Hrituc.ro

Blog personal de analize politice
Dragnea este din ce în ce mai disperat

Dragnea este din ce în ce mai disperat

Dragnea este din ce în ce mai disperat și nici măcar nu mai face eforturi pentru a ascunde acest lucru. Toate declarațiile lui, dar și comportamentul pe care îl are atunci când dă ochii cu ziariștii, arată că este într-o stare de maximă surescitare. Dacă, în urmă cu 2 săptămâni, răspundea unei jurnaliste cu o întrebare ”credeți că ăștia mă lasă să scap?”, acum două zile am văzut un Liviu Dragnea care cere sprijinul colegilor săi, pentru a merge înainte în lupta pentru salvarea sa. Bineînțeles, mesajul a fost ambalat sub formula “mergem înainte în bătălia cu statul paralel și realizarea programului de guvernare”.

„Eu merg exact înainte, fără ezitare. Cei care vor dori să meargă cu mine vor fi oameni curajoși. Cei care nu vor dori să meargă cu mine, înseamnă că vor fi niște lași, niște fricoși (…) Putem schimba toate aceste lucruri, dacă ne ajută și Guvernul, dacă toți membrii Cabinetului rup această rezervă pe care o au, dacă nu mai acceptă să fie conduși de funcționari, dacă nu mai acceptă să stăm în continuare în întârzieri de proceduri din cauza unor funcționari care ori sunt puși de unii sau de alții să întârzie sau să blocheze, ori au niște interese personale, ori sunt incapabili.”

„Dacă Guvernul, premierul, membrii cabinetului, partenerii de coaliție vor avea acest curaj, o să facem tot ce ne-am angajat. Este pentru prima dată când avem șanse reale să punem în practică un program de guvernare complet, nu bucățele, să nu mai lăsăm loc de șantaj.”

Președintele PSD a realizat că, deși s-a bătut în Parlament și a reușit să modifice Codurile penale, asta nu îi garantează și faptul că poate scăpa de o posibilă sentința nefavorabilă. Codurile au fost atacate la CCR și va fi un proces de durată.

Nici mișcarea cu suspendarea lui Iohannis nu i-a ieșit, iar tema este aproape îngropată. Ultimele declarații date de Tăriceanu i-au tăiat tot elanul lui Dragnea.

Dragnea a învins până acum în războaiele politice, dar rezultatele concrete nu au apărut și nici nu au cum să apară prea curând. Rămas fără miza suspendării, rămas fără războiul cu președintele, acolo unde putea proiecta faptul că Iohannis este ”șeful statului paralel”, lăsat în offside de Tăriceanu, Dragnea pare deja ca un sportiv căruia nu îi ies pașii și ratează săritura.

Partidul este satisfăcut, abuzul în serviciu a fost modificat, dar el, șeful partidului rămâne cu problema nerezolvată. Probabil, starea de spirit din interiorul PSD a fost surprinsă de președintele partidului și de aceea avem declarații de tipul “cei care vor dori să meargă cu mine sunt curajoși, cei care nu, sunt niște lași și fricoși”.

Iată că azi, avem o știre care provoacă breaking news: https://www.g4media.ro/exclusiv-liviu-dragnea-forteaza-adoptarea-unei-ordonante-de-urgenta-pentru-amnistie-si-gratiere-premierul-dancila-se-opune-la-acest-moment-si-ameninta-cu-demisia.html

Dragnea forțează o amnistie. Nu avem încă nicio confirmare a acestui scenariu, dar nu avem nicio infirmare. În orice țară, o astfel de știre era imediat negată, de cei implicați sau măcar de cei din aparatul Guvernului, dacă nu exista cu adevărat intenția de a face acest lucru.

Dacă Dragnea va forța amnistia, s-ar putea să asistăm însă la o prăbușire totală. O astfel de mișcare ar putea provoca o ruptură totală între ALDE și PSD. Chiar dacă, până la urmă, Dăncilă acceptă și este dispusă să semneze o astfel de ordonanță de urgență, ALDE ar putea să îl lase din nou în offside, așa cum a făcut-o și în cazul suspendării.  Ar fi momentul în care ALDE ar puncta din nou și ar arată că este partidul rațional din această alianță de guvernare.

Mișcarea disperată a lui Dragnea ar putea să aibă un feedback negativ chiar și în interiorul PSD. Până la urmă, nu sunt foarte mulți lideri județeni de partid care să aibă probleme penale grave și să fie disperați, astfel încât să încerce o salvare cu orice preț. O parte dintre liderii partidului știu și ei că este greu să ceri propriului electorat să accepte o amnistie, mai ales după o perioadă în care l-ai neglijat, iar toate acțiunile din ultimele luni au fost decriptate ca fiind făcute doar în interesul unor politicieni.

Disperarea îl împinge pe Dragnea la măsuri extreme. Cu cât trece timpul, probabil vom avea din ce în ce mai multe greșeli și nu este exclus ca, din disperare, Dragnea să se auto-detoneze și să piardă totul înainte de sentința de la ICCJ.

Sursa foto: RTV

Lasă un răspuns