Avem nevoie de un Parlament fără partide mici!
Decizia CCR de ieri, prin care Curtea a stabilit că există un conflict juridic de natură constituțională între Președinție și Parlament, din cauza desemnării lui Ludovic Orban în funcția de premier de către șeful statului, Klaus Iohannis, a produs efecte majore în lupta politică.
Din păcate pentru CCR, dar și pentru România, s-a ajuns din nou în situația în care s-a creat imaginea unei Curți arondate politic, care servește interesul unor politicieni și nu judecă pe baza legii.
La această imagine a contribuit foarte mult declarația lui Dorneanu, Președintele CCR, care a spus că:
„Ce am reproșat noi ca și existență a conflictului, este faptul că persoana nominalizată, nu vorbesc aici de Ludovic Orban, vorbesc de candidatul care a fost propus, nu a fost propus pentru a coagula un guvern, ci a fost propus – cum declară candidatul – ca să pice, ca să fie rejectat. Deci sensul prevederilor constituționale este ca o propunere care se degajă să fie făcută cu scopul formării unui Guvern care să asigure continuitatea funcționării statului, a statului de drept.
Practic Ludovic Orban a refuzat învestirea ca și candidat de prim-ministru desemnat. Tot ce a făcut a făcut în sensul să nu fie învestit.
Acesta a fost sensul, nu să indicăm președintelui pe cine să numească în continuare”.
În esență, Valer Dorneanu ne spune că s-au sancționat declarațiile politice făcute de anumiți politicieni. Curtea a sancționat declarații, a ieșit din rolul de arbitru, nu a lăsat Parlamentul să valideze sau nu un premier desemnat și a stopat jocul. Chiar dacă ai vrea să iei în calcul și varianta adversarilor, a celor care spun că odată cu apariția Deciziei CCR 80, s-a impregnat ideea că președintele trebuie să desemneze premierul din partea unei majorități, nu poți să mai faci acest lucru după declarația șefului CCR.
Declarația lui Dorneanu cred că trădează ”poziționarea” lui politică. Declarația i-a trădat parti-pris-ul și dorința de a opri un joc. Argumentele juridice care vor fi prinse în motivare vor fi probabil bine scrise și vor încerca să acopere această declarație.
Una peste alta, după această decizie, după ce am văzut cum CCR joacă politic atunci când vrea să își protejeze salariile, după ce am văzut cum s-au poziționat ca și coechipieri ai lui Liviu Dragnea în jocul de amputare a atribuțiilor prezidențiale, putem spune că modelul acestei Curți este nefuncțional. Trebuie gândit un alt mecanism de desemnare a membrilor, trebuie gândit un alt proces prin care să fie verificată constituționalitatea legilor. După 30 ani, inclusiv Constituția pare că este consumată. Juriștii vor putea dezbate mai mult pe modul în care se poate face o reformă constituțională. Cert este că se resimte deja nevoia acestei reforme.
Alegerile parlamentare vor fi vitale pentru pornirea acestui proces. Dacă vrem să avem o Constituție, este nevoie de o majoritate mare în Parlament, de două treimi a forțelor reformatoare.
Așa cum a spus și Sebastian Lăzăroiu într-o postare pe Facebook, reforma constituțională nu se face cu partide mici și nici nu te poți baza pe UDMR pentru acest lucru.
Cetățenii trebuie să înțeleagă că partidele care sunt astăzi între 5-8% vor bloca un astfel de demers. De aceea, este nevoie de un vot masiv pentru principalele partide care pot reforma sistemul, PNL și USR.
Un partid mic precum ALDE, PRO România, PMP, va încerca de fiecare dată să exploateze un astfel de demers, să vină să ceară un favor. Vor juca la două capete, și cu puterea și cu opoziția, pentru că atunci este pentru ei momentul în care pot să își maximizeze obiectivele.
USL nu a reușit să facă reforma Constituțională și bine că a fost așa.
Este nevoie de o alianță USR-PNL care să aibă voturile necesare, astfel încât să nu se bazeze pe UDMR, care va bloca orice proiect de Constituție, din cauza intereselor privind autonomia, cât și a intereselor electorale provenind din zona primarilor pe care îi are.
Dacă vreți, în toamnă, o să ne aflăm în fața unui vot util. Cine vrea o reformă constituțională, trebuie să meargă pe mâna partidelor mari. Votul pentru PMP, ALDE, PRO România va fi un vot irosit.
Nu poți face reforme profunde atunci când într-o alianță politică sunt prea mulți actori. În mandatul PDL, regionalizarea, alt proces de importanță majoră, a fost sacrificat din cauza UDMR. Și acum va fi la fel, dacă PNL și USR nu vor avea o majoritate largă, vom rămâne în continuare prizonierii unei Constituții depășite, a unei Curți Constituționale care va decide în funcție de cine are ”sforile” judecătorilor.
8 comentarii