Hrituc.ro

Blog personal de analize politice
Firea, singura opoziție din interiorul PSD

Firea, singura opoziție din interiorul PSD

Gabriela Firea a făcut sâmbătă, după CEX ul PSD, câteva dezvăluiri care arată adevărata față a celui mai mare partid din România, PSD.

Primarul General al Bucureștiului a cerut demisia ministrului de interne, Carmen Dan, acuzând-o pe aceasta de modul în care Jandarmeria a gestionat protestele din 10 august, precum și de faptul că a înscenat episodul dintre Speranța Cliseru și personajul care a filmat-o pe aceasta, cu camera ascunsă, și care îi cerea să iasă public și să spună tot ce știe despre incidentele de la miting. Gabi Firea nu s-a oprit aici. A mai acuzat-o pe Carmen Dan și de faptul că a adus în ședința CEX copii printate dintre convorbirile pe care prefectul Capitalei le-a avut în seara mitingului cu diverse persoane din MAI.

În mini conferința de presă pe care Firea a avut-o după evenimentul politic al PSD, aceasta a reușit să pară că este singurul personaj rațional din interiorul partidului și care are ”bărbăția politică” să exprime, probabil ce cred mulți din interiorul PSD, faptul că ministrul de interne poartă responsabilitatea pentru gestionarea protestelor din 10 august, când au fost gazați oameni nevinovați. Marii bărbați politici din interiorul PSD, pe care presa îi prezintă ca fiind opoziția din interior, fostul premier Tudose, șeful PSD Giurgiu, Nicolae Bădălau, au lăsat-o pe primarul general în offside și nu au avut curajul nici măcar să dea un vot în forul interior al partidului.

Gabi Firea, prin declarațiile făcute, dezvăluie faptul că PSD a ajuns în ipostaza PCR. Nici atunci, nimeni din conducerea centrală a partidului nu avea curajul să îl înfrunte pe secretarul general al partidului, Nicolae Ceaușescu. Primarul General a dezvăluit, de fapt, un lucru pe care mulți îl bănuiam. Nu există o opoziție în interiorul PSD. La întrebarea presei, de ce nu a avut susținere în interiorul CEX-ului, Gabi Firea a răspuns râzând: ”Oamenii se uită la fața domnului Dragnea, pentru a vedea cum să voteze.” Nu există dezbatere, nu există consultări, nu există alți lideri politici care să își asume cumva vreo poziție contrară.

Tudose, Bădălău sunt politicieni de mică anvergură, care nu fac altceva decât să ”atace” conducerea partidului doar prin intermediul știrilor date pe ”surse”, fără să își asume într-un fel vreo poziție în interior. În acest moment, doar două persoane au avut curajul să crâcnească împotriva lui Dragnea. Cati Andronescu, care este cu un picior în partidul lui Ponta, și Firea.

Radiografia” făcută de Firea ne arată că oamenii lui Dragnea folosesc orice mijloc pentru a se menține la putere. Discuțiile printate dintre Cliseru și oficiali ai Jandarmerie, prezentate în CEX-ul PSD, arată modul josnic de lucru din interiorul partidului. Cei care acuză ”statul paralel” pentru ascultări ilegale și pentru faptul că se simt ”urmăriți și amenințați”, folosesc metode securistice în lupta internă.

Decizia Gabrielei Firea de a ieși la atac, atât împotriva lui Liviu Dragnea cât și a lui Carmen Dan, este o decizie justificată și din punct de vedere politic. Toate protestele la adresa PSD din București o afectează și pe Firea. Chiar dacă multe proteste sunt îndreptate împotriva lui Dragnea, chiar dacă protestele sunt îndreptate împotriva încercării PSD-ului de a pune botniță justiției, efectele acestor proteste o ating și pe Gabriela Firea. Atitudinea negativă, frustrarea electoratul anti-PSD se amplifică și vor însemna voturi negative la adresa oricărui reprezentant în alegeri care candidează sub sigla social democraților.

Evenimentele de azi pot fi privite și ca un punct de răscruce. Dacă Firea va reuși să reziste, să își facă mai mulți adepți în partid, atunci va avea o șansă să preia PSDul, în cazul în care Liviu Dragnea va primi o condamnare în procesul penal pe care îl are. Momentan, Firea trebuie să reziste în interior și să își consolideze poziția. Probabil, după ziua de azi, Dragnea își va pune echipa să o torpileze pe Firea și nu este exclus să se ajungă și la o formă de sancțiune. PSD a dovedit în ultima vreme că a devenit un partid irațional și nu este exclusă nici ipoteza în care partidul să prefere să rămână fără Primarul General, doar pentru a elimina în acest fel principalul opozant din partid.

Lasă un răspuns