Hrituc.ro

Blog personal de analize politice
”Tandemul” – elementul de noutate al acestei campanii prezidențiale

”Tandemul” – elementul de noutate al acestei campanii prezidențiale

Negocierile dintre PLUS și USR s-au încheiat. Dan Barna va fi candidatul alianței pentru președinția României și Dacian Cioloș va fi candidatul pentru funcția de premier.

Campania electorală, care se va desfășura în această toamnă, ar putea fi un pic diferită față de cele din ultimii ani. Acum, în această campanie, s-ar putea să avem, datorită PLUS-USR, o campanie făcută în tandem. Prezidențiabilul și premierul. Până acum, în campaniile trecute, deși se discuta despre posibilul premier,  nu se punea accentul decât pe candidatul la președinție.

PLUS-USR are mai multe argumente să folosească această strategie. Barna are o notorietate extrem de mică. Un ajutor, un endorsement primit din partea lui Cioloș e extrem de bine venit. 

Povestea tandemului ”președinte-premier” poate fi mai bine vândută publicului, din punct de vedere al așteptărilor pe care oamenii le au. Premierul are atribuții pe toate zonele, el implementează politicile pe social, fiscal, economic, sănătate, etc. 

Așadar, pe baza acestui lucru, se poate face o ofertă electorală mult mai complexă și mai atractivă decât una strict pe zona de atribuții prezidențiale.

Un alt argument pentru care alianța ar putea folosi strategia ”tandemului” este faptul că Dacian Cioloș ar fi ”cel mai bun candidat de premier” dintre posibilii candidați.

PNL are o decizie votată într-un Congres, prin care se prevede că Ludovic Orban este propunerea partidului pentru postul de premier. La acest moment, dacă Iohannis va cere partidului care îl susține să îi dea un premier, partidul îl va da pe Orban.

Orban este politicianul anilor 90. Chiar dacă PNL a reușit un rezultat bun, acest lucru nu înseamnă că Ludovic Orban a reușit să performeze și în planul imaginii personale. Votul de la europarlamentare pentru PNL nu a fost un vot venit datorită liderului partidului ci din alte considerente.

Un meci între Cioloș și Orban, la capitolul imagine, ar fi un meci câștigat de fostul premier. Este mult mai proaspăt, are un background profesional mult mai bun.

În orice sondaj de opinie ne-am uita, la capitolul încredere în personalitățile politice, o să remarcăm faptul că Cioloș este un lider locomotivă, care își trage partidul, pe când Orban e un lider care căpușează imaginea partidului, se află la jumătatea scorului partidului.

PSD-ul încă nu și-a desemnat candidatul pentru prezidențiale. Este o problemă extrem de mare pentru social democrați alegerea prezidențiabilului. Atât timp cât există Pro-România, ALDE dar și Pleșoianu, procentele PSD-iștilor se pot diminua, în cazul în care ar exista candidaturi separate, ce ar duce la canibalizarea votului, în bazinul social democrat.

PSD riscă să obțină locul 3 în aceste alegeri, dacă recurge la o variantă proastă, dacă nu reușește să ajungă la un compromis cu partidele care îi fură din voturi.

Un tandem președinte-premier de excepție, care să poată aduce voturi către PSD, la această oră, este greu de realizat. Corina Crețu-Gabriela Firea ar putea fi un tandem de acest gen, doar că atât timp cât există Dăncilă, partidul nu poate face campanie pentru alt premier. S-ar submina singur.

Așadar, la PSD, chiar dacă nu avem prezidențiabilul, știm sigur cine ar fi candidatul pentru premier – Viorica Dăncilă.

Un meci: Cioloș-Dăncilă este un meci cu un rezultat cunoscut. Actualul premier, chiar dacă are acces la ultimele informații, chiar dacă are acces la planurile guvernamentale, are o capacitate mult limitată față de fostul premier, care nu mai are însă acces la aceste informații.

Pentru USR și PLUS strategia tandemului va fi strategia care poate să îi împingă în turul 2, dacă vor reuși să pună destulă presiune și pe ceilalți candidați, ca ei să intre în acest joc, să prezinte publicului oferta pe care o au pentru postul de premier.

PSD este aproape prins în acest joc, nu va putea să se delimiteze de Dăncilă, iar USR -PLUS poate ataca în orice moment pe subiectul ”premier”,  ca să creeze antiteza dintre Cioloș și Dăncilă, astfel încât să îi prindă pe social democrați în dezbaterea privind tema ”tandemului”.

 Se poate bănui că PMP va intra în joc, dacă vor vedea o temă de acest gen. Este o probabilitate destul de mare, deoarece ei ar putea să îl folosească pe fostul președinte. Îl vor arunca pe Băsescu ca și candidat pentru postul de ”premier”, acesta îl va flanca pe viitorul prezidențiabil și practic, în acest fel popularii vor putea să fructifice din nou imaginea fostului președinte.

Iohannis este singurul care poate juca diferit. Ar fi și nevoit să facă acest lucru din cauza lui Ludovic Orban, care ar fi ca un pietroi legat de gâtul șefului statului.

Președintele se poate poziționa deasupra partidelor, deasupra candidaților de premier, având un discurs prin care să atragă voturi din toate zonele. Ar putea merge pe ideea ”unificatorului” al celui care vrea să pună dreapta la masă, pentru a realiza reformele necesare. Iohannis ar putea spune că a lucrat bine cu Cioloș și că ar putea lucra din nou, ceea ce ar însemna aducerea unor voturi chiar din zona PLUS-USR.

Președintele în funcție trebuie să arate că a reușit să aibă un mandat bun cu PSD la palatul Victoria, în majoritatea timpului. Cu un guvern care să aibă susținerea PNL și a alianței USR-PLUS va putea face mult mai mult. 

Iohannis trebuie să reușească să imprime, în percepția electoratului USR-PLUS, faptul că el este produsul original, iar Barna este o clonă, un fake, astfel încât să ia voturile alianței încă din primul tur. Iohannis trebuie să spargă strategia USR PLUS, indiferent dacă acest lucru va însemna ca în turul 2 să se bată cu candidatul PSD.

Președintele Iohannis are cea mai mare marjă de manevră în această campanie. Stă cel mai bine în sondaje, nu trebuie să pluseze prea mult, trebuie să evite gafele și să nu își ostilizeze electoratul PLUS-USR. În același timp, trebuie să fie atent la electoratul PNL, doar că aici relația este una mult mai strânsă și nu Iohannis își poate permite mai mult.

8 comentarii

 1. „…Președintele se poate poziționa deasupra partidelor,…”/// Fenomenul Volodimir Zelenski continua in Ucraina: 75% dintre deputatii care vor fi alesi duminica ar putea sa fie „novici”(…)///2-Ucraina. Pariul tolstoian și acrobații geopolitice
  (Dorin Popescu – iulie 17, 2019 )
  „Dorin Popescu Peste câteva zile, noul președinte al Ucrainei Volodimir Zelenski va avea o majoritate relativ confortabilă în Rada Supremă (Parlamentul de la Kiev), ca răsplată politică față de decizia sa curajoasă de a dizolva actuala componență a Radei în prima sa zi de activitate în calitate de șef de stat…”____——____ sigur ca iohanis ‘se poate”, de fapt el inca ar putea face multe si a avut-zi de zi- sansa efectiva sa faca multe, insa a dovedit ca de fapt este doar o pleava a sasimii, vanturata peste tara, lasitatea sa este cea mai „serioasa” caracteristica a sa, tocmai pentru comparatie am adus cele 2 titluri referitoare la Ukraina, care -colac peste pupaza- este inca sub plaga unui conflict (sa nu zic razboi) armat, insidios si decimator economic si politic, insa daca „exista vointa exista si putinta”, lucru pe care l-am mai spus si in alte ocazii, despre Bulgaria si Serbia (si celelalte state ex-Yugoslavia) , toate vor adera la UE si vor trece pe langa noi in viteza, si tocmai pentru ca conducatorii lor sunt adevarati oameni, hotarati sa-si puna poporul la locul dorit, nu precum bandele de gangsteri care conduc Romania, inclusiv si mai ales iohanis, care imediat dupa castigarea functiei, a dat-o pe chiolhane nesfarsite, adica vacante peste vacante, sfarsituri de saptamana extralungite, scris de „carti”, in sfarsit , individul a dovedit un individualism si un egoism feroce, in tot ce a facut, cea ce a supraimprimat trendul romanesc, regasit in toata societatea,,, Iar ca un exemplu clasic, copii de liceu si studenti, care an de an castiga aur la diverse olimpiade internationale, insa niciodata nu-i mai regasim pe cei de acum 10 ani, in cercetarea si productia romaneasca, pentru ca nu este loc pentru ei, talibanii care conduc tara la toate nivelele, NU au nevoie de concurenta(” cum, sa fie altul mai destept decat ei?!”), cel mai ilustrativ este asa-zisa academie romana, un organism cu mult supranumerar (ca nr. membri), imensa majoritate ajungand la asa pozitie prin plagieri intinse si prin comunele pile si relatii, care domnesc in peisajul social romanesc…iohanis ar fi trebuit sa dizolve parlamentul imediat dupa ce a ocupat functia de sef de stat si sa forteze parlament cu max. 300 membri si bine purificat, el insa a coabitat si chiar cooperat cu orice mafie parla-sau extraparlamentara, tocmai pentru a fi perceput ca un fel de unificator, insa e vorba doar de perceptie si nu realitate, realitatea este cea arhicunoscuta, Romania este (in UE)in cel mai bun caz, locul 2 din coada…Si foarte comprimat, in Romania problema nu mai este de „oameni” CI de sistem, republica romana este cea care permite gunoaielor societatii, sa iese la suprafata si sa conduca natia( evident spre dezastru), iar solutia este intoarcerea la Monarhiee, insa NUMAI cu aport Englez…

 2. „…Corina Crețu-Gabriela Firea ar putea fi un tandem de acest gen, doar că atât timp cât există Dăncilă,…

  Un meci: Cioloș-Dăncilă este un meci cu un rezultat cunoscut. Actualul premier, chiar dacă are acces la ultimele informatii…”///Dancila , despre anuntul Bulgariei de sustinere a lui Kovesi: Eu sustin femeile. Nu o cunosc, dar trebuie sa faca niste lamuriri.(…)___—-___veorica nu mai este chiar docila, insa este la fel de „pe-o ureche”, acum dovedeste ca este sexista(***), si -la general- este cam idioata, din ce spune reise ca daca si Bulgaria o sustine (pe LCK) , o va sustine si ea, deci ea nu are o parere proprie(2***), este precum oile, se arunca una in balta, sare si ea…Grozav pm are Romania…Si parca incepuse sa cam dispara umbra lu dragnea, care -zice-se- ca pana acum ar fi manipulat-o…(*** adica ea nu evaluaza dupa rezultate , merite, etc. ci daca este femeie, trebuie sa primeasca postul, oricum.///2*** -desi ar trebui sa aiba cea mai realista parere, avand in vedere ca are acces la toate informatiile posibile…)

 3. „…Iohanis este singurul care va juca diferit…” ___—___ Posibil, dar nu cred, va fi in paralel cu exemplul de mai jos, frica ii anihileaza orice gest rational si corect…///Sorina a parasit Romania, duminica, impreuna cu parintii adoptivi (Duminica, 21 Iulie 2019, ora 21:20)___—-___ iata una din acele situatii in care iohanis poate sa mai adune cateva puncte, la imagine, desigur daca-l DEMITE rapid pe procurorul general cat si pe cei care au sabotat ilegal , abuziv si voluntar, cazul, insa nu cred ca povestea se va incheia aici,Romania va fi data in judecata de cei doi soti care traiesc in USA si vor castiga, si cred ca si firma la care lucreaza el( cea „cu comert de organe”!) o vor chema la judecata pe „ziarista”(barfitoarea) sorina matei(?) cat si televiziunea unde aceasta a facut aluzii foarte usor de interpretat, ca respectiva firma se ocupa cu asa ceva…As zice ca nici nu inteleg ce-i impinge la lupta pe acestia, fiind evident ca lor nu le pasa nici cat negru sub unghie de sutele de mii de copii din tara, singurul raspuns este ca vor sa discrediteze cat mai mult posibil Romania, pentru ca aceasta sa fie scoasa din UE si atunci, acesti toti banditi, mai ales din varf, vor putea dormi linistiti, pe sacii cu milioanele furate…Acest procuror general s-a pus singur in pielea lu’ „Stana si Brana”, cand l-au acuzat (oficial) pe unul dintre mai-marii, UE , ca apoi singuri sa se reraga la colt, cu cozile intre picioare, insa -ca si acest proc.-general- si-au facut „datoria”, adica au plesnit inca o palma pe obrazul tarii..

  1. Exclusiv documente Romania iraniana II: Cum se pregateste decapitarea judecatorilor. M-au constrans si intimidat
   „… Ramona Sacarin, mama adoptiva a Sorinei…Procurorul -general… ofiteri de la trecerea de frontiera… retinuti si „verificati” pana a decolat avionul, fara ei”—-___—–cazul a ajuns la acel punct ( si „no return point”) in care acest bogdan lice, trebuie acuzat de terorism si trebuie imediat destituit( de cine de lasul iohanis!?), dar nu numai el dar si sculele din teren, care nu sunt precum militarii pe front, nu au decat o singura sansa, sa asculte orbeste de ordinul superiorului, acesti ” ofiteri”, precum si politia, SS, etc., sunt -intr-adevat- forte armate si sub ordin, dar ei lucreaza 8h/zi, 5 zile / saptamana, deci au timp in exces sa afle ce se intampla si in lume si in jurul lor, si -consecutiv- sa ia o decizie(inclusiv demisia) conforma cu calitatea de om, dar si cu cea pentru care sunt platiti, adica SA APERE SI SA SERVEASCA CETATEANUL, ori ei s-au inhaitat impotriva acestei familii, impotriva unui copil total innocent si chiar impotriva legii, producand harturi greu de imaginat, chiar si in tarile dictatoriale oficial, este clar ca-in Romania- dictatura persoanelor din anturaje inalte, este o realitate ce nu mai trebuie ignorata. ci pedepsita drastic..

  2. Cazul Sorina: Familia Sacarin a facut plangere penala impotriva membrilor CNA, acuzati ca au acceptat „discursul urii” promovat de televiziuni. „…despagubiri de 1,2 milioane euro…”____—-____ cum am avertizat, sotii Sacarin vor initia un proces impotriva Romaniei, sfatul meu cel mai amiabil este ca Romania sa faca urgent un setlement de aprox. 1 milion, altfel procesul poate fi mutat intr-o judecatorie din USA, si Romania va fi pleznita cu peste 50 MILIOANE, plus interdictii permanente , pentru persoanele implicate, de a calatori in USA…Aviz amatorilor!

 4. Dancila e convinsa ca il va invinge pe Iohannis: Tara poate avea primul presedinte femeie.(…) ///2-Dancila nu mai vrea sa fie criticata de social democrati in public si anunta sanctiuni (…)___—–___ 1- Colaci viseaza baba!( dar dreptul de a visa il are, poate chiar si dreptate si este sigur cu partea a doua!!!)2-veorika nu este doar pesedista, fesenista, pecerista, ea este dea dreptul ceausista, nici ceausescu nu permitea criticile personale, ramane de vazut care sunt, si pana la ce nivel vor fi sanctiunile veorikai…

 5. O sugestie, ar fi -zic eu- in avantajul paginii daca s-ar deschide si un subiect de „DIVERSE”, unde -ca mai jos- s-ar discute mai despre orice, cred ca pagina ar deveni si mai atractiva…/// Din celula de la Rahova, Liviu Dragnea da in judecata Inspectia Judiciara si vrea cercetarea procurorilor DNA(…)___—-___Bietul dragnea, trebuie sa se fi tzicnit, daca crede ca mai da cineva doi bani pe ifosele lui, l-au aruncat sub autobus chiar ai lui, tartora a fost veorika, el nu mai are nicio sansa , nici ” dupa”, daca nici macar dan voiculescu, MILIARDAR si recunoscut( dar mai ales si efectiv, la modul secret) pion si al vechii si al noii securitati, nici el nu s-a mai putut reabilita, toate luptele lui se dau prin intermediari si la costuri uriase, dragnea nici macar 5% din resursele si relatiile lui voiculescu, nu le are…///2-Un preot-profesor a vorbit la radioul BOR despre „violul consimtit”, femeia „masturbata” si cum te speli ca sa nu ramai gravida (Marti, 23 Iulie 2019, ora 14:19)Totodata, Radu Herjeu, membru CNA, spune ca problema nu este neaparat cu invitatul, La randul sau, Banescu … „Am fost absolut ingrozita. In aproape cinci ani de cand sunt in CNA nu am auzit ceva atat de groaznic. Sunt niste lucruri sensibile si grave. Abordarea cu privire la prezervativ si viol sunt absolut ingrozitoare si de nepermis pentru orice om, dar pentru reprezentant al BOR. Cum poti sa vorbesti despre viol consimtit? Mi se pare ingrozitor ca moderatorul nu i-a atras in niciun fel atentia”, a declarat Dorina Rusu, membru CNA.____—–____Si banescu si harje si aceasta rusu, sunt 3 dobitoace ipocrite, fac pe sensibilosii, si inca pentru ce, pentru un subiect natural, si cu o importanta majora in viata oamenilor…popa respectiv a avut dreptate ( nu chiar total, in partea tehnica), dar cel putin si-a exprimat gandurile la modul usor de inteles de oricine, in fond pentru asta s-a dus la emisiune, sau trebuie sa fii fals si sa vorbesti doar ce ar vrea sa auda mimozele pudice (in realitate false) precum aceste 3 personaje, care -in primul rand- dovedesc incultura si neantelegere acordata altei persoane, desi subiectul este o realitate zilnica, ba inca si Biblia abordeaza asa subiecte, de multe ori…

 6. Nu Halep, ci Kovesi va schimba imaginea tarii. Bonus: De ce sa fi vrut Firea sa fie presedinte, dupa ce a falimentat un oras (…)____—–____ De acord, mai degraba LKC va schimba perceptia despre Romania, insa numai daca va avea ca prioritate mafiile politice romanesti, altfel, ” de ce vrea firea…”, firea vrea aceasta functie exact pentru ce vrea si iohanis al doilea mandat,exact pentru ce a vrut basescu la EU, in sfarsit PENTRU CONTINUAREA IMUNITATII, toti stiu ca sunt deja penali, iar lipsa imunitatii politice, ar duce situatia la oficial, adica ar trebui sa infrunte justitia, care -pana la urma- va trebui sa devina reala justitie, sau sa moara, adica sa devina o anarhie in care chiar judecatorii sa devina victime reci , fie ale razbunarilor politice, fie ale oamenilor nedrepatiti…

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: