Dodon va juca rolul pro europeanului. Până când?
Igor Dodon și-a schimbat discursul și atitudinea față de România. În ultima perioadă, președintele moldovean încearcă să transmită, prin mesajele sale, că vrea o relație cât mai bună cu statul român. Dacă în urmă cu câțiva ani sabota Ziua României și nici nu călca pe la ambasadă, dacă încuraja gesturi precum cel al deputatului socialist Bătrâncea, care a rupt harta României Mari sau afirma deschis că țara noastră dorește ”lichidarea Moldovei”, azi se adresează cu ”frații de peste Prut”.
Foarte mulți ar putea să creadă că această schimbare de atitudine este una normală, naturală și că Dodon chiar crede în aceste lucruri.
Din păcate nu este așa. Cine l-a urmărit de-a lungul vremii știe că este ”un cameleon” politic, că poate sări dintr-o extremă în alta, că n-are rușine să se poziționeze fix la 180 de grade, doar pentru a câștiga capital politic.
Ani de-a rândul a folosit Acordul de Asociere cu UE drept sperietoare. A amenințat, înainte de turul 1 al alegerilor prezidențiale trecute, că îl va rupe dacă ajunge președinte. Între tururi și-a schimbat discursul, pentru a câștiga electorat și a devenit mult mai soft în discurs.
Ziariștii de la Ziarul de Gardă au făcut un material despre inepțiile pe care le-a propagat Dodon. De la faptul că Acordul de Asociere cu UE n-a adus niciun beneficiu și până la faptul Moldova ar putea pierde Transnistria, sunt teze lansate de Dodon. Atenție, președintele moldovean are expertiză, este asistat de Moscova, are consultanți buni. Nu se pune problema că a făcut aceste afirmații în necunoștință de cauză. Nu! Le-a făcut conștient. S-a jucat cu mintea moldoveanului în funcție de interesul de moment. Dodon l-ar putea păcăli până și pe Iuda dacă ar vrea să își atingă scopul.
De ce și-a schimbat Dodon atitudinea față de România?
Dodon a folosit ”România” ca subiect și teren de confruntare cât timp a fost în opoziție și a vrut să își țină electoratul rus mobilizat în tranșee sau cât timp a fost în funcția de președinte, dar avea Guvernul Filip la butoane.
Dodon nu mai tipărește ziare în care să promoveze legenda ”jandarmului român care pălmuiește moldoveanul”, ci ține discursuri în care folosește expresii cheie, încercând să semnaleze că vrea încălzirea relațiilor.
Acum Dodon are responsabilitatea totală a guvernării. Este ”noul țar”, cu Guvernul său, cu președintele parlamentului, cu serviciile de forță.
Dodon dă semnale de deschidere și către UE și către România. Premierul Chicu la fel. Ai putea spune, dacă nu le-ai cunoaște trecutul, că au fost pro europeni de când s-au lansat în politică.
Toate aceste lucruri vin acum în contextul în care și SUA și România și UE transmit același mesaj: vom sprijini financiar Moldova, doar dacă reformele vor merge înainte. Este evident că reforma Justiției se va opri. Toată lumea face declarații, dar toată lumea încearcă de fapt să câștige timp. După ce pactul ruso-german a fost încălcat, după ce alianța pusă la punct de cele două mari puteri – alianța PSRM-ACUM – a fost destrămată, UE caută să vadă ce soluții mai poate avea. Este de menționat că Bruxellesul nu a dat niciun comunicat, nu a prezentat nicio poziție oficială, de asemenea, România nu a salutat instalarea Guvernului Chicu. Doar nemții au dat un comunicat nervos, în care au încercat să își arate nemulțumirea într-un mod evident.
Acesta este contextul pe care vin declarațiile lui Dodon. Și el știe că UE, SUA și România sunt nemulțumite de ce s-a întâmplat. România a atras atenția că se va ajunge la această situație. Germania a crezut că deal-ul cu Rusia va fi pe termen lung. Dar, s-a înșelat.
Dodon nu poate spera la ajutor financiar de la Moscova. Moscova nu dă împrumuturi. Moscova nu dă bani voluntar, nu face cadouri. Moscova încearcă tot timpul să câștige de pe urma oricărei înțelegeri.
Dodon vrea să adoarmă vigilența UE, vrea să adoarmă vigilența României, să câștige timp atât pentru el cât și pentru Moscova. Deși deține toate pârghiile puteri, Igor Dodon știe că nu deține încă puterea. Are nevoie pentru timp ca Moscova să-și așeze toată infrastructura pentru a putea lupta cu vestul.
Joacă rolul actorului rațional. Vrea să țină departe vestul ca să poată să își facă jocul în interior, să treacă de alegerile prezidențiale de la anul. Și Dodon știe că nu poți să te bați singur cu vestul. Fie vorba între noi, cred că a învățat ceva din epoca Voronin, din îndepărtarea acestuia. El nu poate lupta cu vestul, dar Rusia poate!
Chiar dacă acum Moldova are bani la buget pentru a-și plăti toate dările, tot nu se poate dezvolta. Moldova poate doar supraviețui, nu se poate dezvolta. Fără bani din vest, Moldova cel mult poate să își târâie zilele de pe azi pe mânie. Exodul va continua. Migrația se va mări, țara se va depopula și inevitabil criza se va adânci.
Președintele moldovean vrea să obțină momentan banii europeni, banii românești, liniștea din vest, pentru a ține Moldova sub guvernarea PSRM dar mai ales a Rusiei.
Tocmai datorită acestor motive, o să vedeți încă un an de zile cel puțin, un Dodon pro european, un democrat, un diplomat, iar dacă o să îi puneți și o biblie în mână fiți sigur că o să jure pe ea că iubește România”.
13 comentarii