Hrituc.ro

Blog personal de analize politice
Avem nevoie de un Parlament fără partide mici!

Avem nevoie de un Parlament fără partide mici!

Decizia CCR de ieri, prin care Curtea a stabilit că există un conflict juridic de natură constituțională între Președinție și Parlament, din cauza desemnării lui Ludovic Orban în funcția de premier de către șeful statului, Klaus Iohannis, a produs efecte majore în lupta politică. 

Din păcate pentru CCR, dar și pentru România, s-a ajuns din nou în situația în care s-a creat imaginea unei Curți arondate politic, care servește interesul unor politicieni și nu judecă pe baza legii. 

La această imagine a contribuit foarte mult declarația lui Dorneanu, Președintele CCR, care a spus că:

Ce am reproșat noi ca și existență a conflictului, este faptul că persoana nominalizată, nu vorbesc aici de Ludovic Orban, vorbesc de candidatul care a fost propus, nu a fost propus pentru a coagula un guvern, ci a fost propus – cum declară candidatul – ca să pice, ca să fie rejectat. Deci sensul prevederilor constituționale este ca o propunere care se degajă să fie făcută cu scopul formării unui Guvern care să asigure continuitatea funcționării statului, a statului de drept.

Practic Ludovic Orban a refuzat învestirea ca și candidat de prim-ministru desemnat. Tot ce a făcut a făcut în sensul să nu fie învestit.

Acesta a fost sensul, nu să indicăm președintelui pe cine să numească în continuare”.

În esență, Valer Dorneanu ne spune că s-au sancționat declarațiile politice făcute de anumiți politicieni. Curtea a sancționat declarații, a ieșit din rolul de arbitru, nu a lăsat Parlamentul să valideze sau nu un premier desemnat și a stopat jocul. Chiar dacă ai vrea să iei în calcul și varianta adversarilor, a celor care spun că odată cu apariția Deciziei CCR 80, s-a impregnat ideea că președintele trebuie să desemneze premierul din partea unei majorități, nu poți să mai faci acest lucru după declarația șefului CCR.

Declarația lui Dorneanu cred că trădează ”poziționarea” lui politică. Declarația i-a trădat parti-pris-ul și dorința de a opri un joc. Argumentele juridice care vor fi prinse în motivare vor fi probabil bine scrise și vor încerca să acopere această declarație.

Una peste alta, după această decizie, după ce am văzut cum CCR joacă politic atunci când vrea să își protejeze salariile, după ce am văzut cum s-au poziționat ca și coechipieri ai lui Liviu Dragnea în jocul de amputare a atribuțiilor prezidențiale, putem spune că modelul acestei Curți este nefuncțional. Trebuie gândit un alt mecanism de desemnare a membrilor, trebuie gândit un alt proces prin care să fie verificată constituționalitatea legilor. După 30 ani, inclusiv Constituția pare că este consumată. Juriștii vor putea dezbate mai mult pe modul în care se poate face o reformă constituțională. Cert este că se resimte deja nevoia acestei reforme.

Alegerile parlamentare vor fi vitale pentru pornirea acestui proces. Dacă vrem să avem o Constituție, este nevoie de o majoritate mare în Parlament, de două treimi a forțelor reformatoare.

Așa cum a spus și Sebastian Lăzăroiu într-o postare pe Facebook, reforma constituțională nu se face cu partide mici și nici nu te poți baza pe UDMR pentru acest lucru.

Cetățenii trebuie să înțeleagă că partidele care sunt astăzi între 5-8% vor bloca un astfel de demers. De aceea, este nevoie de un vot masiv pentru principalele partide care pot reforma sistemul, PNL și USR.

Un partid mic precum ALDE, PRO România, PMP, va încerca de fiecare dată să exploateze un astfel de demers, să vină să ceară un favor. Vor juca la două capete, și cu puterea și cu opoziția, pentru că atunci este pentru ei momentul în care pot să își maximizeze obiectivele.

USL nu a reușit să facă reforma Constituțională și bine că a fost așa. 

Este nevoie de o alianță USR-PNL care să aibă voturile necesare, astfel încât să nu se bazeze pe UDMR, care va bloca orice proiect de Constituție, din cauza intereselor privind autonomia, cât și a intereselor electorale provenind din zona primarilor pe care îi are. 

Dacă vreți, în toamnă, o să ne aflăm în fața unui vot util. Cine vrea o reformă constituțională, trebuie să meargă pe mâna partidelor mari. Votul pentru PMP, ALDE, PRO România va fi un vot irosit. 

Nu poți face reforme profunde atunci când într-o alianță politică sunt prea mulți actori. În mandatul PDL, regionalizarea, alt proces de importanță majoră, a fost sacrificat din cauza UDMR. Și acum va fi la fel, dacă PNL și USR nu vor avea o majoritate largă, vom rămâne în continuare prizonierii unei Constituții depășite, a unei Curți Constituționale care va decide în funcție de cine are ”sforile” judecătorilor.

8 comentarii

 1. Referitor la titlu, mai degraba NU este nevoie de un asa parlament, practic Romania este o anarhie ascunsa, si asa, tocmai pentru ca este institutionalizata…Romania are nevoie de o reforma uriasa care NU va fi savarsita niciodata in asa context, solutia- candva- ar fi fost o lovitura de stat data de armata, ” data militaria jos din pod”, macar pentru un an si -probabil- lucrurile ar fi intrat in normal…dar cum armata romana este o adunatura de potai, suntem unde suntem, si „funzulita de dudau,/ O sa fie si mai…bine!…Iar -mai departe, acest bandit, dorneanu , cam are dreptate aici, cea ce se intampla in Romania in ultimele 3 luni(politic vorbind) ar trebui sa aduca ceva reprosuri si chiar sanctiuni, chiar de la UE, ihan si cei doi locotenenti cretinei, fac totul dupa bunul plac, stiind(sperand) ca UE va fi de partea lor…///2-Germania a inregistrat in 2019 un excedent bugetar de aproape 50 de miliarde de euro(…)___—–___Iar Austria, care in 1989 era la periferia economica a Europei vestice, a ajuns intre primele 20 de mari economii ale lumii, inclusiv cu focalizare masiva social( someri de lux, etc.) , iar aceata datorita „afacerilor” cu tarile din Europa de Est, in special cu Romania, pe care a barbierit-o de paduri, la preturi de nimic, aducand si alte imense alte pagube, dar insidioase, precum mortalitatea accentuata in roandul populatiei cu diverse afectiuni respiratorii, in timp ce ei(ca si Germania din titlu) au excedente bugetare, pe seama jefuirii Romaniei si preluarii fortei tinere de munca, sanatoase si educate( cel putin 1 milion in cele 2 tari), pe care o platesc sub platile pentru somerii lor…Dar daca sunt destepti si -chiar- adevarati patrioti, nu precum ROMANUL ihan, care a vandut tot ce s-a mai putut, dar nu singur -evident- ci impreuna cu tot soiul de cretini, ajunsi si ei in functii inalte, precum dragnea, veorika, etc… Toti acestia ( si sunt vreo 20 la numar- funtiile supreme si f. inalte), patria le datoreaza , cel putin cate un glonte in capatzani, desigur numai legal, dupa un proces echitabil, capetele de acuzare sunt evidente…

 2. Citu anunta ca, pentru prima oara in istorie, Romania s-a imprumutat cu dobanzi negative: La 1 leu dam inapoi 90 de bani (…)/// 2-Analist: Trebuie sa acceptam o crestere a taxelor daca dorim pensii decente pentru un numar mare de pensionari
  Romanii vor trebui sa accepte ca, …”____—-____ dupa cat de FANTASTIC a fost ca ministru al finantelor, devine chiar obligatoriu ca acest catu sa devina „si mai si”, desi -in final- se va plati ceva mai mult de 1leu/leu, pentru ca intotdeauna exista acel small print, in care se regasesc diverse taxe, etc., care in final tot pe cel care imprumuta il avantajeaza(macar un pic), cea ce este si normal, nu? Insa catzu vine cu aceasta veste „buna”, sperand ca nimeni nu se mai intreaba, „Dar de ce imprumuturi, cand banii sunt in tara, si inca de ordinul miliardelor de euro”? In plus ( si chiar inainte de toate) orocine se imprumuta( persoana fizica, firma sau tara) dovedeste ca are probleme, si -in cele mai multe cazuri( in special cand este vorba de state corupte) , aceste imprumuturi agraveaza situatia…Iar banii-amintiti- sunt in tara, in pensiile si salariile uriase -si NEMERITATE-a cel mult 1/4 milion persoane, toate angajate sau pensionate la stat, aici intra si mii si mii de pozitii care sunt de la inceput parazitare… Punctul 2, respectiva analista este un fel de Ioan Gura de Aur, care striga ” neteziti cararile , pregatiti calea…”, adica tipa este porta-vocea lui catzu, care ar deveni imediat ridicol daca ar face el acest anunt, stiind si el ca SOLUTII EXISTA, in tara, si nicidecum prin cresterea taxelor, ci impunerea acelui MORATORIU pe salarii si pensii la stat, eliminarea a cel putin O SUTA DE MII DE POSTURI PARAZITE, adica reducerea administratiei, a armatei, scoaterea popimii de la plati bugetare, desfiintarea ” fundatiilor’ si institutiilor fantoma( inclusiv academia romana-cuib de paraziti f. grei), etc., etc.Dar pentru ca, catzu-numidu este el insusi un parazit si un escroc, nu cred ca va indrazini vreodata sa fie primul care arunca cu piatra( de fapt” cu calcaiul intr-un tzepus”) adica sa declare public, ” De azi salariul meu va fi doar de 3X (minus o suta) raportat la salariul mediu si cer tuturor sa se conformeze noii grile, etc.,”La fel si cu pensiile, adica pensia maxima, 2, 5X peste pensia medie actuala….”

 3. „… politica tot o meserie”…”…(Schmbarea) Prin vot, fireste.”____——____ Din pacate asa se percepe, insa politica NU poate fi o meserie, chiar daca in multe tari asezate exista multe persoane ancorate de zeci de ani in aceasta activitate…Iar specific .in Romania, cei care au intrat in politica sunt cei care au inteles ca nu sunt in stare de a promova in profesiunea lor initiala(adica prapaditi), plus alte motive, ca ex., crearea unor nuclee care sa ajunga la dominarea -prin lege- a natiei…Oricum, specific pentru Romania nu se prea mai poate face ceva, votul este doar de forma, romanii voteaza o schimbare in bine de zeci de ani …Si?! Nimic bun, doar o rotire a cadrelor si o invalmaseala si mai adanca, incat responsabilitatile devin confuze chiar si pentru cei cativa oameni buni , din justitie…Practic in Romania , coruptia trebuie sa fie chiar mai adanca si mai intinsa decat in asa-zisele republici bananiere, solutia ar fi fost -candva- interventia armatei, dar si aceasta institutie este macinata de coruptie si o lasitate iesita din comun, la zi singura solutie ar fi ca un grup-chiar doar din 3 persoane- din structurile f. inalte, sa faca un (aparent) sacrificiu, adica sa renunte la salariile lor uriase (fata de cel mediu-sa nu mai amintim de cel minim!-la stat) si sa forteze moral si /sau legal ca intreaga suflare sa se conformeze, economiile facute chiar din prima luna, vor pune tara pe o noua cale…dar stiind ce fel de ” oameni” fojgaiesc in structurile inalte, devine evident ca aceasta posibilitate este exclusa…

 4. pana la urma s-a aflat si de ce catzu-numidu a reusit o asa performanta FANTASTICA, insa nu a spus de la inceput, totul se datoreaza faptului ca acest imprumut are cea mai scurta maturitate posibila(pentru o asa suma) , adica 6 luni,, si 2) (dar legate intre ele) situatia este asa doar si pentru ca in ultimele saptamani leul a scazut masiv(raportat la valutele forte), iar din cauza acestei(micro poate macro) recesiuni mondiale(banuiesc ca temporare) datorata isteriei create de coronavirus, ca orice economie slaba, cea a Romaniei va resimti -chiar prin efectul domino- mult mai intens efectul, iar leul nici vorba sa se realinieze in urmatoarele luni, deci chiar daca castiga 0, 1 procente ( prin dobanda negativa) , per total Romania va pierde procente intregi prin devalorizarea continua a leului, si in plus, in acest context epidemiologic, importul de echipament ,medical specific , de vaccin, etc., va agrava situatia, pentru ca Romania este absolut depasita de situatii de acest gen, practic numai norocul face ca sa nu avem o epidemie serioasa de asa ceva, desi cum am zis , situatia (si efectele ei economice si sociale) sunt create de mass-media, acest tip de virus este cunoscut de zeci si zeci de ani, si produce boala(si mortalitati) in fiecare an- inclusiv in Romania(si mai ales in sezon rece)- insa deobicei nu se face o izolare sigura de unde in documente si statistc(inclusiv acte de deces) , boala apare ca o forma de gripa „ceva mai virulenta”… Iar aparitia de cazuri in diverse parti care -clar- nu au nicio conexiune cu China, dovedeste rationamentul de mai sus, numai ca inducandu-se aceasta isterie, autoritatile din zonele respective au facut investigatii mai intense( cu izolare si identificare de agent), si au descoperit ca e vorba de corona virus, dar este aceiasi tulpina care a omorat ceva persoane si in anii trecuti…Cea ce poate fi special in China, eu banuiesc ca are legatura cu POLUAREA generala, cuplata cu cateva zile de frig si umiditate, in care acest virus cuplat pe particulele poluante , a lovit in masa si prin pasaje succesive si rapide, a devenit mult mai virulent decat deobicei, de unde numarul mare de imbolnaviri grupate, si de morti…Lucru similar s-a intamplat(de multe ori) in randul celor care calatoresc pe /cu camile, in zonele desertice, iar cresterea rapida a cazurilor si a deceselor, s- a intamplat odata cu declansarea unui numar de furtuni de nisip crescut(succesiuni dese), care au transferat virusul de la camile -in special- pe conjunctiva ochilor persoanelor din apropiere, o alta cale si poarta de infectare…( deci aici avem de’a face tot cu o poluare-insa uscata, praful- care , la fel, masiv ajunge in corpul oamenilor prezenti in zona)…Si revenind la imprumutul lui catzu, ce poate face guvernul cu acesti bani in 6 luni? Sa aiba ei o strategie miraculoasa ca in 6 luni sa realizeze ce altii nu au facut in zeci de ani? Eu cred ca nu, acesti bani se vor duce IN CONTINUARE IN SALARIILE SI PENSIILE URIASE, toate la stat, pentru ca primitorii acestor privilegii monetare sunt cei care tin sub control milioanele de romani , si au nevoie sa-i ” indrume” pe acestia la votarile anticipate… daca alde catzu casiga , vor mai face si alte multe imprumuturi, iar daca pierd, aceste ultime imprumuturi vor fi platile de vii torii guvernanti, adica -in final si concret- tot de populatie, numai ca intervine un nou eoisod de pasare a responsabilitatilor, alde catzu ies la pensie anticipata cu 20 mii euro /luna si mafia politica romaneasca merge inainte, tot mai victorioasa…

 5. Compania care produce berea Corona, mari pierderi…: „… scaderea abrupta a vanzarilor…”___—-__ iata o dovada clara ca populatia este isterizata de stirile la foc automat(despre subiect) ale mass-mediei, nu exista nici un mol de interferenta intre aceasta bere si boala respectiva…Mai mult, in tarile unde orice deces este urmat de autopsie, se va demonstra(ce este mai sigur ca un diagnostic post-mortem, prin autopsie, +,+?) ca respectivele persoane au murit mai degraba datorita complicatiilor bacteriene, si/sau unui sistem imunitar deficitar, care poate fi datorat unor cauze f. diverse, deces care se intampla chiar si in orice viroza (mai ales gripa) f. banala, adica toata lumea se imbolnaveste insa mor 1-2 sau 3 , la milion…

 6. (comentariu postat pe pagina potaii mai jos-amintite si niciodata admis, ca si altele, dealtfel…)Judecători care rescriu istoria. Perspectiva Securității în decizia din procesul Gheorghe Ursu
  (Dorin Dobrincu | 04.02.2020). (…)///2- „Este o crima in masa contra constiintei unei natiuni si un omor sadic al meseriei pe care judecatoarea Mihaela Nita o practica.” , ///3-etc., etc.____—–_____ bai c danilet, daca tot te dai mare legist, de ce nu declansezi un proces impotriva acestei tarfe a umanitatii( nu neaparat ca femeie) aceasta asa-zisa judecatoare, o monstruozitate a naturii? De ce? pentru ca sacalii nu scot ochi la hiene, pe tine te fute grija sa faci educatie sexuala la fete de 12 ani( nu m-ar mira sa fii si un pedofil marsav) in loc sa trimiti in judecata tortionari, asasini si indivizi care au comis-si comit- crime de genocid si crime impotriva umanitatii…Unde-ti este curajul si profesionalismul cu care bati toba de ani de zile, dar te ascunzi bine (lasul perfect, mai mai sa-l detronezi pe iohanis)in spatele unei carpe , numita roba?! hai siktir , gloaba ce incepi sa imbatranesti in talharii marunte, ca sa nu bata la ochi…

 7. Nou: Legislatia in ..:”Chiar și propunerea de a se întâlni, făcută unui minor (ce nu va fi împlinit 16 ani sau, în unele cazuri, 14) de către un adult, pentru a întreține relații sexuale se va pedepsi, după intrarea în vigoare a proiectului legislativ, cu închisoare de la șase luni la trei ani….

  Pe de altă parte, proiectul legislativ stabilește și creșterea vârstei de la care un act sexual poate fi considerat consimțit, respectiv de la 15 la 16 ani…”___—-___Absolut abuziv si total impotriva naturii, dar daca cei din legislativ sunt imbecili,(precum sefii tarii), la ce te poti astepta? „Propunerea de… „trebuie sanctionata doar daca se repeta( macar inca odata-si bine documentata-, nu mai amintim de multiple tentative), altfel se pot initia tot soiul de frames(inscenari) , pentru diverse motive, razbunari, etc. iar ,2) ridicarea stachetei la 16 ani, este deasemeni o aberatie, si inca „in bloc” lucrurile trebuie detaliate, este o diferenta enorma intre baieti si fete, pentru fete aceasta limita ar trebui redusa la 14 sau chiar 13 ani, pentru baieti poate fi ok 15 ani,iar aceasta deriva din natura omului , fetele sunt cu 3-4 ani inaintea baietilor, mai dezvoltate (hormonal si mental, nu vorbim de somatic) asa ca ar trebui respectata legea naturii si nu niste cutume sociale tampite si -DE FAPT- niciodata respectate, tocmai pentru ca sunt stabilite impotriva naturii, deobicei chiar de indivizi putred de corupti, ei insasi pedofili, dar care vor sa mentina o imagine de suprafata de innocenti si puri…jeguri., pe scurt…

 8. Contracandidatul lui Toader la sefia universitatii din Iasi critica dur activitatea fostului ministru: Ambasadorii europeni au inceput sa ne evite! (…)///
  -II-Comisia Europeană îi dă dreptate în principiu lui Ciolacu dar îi amintește de derapajele PSD
  „…Ursula von der Leyen admite că modificările aprobate de Guvernul Orban creează un ”precedent periculos” și că ”această situație nu s-a întâmplat niciodată în ultimii 30 de ani”,________—–_______ cum era de asteptat (si cum am spus mai sus) UE nu se putea inregimenta in potlogariile lui iohanis-orban-catu, asa cum credeau ei, cea ce dovedeste ca au minte cat o biblilica, crezand-se cine stie ce zmei, iar despre Dihorelul de la Moldova, situatia cade in aceiasi grupa, si asta am mai spus, diplomatii straini , daca nu ar fi obligati prin legile lor si obligatia personala de a-si castiga si ei o paine, de mult ar fi fugit din Romania, stiind cata greatza le fac intalnirile cu „oficialii” romani, indiferent de ce sorginte si rang…

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: