Societatea civilă în război cu serviciile
Gestul făcut de Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, în data de 5 martie, publicarea datelor cu privire la situația testelor făcute la nivel național, precum și a campaniei de vaccinare a produs o vie dezbatere în online.
Explozia s-a produs ieri, după ce cu o premierul României, Florin Cîțu, a scris o postare pe Facebook prin care a explicat gestul său de a verifica modul în care au fost prezentate datele de către Voiculescu și dacă nu au fost date publicității ”date care să creeze probleme”.
La scurt timp, pe site-ul gestionat de ONG-ul Funky Citizens, Buletin de București, au apărut date care dezvăluie faptul că lucrătorii din domeniul de siguranță și ordine publică s-au putut vaccina în centre special amenajate, destinate doar acestei categorii, centre care nu apar pe platforma națională publică, unde se pot programa cetățenii din categoria 1 și 2, dar care lucrează în alte domenii. Materialul publicat a fost preluat de către presa și viralizat în online.
Au început să apară mesaje pe rețelele de socializare prin care să fie culpabilizate instituțiile din domeniul siguranței și ordinii publice. Liniile de mesaj se duc pe două direcții ”esențialii privilegiați” și ”sistemul paralel de vaccinare”.
La momentul în care a apărut ”Strategia de Vaccinare” dezbaterea privind categoriile de persoane și etapele de vaccinare nu a fost o dezbatere atât de largă, cum este acum.
În categoria ”esențialilor”, care se vaccinează în etapa a doua intră:
1.Personal cheie pentru funcționarea instituțiilor statului, respectiv parlament, președinție, guvern, ministere și instituții subordonate acestora;
2. Personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranței naționale și a autorității judecătorești;
3. Personalul din sectorul economic vital:
- – Procesare, distribuție și comercializare a alimentelor de bază și anume: panificație, lactate, carne, fructe și legume;
- – Uzine de apă, epurare, transport și distribuție apă;
- – Centrale electrice, producție, transport și distribuție curent electric;
- – Unități de producție, transport și distribuție gaze;
- – Unități de producție, transport și distribuție combustibili lichizi și solizi;
- – Unități de producție, transport și distribuție medicamente și materiale sanitare;
- – Transport de persoane și mărfuri;
- – Noduri feroviare, aeroporturi civile și militare, porturi esențiale;
- – Comunicații și anume serviciul de telecomunicații speciale, radio și televiziune naționale
4. Personalul din unitățile de învățământ și creșe;
5. Personalul poștal și din servicii de curierat;
6. Personalul cultelor religioase;
- – Personalul din mass media care desfășoară activități cu risc crescut de expunere la infecția cu SARS COV 2 cum ar fi: reportaje în unități medicale;
- – Personalul din domeniul salubrității și deșeurilor.
Așadar, nu este vorba doar de cadrele MAPN, MAI, SRI, SIE, ci și de alte profesii care au un risc de expunere mai mare din cauza activității pe care o desfășoară.
Din cauza faptului că există o percepție negativă la adresa serviciilor de informații, din cauza anilor perioadei comuniste, când Securitatea era organul de represiune, dar și pentru că în ultimii ani s-a vorbit foarte mult de ”statul paralel”, reprezentat de serviciile de informații care uneori fac și desfac, opinia publică s-a inflamat ușor.
E drept, gestul de transparentizare făcut de Vlad Voiculescu a adus în fața opiniei publice imaginea ”omului prins că face ceva pe ascuns”.
Aici o parte din vină o are și structura de conducere a CNCAV-ului. De la începutul campaniei de vaccinare se putea spune public că oamenii din serviciile de apărare și siguranță națională se vor vaccina în centre speciale. Există două motive bine întemeiate ca aceștia să aibă un statut diferit, organizarea și păstrarea confidențialității lucrătorului.
Din punct de vedere al organizării:
Este mult mai ușor să faci centre de vaccinare în locurile și în rețeaua de spitale a acestor instituții, procesul de vaccinare poate merge mult mai ușor, poate fi mult mai eficient. O să spuneți de ce este nevoie ca acești lucrători să aibă condiții speciale? Pentru că acești oameni sunt cei care apără țara, apăra ordinea publică și este vital ca ei să fie apți, la capacitate maximă.
Din punct de vedere al păstrării confidențialității lucrătorului:
Oamenii care activează în zona serviciilor speciale au o activitate unde este vitală păstrarea secretului identității. Nu poți expune public lucrătorii acestor servicii. Aici a fost și marea greșeală a lui Vlad Voiculescu, când a dat adresele centrelor în care aceștia se vaccinează. De altfel, ministrul MAI, Lucian Bode, a avut o reacție: ”Eu spun foarte clar că nu este normal ca listele să fie publicate cu adrese legate de sistemul de apărare, de ordine publică. Înțeleg că era vorba și despre serviciile de informații. Vezi adresa strada x, nr. Y și constați că acolo s-au vaccinat cetățeni din structurile respective”.
Mulți dintre acești lucrători ai serviciilor speciale lucrează în zone periculoase, își riscă viața, iar uneori lucrează câțiva ani doar pentru crearea unei identități, ca după aceea să poată trece efectiv la executarea misiunii pe care o au.
Este îndreptățită cererea românilor cu privire la transparentizarea informațiilor publice, așa cum este perfect normal să se știe fondurile alocate instituțiilor din bani publici, însă la fel de îndreptățită este și protejarea unor informații ca cele privind adresa centrelor în care se vaccinează oamenii din serviciile de apărare.
A fost o lipsă de asumare și probabil nimeni din aceste structuri nu s-a gândit că informația privind vaccinarea lucrătorului din domeniul siguranței și ordinii publice va ajunge în presă.
Chiar dacă această dezbatere va suscita multă emoție și va căpăta valențe politice, trebuie să încercăm să privim cu calm toată situația. Dezbaterea ajută, dar nu și aruncarea pe piață a informațiilor false sau parțial adevărate și nici culpabilizarea lucrătorilor din domeniile speciale.
Vlad Voiculescu a vrut să facă un lucru bun, să ofere publicului informațiile cerute, dar a greșit atât în modul în care a acționat, cât și în privința oferirii unor informații care nu aveau ce căuta și aici mă refer strict la adresele centrelor de vaccinare pentru serviciile speciale. Am precizat de ieri că nu sunt de acord cu modul în care Vlad Voiculescu a făcut publice aceste date, fără o consultare cu premierul. De ce? Este o acțiune care impactează imaginea Guvernului PNL-USR, este normal ca această alianță să lucreze, să livreze lucrurile promise și relațiile între cele două partide să fie bune și funcționale. Altfel, se poate ajunge ușor la fenomenul CDR și ambele partide vor pierde următoarele alegeri.
12 comentarii