Va lua PSD postul de premier sau îl va lăsa PNL-ului ?
Zilele acestea PSD negociază cu PNL formarea unei majorități și instalarea unui guvern care să gestioneze treburile țării.
Liberalii nu mai au prea multe variante de joc. Li s-a impus de la Cotroceni formarea unui guvern care să aibă o ”largă majoritate”, iar singura variantă de acest gen este o coaliție împreună cu social democrații și cu UDMR. Jocul politic făcut până acum de liberali a fost unul care a plecat de la premisa ”fără USR”, așadar, în săptămânile care au trecut, aceștia au atacat dur partidul condus de Cioloș și doar au mimat dorința de a reface alianța. Liberalii nu pot merge în alegeri anticipate, nu își doresc o refacere a alianței și sunt puși în fața unei singure opțiuni, alianța cu PSD.
Spre deosebire de liberali, social democrații au mai multe variante de joc. Pot accepta o întoarcere la electorat, alegerile anticipate, pot intra și într-o alianță cu PNL, dar pot accepta și varianta în care vechea coaliție s-ar reface și ei ar sta în opoziție, în vremuri de criză, și ar critica măsurile luate de putere.
Ținând cont de aceste aspecte, este clar că social democrații își pot permite să joace dur în cadrul negocierilor cu PNL și să încerce să își maximizeze obiectivele politice.
Ce ar putea fi mai convenabil pentru PSD pe termen lung? Să aibă premierul acum sau nu?
Întotdeauna partidele stau cu ochii la sondaje și se uită la calendarul alegerilor. Cât timp le-a mai rămas până se duc în fața oamenilor să le ceară votul.
De asemenea, trebuie spus că întotdeauna, partidul care dă premierul decontează mai mult decât partenerul de alianță. Atenția este centrată întotdeauna pe premier, el are cea mai multă vizibilitate în media și automat oamenii asociază evenimentele pozitive sau negative mai mult cu imaginea acestuia.
Sunt vremuri de criză. O guvernare în acest moment nu este deloc ușoară. Vor trebui luate măsuri dure. Premierul trebuie să dea direcția și să își asume principalele măsuri și chiar să le impună în coaliție.
PSD poate forța să aibă în acest moment premierul dacă și-ar dori. Au cel mai mare grup parlamentar, au mai multe opțiuni de joc politic. Stau bine în sondaje, nu sunt văzuți ca principalii responsabili de această criză.
Doar că avantajul de a avea acum premierul ar putea însemna costuri mai mari în viitor. Așa cum am spus, s-a testat tot timpul de-a lungul timpului că partidul care are premierul este văzut ca principalul responsabil de actul guvernării.
PSD ar fi avantajat acum de poziția doi. Să lase premierul PNL, să pună mâna pe ministere cu bani, pentru a-și ”hrăni” clientela de partid și să aibă posibilitatea să facă un joc dublu, când partid de opoziție, când partid responsabil, aflat la guvernare.
Social democrații vor putea face ce au făcut și usr-iștii, vor putea să critice anumite măsuri luate, din interior, sau chiar la un moment dat să execute un plan de genul făcut de Traian Băsescu când era ministru Transporturilor și a sabotat guvernul CDR.
În câteva luni, viitorul guvern va trebui să ia măsuri dure, să treacă la implementarea reformelor din PNRR. Atunci va fi și primul test al acestei coaliții, PSD-PNL-UDMR. Vom vedea dacă viitorul premier liberal va putea impune o ”reformă liberală” sau nu. Vom vedea atunci dacă PSD va dori să ia măsuri dure sau va încerca să își protejeze electoratul.
PSD poate lăsa premierul liberalilor și probabil asta va face, dar nu își permit să meargă tot cu CÎțu în fruntea guvernului după ce l-au demis prin moțiune. În schimb, un premier precum Ciucă, ar fi perfect pentru partidul lui Ciolacu. Lipsa de experiență politică a lui Ciucă, faptul că e obișnuit să comunice mai mult în sistem ”cazon” l-ar face ”victima” perfectă. Social democrații ar putea trece oricând la ”sabotarea” premierului, mai cu seamă că timpul va trece în avantajul PSD. Cu cât ne vom apropia de alegerile prezidențiale, cu atât forța instituțională a președintelui va scădea și va permite o reconfigurare a jocului.
1 comentariu