”Tandemul” – elementul de noutate al acestei campanii prezidențiale
Negocierile dintre PLUS și USR s-au încheiat. Dan Barna va fi candidatul alianței pentru președinția României și Dacian Cioloș va fi candidatul pentru funcția de premier.
Campania electorală, care se va desfășura în această toamnă, ar putea fi un pic diferită față de cele din ultimii ani. Acum, în această campanie, s-ar putea să avem, datorită PLUS-USR, o campanie făcută în tandem. Prezidențiabilul și premierul. Până acum, în campaniile trecute, deși se discuta despre posibilul premier, nu se punea accentul decât pe candidatul la președinție.
PLUS-USR are mai multe argumente să folosească această strategie. Barna are o notorietate extrem de mică. Un ajutor, un endorsement primit din partea lui Cioloș e extrem de bine venit.
Povestea tandemului ”președinte-premier” poate fi mai bine vândută publicului, din punct de vedere al așteptărilor pe care oamenii le au. Premierul are atribuții pe toate zonele, el implementează politicile pe social, fiscal, economic, sănătate, etc.
Așadar, pe baza acestui lucru, se poate face o ofertă electorală mult mai complexă și mai atractivă decât una strict pe zona de atribuții prezidențiale.
Un alt argument pentru care alianța ar putea folosi strategia ”tandemului” este faptul că Dacian Cioloș ar fi ”cel mai bun candidat de premier” dintre posibilii candidați.
PNL are o decizie votată într-un Congres, prin care se prevede că Ludovic Orban este propunerea partidului pentru postul de premier. La acest moment, dacă Iohannis va cere partidului care îl susține să îi dea un premier, partidul îl va da pe Orban.
Orban este politicianul anilor 90. Chiar dacă PNL a reușit un rezultat bun, acest lucru nu înseamnă că Ludovic Orban a reușit să performeze și în planul imaginii personale. Votul de la europarlamentare pentru PNL nu a fost un vot venit datorită liderului partidului ci din alte considerente.
Un meci între Cioloș și Orban, la capitolul imagine, ar fi un meci câștigat de fostul premier. Este mult mai proaspăt, are un background profesional mult mai bun.
În orice sondaj de opinie ne-am uita, la capitolul încredere în personalitățile politice, o să remarcăm faptul că Cioloș este un lider locomotivă, care își trage partidul, pe când Orban e un lider care căpușează imaginea partidului, se află la jumătatea scorului partidului.
PSD-ul încă nu și-a desemnat candidatul pentru prezidențiale. Este o problemă extrem de mare pentru social democrați alegerea prezidențiabilului. Atât timp cât există Pro-România, ALDE dar și Pleșoianu, procentele PSD-iștilor se pot diminua, în cazul în care ar exista candidaturi separate, ce ar duce la canibalizarea votului, în bazinul social democrat.
PSD riscă să obțină locul 3 în aceste alegeri, dacă recurge la o variantă proastă, dacă nu reușește să ajungă la un compromis cu partidele care îi fură din voturi.
Un tandem președinte-premier de excepție, care să poată aduce voturi către PSD, la această oră, este greu de realizat. Corina Crețu-Gabriela Firea ar putea fi un tandem de acest gen, doar că atât timp cât există Dăncilă, partidul nu poate face campanie pentru alt premier. S-ar submina singur.
Așadar, la PSD, chiar dacă nu avem prezidențiabilul, știm sigur cine ar fi candidatul pentru premier – Viorica Dăncilă.
Un meci: Cioloș-Dăncilă este un meci cu un rezultat cunoscut. Actualul premier, chiar dacă are acces la ultimele informații, chiar dacă are acces la planurile guvernamentale, are o capacitate mult limitată față de fostul premier, care nu mai are însă acces la aceste informații.
Pentru USR și PLUS strategia tandemului va fi strategia care poate să îi împingă în turul 2, dacă vor reuși să pună destulă presiune și pe ceilalți candidați, ca ei să intre în acest joc, să prezinte publicului oferta pe care o au pentru postul de premier.
PSD este aproape prins în acest joc, nu va putea să se delimiteze de Dăncilă, iar USR -PLUS poate ataca în orice moment pe subiectul ”premier”, ca să creeze antiteza dintre Cioloș și Dăncilă, astfel încât să îi prindă pe social democrați în dezbaterea privind tema ”tandemului”.
Se poate bănui că PMP va intra în joc, dacă vor vedea o temă de acest gen. Este o probabilitate destul de mare, deoarece ei ar putea să îl folosească pe fostul președinte. Îl vor arunca pe Băsescu ca și candidat pentru postul de ”premier”, acesta îl va flanca pe viitorul prezidențiabil și practic, în acest fel popularii vor putea să fructifice din nou imaginea fostului președinte.
Iohannis este singurul care poate juca diferit. Ar fi și nevoit să facă acest lucru din cauza lui Ludovic Orban, care ar fi ca un pietroi legat de gâtul șefului statului.
Președintele se poate poziționa deasupra partidelor, deasupra candidaților de premier, având un discurs prin care să atragă voturi din toate zonele. Ar putea merge pe ideea ”unificatorului” al celui care vrea să pună dreapta la masă, pentru a realiza reformele necesare. Iohannis ar putea spune că a lucrat bine cu Cioloș și că ar putea lucra din nou, ceea ce ar însemna aducerea unor voturi chiar din zona PLUS-USR.
Președintele în funcție trebuie să arate că a reușit să aibă un mandat bun cu PSD la palatul Victoria, în majoritatea timpului. Cu un guvern care să aibă susținerea PNL și a alianței USR-PLUS va putea face mult mai mult.
Iohannis trebuie să reușească să imprime, în percepția electoratului USR-PLUS, faptul că el este produsul original, iar Barna este o clonă, un fake, astfel încât să ia voturile alianței încă din primul tur. Iohannis trebuie să spargă strategia USR PLUS, indiferent dacă acest lucru va însemna ca în turul 2 să se bată cu candidatul PSD.
Președintele Iohannis are cea mai mare marjă de manevră în această campanie. Stă cel mai bine în sondaje, nu trebuie să pluseze prea mult, trebuie să evite gafele și să nu își ostilizeze electoratul PLUS-USR. În același timp, trebuie să fie atent la electoratul PNL, doar că aici relația este una mult mai strânsă și nu Iohannis își poate permite mai mult.
8 comentarii