Cine îi va lua locul lui Plahotniuc?
Republica Moldova a intrat într-o nouă etapă. Astăzi Angela Merkel a salutat noul Guvern de la Chișinău și a invitat-o pe Maia Sandu la Berlin. Vestul și Estul și-au dat mâna și l-au înlăturat pe oligarhul Plahotniuc. Știrile cele mai importante care vin din Chișinău sunt următoarele:
– Andrei Năstase, Ministrul de interne, face personal percheziții. Acesta a oprit în trafic mașina procurorului șef pentru Crimă Organizată și Cauze speciale, un fel de DICOT din România.
– Igor Dodon a propus Guvernului un moratoriu. Practic, momentan se opresc discuțiile și polemicile pe teme geopolitice.
– Serviciul de Securitate moldovean a trecut în mâna socialiștilor, Ministerul Apărării, la fel. Practic structurile de securitate ale statului sunt în mâna partidului pro-rus. Trebuie spus că în ultimii ani a fost un efort uriaș de curățare a SIS-ului, de agenți ruși. S-a reușit, în comun de către SUA și România, ca SIS-ul moldovean să se modernizeze, să achiziționeze tehnică și să scape de cârtițele infiltrate de-a lungul vremii.
– Tot azi, PSRM și ACUM, partidul pro est și partidul pro vest, au votat blocarea unui proiect care viza constituirea unei comisii de anchetă, privind finanțarea externă primită de PSRM, lucru ilegal.
Observăm că în câteva zile de la cedarea puterii de către Plahotniuc, Dodon câștigă în continuare teren. Blochează comisiile de anchetă care îl vizează, își aduce SIS-ul în subordine.
Deși majoritatea jurnaliștilor, analiștilor au exultat în momentul în care în Moldova s-a pornit eliminarea lui Plahotniuc, totuși, mulți și-au dat seama că pactul dintre Germania și Rusia este unul cu implicații majore, unele chiar nefericite pentru România.
Acum vedem din ce în ce mai bine, cum pactul făcut între cele două mari puteri continuă. Structurile de securitate și apărare intră în parohia partidului care primește bani de la Moscova. Ce va urma?
În primul rând, se va încerca ocuparea pozițiilor libere lăsate de Plahotniuc. Gândiți-vă ca la un joc de șah, în momentul în care o poziție rămâne liberă, adversarul va încerca să o ocupe. Așa e și în politică și, mai ales într-o țară ca Moldova, se va încerca preluarea poziției pe care o avea Plahotniuc și nu numai atât. Probabil, la ora asta, cineva se uită la instituțiile de presă pe care acesta le-a creat, la partidul și rețeaua electorală, afaceri, etc.
Cine credeți că va avea forța să le preia? Cine credeți că va umple spațiul gol lăsat de Plahotniuc?
Maia Sandu, Andrei Năstase sau Igor Dodon?
Despre Maia Sandu am spus tot timpul că este un om corect, onest, care însă nu are veleități politice. Sunt aproape sigur că nu va intra într-un astfel de joc.
Bătălia pentru ocuparea locului gol lăsat de Plahotniuc se va da între Năstase și Dodon.
Chiar dacă Năstase este plimbat în România și prezentat ca marele democrat, acțiunile lui din trecut ne arată că este un personaj extrem de controversat. Fost procuror, a devenit avocatul a doi oligarhi care stau în Germania și finul unuia dintre aceștia, după ce l-a cercetat pentru corupție.
Totuși, între Dodon și Năstase, actualul președinte moldovean are mai multe șanse. Susținerea pe care acesta o are de la Moscova, faptul că și-a adjudecat deja SIS-ul îi conferă acestuia avantajele necesare în lupta pentru ocuparea locului lui Plahotniuc.
Un Dodon cu Moscova în spate, cu atribuții și puteri extinse, cu SIS-ul aservit, cu SPSS – serviciul de protecție, cu Curtea Constituțională în buzunar, va însemna un coșmar pentru românii de peste Prut. Așa cum s-au întors ultimele decizii ale Curții, așa pot să se întoarcă și deciziile privind limba română. S-ar putea să aflăm dintr-o decizie a Curții că limba română e limba moldovenească.
Surse: