderea lui Dragnea, dar cu costuri considerabile de imagine. Este un scenariu care poate fi pus în aplicare, în cazul în care adversarii lui Dragnea pot fi aduși la aceeași masă.

Este de văzut ce va face Liviu Dragnea, cum va încerca să dejoace planul adversarilor, dacă va face un pas în spate pentru a salva Guvernul. Până acum, am văzut că Dragnea face totul pentru a scăpa de pedeapsă. Greu de crezut că acum, cu ștreangul la gât, va muta rațional.

Lasă un răspuns