Ce variante au PSD și PNL?
Coaliția formată din PSD și PNL are în față câteva provocări pe care va trebui să le gestioneze cu atenție. În lunile următoare, cele două partide politice își joacă viitorul și locul pe care îl vor ocupa în 2024. În funcție de cum vor aborda provocările ce vor urma, vor putea obține un loc la masa guvernării sau un loc la masa opoziției.
Momentan, Coaliția a creat o forță politică ce sufocă orice concurent. AUR și USR nu au variante de lucru, iar cel puțin pentru moment, nu se vede o alternativă politică la actuala guvernare.
Problema principală pe care o are Coaliția e cum va aborda alegerile din 2024.
Dacă până atunci, mai poți să te cerți, să te bați pe posturi, dar să asiguri un Guvern care să gestioneze lucrurile, e greu să mai faci asta în momentul în care te desparți și concurezi în mod direct. Cu alte cuvinte, nu mai poate exista un Guvern al Coaliției dacă fiecare merge separat în 2024 și se atacă în mod direct. Acest lucru poate funcționa doar în cazul alegerilor europarlamentare, când sunt alte mize și când oricum fiecare partid este silit de familia europeană din care face parte să concureze separat.
USR transmite mesaje clare. Nu facem alianță cu liberalii pentru că au devenit mai psd-iși decât psd-iștii. Adevărul este că PNL are mult mai puține variante decât PSD. Social democrații ar putea îngroșa obrazul și ar putea merge într-o alianță cu AUR după alegeri. Desigur, asta cu un mare cost din punct de vedere al imaginii externe. Probabil, partenerul strategic numărul unu al României, SUA, ar strâmba rău din nas dacă ar vedea în contextul acesta geo-politic extrem de complicat că este adus la guvernare un partid condus de un lider care pare ghidonat de Moscova.
Așa cum este configurația politică actuală și după cum arată mai toate sondajele de opinie și după 2024 vom fi în aceeași paradigmă. Singura coaliție de guvernare posibilă, singura combinație politică ar fi tot PSD-PNL.
În aceste condiții, se nasc firesc următoarele întrebări?
- Cum câștigă PNL și PSD mai multe procente în alegerile din 2024?
- Cum păstrează PSD și PNL linia de mesaj pe care a avut-o de la nașterea Coaliției? Ambele partide au jucat cartea ”stabilității” pentru țară în contextul războiului din Ucraina.
- Ce tip de campanie electorală fac cele două partide pentru ca electoratul să nu le perceapă ca ”ipocrite” sau ”mincinoase”?
Uniunea pentru Dezvoltarea României sau Uniunea Social Liberală 2024
Orice brand ar alege, cele două partide ar trebui să să candideze sub cupola lui. Se poate repeta scenariul 2004, atenție nu scenariul în care au jucat Crin și Victor Ponta, ci scenariul 2004 al alianței DA.
În urma negocierilor interne, partidele își împart posturile, un partid va da candidatul pentru președinția României, iar celălalt va da premierul, după modelul Băsescu-Tăriceanu. E timpul prea scurt și situația prea complicată ca PSD să mai dea încă o țeapă așa cum a făcut în cazul Crin Antonescu.
O candidatură într-o formulă de alianță, poate da PSD și PNL șansa de a câștiga localele la scor, de a-și menține primarii și președinții de Consilii Județene și de a mai câștiga și în locurile în care acum sunt primari USR. Ar putea obține Bucureștiul cap coadă, și-ar putea instala Primarul General și ar putea câștiga și primăriile din sectoarele 1 și 2.
Încărcați de o victorie la scor în locale ar putea aborda alegerile parlamentare, prezentându-se ca forța politică capabilă să guverneze și să dezvolte România.
Un nou USL 2.0 ar trebui să plece de la o viziune pozitivă. Dacă USL a plecat de la un dușman comun, noua alianță ar trebuie să promoveze un mesaj pozitiv și să arate că are un obiectiv pozitiv – dezvoltare, progres sau orice altă ”poveste” electorală de acest gen.
Teoretic, două partide pot strânge mai multe voturi dacă merg separat decât dacă merg pe o platformă comună. Însă, în acest context, dacă PNL și PSD ar merge separat, fiecare partid ar fi mai vulnerabil atacurilor venite din partea AUR și USR, iar la toate acestea s-ar adăuga și pierderile pe care și le fac reciproc.
Nici PSD nici PNL n-ar putea avea mesaje credibile când ar vorbi despre viitor, pentru că mulți ar citi aceste mesaje în cheia: ați fost la guvernare împreună, acum vă scoateți ochii și după alegeri vă împăcați.
Dacă am încerca să dăm un răspuns la principalele întrebări scrise mai sus, am putea rezuma astfel:
În ochii electoratelor PNL și PSD, o alianță electorală ar reprezenta o forță ce ar putea aduce alături și alți votanți, partidele ar putea continua guvernarea, ar arăta că sunt responsabile și asigură stabilitatea țării în timpul alegerilor parlamentare, promovând un mesaj realist, fără să facă un joc ipocrit.
1 comentariu