Hrituc.ro

Blog personal de analize politice
Victoria Maiei Sandu trebuie consolidată!

Victoria Maiei Sandu trebuie consolidată!

Victoria Maiei Sandu este una extrem de benefică din punctul de vedere al imaginii externe. Deodată, Republica Moldova a devenit ”vedeta” la care se uită toată Europa. Prin această reușită, s-a proiectat în întreaga lume imaginea unui stat care alege un om onest, corect, care crede în valorile democrației. Cetățenii Republicii Moldova au ajuns să schimbe peste noapte imaginea pe care o avea tânăra Republică. Pare o despărțire ireversibilă de epoca sovietică.

Victoria a fost spectaculoasă mai ales datorită scorului, a diferenței mari dintre cei doi. Maia Sandu a reușit să îl învingă pe Dodon și în plan intern, iar în diaspora l-a zdrobit pur și simplu.

Sandu trebuie felicitată în special pentru ambiția și perseverența de care a dat dovadă. Și-a sacrificat câțiva ani din viață și a rămas în politica de pe malul Bîcului, luptându-se cu niște adversari extrem de duri, care nu ezitau să folosească orice mijloc pentru a câștiga.

Desigur, mulți vor face analize și comentarii privind modul în care a câștigat, strategia folosită, etc. În materialul de astăzi, chiar dacă e la cald, vreau să vă prezint provocările ce vor urma, pentru că greul abia acum începe. Așteptările oamenilor privind situația din Republica Moldova sunt extrem de mari, dar pârghiile principale se află în altă parte.

 

Victoria Maiei Sandu trebuie consolidată și asta nu se va face doar cu entuziasm și cu oamenii fericiți.

 

Câștigarea președinției de către Maia Sandu la acest scor îi conferă acesteia o legitimitate enormă și ea va beneficia de un capital de încredere pe care va trebui să îl folosească pentru a pune mâna și pe pârghiile de putere reale.

Republica Moldova este una parlamentară. Atribuțiile președintelui sunt extrem de reduse, iar un parlament ostil poate să îl transforme într-un ”președinte de decor”.

Contextul politic este unul extrem de greu. PSRM este principala forță din Parlament, are Executivul și mai mult de atât, socialiștii lui Igor Dodon au pus mâna pe instituțiile cheie. În unele instituții, controlul oamenilor este exercitat direct de către Moscova, nici măcar de către socialiștii moldoveni, vezi procurorul general, șeful serviciului de Pază și Protecție.

Maia Sandu este un președinte care este înconjurat numai de forțe ostile. Statul moldovean este acaparat și nu va fi ușor ca el să fie eliberat. Primul pas care trebuie făcut este schimbarea Guvernului Chicu și instalarea unui guvern partener. Aritmetica parlamentară ne arată că se va putea face acest lucru doar prin negocieri complicate, cu multe compromisuri și cu cedări care vor afecta imaginea președintelui proaspăt ales. Dar, nu există altă cale.

Situația pandemiei este extrem de gravă, situația economică este extrem de gravă și este nevoie de un guvern competent, care să lucreze în parteneriat cu președintele.

Republica Moldova nu poate ieși din criza actuală fără sprijinul UE și al României. Nu are banii necesari, nu are forța necesară. Republica Moldova trebuie efectiv salvată de la înec și asta se poate întâmpla doar dacă Vestul se aruncă decisiv în joc și o face fără ezitări. De data aceasta trebuie și Vestul să înțeleagă că nu mai poți face compromisuri cu Federația Rusă, care va dori să păstreze echilibru de putere și va încerca să își țină PSRM-ul la butoane.

 

Este momentul acțiunii!

 

Altfel, dacă totul va bălti, vom ajunge din nou în situația în care vom regreta, iar cetățenii vor fi dezamăgiți. Republica Moldova are nevoie de un Guvern de criză. Maia Sandu are nevoie de un guvern partener, dar acest lucru nu se va face peste noapte.

Oamenii trebuie să înțeleagă că victoria din alegerile prezidențiale este o gură de oxigen, dar nu va aduce schimbări peste noapte. Nici corupția nu va fi eradicată, nici sărăcia și nici pandemia nu vor fi oprite.

Este nevoie de timp, de o resetare totală a instituțiilor, de preluarea pârghiilor de putere. Va fi nevoie ca Maia Sandu să fie ajutată de către UE nu doar prin vorbe frumoase, mesaje de susținere ci și prin pârghii neconvenționale.

2 comentarii

  1. Klaus Iohannis va face o vizita oficiala in Republica Moldova, la invitatia noului presedinte Maia Sandu.(…)___–___ corect, victoria trebuie consolidata iar MS are doua optiuni serioase in mandatul ei, insa INAINTE DE TOATE, nu trebuie sa repete greseala facuta ca si pm, motiv pentru care ” a cantat numai o vara”(adica cateva luni), deci trebuie sa reziste ispitei de a cadea-din nou- in autoadulatie si contemplare(de „vedeta”), iar cele doua optiuni -dupa mine, la fel de bune- sunt ori accelerarea reformelor pentru aderare si integrare in UE(„bate fierul cat e cald”), ori realizarea MARII ASTEPTARI, alipirea la Romania, caz in care trebuie sa declanseze imediat, un plebiscit pentru ca- in viitor(daca raspunsul popular este „Da”)- se DELIGITIMEZE orice incercari de separatism…Aparent- prin aceasta invitatie-se poate spera ca MS inclina spre a doua varianta, ramane de vazut daca-si poate invinge si orgoliul de invingator si sef suprem al unei natii, macar pentru cativa ani

  2. Cum comenteaza locuitorii Moscovei pierderea alegerilor de catre Dodon: “Moldovenii sunt orientati mai mult spre Europa, in Federatia Rusa sunt pe locul doi”(…)

    -II-Liderul separatist de la Tiraspol, mesaj dupa ce Maia Sandu a castigat alegerile: Sunt gata sa cooperez(…)____—-____ daca nu este in situatia ” pentru o gura de oxigen” (adica trage de timp pentru a vedea ce si cum), acest lider pare ca-i da aripi Maiei Sandu, iar declaratia sa chiar poate fi onesta, bazata pe 2 lucruri verificabile si stabile -in timp-, primul este faptul ca multi cetateni din zona(probabil tot tineri) sunt plecati din tara pentru a face bani(prin munca sau oricum) NU in Rusia , CI tot prin Occident,cea ce obliga la un rationament simplu, adica acolo este vaca de muls si de ce nu am aduce-o acasa, si nr. 2, este vorba de “zvonurile” precum ca Putin se va retrage( eventual in senat) sau/si ca ar suferi de o afectiune asociata senilitatii, deci stalpul de otel al nationalismului rusesc se poate indoi oricand, iar acest lider separatist, fiind -probabil- realistic, accepta situatia, care pare a fi favorabila chiar lor, cetatenilor prorusi, si cu care -insasi rusii moscoviti- par a fi intelegatori, cu demersul lor proeuropean…

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: