Disperarea lui Savonea și a taberei dure anti justiție din interiorul PSD
Tabăra dură anti justiție din interiorul PSD știe că a pierdut războiul. Amnistia și grațierea nu s-au dat, DNA nu a fost desființat, procurorii continuă să își facă treaba, chiar dacă Kovesi a plecat. Au fost la un pas să câștige războiul, dar într-un final l-au pierdut, iar liderul taberei anti justiție, Liviu Dragnea a ajuns la pușcărie.
La acest moment, le-a rămas un singur as în mânecă, Secția Specială de anchetă a magistraților. Deși există un blocaj, un boicot în CSM și nu pot să o pună pe Florea în fruntea secției, Savonea și tabăra dură a PSD încearcă, pe ultima sută de metri, să pună presiune și să o forțeze pe Dăncilă să păstreze Secția Specială, să ignore raportul Greco care desființează această secție precum și recomandările Comisie de la Veneția, care în raportul său spune așa:
”Motivele pentru care a fost creată Secția specială rămân neclare, arătând că procurorii acestei structuri au fost numiți în cadrul unui sistem de tranziție care a eliminat de facto secția de procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din procesul de luare a deciziilor.”
Imediat după apariția raportului, șefa CSM a trimis o scrisoare publică, prin care a cerut Ministrului Justiție și Primului Ministru următoarele:
”Vă solicităm să comunicați în termen util, dacă este posibil până la sfârșitul săptămânii, dacă la nivelul Guvernului României există un proiect de act normativ privind desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție ori dacă Guvernul României intenționează ca, în perioada următoare, să inițieze un proiect de act normativ în acest sens.”
Atât cererea în sine, cât și tonul folosit în scrisoare, încercarea de a presa, pentru obținerea unui răspuns ”până la sfârșitul săptămânii”, arată disperarea lui Savonea, care din nou ne demonstrează că nu ține cont de nimic.
Este un lucru de maximă gravitate. Un magistrat nu poate cere executivului să facă sau să nu facă ceva, așa cum un politician, un ministru sau chiar președintele țării nu poate cere unui magistrat să facă sau să nu facă ceva.
Nu este însă prima încălcare flagrantă pe care o face Savonea. După consultările inițiate la Cotroceni privind organizarea referendumul pe justiție, șefa CSM s-a apucat să critice demersul constituțional inițiat de Iohannis, transformându-se în purtătorul de cuvânt al PSD. Savonea s-a poziționat atunci în actor politic și și-a încălcat statutul, așa cum a făcut-o și când asigura consultanță juridică fostului ministru al justiției, Iordache, pe vremea când se încerca mutilarea legilor justiției.
http://www.hrituc.ro/2019/03/29/savonea-se-transforma-in-actor-politic/
Cererea pe care Savonea o adresează premierului nu are alt scop decât de a pune presiune pe Dăncilă și a da taberei dure anti justiție din interiorul PSD posibilitatea de a crea acum, înaintea congresului, o temă de negociere.
PSD-iștii au nevoie de Secția Specială pentru că este ultimul instrument pe care îl au la dispoziție, pentru a se salva în cazul în care vor avea probleme cu justiția. Am văzut cum dosare ale unor personalități au fost retrase de Secția Specială (vezi aici), aceasta poate fi ultima pârghie, ultima centură de salvare pe care o pot avea social-democrații.
Acum, când nu mai pot spera la amnistie și grațiere, au nevoie mai mult decât oricând de Secția Specială, iar Savonea se pare că va face totul ca să apere această instituție, cu orice preț.