Moțiunea a picat. Care este cruda realitate?
La această ora, în Parlament se votează moțiunea de cenzură. Moțiunea va pica, Guvernul Dăncilă va rămâne în funcție, iar Dragnea va avea un răgaz. Probabil, în zilele următoare vom vedea cum șeful PSD va spune că Guvernul a ieșit întărit din această luptă politică și va grăbi în Parlament schimbarea legislației penale.
Pentru electoratul PSD nu vor fi schimbări semnificative. În partea cealaltă, electoratul anti-PSD va fi din nou demobilizat, va încerca să găsească vinovați. Probabil, principalele ținte vor fi Orban și PNL, iar în plan secund USR-ul care beneficiază de circumstanțe atenuante, pentru că este un partid nou, fără experiență și care creează senzația că se bate mai bine decât PNL cu PSD, folosind, de multe ori, mijloace simbolice care au darul de a crea această senzație.
Din păcate, realitatea cifrelor nu poate fi contestată. Aritmetica parlamentară este clară. E de ajuns să te uiți pe site-ului Parlamentului pentru un calcul simplu, să vezi dacă există șanse sau nu pentru o moțiune. Nu au existat, în ultima vreme, mișcări în PSD care să dea senzația că se poate rupe o grupare ce ar putea vota împotriva moțiunii, nu au fost negocieri între ALDE și opoziție și nici nu a existat vreun lider care să încerce să facă aceste lucruri. Iohannis a stat în turnul de fildeș și a crezut că dacă îl înaintează pe Vlase la conducerea SIE, va rupe norii.
Electoratul anti-PSD trebuie să accepte realitatea tristă. Un guvern se dă jos prin moțiune de cenzură, cu voturile necesare. Cineva trebuie să lucreze pentru a obține aceste voturi. Din păcate, foarte mulți români au crezut altceva, au avut alte așteptări. Acest lucru se întâmplă pentru că încă sunt sub influența fostului actor politic de la Cotroceni, a lui Traian Băsescu, a stilului impregnat de acesta, fără să își dea seama însă, că în acest moment suntem în alt ”film politic”.
Băsescu reușise să imprime senzația că atunci când face o mutare, are deja pregătit un plan și sunt în lucru câteva scenarii, care prevăd inclusiv mișcările adversarului.
Mutările făcute de Iohannis, nominalizarea lui Vlase, chiar și anunțul că va mai candida pentru încă un mandat, au dat senzația că este un plan gândit, au creat așteptări în ochii unor români, că se poate face ceva. Am văzut în online reacții de genul ”sigur are un as în mânecă”, “mutarea cu Vlase va rupe PSD”.
Datorită stilului fostului președinte, mulți cred că mutările făcute de Iohannis sunt din același registru. Iohannis a beneficiat de energia creată de Băsescu, de percepția formată că președintele este cel mai puternic jucător. Dar acum, pe finalul mandatului, ”percepția formată de Băsescu” va fi lucrul care îl va trage cel mai tare în jos pe actualul președinte.
De la momentul în care a fost desemnată Dăncilă, Iohannis este din ce în ce mai contestat. Și atunci unii au crezut că este o strategie deșteaptă. Acum s-a dovedit că a fost o cedare și atât. După Vlase, mulți au crezut că este ceva ”la mijloc”. Azi, se poate observa că a fost doar o cedare, pentru a mai elimina un cap de acuzare, în cazul în care PSD începea procesul de suspendare.
PSD nu poate fi dat jos de la guvernare decât prin combinații politice, prin jocuri de culise, ce pot duce la formarea unei majorități. Dacă liderii opoziției nu le pot face, dacă Iohannis preferă stilul președinte monarh, care nu se implică în astfel de treburi, atunci va trebui să așteptăm scoaterea lui Dragnea din joc de către justiție, pentru că abia atunci va începe cu adevărat lupta pentru putere în PSD, sau viitoarele alegerile parlamentare.
Este momentul ca cei din tabăra anti-PSD să accepte cruda realitate. Iohannis nu este nici pe departe un președinte care poate juca politic, nu este președintele care să se priceapă la “sforării politice”. Nu este nici măcar președintele care să își ”țină” electoratul mobilizat doar printr-un discurs bun. Este pur și simplu un om de bună credință, dar fără priceperea necesară pentru un război cu PSD.
Sursa foto: Independent.md