România, o țară cu instituții prăbușite
Instituțiile statului se prăbușesc. Încrederea în ele scade de la lună la lună. Pe zi ce trece, vedem războaie între instituțiile statului român. Toate aceste războaie sunt pornite din interese politice, lupta a devenit extrem de dură, pe toate palierele și consecințele apar inevitabil.
Clasa politică e la o cotă redusă de încredere. Pensii speciale, imunități, votul în Parlament care oprea cercetarea penală în câteva cazuri, promovarea mediocrilor, crearea sentimentului că politicienii sunt cetățeni de rang unu, cu privilegii, cu un statut special față de cetățenii de rând, au dus la formarea unei percepții negative la adresa politicienilor. Chiar dacă sunt și politicieni extrem de bine pregătiți, onești și care pun interesul țării mai presus de interesul de partid, aceștia ajung să se piardă într-o majoritate care formează o imagine negativă.
Guvernul României
Poate cel mai slab Guvern din istoria României. Un premier care abia articulează cuvintele, dar care reprezintă țara în exterior, nu este luat în serios nici măcar de membrii PSD. O marionetă pusă într-o funcție, doar pentru că șeful de partid vrea să aibă control total. România pare blocată. Absorbția fondurilor europene este dezastroasă, pesta porcină bântuie țara, învățământul este la pământ, autostrăzi doar pe hârtie și ferească Dumnezeu să te îmbolnăvești.
Justiția
Lupte în interior. Ministrul Justiției vrea să scoată inamicii din sistem. Încurcă procurorii între ei, face evaluări la comandă politică. Comisia de la Veneția este ignorată, codurile se schimbă la comandă. Procurorii protestează în stradă, vorbim despre complete cu dedicație, doar pentru că unii judecători de la ICCJ sunt favorabili lui Dragnea.
Președintele
Omul cu cea mai mare legitimitate pare defazat, depășit de un joc politic prea dur pentru el. Nu a știut cum să poarte o bătălie cu cei pe care acum îi face ”infractori”, iar aceștia folosesc toate armele pentru a-l face un președinte decorativ. Până și votanții lui recunosc că este slab și reprezintă o soluție, doar pentru că nu există o alternativă.
Instituțiile de forță
Ministerul de interne s-a decredibilizat după protestele din august. Serviciile secrete par prinse într-o luptă internă. Apar cazuri precum ”valiza” din Teleorman și toată România râde și își dă coate. Senzația e că s-au scurs niște informații care să poată fi prelucrate de un site. Nimeni nu crede povestea ziariștilor care au primit valiza, privirile se îndreaptă spre serviciile de informații. O acțiune pusă prost în scenă, care din start a decredibilizat sursa și creează impresia că jucăm cu toții într-un telenovelă ieftină.
Sunt sigur că lista poate continua. Pot fi adăugate multe lucruri pe lista care arată faptul că am ajuns o țară anormală, cu instituții șubrede, care zi de zi se fac de râs. Dragnea a întors țara cu fundul în sus. Nu este însă numai vina lui. Nu a mâncat porcul singur și nici a ajuns la putere fără susținere. La tot acest tablou, ne uităm și la:
Instituțiile de presă
Cele mai cunoscute televiziuni de știri sunt în slujba politicului. Și-au asumat tabăra și prestează, seară de seară, conform strategiei indicate din sediul de partid. Cetățeanul, fără acces la alte surse de știri, este manipulat zi de zi. Mai există câteva site-uri de știri, care încearcă să prezinte corect informația, dar e de ajuns să ne uităm pe o cercetare sociologică și să vedem că prea puțini oameni își iau la acest moment informația din online, ca să realizăm faptul că este o bătălie total inegală între aceste site-uri și televiziuni.
În condițiile în care încrederea în instituții scade pe zi ce trece, viitorul pare sumbru. Toate aceste lucruri vor afecta România în perioada următoare. O țară nu se poate guverna, nu poate progresa, când cetățenii nu mai au încredere în instituții. Ferească Dumnezeu de o criză majoră. În 2008, când a început criza economică, am avut instituții mult mai puternice și care au putut face față greutăților. Acum, pe acest fond, este greu de spus cum am trece printr-o nouă criză în cazul în care ar apărea.