Hrituc.ro

Blog personal de analize politice
Va lua PSD postul de premier sau îl va lăsa PNL-ului ?

Va lua PSD postul de premier sau îl va lăsa PNL-ului ?

Zilele acestea PSD negociază cu PNL formarea unei majorități și instalarea unui guvern care să gestioneze treburile țării.

Liberalii nu mai au prea multe variante de joc. Li s-a impus de la Cotroceni formarea unui guvern care să aibă o ”largă majoritate”, iar singura variantă de acest gen este o coaliție împreună cu social democrații și cu UDMR. Jocul politic făcut până acum de liberali a fost unul care a plecat de la premisa ”fără USR”, așadar, în săptămânile care au trecut, aceștia au atacat dur partidul condus de Cioloș și doar au mimat dorința de a reface alianța. Liberalii nu pot merge în alegeri anticipate, nu își doresc o refacere a alianței și sunt puși în fața unei singure opțiuni, alianța cu PSD.

Spre deosebire de liberali, social democrații au mai multe variante de joc. Pot accepta o întoarcere la electorat, alegerile anticipate, pot intra și într-o alianță cu PNL, dar pot accepta și varianta în care vechea coaliție s-ar reface și ei ar sta în opoziție, în vremuri de criză, și ar critica măsurile luate de putere.

Ținând cont de aceste aspecte, este clar că social democrații își pot permite să joace dur în cadrul negocierilor cu PNL și să încerce să își maximizeze obiectivele politice.

Ce ar putea fi mai convenabil pentru PSD pe termen lung? Să aibă premierul acum sau nu?

Întotdeauna partidele stau cu ochii la sondaje și se uită la calendarul alegerilor. Cât timp le-a mai rămas până se duc în fața oamenilor să le ceară votul.

De asemenea, trebuie spus că întotdeauna, partidul care dă premierul decontează mai mult decât partenerul de alianță. Atenția este centrată întotdeauna pe premier, el are cea mai multă vizibilitate în media și automat oamenii asociază evenimentele pozitive sau negative mai mult cu imaginea acestuia.

Sunt vremuri de criză. O guvernare în acest moment nu este deloc ușoară. Vor trebui luate măsuri dure. Premierul trebuie să dea direcția și să își asume principalele măsuri și chiar să le impună în coaliție.

PSD poate forța să aibă în acest moment premierul dacă și-ar dori. Au cel mai mare grup parlamentar, au mai multe opțiuni de joc politic. Stau bine în sondaje, nu sunt văzuți ca principalii responsabili de această criză.

Doar că avantajul de a avea acum premierul ar putea însemna costuri mai mari în viitor. Așa cum am spus, s-a testat tot timpul de-a lungul timpului că partidul care are premierul este văzut ca principalul responsabil de actul guvernării.

PSD ar fi avantajat acum de poziția doi. Să lase premierul PNL, să pună mâna pe ministere cu bani, pentru a-și ”hrăni” clientela de partid și să aibă posibilitatea să facă un joc dublu, când partid de opoziție, când partid responsabil, aflat la guvernare.

Social democrații vor putea face ce au făcut și usr-iștii, vor putea să critice anumite măsuri luate, din interior, sau chiar la un moment dat să execute un plan de genul făcut de Traian Băsescu când era ministru Transporturilor și a sabotat guvernul CDR.

În câteva luni, viitorul guvern va trebui să ia măsuri dure, să treacă la implementarea reformelor din PNRR. Atunci va fi și primul test al acestei coaliții, PSD-PNL-UDMR. Vom vedea dacă viitorul premier liberal va putea impune o ”reformă liberală” sau nu. Vom vedea atunci dacă PSD va dori să ia măsuri dure sau va încerca să își protejeze electoratul.

 

PSD poate lăsa premierul liberalilor și probabil asta va face, dar nu își permit să meargă tot cu CÎțu în fruntea guvernului după ce l-au demis prin moțiune. În schimb, un premier precum Ciucă, ar fi perfect pentru partidul lui Ciolacu. Lipsa de experiență politică a lui Ciucă, faptul că e obișnuit să comunice mai mult în sistem ”cazon” l-ar face ”victima” perfectă. Social democrații ar putea trece oricând la ”sabotarea” premierului, mai cu seamă că timpul va trece în avantajul PSD. Cu cât ne vom apropia de alegerile prezidențiale, cu atât forța instituțională a președintelui va scădea și va permite o reconfigurare a jocului.

1 comentariu

  1. ” Liberalii nu mai au prea multe variante de joc…” ///2- Turcanu”este imposibila anularea pensiilor speciale, pentru ca au o componenta de contributivitate” —–_____—– Indulgent zis, in realitate pesedeul joaca cu toate cartile pe masa, in irice situatie ies doar in castig… Este evident ca ordinul de la iohan, este sa le dea pesedistilor si luna de pe cer, au inceput cu pensiile speciale, oaia turcana vrea-iar- sa para desteapta, pai daca au un procent de contributie, atunci sa-l primeasca pe acesta si nu imense adousuri, facue de ei, toti, impreuna, penelisti si pesedisti …cred ca pe colomac il mananca toata pielea sa ajunga si el pm, dar daca nu vor primi cea ce vor(si vor multe) , vor da cu totul de pamant, peneleul se va distruge pana la ultimul, in timp record, de max. o iarna, pentru ca greul „valului 4” inca nu a aparut, iar cineva va trebui sa deconteze pe lunga o suta de mii de morti , doar prin covid, in 2 ani…///3-PNL, tratat de descompunere(Rodica Culcer)”… președintele … când de fapt rolul său era doar să declanșeze criza și să o lase să evolueze pentru a putea aduce PSD la guvernare…”///2- catzu catre orban:”la viitoarea sedinta o sa te dam afara din partid”___—–___e clar, lupta mafiilor politice, a intrat in linie dreapta, iar ordinul pentru o asa brutala declaratie vine tot de la iohanis, care nu poate suporta ca cineva sa nu-i fie supus orbeste( precum a si fost orban, candva), desi acest iohanis (si inca vreo 7-8 decidenti de varf), ar trebui sa fie deja arestati si in proces, pentru genocid , in ultimele saptamani (de dupa congresul penele) au murit peste zece mii de romani, doar prin covid, plus multi altii(cu afectiuni cronice), ca si colaterale, nemaifiind resurse pentru ei…Cu adevarat groaznic este ca desi increderea populatiei in acest gangster este minima, tot nu se produce momentul de criza, practic( cu extrem de putine exceptii) natia romana, magnifica parabola biblica cu scroafa care -dupa spalare- se arunca iar in noroi, exact asta face natia romana de peste 70 de ani, continua sa-si puna in frunte tot ce are mai declasat, si cred ca urmarile vor fi inevitabile, alte milioane de romani vor pleca din tara si alte cote (de o suta mii/an) de filipinezi(etc.) vor veni anual in Romania, iar ei si copiii lor, in cel mult 20 de ani- REALMENTE- vor ajunge o majoritate, de unde si -prin legea nescrisa a reprezentantei- conducatorii vor fi dintre ei, cum devine si normal…Practic, Romania va disparea, iar iohan, la peste 85 de ani(precum iliescu, visinescu, etc.) va muri fericit…

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: