Hrituc.ro

Blog personal de analize politice
Să nu băgăm pericolul sub preș! AUR ar putea ajunge al doilea partid din România!

Să nu băgăm pericolul sub preș! AUR ar putea ajunge al doilea partid din România!

AUR a ajuns în Parlament trecând pe sub radar. Campania făcută de aceștia a îmbinat elementele moderne, micro-targetarea, țintirea directă a celor predispuși să accepte mesajul partidului, dar și evenimente de stradă, făcute pe model tradiționalist, mitinguri în zonele centrale din urbanul mic, cu adepți îmbrăcați în port tradițional care desfășurau steagurile tricolore și împărțeau pliante. Din nou, s-a dovedit că un partid poate obține procente bune chiar dacă nu are structuri în teritoriu. Așa cum USR reușise în alegerile din 2016, așa și AUR a venit și a obținut un scor surpriză,

Ajutat de preoți din Biserica Română, de oameni care în trecut au cochetat cu legionarismul, dar și de site-uri de propagandă rusă, pe un context de criză sanitară, George Simion și cu restul liderilor AUR au reușit o performanță pe care partide cu structuri și bugete mai mari n-au putut să o îndeplinească – PMP și PRO-România.

Dacă în 2020, AUR obținea 9.08%, iată că într-un an de opoziție partidul este cotat la un scor aproape dublu. Majoritatea sondajelor situează acest partid între 15 și 18 procente. În aproape toate cercetările sociologice observăm că AUR se menține pe poziția trei, după PSD și PNL.

Cum a ajuns AUR la un scor atât de mare?

Am văzut că partidul a exploatat curentul anti-vaccin, a reușit să facă proteste în stradă, a reușit să se marketeze pe această zonă și să preia foarte mult din acest electorat.

În ultimele luni, am urmărit atent evoluția partidului și am văzut că se lucrează bine atât pe zona strategică cât și pe zona de comunicare. Da, poate părea ciudat pentru foarte mulți dintre cititorii acestui blog, să afirmi acest lucru, dar gunoiul nu trebuie băgat sub preș și nici nu ajută minimalizarea pericolului AUR.

Primul lucru bun făcut de partidul lui Simion este alungarea lui Șoșoacă, mama extremismului. Liderii AUR au reușit să înțeleagă la timp că un astfel de personaj este prea mult chiar și pentru electoratul lor și au scos-o în afara jocului, la puțin timp după ce au ajuns în Parlament.

A urmat criza politică și jocul din aceea perioadă.

AUR a reușit în criza politică declanșată de ruperea alianței PNL-USR să joace foarte bine pentru categoria de public pe care o are. Într-adevăr, mișcarea USR de a face o moțiune de cenzură comună a fost o minge la fileu, pe care liderii partidului au exploatat-o. La începutul crizei, George Simion a reușit să fie mai temperat, n-a exclus demersul comun cu USR, deși aceștia reprezintă ”omul negru” pentru electoratul AUR, a dat mesaje dure și a pus în dificultate PSD. Pentru electoratul anti-PNL și USR, AUR a reușit să conducă jocul în prima parte a crizei politice, până în momentul în care PSD a decis să depună moțiunea de cenzură. Mesajele AUR nu au mai fost extrem de radicale, au fost un ton mai jos. Chiar dacă Simion a continuat ”hărțuirea” în Parlament a liderilor PNL, vezi episodul Cîțu sau episodul Roman, aceste lucruri au făcut pentru o parte bună a electoratului să arate că liderii AUR se ”bat” pentru interesul lor.

Propunerea de suspendate a Președintelui și demersul de a strânge semnături face parte din aceeași strategie de consolidare a imaginii, AUR este principalul partid de opoziție. Iată că demersul AUR a reușit până acum. Este principalul partid de opoziție în ochii unei bune părți a electoratului.

Hărțuirea, acțiunile de gen gherilă, combinate cu mesaje făcute cu cap pentru o bună parte a publicului român, dinamismul – jocul pro-activ în cazul demiterii Guvernului Cîțu și introducerea ”suspendării” au adus procente partidului condus de Simion.

Chiar dacă PNL a lansat în câteva rânduri atacuri la adresa lui Simion, că ar fi agent de influență rus, plătit de Ambasada Federației Ruse, chiar dacă se vede cu ochiul liber că Sputnik promovează din toate pozițiile mesajul AUR, pentru foarte mulți români aceste lucruri nu contează sau nu cred în aceste acuzații. Deși, în multe cercuri se știa demult de jocurile făcute de Simion împreună cu rușii, în special în Republica Moldova, acestea nu au fost spuse la timp, iar acum toate aceste lucruri par neadevărate, nu mai reprezintă o mare vulnerabilitate pentru liderul AUR.

 

Ce este însă îngrijorător?

AUR are un potențial extrem de mare și poate ajunge primul partid de opoziție, nu doar în sondaje, ci la viitorul rând de alegeri. Joacă în continuare pe spațiul de opoziție și beneficiază de intrarea PSD la guvernare. Va putea fura din procentele social democraților în următoarea perioadă, mai ales că România nu va ieși prea curând nici din criza economică, nici din criza sanitară.

Intrarea PSD la guvernare este o șansă pentru AUR să colecteze din bazinul acestora, în special în zonele foarte sărace, predispuse să creadă ușor într-un discurs populist îmbinat cu elemente de genul ”să nu ne vindem țara străinilor” dar și cu elemente de tip justițiar, aproape de linia legionară. Niciun guvern, niciun partid de guvernământ nu poate crește atunci când gestionează o criză. Vor exista scurgeri de procente și la PSD și la PNL, iar AUR va putea lua și de la unii și de la alții, mai ales că dacă ne uităm la profilul votanților și la harta rezultatelor ultimelor alegeri, vom vedea că și liberalii au intrat în spațiul electoral al PSD.

 

AUR are un bazin din care să capteze și va fi ajutat de context. Conform sondajului INSCOP, 60%  din români ar vota un partid naționalist, care promovează valorile religioasă și susține familia tradițională. În contextul în care ”progresismul” devine din ce în ce mai agresiv, apar în spațiul public mesaje de ”să nu ne mai salutăm cu domnul și doamna” sau să urăm ”sărbători fericite” în loc de” Crăciun Fericit”, AUR are un spațiu de manevră extrem de mare. Chiar dacă a fost doar un ghid de comunicare intern, chiar dacă aceste expresii erau desprinse din context și lucrurile sunt mult mai relative, în presa românească și în special pe internet s-a acreditat deja ideea că progresiștii vor să impună aceste lucruri. De asemenea, campaniile de promovare a unor curente de genul ”gay”, ”transgender”, felul în care sunt făcute aceste campanii, nu fac decât să mărească și efectul advers. La orice reacție vine și o contra-reacție, lucru pe care AUR îl exploatează foarte bine, ajutat și reprezentanți ai bisericii române. Chiar dacă pe spațiul acesta este o mare îngrămădeală, se bate și PSD și o parte bună din PNL, AUR va putea atrage o zonă mai mare de electorat, pentru că și social democrații și liberalii nu își vor permite să dea mesaje dure atât timp cât sunt la guvernare și sunt într-o relație de colaborare cu Bruxelles-ul. PSD vrea să joace cartea recredibilizării și să fie din nou bine privit în grupul stângii europene, a renunțat la mesajele de tip” Dragnea”.

 

USR încă nu se deschide unui public mai larg, rămâne cantonat doar în zona electoratului dur anti-justiție, Cioloș este mult prea ”moale” pentru a tracta partidul, iar la alegerile trecute a pierdut o parte din electorat în diaspora, electorat ce s-a îndreptat spre AUR.

PMP de asemenea a pierdut electorat în favoarea AUR și nu are forța să mai revină, să își recupereze cele câteva procente, deși afirmă că este singurul partid conservator pro-european. PNL, deși are câțiva lideri care promovează partea de mesaj conservator, este într-o dualitate permanentă, mișcându-se haotic între curente.

 

Dacă AUR va trece în etapa a doua, să își găsească un prezidențiabil, altul decât Călin Georgescu sau George Simion, mai degrabă apropiat de profilul lui Claudiu Târziu, un om care să nu aibă vulnerabilități pe zona ”pro-rusă”, să nu poată fi legat de interesele rusești, și care să aibă ”explozia” unui personaj, atunci putem să ne așteptăm la un AUR care să ajungă al doilea partid, mai ales că în 2024 vom avea alegerile prezidențiale cuplate cu cele parlamentare.

Contextul complicat, crizele suprapuse, faptul că partidul nu a fost la guvernare și ajutorul pe care îl primește în multe zone de la preoții Bisericii Ortodoxe, dar și lupta din ce în ce mai acerbă între curentul progresist și cel conservator vor putea duce la o situație pe care mulți nu ne-o dorim și anume AUR al doilea partid în preferințele alegătorilor.

4 comentarii

 1. Dacă AUR reușește să forțeze partidele mainstream spre dreapta – adică să determine PSD și PNL să stea departe de progresisme gay, rostul lor e benefic.

 2. „… lucru bun… alungarea lui Sosoaca…”///2-„Înaltă trădare!”. Diana Șoșoacă cere punerea sub acuzare a lui Klaus Iohannis
  ( Dan Stan Sambata, 13 Iulie 2024, ora 18:02)

  „….a) subminarea economică, politică sau a capacităţii de apărare a statului

  b) aservirea față de o putere străină

  c) provocare de război contra ţării sau de înlesnire a ocupaţiei militare straine…”
  __—__iata si un caz unde DS are dreptate, cel putin relatat la alineatul a si c, recent, iohan doar ce a cheltuit peste UN miliard euro pentru a cumpara artilerie sud koreana(eficienta 20-30 la suta), ca doar la cateva zile S.Korea sa anunte ca au in productie sistem laser cu care pot dobora si drone de dimensiunea unei gaste, la 10 km, cu o eficienta de peste 99,999 la suta, pentru simplul motiv ca aceasta arma functioneaza cu viteza luminii…Sud Koreenii trebuie felicitati pentru spiritul lor inovativ dar si de afaceristi, si-au vandut fierul vechi, cu o zi inainte ca acest sistem sa devina absolut demodat…Iar fraierul a fost gasit rapid, iohan , megalomanul, care credea ca inseala lumea cu vizita sa in zona tampon, acesta a fost motivul acestei tranzactii…Iar un miliard de euro, pentru Romania, chiar inseamna sabotaj economic serios…

 3. 17 Iulie 2024 – Șoșoacă vrea să ducă un preot să sfințească Parlamentul European. „Aici se întâlnesc dracii” ___—-___oricata indulgenta, totusi ceva este grav si urat de tot, cu aceasta femeie…

 4. Diana Șoșoacă, dată afară din Parlamentul European. A zbierat și și-a pus botnița: „Ați omorât oameni!” ___—-___realmente, bietul cocos nu a apucat sa cante a treia oara, ca sosoaca a „lovit” din nou, practic ea este la concurenta stransa cu iohanis, care se face mai de cacao, ceace nu ar fi mare lucru, insa -practic- ei fac Romania sa arate si mai jalnic decat este…

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: