Hrituc.ro

Blog personal de analize politice
Subiectul „Quatargate” – Cristian Bușoi „Sigur a făcut el ceva”

Subiectul „Quatargate” – Cristian Bușoi „Sigur a făcut el ceva”

Subiectul “Qatargate” este de impact. Vedem acolo că o euro-deputată de origine greacă, Kaili, a luat șpagă pentru promovarea intereselor Qatarului. Este o investigație în Parlamentul European, deja au fost mai mulți indivizi puși sub acuzare.

Acum, e normal ca și presa românească să răscolească și să caute indicii despre politicieni români care au avut relații cu Qatarul, dacă sunt implicați sau nu în acest scandal.

Ce este anormal este însă e să tragi de un subiect și să încerci să îl duci în zona ta, să pui semnul egal între „Qatargate” și faptul că un europarlamentar român a fost acolo. Să lași să se înțeleagă printre rânduri că a făcut ceva ilegal, așa cum încearcă să facă Libertatea cu Cristi Bușoi.

Bușoi le declară ziariștilor că a fost la un eveniment în Qatar, le spune că drumul a fost plătit de gazde, iar de aici începe tăvălugul.

Participarea la un eveniment pe banii organizatorilor este un lucru normal oriunde în lume. Asta este valabil și în Europa și în SUA. De multe ori când este organizată o conferință, un eveniment public, în anumite zone li se plătesc inclusiv ziariștilor costul de deplasare. Și asta o știe foarte bine oricine din breaslă.

Nu e nimic ilegal, dar uneori dă bine dacă presa lasă loc de suspiciuni, mai ales când este un scandal mai mare în desfășurare și când există în mental ”lasă că sigur a făcut el ceva”.

Să iei un euro-deputat român, să îl pui în același frame cu ”Qatargate” mai ales când este un reprezentant al puterii, face rating bun pentru un tabloid.

Suntem încă departe de a înțelege cu adevărat ce înseamnă lobby-ul, îl confundăm cu infracțiunile de corupție, suntem departe de a înțelege că relațiile diplomatice trebuie dezvoltate pe toate palierele și că uneori din pragmatism, din interesul pur al statului tău, trebuie să ai contacte și cu ăia mai puțin democrați, dacă nu își aduc atingere securității tale. Trebuie să eviți întotdeauna să ajungi dependent de Rusia, așa cum a ajuns Austria, să ai mereu mai multe surse de energie și să ai contacte cât mai bune cu cât mai mulți.

Se poate vedea foarte bine asta în câteva exemple:

Ursula participă la semnarea Acordului între guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, României și Ungariei privind Parteneriatul strategic în domeniul dezvoltării și transportului energiei verzi, prin care va fi realizat un cablu subacvatic electric prin Marea Neagră.

Biden s-a văzut la începutul anului cu emirul Qatarului și a declarat că:

„Parteneriatul nostru cu Qatarul a fost esențial pentru cele mai strategice interese ale noastre: relocarea a zeci de mii de afgani, menținerea stabilității în Gaza și furnizarea unei asistențe vitale palestinienilor, menținerea presiunii asupra grupării Stat Islamic”, a enumerat Joe Biden

Al treilea exemplu: Germania tocmai a semnat cu Qatarul pentru aprovizionarea cu gaz.

Credeți că Alyev, președintele Azerbaidjanului, e un tip foarte democrat? Deloc. Așa cum nu e nici emirul Qatarului.

Când ai însă o problemă așa cum ai acum cu Federația Rusă și cu gazul, trebuie să joci și să îți asiguri independența energetică.

Un subiect de genul șpăgii date pentru un Campionat de Fotbal va pune în umbră orice alt tip de acțiune diplomatică. Pentru că percepția este deja formată. Nu mai contează restul acțiunilor, dacă e bine să ai relații de tipul diplomației parlamentare cu țări precum Qatar sau dacă e bine să ai contacte și vizite în zonă. Totul va trece printr-o legătură ”cauzală” cu evenimentele anterioare.

Acest lucru îl știu și jurnaliștii de la ziarul tabloid și de aceea încearcă cu tot dinadinsul să bage în aceeași oală și pe europarlamentarul român.

Îl vizează vreo anchetă pe Bușoi la Bruxelles? Nu. A făcut ceva ilegal când a fost în Qatar și gazdele au suportat costurile? Nu. Nu este ilegal. Este normal ca Președintele Comisiei ITRE din Parlamentul European să aibă o relație diplomatică, să răspundă la invitații și să aibă dialog cu orice țară care nu e supusă unor sancțiuni? Este normal, atât timp cât nu face nimic ilegal sau nimic în detrimentul UE sau al României.

Cu toate astea, e un subiect bun de exploatat și mai ales într-o țară în care funcționează principiul ”sigur ai făcut tu ceva”.

 

Referințe:

România, Azerbaidjan, Georgia și Ungaria au semnat acordul de parteneriat strategic pentru cablul submarin electric din Marea Neagră, în prezența președintei Comisiei Europene – caleaeuropeana.ro

SUA: Preşedintele Joe Biden l-a primit pe emirul Qatarului, şeicul Tamim bin Hamad al-Thani | AGERPRES • Actualizează lumea.

Qatar signs gas export deal with Germany – DW – 11/29/2022

Postare Facebook – Cristian Bușoi

 

4 comentarii

 1. „..Biden s-a văzut la începutul anului cu emirul Qatarului și a declarat că:

  „Parteneriatul nostru cu Qatarul a fost esențial pentru cele mai strategice interese ale noastre…”—-___—-pragmatismul in actiune” :” Bătălia pentru reconfigurarea hărții geopolitice a lumii
  (Alexandru Lazescu) „… Joe Biden s-ar afla într-o poziție mai bună decât Vladimir Putin,…”–-____–-” ‘Sleepy Joe”- cum il numea D .Trump pe J. Biden-, este El Conquistador, toate propunerile lui au fost acceptate (inclusiv de ceva republicani), iar economia tine f. bine in frau inflatia iar daca va fi o recesiune globala, in USA se va resimti f .putin(si apropos de Trump, acesta risca inchisoarea)///2-” ,,,,Xi Jinping … A relaxat, de pildă, restricțiile COVID…” ___–-___Mare greseala, cand este vorba de asa „inamici”, pumnul de fier este singura solutia, evolutia pana la zi confirma, si in China si in restul lumii, si asa cred si tarile occidentale, care au inceput sa impuna restrictii la vizitatorii din China…///3-„…prelungirea războiului este în favoarea Moscovei, …”___–___Chiar este, iar daca D. Trump ar fi fost inca la putere, acest razboi ar fi durat cel mult o luna, Trump nu ar fi ajutat Ukraina si nici Occidentul european nu prea s-ar fi grabit sa o faca, in realitate marile puteri europene(in special Franta si Germania, dar si UK si Italia si-mai special- Polonia) nu o spun dar asa gandesc, Ukraina este prea mare si prea periculoasa, de unde o percep ca pe o amenintzare, asa ca au si inceput cu sugestiile ca „Ukraina sa profite de moment si sa negocieze”, adica sa renunte la ceva teritorii, etc.///4-„… care pot degenera oricand…”___–-___iar eu cred ca chiar o sa se „intample”, toate actele din ultimul an, dovedesc ca „se merge inainte”, practic USA mentine acest razboi doar pentru a slabi Rusia si a-i tatona realele puteri armate, iar USA nici macar nu poate fi atinsa de o conflagratie mondiala, mai ales ca ,Canada este „parte” din USA, iar Mexic este extrem de legata de USA-economic general si turistic- ca sa se gandeasca la ceva impotriva USA, Cuba a devenit irelevanta…/ //
  -II- concret, la subiectul articolului, protagonista talhariei nu este chiar de mirare, Grecia a fost dintotdeauna pe lista tarilor celor mai corupte, iar -in cateva zile- se va dovedi ca si alte ‘personalitati” din zona , sunt implicate…

 2. Mai multe persoane influente sut implicate in Quatergate(…) QED!///-II-Legea pensiilor speciale, o nouă farsă cinică a guvernanților(Rodica Culcer) „…vom accepta, mioritic, să fim ostaticii actualei clase politice…”—___—adica lasitatea suprema, una din trasaturile de varf ale „mioritismului”, alaturi de individualismul feroce si invidia tintita mai degraba pe „ceilalti” din aceiasi patura -sau mai jos- si nicidecum impotriva evidentilor asupritori si exploatatori( politicul armata, administratia, popimea)…S-ar zice ca suntem un popor ciudat, insa in realitate suntem doar lasi, adica fricosi in a ne rascula si a ne lua soarta in maini, in special avand o experienta groaznica, de peste 70 ani, in acest model de tara si natie…

 3. articol care confirma declaratia mea , mai veche si repetata, ca statistica in Romania este tot de sorginte comunista, adica total la ordin si total neprofesionista, de aici decurg lucruri grave, nestiindu-se exact structura si fermentatia sociala recenta, se adanceste problema generala, pentru ca neavand probleme, nici nu ai ce rezolva, nu? Cat despre Ilene Cosanzene, cu toate neajunsurile, daca in chestionar ar fi fost pusa si intrebarea „ce varsta, sex, inaltime si greutate aveti?”, probabil ca s-ar fi notat ca Ilenele Cosanzene sunt -in numar exagerat- Ilene Osanzene…

 4. comentariul de mai sus, se refera la acest articol de pe „revista 22”:
  Recensământul: incomplet, dar deja descurajant
  Lipsa datelor colectate unitar la nivel național devine partea cronică a unei suferințe generalizate a administrației românești, unde politicile publice sunt basme cu feți-frumoși și ilene cosânzene.

  (Raluca Alexandrescu-10.01.2023) (…)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: