PNL-USR+. O alianță pentru modernizarea statului.
Alegerile europarlamentare au fost câștigate de opoziție. Alianța de guvernare a fost înfrântă, luând un scor mult sub obiectivul propus. În urma votului popular, s-a ajuns la o situație în care avem 3 blocuri politice mari: PNL, PSD și USR+.
Pentru politica românească este o noutate. Există trei forțe politice, sensibil egale care vor concura pentru a câștiga încrederea oamenilor și votul în alegerile viitoare ce bat la ușă, prezidențiale, locale și parlamentare.
O alianță între doi actori, USR+ și PNL, ar putea crea o forță care să obțină o majoritate confortabilă în viitoarele alegeri.
Alianța USR+ și PNL poate câștiga toate alegerile ce vor urma, dar mai mult de atât poate începe niște reforme extrem de necesare statului român.
O alianță între cei doi actori se poate realiza ușor, pe baza unui protocol, iar modelul de protocol pe care l-a avut Alianța DA poate fi urmat.
Într-o negociere politică este normal ca ambele partide să își urmărească interesele, să obțină avantaje cât mai mari și să își fructifice avantajele pe care le au. Ținând cont de rezultatele obținute acum, negocierile între PNL și USR+ trebuie făcute de pe principiul 1 la 1, mergându-se pe un raport de egalitate.
De aceea, ținând cont faptul că vor veni 3 rânduri de alegeri, trebuie făcut un protocol scris, în care să se traseze principiile de colaborare și modelul de împărțire a funcțiilor, astfel încât să fie înlăturate din start problemele ce ar putea să apară.
Alegerile prezidențiale
Ambele forțe trebuie să se alinieze în spatele președintelui Iohannis, pentru câștigarea alegerilor prezidențiale, iar USR-PLUS trebuie să primească la schimb postul de premier.
PNL va avea în continuare funcția de președinte și este normal ca a doua funcție ca mărime să îi revină celui de al doilea partid din alianță.
Alegerile locale
Se poate identifica un mecanism foarte ușor. Acolo unde există primari liberali care mai pot câștiga un mandat, alianța să îi susțină, iar în locurile unde acum sunt primari PSD trebuie văzut cine are cea mai mare șansă. USR+, probabil, va putea să aleagă primării importante ca București, iar PNL își va păstra orașe mari, pe care le păstorește și acum, vezi Cluj și Timișoara.
Alegeri Parlamentare
Se pot găsi formule de colaborare. Listă fermoar sau altele de acest gen, plecând însă de un raport convenit de cele două forțe.
Sunt foarte mulți cei care vor strâmba din nas când vor auzi de o alianță între cele două forțe, atât din PNL cât și din USR+, dar dacă suntem lucizi și analizăm la rece, ne dăm seama că aceasta ar fi cea mai bună soluție. O țară se guvernează conform principiilor democratice. Un guvern are nevoie de susținere parlamentară, iar când ai 3 blocuri politice sensibil egale soluțiile sunt limitate. Dacă ați fi tentați să credeți că o soluție de genul USL ar fi mai bună, atunci discuția se duce în alt registru.
Ce ar putea face alianța USR+ PNL?
Dacă plecăm de la premisa că o astfel de alianță ar putea obține o majoritate confortabilă, putem spune că, după aceea, există forța necesară pentru a rezolva câteva probleme majore:
- – rezolvarea votului prin corespondență
- – desființarea Secției Speciale de magistrați
- – repararea legislației penale
- – regionalizarea – pornirea procesului de modernizare a statului, desființarea comunelor care nu se pot susține financiar și comasarea acestora. Crearea unei arhitecturi adaptate anului 2020, renunțarea la arhitectura actuală, creată în 1968
- – pornirea procesului de schimbare a Constituției
Alianța ar putea lua măsuri pentru modernizarea statului român. Ar avea forța politică necesară și, la cum se vede astăzi, pare că ar avea și oamenii dispuși să își asume aceste lucruri.
Sunt multe reforme de început, sunt lucruri care trebuie reparate din mers, dar este nevoie doar de voință politică, de asumare și de politicieni care conștientizează că procesele de modernizare sunt vitale și că se pot obține voturi și altfel, nu doar folosind bani pentru măriri de salarii.
Alianța dintre cele două partide ar putea veni în campania electorală cu un discurs pozitiv. Ar putea fi prima dată în istoria post decembristă când o forță politică să folosească discursul pozitiv pentru a câștiga voturi. Ar putea să își pună pe masă oferta politică, reformatoare, realistă, fără populisme.
O ofertă reformatoare ar putea fi îmbrățișată de un electorat extrem de mare. S-ar putea obține o energie populară, necesară pentru a împinge lucrurile înainte, pentru a obține o susținere pentru măsurile propuse.
Am văzut și la aceste alegeri că este o energie senzațională în electorat. Chiar dacă a fost un vot de protest, putem spune că o parte bună a României vrea o schimbare radicală a modului în care se face politică și are așteptări mai înalte. Este un curent de protest care poate fi canalizat spre o ofertă, este un curent care poate fi transformat într-o energie pozitivă.
1 comentariu