Hrituc.ro

Blog personal de analize politice
Poate câștiga USR mai mult dacă îl susține pe Iohannis?

Poate câștiga USR mai mult dacă îl susține pe Iohannis?

USR vrea să aibă propriul candidat pentru prezidențiale. Este un gest normal pentru fiecare partid să aibă propriul candidat.

De obicei, partidele care n-au șanse să câștige președinția își lansează propriul candidat, pentru a obține câteva lucruri:

1) Expunere pe perioada campaniei

2) Fidelizarea propriului electorat (acesta este ținut în stare de război, pregătit pentru luptele electorale viitoare)

3) Obținerea unei poziții de negociere viitoare (în turul 2 încep negocierile pentru susținere, pentru transferul de imagine și voturi, contra diverselor poziții)

 

Situația politică din România, la acest moment, este una un pic mai specială.

Alegerile europarlamentare au trecut, s-a descărcat o parte din tensiunea acumulată în ultimii ani. Referendumul inițiat de președintele Klaus Iohannis a fost un bun pretext pentru ca românii să își marcheze poziția, ”da pentru justiție”.

Dragnea a fost miza acestor alegeri. Lupta s-a personalizat. Electoratul voia să scape de Dragnea și vota împotriva PSD, vota pentru referendumul lui Iohannis, ca să scape de șeful PSD. Votul pentru referendum, votul pentru partide a fost perceput ca un instrument ”anti Dragnea”.

Acum, electoratul anti-PSD intră într-o nouă fază. Și-a făcut datoria, a venit la vot, a ”salvat” situația, iar acum așteaptă de la opoziție să livreze. Oamenii vor un nou guvern, vor să scape de Dăncilă și vor o bună guvernare, care să le poată face autostrăzi, spitale etc.

PSD este în continuare partidul cu cele mai puternice structuri, are cel mai mare număr de primari, de consilieri, deține majoritatea în parlament și are guvernul, adică pâinea și cuțitul, fondurile necesare asigurării unui sprijin important al structurilor locale. A suferit o înfrângere mare. A pierdut o bătălie, dar nu a pierdut încă războiul. Este un partid care nu are acum un candidat viabil la președinție, un candidat care să facă o figură decentă, dar are încă un bazin important de voturi.

Iohannis este cel care a folosit pârghiile necesare, este cel care a propus referendumul și putem afirma că, politic, a înregistrat o victorie uriașă, cea mai mare de la intrarea în mandat. El pleacă în bătălia electorală de anul acesta reîncărcat, cu imaginea  schimbată. Acum, în percepție se consolidează imaginea președintelui care a învins PSD. A plecat mai greu, și-a turat motoarele într-un timp mult mai lung decât voiau mulți dintre fanii săi, dar pe finalul meciului a marcat în poarta adversarului golurile necesare. Are o susținere mare în electorat, luând voturi atât de la fanii PNL cât și de la cei ai USR. În acest moment, este greu de spus dacă există vreo persoana care să îl poată învinge în prezidențialele din toamnă.

În acest context vine lupta pentru prezidențiale. USR are varianta să aibă propriul candidat sau să meargă să îl susțină pe Iohannis.

Am expus la începutul acestei analize motivele pentru care un partid fără șansa de a câștiga prezidențialele își lansează totuși un candidat. Să vedem acum ce ar avea de câștigat USR dacă l-ar susține pe Iohannis în prezidențiale.

 

Dacă plecăm de la premisa că nu există un candidat care să îl bată pe Iohannis la această oră, atunci am avea următoarele argumente pro:

1) USR ar demonstra că este un partid matur, care pune mai presus de orice interesul opoziției

USR ar putea susține că vrea unitate, vrea ca opoziția să câștige toate alegerile -prezidențiale, parlamentare, locale, astfel încât să aibă forța unei schimbări majore a arhitecturii statului.

 

2) USR s-ar lipi de imaginea omului care are cea mai mare susținere publică, Iohannis.

L-ar susține, ar lupta pentru Iohannis și astfel s-ar ajunge la un câștig reciproc. Fiecare actor ar împrumuta din electoratul celuilalt.

 

3) USR ar evita o înfrângere. Ținând cont că va funcționa și ”votul util”, mulți dintre fanii partidului vor vota Iohannis și nu candidatul partidului.

 

4) USR nu are un candidat care să poată obține nici măcar jumătate din scorul partidului. În aceste condiții, ținând cont și de faptul că electoratul USR nu este consolidat, strategic ar fi mai bine să îți protejezi candidatul. O înfrângere la scor poate aduce mult mai multe deservicii.

 

5) USR poate negocia cu Iohannis și poate oferi susținere versus promisiunea de a obține postul de premier.

Dacă această varianta s-ar concretiza, atunci campania ar putea fi transformată într-o campanie a tandemului Președinte-Premier, ceea ce ar însemna un enorm câștig pentru USR.

 

Toate aceste lucruri ar trebui analizate de conducerea USR. Victoria obținută la europarlamentare trebuie exploatată, dar deștept și ținând cont de faptul că marea energie a votului protestatar s-a risipit, iar partidul nu are un electorat consolidat. Vom avea alt tip de alegeri, în care vor fi alte energii, alte tactici și alți combatanți. Vor fi multe ținte false și mai puțină emoție.

Lasă un răspuns